Trammelant in de koloniale rechtszaal

universiteitleiden.nl:
Niet eerder werd onderzoek gedaan naar de gang van zaken in de koloniale rechtbanken op Java tijdens de negentiende eeuw. Sanne Ravensbergen biedt met haar proefschrift Courtrooms of Conflict inzicht in de werking van het koloniaal strafrecht. Promotie op 27 februari.
Zodra de VOC ‘arriveerde’ op Java, in de zeventiende eeuw, begonnen de Nederlanders zich te bemoeien met de bestaande Javaanse rechtssystemen. Dit leidde in de negentiende eeuw tot een koloniaal strafrechtsysteem met aparte rechtbanken en wetten voor verschillende bevolkingsgroepen. Er waren rechtbanken voor Europeanen, en er waren andere rechtbanken voor de overwegend Javaanse en Chinese bevolking.

mareonline:
Sanne Ravensbergen onderzocht de rol van Javaanse rechters in Nederlands-Indië.
‘We moeten wel een beetje naar ze luisteren, verzuchten de Nederlanders.’

Door Vincent Bongers ‘Het is echt een zoekplaatje.’ Sanne Ravensbergen wijst naar de foto op de cover van haar proefschrift dat ze op 27 februari verdedigt. Het gaat om een landraad in Nederlands-Indië, een zitting van de rechtbank voor de lokale bevolking die rond 1865 plaatsvond in Pati, een regentschap op Java.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Trammelant in de koloniale rechtszaal

 1. Wal Suparmo zegt:

  De verandering begon ten tijde van GG Rochussen met me concordante verklaring an het recht in Holland met die van Ned .Indie.

 2. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Niet alleen rechtspraak maar het hele systeem was erop gericht op de bevestiging van de NEERLANDSE belangen, anders waarom spreken we van koloniaal systeem. Ethische politiek werkt in dat opzicht op de lachspieren.

  De processen tegen Sukarno en andere nationalisten in de 30er jaren van de vorige Eeuw zijn sprekende voorbeelden, hoe het Nederlandse kolonialisme de rechtspraak , whats in a name, misbruikte voor haar eigen politiek. In Zuid-Afrika heette het Apartheidspolitiek. Naast GVD het Nederlandse woord bij uitstek wereldbekend.

  Daarom dient Indische geschiedschrijving met wantrouwen bestudeerd te worden.

  • Loekie zegt:

   Nou, als je met WANTROUWEN te werk gaat, dan ben je als een neurotische manke haan bezig. Je zoekt enkel naar allerlei details en als je er weer een gevonden hebt, begin je opgewonden te kraaien.
   Maar als je KRITISCH aan de slag gaat, dan houd je een open mind en ben je in staat de zaak rondom te bezien.

 3. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  nou Loekie, ga maar eens aan de gang met de kritische blik. Ik ben hogelijk benieuwd eindelijk iets van Uw open mind set te ontdekken. Tot nu toe ben ik altijd teleurgesteld in de door U zelf opgewekte en hooggestemde verwachtingen.Schrijf eindelijk eens een doordachte analyse over bvb de Bersiap anders dan wat gratuite kritiek op anderen.

  Daargelaten dat Loekie’s voorgaande opmerkingen op mijn persoon irritaties opwekken, wellicht niet door hemzelf opgemerkt , maar wat verwacht men van een neurotische manke haan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.