Babyproducten met rijst bevatten te veel arsenicum

AD:
In babyvoeding met rijst zit veel meer arsenicum dan wettelijk is toegestaan. Dat schrijft dagblad Trouw. Voedselwaakhond NVWA grijpt echter pas in als de norm met 20 procent wordt overschreden, vanwege zogeheten meetonzekerheden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

33 reacties op Babyproducten met rijst bevatten te veel arsenicum

 1. Wal Suparmo zegt:

  Ook in Indonesie verkrijgbar? Hier zijn de kinderen al imuun en worden er juist sterk van..

 2. Peter van den Broek van een andere generati zegt:

  Nou, zo kan het weer.

  De aanwezigheid van arsenicun(welk soort?) geeft al aan dat er sprake is van bovenmatige watervervuiling en niet alleen van arsenicum. Daar komt bij dat de toegestane waarden wel van toepassing zijn op volwassenen . Bedrijven zoals Nestlé (CH), HIP (D) of Plasmon (I) passen normaliter stringente voorwaarden toe op BABYvoeding, ik herhaal voeding voor babies en verlangen veelal biologische ingrediënten. Daarbij wordt niet alleen gekeken of het produkt zonder chemische toevoegingen zoals kunstmest is verbouwd maar ook naar risico’s voor andere en gevaarlijke stoffen. Het gaat erom het risico op arsenicum in de babyvoeding te verminderen althans zo doen we dat in biologische en duurzame landbouw.

  Dat mensen willens en wetens toch dat risico willen dragen is ieders verantwoordelijkheid. Dat de kans op tumoren en andere kwalen daardoor groter wordt, hoeft toch geen verbazing te wekken.

 3. Jan A. Somers zegt:

  Rijst bevat kleine hoeveelheden van het giftige metaal arsenicum. Voor jonge kinderen die veel rijst(producten) eten, kan dat misschien te veel worden. Waarom wordt arsenicum in rijst gevonden?Arsenicum komt van nature voor in water, aarde en gesteente, maar de niveaus kunnen in sommige gebieden hoger zijn dan in andere. Het vindt makkelijk zijn weg in de voedselketen en kan zich in aanzienlijke hoeveelheden ophopen in zowel dieren als planten, waarvan sommige door mensen worden gegeten. Voedsel uit de zee bevat arsenicum, maar wel meestal de organische vorm. Rijst en rijstproducten kunnen een hoog gehalte van de anorganische (meer giftige) vorm bevatten.

 4. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Zulke berichten in de krant scheppen werk voor me. Aangezien ik me met rijst bezighoud, vragen klanten om mijn stellingname. Dan kan ik natuurlijk niet aankomen met een “geruststellend” antwoord zoals “Gehalten zitten binnen de onnauwkeurigheid van de toegestane waarden”. Zo’n argument geeft wel reden tot bulderend gelach.

  Mijn klant wil weten hoe dat bij mijn product zit en hoe de eventuele aanwezigheid van arsenicum te voorkomen is. Juist voor de oplossingen, de implementatie en verificatie ervan word ik betaald.

  Maar wat kan een eenvoudige klant, de uiteindelijke consument zelf doen. Eenieder is verantwoordelijk voor wat hij koopt, toch?

  1) De herkomst van de rijst geeft een aanwijzing voor de mate van verontreiniging , maar herkomst staan vaak niet op het pak en is veelal te algemeen. Indonesie/India is een wel erg groot land van herkomst, dus ik kom ik ver met die wervende informatie.
  2) Arsenicum of andere gevaarlijke stoffen hopen zich op in de schil van de rijst, dus zilvervlies- of volkorenrijst is niet aan te raden.
  3) Rijst vòòr het koken goed wassen en in ruim water koken kan de hoeveelheid arsenicum (50%?) verminderen en dat doet ook mijn moeder.
  4) Voor Indischen is wel van belang hoeveel rijst ze eten. Meer dan 100gram per dag kan op Lange Termijn best arsenicumproblemen geven.

  Vanmiddag eet ik rustig biologische Basmati-rijst.

  N.B. Ik ga af en toe op “herhaling”. Ga ik bij de leveranciers langs voor een gezellig praatje. Ze zien me al aankomen en het beste is wel dat ik na korte tijd weer vertrek. Volgend week is het tijd voor de Kerstwensen.

  • Loekie zegt:

   Psstt, vraagje: als Indo’s in de loop der tijden via rijst teveel arsenicum hebben binnen gekregen, zou het dan kunnen dat hun hersens daardoor…je weet wel…?

   • Bert zegt:

    @Loekie ,nou je het zegt beste Loekie ,die salarissen en soldij zijn natuurlijk allang eerlijk betaald door de Nederlandse staat onder het motto “” Een man ,een man en een woord een woord “” Maar door al dat arsenicum in de rijst zijn die Indo,s dat allang vergeten en willen ze nog een keer gadji vangen tertalu dese !

    • e.m. zegt:

     @ nou je het zegt@

     — Nah, itoe dia:

     Alfred Birney tegen zijn vader: “Ajo man … doe-nie-so-giftig!!!”

     Men kan er rustig biologische Basmati-rijst op in nemen, dat de Indische Kwestie de sfeer aardig heeft vergiftigd binnen de Backpay gemeenschap

    • Ron Geenen zegt:

     @Indische Kwestie de sfeer aardig heeft vergiftigd binnen de Backpay gemeenschap@

     Nu je het zegt, vraag ik mij toch het volgende af. De NL regering vindt dat men voor de vergeten salarissen bij Indonesie moet zijn. Waarom dat ook miljoenen uitgeven voor de excessen van de KNIL militairen? Nederland heeft daar toch niets mee te maken? Indonesie heeft toch alles overgenomen en geërfd?

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    As is verbrande turf of Schnee von Gestern

  • Jan A. Somers zegt:

   “binnen de onnauwkeurigheid van de toegestane waarden” Op de heden ten dage verantwoorde wetenschappelijke manier worden door de overheid (en de EU!) waarden aangegeven voor maximale dagelijkse inname van heel veel in potentie gevaarlijke stoffen. Daartoe gecertificeerde laboratoria zijn dagelijks bezig van vele producten de aanwezigheid van deze stoffen te bepalen. Elke analyse levert een getal op met een aangegeven deviatie. n = aantal metingen. De spreiding in de metingen wordt vervolgens bepaald aan de hand van de standaard deviatie: s = standaard deviatie. De standaard deviatie geeft de spreiding als absolute grootheid. Die deviatie loopt (vaak) als normale verdeling links en rechts heel vlak uit naar oneindig. Uit mijn eigen (heel vroegere) studie: als u over een brug loopt maakt u twee procent kans dat een staaf in die brug breekt, en die brug door uw gewicht instort. Gelukkig maakt niemand zich druk hierover. Net als met eten, normaal eten, niks overdadig. Er gaan meer mensen dood met kanker dan aan kanker.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    Nou, het klinkt allemaal academisch i.c. theoretisch maar dan heeft dhr Somers andere analyses gelezen (sinds wanneer? ) dan die ik dagelijks onder ogen krijg.

    1) er zijn geaccrediteerde labs en geaccrediteerde labs en allemaal door de overheid gecontroleerd, maar ik zoek een bepaalde accreditatie (ACCREDIA is wel geloofwaardig)
    2) welke pesticiden of andere stoffen controleren zij? ook arsenicum, zware metalen, radio-activiteit om maar wat te noemen?
    3) Vaak wordt aangeven dat de stof wel aanwezig is maar niet meetbaar? erg leuk
    4) vanaf welke waarde is de stof meetbaar bij het lab?
    5) MRL?
    7) analysemethode UNI EN ISO 15662-2029 of zo?

    Vaak is een bezoek aan het bedrijf nuttiger dan weten dat je 2% kans maakt, het is een kwestie van kijken. Mijn Zwitserse collega vraagt dan : Wass siehst du? Ik zag in het begin natuurlijk niks, maar dan begon hij te stangen dat die academici wel gestudeerd hebben maar blind zijn. Ik kijk hem dan wat schaapachtig aan en zeg: zullen we voor de zekerheid een lab-analyse laten maken? Davert het wel van het lachen.

    En natuurlijk veel op herhaling gaan, krijgt ik elke keer een andere kijk op de wereld.

    • Jan A. Somers zegt:

     Sommige stoffen zijn in heel lage concentraties alleen kwalitatief aantoonbaar, (nog) niet kwantitatief. Wel oppassen, alles is overal! Bij bacteriologisch onderzoek zijn medici vaak tevreden met (snel) kwalitatief onderzoek. Maar ook vaak bij hygiënisch onderzoek voor bijvoorbeeld Consumentenbond, Keuringsdienst voor Waren (heet tegenwoordig anders). E. Coli bijvoorbeeld is een marker voor recente faecale verontreiniging van bijvoorbeeld voedsel, drinkwater e.d. Hoef je echt niet te weten hoeveel. Kwantitatief aantonen kost (dacht ik) drie dagen. Meestal wordt gewoon een Amerikaanse methode gebruikt. Zelf vroeg ik meestal bij het lab de Eijkmanmethode aan. Snel, goedkoop en semikwantitatief. (Christiaan Eijkman, Nederlands arts in Indië, patholoog en Nobelprijswinnaar, eenvoudiger methode onder moeilijke lab-omstandigheden). Kwalitatief aangetoond betekent gewoon recente faecale verontreiniging, voldoende voor goed/afkeuren. De beestjes waar E.Coli naar verwijst zijn dan niet interessant meer, veel te duur en langdurig. Wil je naar een vroegere verontreiniging kijken, dan zoeken ze naar Streptococcus faecalis (nu ook wel Enterococcus faecalis) als marker. Voor (an)-organisch onderzoek zijn natuurlijk tal van methoden beschikbaar en genormaliseerd. Daar kun je uit kiezen, afhankelijk van het doel. Voor mijn onderzoek naar verontreiniging door minerale olie, gebruikten we altijd de gaschromatograaf, maar een infraroodmethode is sneller en goedkoper. Voor bijvoorbeeld zware metalen gebruikten we geloof ik nog de spectrografische methode. Ik loop natuurlijk verschrikkelijk achter, tegenwoordig gaar het sneller en goedkoper met de autoanalyzer, maar om het instrument in te regelen en te bedienen moet je toch nog wel het edele handwerk beheersen. Anders is het net als bij computers: rubbish in, rubbish out.

   • e.m. zegt:

    @En natuurlijk veel op herhaling gaan@

    — As is Schnee von Gestern ???

    • Jan A. Somers zegt:

     Mijn moeder had het dan over: as is verbrande turf. Voor mij meteen naar het volgende probleem: wat is turf?

    • Bert zegt:

     As is Schnee von Gestern ???? Ik ben zo vrij geweest er nog een vraagteken bij te zetten,snap er ook geen nasi bal van ( kan aan mij liggen ben natuurlijk geen intellectueel ) Maar dat Alfred Birney tegen zijn vader gezegd zou hebben “” Ajo man doe niet zo giftig “” Geloof ik geen ( nasi) bal van ,dat heeft Alfred uit zijn grote duim gezogen ,ten eerste was zijn moeder een Hollandse dus de sfeer was eerder Hollands thuis en Alfred is hier geboren en ajo is echt een indische uitdrukking ,ik heb dat woord nooit gebezigd tegen mijn indische ouders .

   • Ron Geenen zegt:

    @Gelukkig maakt niemand zich druk hierover. Net als met eten, normaal eten, niks overdadig. @

    Waarvoor dan al die onderzoeken? Om een bepaalde groep mensen gewoon bezig te houden en belangrijk te laten zijn?

  • Ron Geenen zegt:

   @De herkomst van de rijst geeft een aanwijzing voor de mate van verontreiniging , maar herkomst staan vaak niet op het pak en is veelal te algemeen. @

   Toen de Indo’s in Nederland kwamen, werden ze geleerd hoe ze met aardappel om moesten gaan en werden ze van de ene dag van rijsten pikker omgeturfd tot ketang vreter. Nemen vroeg zich af of het wel veilig was en niemand vroeg of er een theoretische onderzoek naar gedaan was. Het volk in Europa was een kentang eter, dus is het wel goed.
   Zo zal het met u ook zijn toegegaan in Italie. Toen u daar voor het eerst cappellini of futticini at vroeg u toch ook niet af of het veilig is om te eten? Heel Italie eet het toch.
   Bij mij in de buurt is een middle east supermarket die wel 20 tot 30 verschillende soorten rijst van allerlei kwaliteiten en prijzen verkopen. Van geurige Basmati tot de rijst dat vooral de Arabische mens verkiest, namelijk een rijst korrel die langer is dan de normale rijst. Op de pakken staan vaak 2 maal of soms 3 maal de lengte van een normale korrel. Wat normaal ook moge zijn. Maar niemand vraagt zich af of daar arsenicum in zit. Ik ook niet en ben toch al 81 geworden.

 5. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Wat betekent eigenlijk “binnen de onnauwkeurigheid van de toegestane waarden”?

  in lees in mijn dagelijks vakliteratuur wat over rijst:
  http://www.biojournaal.nl/artikel/27653/Hoog-arsenicum-gehalte-in-babyvoeding

  De NVWA Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stelt: als er meer dan 0,1 mg/kg anorganisch arseen in rijstebloem dat voor 100% uit rijst bestaat wordt aangetroffen, dan sprake is van een wetsovertreding.
  De (binnen laboratorium) meetonzekerheid voor de analyse van arseen is ongeveer 20 procent (van 0,1 naar 0,12 mg/Kg) . Dit betekent dat de NVWA bij overschrijding van de ML Maximum Limiet voor anorganisch arseen in een monster rijst bestemd voor producten voor zuigelingen en peuters handhavend zal optreden bij een gehalte > 0,120 mg/kg = 0,12 mg per 1.000.000 mg

  Dus we weten nu wat onnauwkeurigheid is!!!!!!

  • Jan A. Somers zegt:

   Behalve de meetonzekerheid per analyse, is er ook de standaarddeviatie voor een aantal analyses. De uiteinden van die Gausscurve gaan links en rechts oneindig door. Per definitie wordt er dan een afkappunt gekozen. Bij de door mij genoemde breuk van die staaf in een brug was dat punt bij 2 %. Een groter probleem bij ‘toegestane’ waarden is dat het ontaardt in een ‘norm’. Als op de autoweg 100 km/uur het maximum is, gaat iedereen 100 km/uur rijden. Beter gezegd iets sneller. En dat komt dan uiteraard door de onzekerheid van de snelheidsmeter.

   • Ron Geenen zegt:

    @. Als op de autoweg 100 km/uur het maximum is, gaat iedereen 100 km/uur rijden. Beter gezegd iets sneller. En dat komt dan uiteraard door de onzekerheid van de snelheidsmeter.@

    Nu komt u een beetje op mijn terrein. De snelheidsmeter leest wat er gemeten wordt. In Glendora staan diverse meet apparatuur, die je snelheid aangeven om je een hint te geven. Wordt niet gefotografeerd en bekeurd. Als dat scherm mij verteld dat ik een bepaalde snelheid rijdt, klopt het precies wat ik op mijn dash afleest. Ik kan namelijk digitaal via de knoppen op mijn stuur overschakelen naar alleen mijn autosnelheid. Daarnaast heeft mijn MB extra AMG wielen met bijbehorende banden, die een grotere diameter hebben dan de standaard wielen. Bij een snelheid van 40 mijl rijd ik 42 mijl, bij 60 mijl kom ik weg met 63 mijl. (1 mijl = 1.609km)

 6. Bert zegt:

  @Pak E.M : Ja wat u schreef dat die Indische kwestie ,de sfeer aardig heeft vergiftigd binnen de Backpay gemeenschap ,ja dat lees ik hier op Indisch4ever maar voor ik op deze geweldige site zat .had ik geen weet van die Indische kwestie,terwijl mijn ouders allebei Indo,s zijn en hun vrienden/kennissen ook,ik heb betul betul nog nooit eerder van die Indische kwestie gehoord,terwijl ik toch 2 e generatie Indo ben,hier op deze site gaan de schellen van mijn ogen en ook over die Bersiap tijd wist er geen bal van .Nou die Bersiap verhalen op deze site ( o,a van Ron Geenen,Pak Crawfurd ( waar ben je Pak ?) en ook van Huib Otto deden mij wat ,vreselijk wat die mensen is overkomen !!! Daarom is deze site Indisch4ever goed ,het geeft mensen zoals ik ( die geen bal af weet van die tijd) een kijkje in die tijd.

  • Loekie zegt:

   … met dien verstande dat de Backpay gemeenschap bepaald niet identiek is aan de Indische gemeenschap.

   • e.m. zegt:

    Dat is juist.

    Minstens 70.000 stemmen uit die Indische gemeenschap bij de verkiezingen van 15maart jl. zijn goed voor 1 zetel in de Tweede Kamer !

    Partij voor de Dieren heeft er 5 . . .

    • Loekie zegt:

     Ja, maar die partij staat ergens voor.
     Waar staat den Indischen gemeenschap voor? (uitgezonderd het smaldeel dat voor 1e, 2e, 3e, 4e enz generatie geld wil zien.

    • e.m. zegt:

     @Waar staat den Indischen gemeenschap voor?@

     — To be or not to be !

    • Arthur Olive zegt:

     “Party van de dieren heeft er 5…”

     Misschien kan de Backpay gemeenschap daar terecht aangezien het gouvernement hun aanziet als minder dan volwaardig.

 7. Bert zegt:

  Partij van de dieren heeft er 5….”‘ Misschien kan de Backpay gemeenschap daar terecht aangezien het gouvernement hun aanziet als minder dan volwaardig “” Tja wat wil je ook met zo,n voorzitter de Gorilla Bokito,de Chimpansee Champy ,de Siberische tijger Leo ,de wurgslang Sneaky en de Papegaai Papi ,het is nog nooit zo,n beestenbende geweest in de 2 e Kamer van Nederland.De Siberische tijger Leo werd laatst geintervieuwd door een politiek verslaggever ,sinds die tijd werd niks meer vernomen van die verslaggever .

  • Jan A. Somers zegt:

   U krijgt volgend jaar een herkansing met uw stem voor de gemeenteraad. Voor de Tweede Kamer heeft u niet lang geleden nog kunnen stemmen op de door u gewenste kandidaat. Met een allochtone voorzitter! Die haar vrouwtje staat! In het buitenland kunnen Nederlanders per brief stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.