15 en 25 apr Lezingen in het kader van het postkoloniaal debat


Historicus Alicia Schrikker houdt zich in haar onderzoek bezig met de hoogste VOC-dienaars en hun opvattingen. Door de talloze dagregisters en memories te onderzoeken, legt Schrikker de koloniale ideologie van de VOC-top bloot. Met welke ideeën reizen deze mannen in de zeventiende en achttiende eeuw naar Azië?
nationaalarchief,  15 april

rijksmuseum 25 april: De afgelopen maanden is een heftig debat gevoerd over de waardering van Nederlands koloniale verleden, waar gevoelens van spijt, schuld en schaamte soms stuitten op historisch-wetenschappelijke verwijten van anachronisme en presentisme. Het debat gaat inmiddels over allerlei onderwerpen: van de eventuele teruggave van koloniaal erfgoed en de inrichting van een slavernijmuseum tot de specifieke positie van nazaten van de inwoners van voormalige koloniën.
In de discussie worden slachtoffers soms tegenover daders gesteld, zwarte woede tegenover ‘witte onschuld’.

In zijn lezing zal Gert Oostindie, hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het KITLV, kritisch reflecteren op de omgang met ons koloniale verleden. Zowel de vakhistorische dimensie als het actuele publieke debat komen daarbij aan bod, evenals de rol die Herman Willem Daendels (Hattem 1762-1818 Elmina) heeft gespeeld in Nederlands-Indië en aan de Goudkust

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

3 reacties op 15 en 25 apr Lezingen in het kader van het postkoloniaal debat

 1. Jan A. Somers zegt:

  “Met welke ideeën reizen deze mannen” Het zijn niet alleen ideeën, die heeft iedereen, maar vooral ook opdrachten en regels. Dat was mijn toenmalige dissertatie. De oorlog met Spanje/Portugal was nog lang niet gewonnen, de Republiek stond er niet goed voor. De vlootoversten zouden “alle negotierende uytte rycken van Spanien, mitsgaeders die landen ende Coninckrycken den Coninck van Spanien toecommende, (…) mogen aantasten ende overweldigen” en de veroverde goederen als prijs mogen beschouwen. De vaart diende op naam van de Staten Generaal of van zijne Excellentie gedirigeerd te worden, tot meer afbreuk van den vijand. Daarnaast waren die landen staatsrechtelijk geen ‘woest en ledig land’, Zij waren boordevol instituten van volks- en gezagsordening. Volgens Hugo de Groot in Mare liberum: Deze eilanden waarover wij spreken, hebben nu, en hebben altijd gehad hun eigen koningen, hun eigen staat, hun eigen wetten, en hun eigen rechtssystemen. In het octrooi: “Item, dat die vande voorsz Compagnie sullen vermogen beoosten de Cape van bonne Esperance, mitsgaders in ende door de engte van Magellanes, met de Princen ende Potentaten verbintenissen te maecken, ende contracten op den naem van de Staten Generael vande Vereenichde Nederlanden”.

  • Loekie zegt:

   Zeg nou eens wat aardigs over deze jonge onderzoekster die haar ding gaat doen. Wens haar succes en zeg dat het leuk is dat anno nu de VOC nog steeds de belangstelling heeft van de nieuwste generatie wetenschappers.
   Zeker, zeker, velen hebben reeds geschreven over de VOC, erg mooi, erg knap , net zoals klassieke muziek die door tallozen is vertolkt, en steeds weer komt er nieuwe lichting die gaat proberen een eigen interpretatie van het stuk te geven. Zo blijft die muziek levend.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik was toch niet onaardig? Juist belangstellend, en aanvullend. Om het nog beter te laten worden. Over de bol strelen komt nog wel. Maar dan moet je eerst meer weten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.