25 mrt nationaal archief: Lezing familie vd Broeke in VOC-tijd te Banda

Rick van den Broeke is nazaat van de perkeniersfamilie Van den Broeke, die vanaf 1627 nootmuskaatperken beheert op de Banda-eilanden in het huidige Indonesië. Door deze familieband raakt Van den Broeke gefascineerd door de geschiedenis van Banda, de strafexpeditie van J.P. Coen en de invloed van de VOC op de uiteindelijke kolonisatie van Indië.
Van den Broeke gaat in op de relatie tussen de ‘grote’ geschiedenis van Nederland en Indië en de ‘kleine’ geschiedenis van zijn familie.
Meer informatie en tickets bestellen 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

10 reacties op 25 mrt nationaal archief: Lezing familie vd Broeke in VOC-tijd te Banda

 1. Wal Suparmo zegt:

  Op het  oogenblik dat .Coen n aar de Molucen moest gaan. Had hij Kasteel Batavia aan PIETER VAN DE BROECKE toevertrouwd ,omdat Van de Boeck voordien  zich in Arabie,Perzie en Voor Indie zich zeer verdiensteljik  had gemaakt.En  Coen  hem zelf als zijn opvolger  aan de  Heeren 17 wilde voorstellen. maar helaas omdat het fort door de Engelsen met behulp van de adipati van  BANTAM,was veroverd en Van de Broecke in het gevang, was hij nooit GG van Ned Indie geworden na  dat hij vrij was geworden

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat fort is nooit door de Engelsen/Bantam veroverd geweest:
   Tevens werd door Bantam een leger naar Jakatra gestuurd, volgens Van der Chys om zowel Jakatra, de Engelsen als de Nederlanders te onderwerpen. De Nederlanders wisten het fort te versterken met een vierde bastion vanwaar Jakatra kon worden beschoten. De regent zag geen kans meer het fort te overmeesteren en nam het initiatief tot onderhandelingen, die ondanks Engelse tegenwerking resulteerden in een op 19 januari gesloten verdrag . In dit contract was een verbod tot het bouwen rond het fort opgenomen, wellicht ter verkrijging van een vrij schootsveld. Drie dagen later was Van den Broecke zo onvoorzichtig in te gaan op een uitnodiging voor een feest bij de regent, waar ook de Engelse admiraal Thomas Dale aanwezig was, en waar hij met zijn delegatie gevangen werd genomen. Pieter van Raey nam de leiding over, maar dacht het niet lang te kunnen uithouden. De Engelsen wilden echter het fort onbeschadigd in handen krijgen waarop de regent de onderhandelingen heropende, mede over een losprijs voor Van den Broecke. De Nederlanders gingen niet in op de voorwaarden van de vorst waarop Thomas Dale het heft in handen nam. De Nederlandse bezetting zag geen uitweg en ging accoord met een overgave die tevens een vrijgeleide onder Engelse bescherming zou inhouden .
   De vorst van Bantam zag zich de buit ontgaan en stuurde nogmaals een leger naar Jakatra, waardoor het de Engelsen niet lukte de Nederlanders uit het fort te evacueren. De Bantamse commandant nam Jakatra voor Bantam in bezit; Van den Broecke met de zijnen werden door de legeroverste naar Bantam gebracht. De Engelsen zochten nu steun bij de Nederlanders in het fort. Op 9 mei kwam het bericht dat Coen met een vloot onderweg was, en op 27 mei bracht een jacht de opdracht van Coen, dat de vorst van Bantam moest worden gelast zich afzijdig te houden. De vloot verscheen echter al de volgende dag voor Jakatra; de Bantamse vorst vreesde dat ook Bantam zou worden aangevallen en trok zijn krijgsvolk uit Jakatra terug.
   Na de verovering van Jakatra: Op de rede van Bantam wist Coen de gevangen Nederlanders vrij te krijgen: “De pangoran sprack seer schoon, zeyde niet anders dan vrede ende vrientschap met ons te begeeren.” Maar op 22 januari 1620 schreef Coen dat deze “gestadich practiserende hoe my best van cant soud mogen helpen (…) heeft de coninck van Jacatra (…) ontboden, dat hy de generael Coen soud doen ombrengen, hem belovende (…).”
   Op 29 maart 1620 werd de tijding ontvangen dat in Londen beide Compagnieën hun geschillen hadden bijgelegd. De op 19 april in Straat Soenda gesignaleerde Engelse vloot werd door Coen tegemoet gevaren, om met saluutschoten de vrede te bezegelen. Direct daarna diende hij een verzoek tot ontslag in.

 2. Wal Suparmo zegt:

  In elk geval was Coen erg teleurgesteld dat Van de Broeke ooit door de Engelsen was gevangen genomen en hem nooit meer als zijn opvolger gerecommandeerd.De 2de BELEG van KASTEEL BATAV IA was door Sultan AGUNG van Mataram tot dat het fort al zijn kogels van de kanonnen had verschoten en ten einde raad MENSELIJKE UITVERPSELLEN(poep) gebruikte als kogels De Javanen waren toen verdreven met luid te schreewenkin ht hoog Javaans : “MEMBETTAI,MEMBETTAI”!. Daar de de legende onder de Inheemsen van de stad BETAWI….

 3. Wal Suparmo zegt:

  Eenige familie namen van PERKENIERSr zijn HENGST, KLAVERT en KNEVEL Luid er ergens een bel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.