fotoproject Chinees Indische restaurants

ED: Van Wonderen was ruim een jaar bezig met het fotoproject. De radiojournalist van RTV Noord-Holland besloot tijdelijk minder te gaan werken, om zich op alle Chinees-Indische restaurants in Nederland te kunnen storten. ,,Ja, dan reed ik gewoon naar Oost-Groningen of naar Heerlen toe. Als het echt te gek werd, dan overnachtte ik ergens. Ik deed er dan zo’n vijftien op een dag”, vertelt hij. ,,Ik ben blij dat ik er nu vanaf ben. Ik heb weleens gedacht: waar ben ik aan begonnen?”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op fotoproject Chinees Indische restaurants

 1. Ron Geenen zegt:

  Vraag me als iemand van California, wat een Chinees Indisch restaurant is? En wat voor mensen zijn het die het beheren? Ik ken namelijk alleen Indische Restaurants, Indonesische Restaurants en Chinese Restaurants. Chinees Indisch; wat krijg je dan te eten? Ik zie hier bv in een Chinees restaurant wel ook fl(r)ied L(R)ice, maar dat bestaat uit gebakken rice met wat ei, doppertjes en ook fijn gesneden peen er doorheen. Maar geen echte nasi goreng. Ook merk ik hier een groot verschil tussen een Indisch eethuis en een Indonesisch restaurant. De laatste zijn veel pittiger en heter met hun gerechten.

  • P.Lemon zegt:

   . Het eerste Chinese eethuis in Nederland was het in 1920 geopende Cheung Kwok Low in Rotterdam. In 1960 waren er 225 Chinese restaurants. Nu zijn het er 2300.

   Vooral in de jaren 80 was ‘de Chinees’ populair. Een derde van alle restaurants in Nederland werd toen gedreven door een Chinees. Daarna ging het snel bergafwaarts met de populariteit van de traditionele Chinees. Wokken bleek de redding van de sector: dat is nog steeds erg in trek. En afhaalwokken kan ook al

   . Bekende gerechten als babi pangang en foe yong hai zijn niet authentiek Chinees. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de Nederlanders die in de jaren 40 en 50 terugkeerden uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië en graag oosters wilden eten. Veel Chinese eethuizen gingen zich toen ‘Chinees-Indisch’ noemen.
   Dehttps://www.quest.nl/artikel/10-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-de-afhaalchinees

   • Jan A.Somers zegt:

    Mijn eerste maaltijd in Delft was bij de Chinees. Die was voor een werkstudent tenminste betaalbaar. Onder de leus: de Chinees doet veel meer met vlees.

   • Ron Geenen zegt:

    @Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de Nederlanders die in de jaren 40 en 50 terugkeerden uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië en graag oosters wilden eten.@

    Speciaal voor die Nederlanders die het goed hadden, want de familie Geenen konden het niet veroorloven van 70 gulden in de maand voor 5 mensen. Voor vele Indo’s was armoe troef.

   • e.m. zegt:

    @Voor vele Indo’s was armoe troef.@

    — Hangt er denk ik ook wel een beetje van af, wat je in Nederlands-Indië atau Indonesië gewend was als Indo . . .

   • Ron Geenen zegt:

    @Wokken bleek de redding van de sector@

    Mijn zus uit Berkel heeft mij net uitgelegd wat wokken is. Zij, en haar man zijn beiden goed koks. Het wokken heeft ook een nadeel. Alles heeft een eenheidssmaak, want het wordt voor je klaar gemaakt in de saus naar keuze.

  • Wal Suparmo zegt:

   De restoran PADANG is nog altijd numero uno.Als je maar tegen HOGE BLOEDFRUK (BEROERTE),STROKE, en NIER STEEN(FOSFAAT) kan.

   • Ron Geenen zegt:

    @De restoran PADANG is nog altijd numero uno.@

    Welke? Er zijn er zoveel.

    • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

     In Nederland bestaan geen restoran Padang, mag waarschijnlijk niet van de keuringsdiensten. In Indonesie barst het van de makanan Padang. Merkwaardigerwijs hebben de gerechten overal dezelfde smaak, ietwat zout en vettig door het rijkelijk gebruik van cocos, ze zijn ook heel goedkoop. Ik zocht wel altijd een drukke zaak uit. Dan kan je er op rekenen dat de gerechten regelmatig ververst worden. Ben er nog nooit ziek van geworden.

    • Ron Geenen zegt:

     @. Merkwaardigerwijs hebben de gerechten overal dezelfde smaak, ietwat zout en vettig door het rijkelijk gebruik van cocos@

     Mag ik vragen waar u al die restaurants heeft gezien? Was dat op Java en zeer waarschijnlijk een van de grote plaatsen, zoals Jakarta, Surabaya, enz. Heeft u het wel eens gegeten in West Sumatra, zoals Padang, Bukittinggi, Padang Pandjang, enz? Want daar komen de originele gerechten vandaan.

    • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

     Waarde sobat Ron,
     Als Indische jongen weet ik natuurlijk wel dat de makanan Padang uit Sumatra komt. Sumatra is heel mooi, veel minder bebouwing dan Java. Ik was daar kort in 1984 met een ANWB reis, prima georganiseerd. Na ons verblijf bij het Toba meer werd het verblijf verpest door een hevige mist ivm. aangestoken bosbranden. In plaats van per vliegtuig moesten we per bus heel Sumatra door naar Jakarta reizen, ik was tijdens die reis doodziek. Op Java waar ik het over heb is mijn ervaring voornamelijk uit Jakarta en Bandung, het laatst in 2015. Maar in ieder plaatsje van enige omvang op Java vind je wel een makanan Padang.
     Salam,
     Peter

    • Ron Geenen zegt:

     @Maar in ieder plaatsje van enige omvang op Java vind je wel een makanan Padang.@

     Maar dan weet je ook dat makanan Padang Jakarta style naar smaak vaak niet klopt met makanan west Sumatra. Een buitenlandse keuken probeert altijd zijn gerecht aan te passen aan de lokale smaak. Doet hij het niet, dan verkoopt hij niets. Ook op diverse You Tube films gezien dat de kleine keukens vaak vetsin gebruiken. Daarom is de smaak ook vaak zout. Voor mij is dat vergif.

    • JPF Barneveld Binkhuijsen zegt:

     Ron, nee, maar het verbaast mij niets. Ik heb gelukkig geen alergie voor vetsin. In Bandung heb je in de Istana Plaza een restaurant dat lokale keukens serveert. De gerechten uit Sulawesi ( Celebes ) zijn inderdaad behoorlijk heet, moet met een groot glas Bintang geblust worden.

    • Ron Geenen zegt:

     Op ongeveer een km of 15 van mijn huis is een groot Asian shopping center met wel 50 a 60 verschillende eethuizen van bijna elk Asian land. Ook is er een kleine Indonesische supermarket met de naam Tip Top. Op zaterdag en Zondag worden er veel inde ochtend bereide gerechten en complete maaltijden voor een zacht prijsje verkocht. Heb daar vandaag o.a. voor de lunch nasi bunkus Padang (pisangblad) gekocht met Rendang, gulai Ajam and sajur met peteh en een telor belado. Daarnaast is er ook een soort eetlepel vol sambal idjoe Padang aan de kant geplaats. Mijn vrouw houd ook van heet eten, dus zij een bunkus en ik een. Veel christen Indonesiers, die Indonesie verlaten, komen hier niet altijd legaal. Deze mensen verdienen geld met koken in hun eigen keuken en brengen het als kant en klaar gerechten naar de tip top market, die tegen een lage prijs worden verkocht. Prijzen allemaal ver onder de $10. Geen haan (belasting) die er naar kraait.

 2. Wal Suparmo zegt:

  De restoran PADANG is nog altijd numero uno.Als je maar tegen HOGE BLOEDFRUK (BEROERTE),STROKE, en NIER STEEN(FOSFAAT) kan.

  • bokeller zegt:

   Heer Barneveld, de vraag luidt;

   Heeft u het wel eens gegeten in West Sumatra, zoals Padang, Bukittinggi, Padang Pandjang, enz? Want daar komen de originele gerechten vandaan.

   Daar was ik nl. ook benieuwd naar.
   siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.