14 juni Anton de Kom lezing door Marion Bloem

Schijfster Marion Bloem (1952) houdt de Anton de Kom-lezing 2018. Haar lezing gaat over de gemengde Indische gemeenschap, die is gevormd door de koloniale cultuur met fijnmazige rangen en standen waarbij kleur heel bepalend was, en waarin verschillende groepen tegen elkaar uit werden gespeeld. verzetsmuseum.org

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

6 reacties op 14 juni Anton de Kom lezing door Marion Bloem

 1. Loekie zegt:

  “Ze betoogt dat angst, afgunst, geldingsdrang, (on)bewust hiërarchisch denken en bezorgdheid om eigen positie in de samenleving daaruit voortkomen.”
  Snap ik niet. De koloniale cultuur is de oorzaak van afgunst, geldingsdrang enz? Moet ik even over denken. En meteen denk ik ook maar aan de dierenwereld, waarin onder meer geldingsdrang en hiërarchie dagelijkse kost is. Maar of dat ook een verband heeft met een koloniale (dieren)cultuur…? Ook moet ik opeens denken aan de Tien Geboden en de Bergrede, waarbij het ook gaat om afgunst, bezorgdheid enz. Goed, de Romeinen waren daar op een gegeven moment de baas en in die zin zou je van kolonialisme kunnen spreken…maar toch.
  Maar nogmaals, ik snap het niet.

  • Ron Geenen zegt:

   Ach, wat moet ik er van zeggen. Of je nu Indo ben of European, of lid ben van Europa en of je nu komt van welk land op deze wereld dan ook, maakt toch niets uit. Al die facetten komen voor onder de mensen en hebben niets met kleur te maken. Het kwam in elke familie voor, ook in die van haar. Persoonlijk meegemaakt. En waar je mee omgaat, wordt je mee besmet.

  • RLMertens zegt:

   @Loekie; ‘Ze beoogt dat angst etc.’ _ Een juiste/correct analyse van die Indische maatschappij door Marion. Voornamelijk ook door toedoen van de raciale indeling; Europeanen – Inlanders. Hoe Europeser de Indo zich gedroeg, hoe verder/hoger in die hiërarchie. En uiteraard, hoe lichter je huidskleur… dat erbij. In de weermacht/Knil etc. maakte de rang( als uitmonstering zichtbaar) de dienst uit. Waarbij echtgenotes en zelfs de kinderen daar de gebruik van maakten. Vooral waarneembaar in de kazernes/tangsi’s. Waar bv. een korporaals vrouw (en kinderen) zich verheven achtte ‘boven’ een soldaten vrouw. Ik heb dit als 14jr. indertijd meegemaakt/ondervonden in het kamp Pelonia, Batavia sept.1949, waar wij tijdelijk ondergebracht werden voor vertrek naar Holland. Toen een totok sergeant, met handen in de zij, mij toe bulderde vanwege rumoer/ lawaai etc. Bij mijn vader’s verschijning (adjudant), veranderde hij meteen van houding.

 2. e.m. zegt:

  @Loekie zegt: 2 april 2018 om 21:09 /…/Maar nogmaals, ik snap het niet.@

  –Dan wordt u op uw wenken bediend. U stelde namelijk onlangs de vraag: @ Loekie zegt: 25 maart 2018 om 21:20 Ik zit te denken: is er ooit door iemand moeilijk vermaak gebracht?

  [CITAAT]
  “”Haar lezing gaat over de gemengde Indische gemeenschap, die is gevormd door de koloniale cultuur met fijnmazige rangen en standen waarbij kleur heel bepalend was, en waarin verschillende groepen tegen elkaar uit werden gespeeld.””
  [EINDE citaat]

  –Bloem bakent het dus af. Daarbinnen duidt ze het universeel menselijk handelen voor wat haar doelgroep betreft op antropologisch/sociale aspecten en daarop toepasbare psychologische verklaringen. Psychologie is meen ik ook Bloem’s vakgebied, waarin ze universitair is afgestudeerd.

  @waarbij kleur heel bepalend was,@
  –Ik mis de goede man nog steeds, maar wijlen Pak Ed Vos deed mij eens de volgende eye opener aan de hand, dat de huidskleur ‘hitam’ synoniem was voor ‘kotor’ in Nederlands-Indië (en in Indonesië). Nou…wh, dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over zou’k zo zeggen. Hoezo, schiep den mens naar Zijn beeld ?

  Binnen de @gemengde Indische gemeenschap@ moet je dan daarmee en met de traditie van de vigerende adat en de heersende waarden en normen van de onderscheiden religies, je weg zien te vinden.

  Met o.a. als instrumenten in deze Indische survival of the fittest, ‘identificatie’ atau ‘naar boven likken en naar beneden trappen’.

  • Ron Geenen zegt:

   @“”Haar lezing gaat over de gemengde Indische gemeenschap, die is gevormd door de koloniale cultuur met fijnmazige rangen en standen waarbij kleur heel bepalend was, en waarin verschillende groepen tegen elkaar uit werden gespeeld.””@

   Dat bovenstaande maakt mij zeer nieuwsgierig. Want in haar familie zijn er aan ene zijde velen heel blank, terwijl anderen echt Indisch er uit zien. De Kouthoofd genealogy o.a. op Myheritage en ook op mijn website tonen foto’s van de verschillen.

 3. Loekie zegt:

  “De Anton de Kom-lezing, vernoemd naar de Surinaamse activist en verzetsman Anton de Kom (1889-1945), is een initiatief van het Verzetsmuseum Amsterdam en dagblad Trouw. De lezing vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving. Sinds 2002 houdt een hoofdspreker jaarlijks de lezing vanuit een zelf gekozen invalshoek.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.