31 mrt Leiden Gepeperd Verleden


Het Indisch Herinneringscentrum organiseert i.s.m. Museum Volkenkunde Gepeperd Verleden #1: Kleur Bekennen op zaterdag 31 maart in het Museum Volkenkunde te Leiden. Met o.a. Anousha Nzume, Nancy Jouwe, Esther Captain en Wayne Modest. Acteur Thom Hoffman over beeld en representatie in koloniale foto’s. Muziek van Francesca Pichel en meer. Kom ook naar Gepeperd Verleden!

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

10 reacties op 31 mrt Leiden Gepeperd Verleden

 1. Boeroeng zegt:

  • P.Lemon zegt:

   @…gaan zij deze NEDERLANDERS weer iets aanpraten waar Indische mensen nooit last van hebben gehad?

   ###Zoals Gloria Wekker betoogt???Met een joodse vader en een creools-indiaanse moeder moest ze haar plaats zien te vinden binnen een, in die tijd nog, overwegend witte gemeenschap. De gezinsleden merkten gelijk dat ze ‘anders’ waren.

   ***Feit is dat veel witte Nederlanders nooit goed naar zichzelf hebben gekeken. Ze hebben een soort heimwee naar de goeie ouwe tijd, toen ze nog wat betekenden in de wereld, heimwee naar een gevoel van suprematie. Daar spelen mensen als Wilders handig op in. Ook premier Mark Rutte doet daar aan mee. Ik zag laatst een spotje waarin alleen maar witte mensen voorkomen en waarin hij sprak dat hij van Nederland een beter land wil maken. Hij praat over een Nederland van de jaren vijftig dat niet meer bestaat. Hij zegt dingen die echt niet kunnen.”

   Lees meer: Witte onschuld – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/paramaribo-post/2017/01/04/witte-onschuld/#ixzz5BLRXUFqt

  • Guus zegt:

   Meneer of mevrouw Liefde voor Holland komt buitengewoon verstandig over… Terechte vragen als je het mij vraagt

   • Boeroeng zegt:

    Die vaderlandslievende twitteraar komt mij eerder haatdragend over.
    Hij was gefixeerd op Nzume.
    Waarom ? Omdat ze tegen zwarte piet is ?
    Verder interesseerde de hele opzet van de middag hem niet zo en hij vond dat indo’s niet noemenswaardig discriminatie ondergingen

 2. Loekie zegt:

  Gaat niet om Indië, Jamaica of Oezbekistan, gaat erom dat GESUBSIDIEERDE “etnische” instellingen met regelmaat de ondervonden onderdrukking aan de orde stellen opdat op een gegeven moment het klimaat rijp is om nationaal uit te roepen dat gelijkwaardig samenleven in diversiteit geen problemen meer geeft, omdat iedereen begrijpt dat onderdrukking, discriminatie en racisme definitief zijn afgezworen.
  Anders gezegd: stel je voor dat er een tempo doeloe-museum was, ingericht a la de huiskamer van Tante Lien en dan met baboe en djongos. Museum druk bezocht door Indo’s en andere kolonialen, lekker eten, poco poco enz…Da’s natuurlijk niet de bedoeling van de subsidiegever, want dat houdt de gedachte aan onderdrukking in stand.

  • Ron Geenen zegt:

   @Da’s natuurlijk niet de bedoeling van de subsidiegever, want dat houdt de gedachte aan onderdrukking in stand.@

   En het koloniale project IHC dan?

   • Tolol. zegt:

    Tja Loekie je moet natuurlijk rekening houden met de subsidiegever ,wie betaalt bepaald ! Klaar als een klontje ,dus we doen het zo ,je hebt de huiskamer van tante Lien maar de baboe en de djongos zitten lekker op de sofa en tante Lien en de gasten lopen te bedienen ,zegt die baboe “” Ajoh Lientje lekas satu koppi voor mij !”” en die djongos er achteraan “” Ja en untuk saya satu bir en cepat !”” De baboe en de djongos worden natuurlijk aangesproken met tuan besar en njonja besar. Dan doet de gouverneur -generaal zijn intrede ,eerst buigt hij diep voor de djongos en dan nog dieper voor de baboe ,die sturen hem naar de dapur di belakang rumah om een sate kambing te halen ,de gg is dolblij dat ie nog wat te makan krijgt ………Is er in dit verhaal sprake van enige onderdrukking ? ..Ja zeker maar nu van de inlanders sorry autochtonen sorry inboorlingen .maak neks uit as subsidiegever maar senang !

 3. Tolol. zegt:

  U moet niet alles zo serieus nemen geachte heer Somers het was maar een geintje maar de rollen omdraaien ligt mij wel ,ik heb eens de betjak overgenomen van de bestuurder ,die lag half dood op de grond van vermoeidheid .Ik kwam er meteen achter dat er iets niet klopte aan die fiets ,hij trapte veel te zwaar ,ik bracht die fiets samen met de bestuurder naar een fietsreparateur ,uiteraard betaalde ik ,die betjakrijder had nog geen cent om zijn kont te krabben enfin na de reparatie vroeg ik en pak Kromo hoe sekarang ? Nou nou dit was andere koek ! die fiets fietste als een veertje zo licht ,iedereen blij ik ook als SUBSIDIEGEVER .

 4. bokeller zegt:

  Was de gerepareerde ”Betjak” wel zijn eigendom
  of zoals daar gebruikelijk gehuurd van een ”rijke” (?)
  betjak verhuurder.
  Tsja,iedereen blij.
  siBo
  r

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.