Ben ik een Indo?

Ik ben half Indonesisch en half Nederlands. Mijn moeder is geboren in Indonesië als dochter van twee Indonesische ouders en is vanwege haar studie op haar 18e naar Nederland gekomen voor een stage. Bij het bedrijf waar ze werkte ontmoette zij mijn Nederlandse vader, zoon van twee Nederlandse ouders. Om een lang (en mooi) verhaal kort te houden, ze zijn in Nederland gebleven en hebben hier in Nederland twee kinderen gekregen.Maar ik ben dus nu in de war, wat is nou wat en hoe mag of moet ik mezelf noemen? Een onderzoek op internet geeft wat informatie hierover:  Indoness.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

126 reacties op Ben ik een Indo?

 1. laniratulangi zegt:

  VROEGER ……. hier in Nederlands Indie was men met schaamte gevuld om een “half cast” te zijn. Vaak werd de lieve Oma die in sarong kebaya gehuld was ergens ver verstopt indien ze geen prinses was van dir hier veelvuldig aanwezig zijnde vorstenkuizen. Nu schijnt het anders te zijn. Please correct me if I am wrong !

  • bokeller zegt:

   .Please correct me if I am wrong !

   siBo

  • Boeroeng zegt:

   Laniratulangi,
   Die schaamte en negatief zelfbeeld was er wel, maar ook weer niet alsmaar en altijd bij alle indo-europeanen.

  • Hans Boers zegt:

   Dag mevr. Lani Ratulangi…eerst maar even hormatku kepada anak puteri, de dochter van en aan de Indonesiche Pahlawan Dr. Phil. Gerungan Saul Samuel Jacob Ratu Langie, naar wie tevens een straat in JKT is vernoemd.

   Gelet op uw geboortegrond en de daar geldende adat, omgangsvormen en aldaar destijds aanwezige Indischen en tevens op de geldende regels te JaBar, kan ik mij uw vraag/stelling best voorstellen. Deze zijn namelijk niet gelijk aan elders in de Indonesische archipel.

   Mijns inziens heeft u ten dele gelijk met uw vraag/stelling, als u dit bekijkt vanuit het standpunt destijds van Minahasa Sulawesi. (ST4 – Si Tou Timou Tumou Tou zoals Drs Sondakh ooit schreef.)

   Makase banya.

   • Boeroeng zegt:

    Nu had ik het idee dat in Menado de van oorsprong Menadonese families in hoge posities redelijk vermengd waren met Europeanen.. Dwz er was een grotere verwevenheid dan elders tussen bestuurlijke oorspronkelijke families en de indo-europese families.

    • Hans Boers zegt:

     En dit is – denk ik – precies de achtergrond van de vraag/stelling van mevr. Lani Ratulangi, die de vergelijking maakt met de situatie elders in de Indonesische archipel.

  • Jan A. Somers zegt:

   Vóór de oorlog moest je veel wit in je stamboom hebben. Tijdens de oorlog veel bruin.

 2. Hans de Raaij zegt:

  Volgens mijn kan jezelf een indo noemen. De indo’s die naar Nederland repatrieerden hadden in de meeste gevallen een indonesische moeder en een hollandse vader. Deze kinderen trouwden vaak weer met andere indo’s etc.

 3. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Het artikel begint al met een denkfout:…… half Indonesisch en half Nederlands = een Indo……….. Alsof het Indo-zijn louter en alleen afhankelijk is het bloed. Zie ook zijn betekenis van een half-bloed!!!!! Zijn taalgebruik is wel des Indisch Nederlands : 1/4, 1/8 etc.

  Zijn definitie van Indisch, Indische Nederlanders klinkt heel post-modern en van deze tijd: afkomstig van, uit (Nederlands) Indië de voormalige kolonie. Bestaande uit de Indo-Europeanen en Totoks…….
  Als er in de 60er jaren en wellicht ook later over indischen werd gesproken, dan wist iedereen tenminste in mijn omgeving wie dat waren. Nu in deze tijd horen daar plotsklaps ook Totoks bij (las dat ook op de Tong Tong Fair). Hebben die Totoks , ondanks de Geschiedenis, zich wel keurig aangepast. Neo-kolonialisme in Nederland heeft zodoende toch wel zijn positieve kante: alle Mensen werden Brüder.

 4. bokeller zegt:

  Het was nmni. wel andersom,de Blanke
  ( totok), keek met verwilderde ogen
  naar zijn nieuw Europese broeder/zuster,
  daar in Nederlands-indie, ontstaan uit
  Inlandse Moeders,die hij/zij helemaal
  niet in zijn /haar plaatje kon zetten.
  Mijn moeder ,werd oa.door een To
  verpleegster in haar zelf opgestoken
  maleis aangesproken.
  Kon deze dame niet aan het verstand
  brengen,dat mijn moeder nederlands
  spreekt.
  Laten we het ‘ns van de andere kant
  benaderen.
  siBo

 5. Jan A. Somers zegt:

  Zoals die vraag wordt gesteld blijkt dat de vraagsteller zich niet Indo voelt. (is wat anders dan Indisch!). Volgens veel reageerders is dat toch een belangrijk criterium? In mijn familie van moederskant zijn vele ‘totoks’ die als mijn Indische voorouders langer in Indië hebben gewoond, en meer ‘Indisch’ zijn dan menig Indo. Mijn grootmoeder, Mah Wakira, was Madoerees, maar in de bersiap gebleven als ware zij een Indo/Totok! Die bersiappers maakten in ieder geval dus geen onderscheid. Dat ze Madoerees was moesten we vaak horen, ze was duidelijk geen Javaanse. Als kind begreep ik dat nog niet, maar na wat studie wel. De schepelingen bij mijn vader (GM) aan boord waren voornamelijk Madoerezen, Makassaren, Boeginezen, Dat waren ook duidelijk geen Javanen.

 6. Frank zegt:

  Beste Lara,

  Ik zou zeggen,: je bent gewoon wat je je zelf voelt. Dat is iets heel persoonlijks. Als jij je een Indo voelt dan ben je toch een Indo? De meest gangbare definitie/omschrijving van een Indo is toch iemand die zowel Indonesisch als Nederlands/Europees bloed heeft? En binnen die omschrijving zit een heel spectrum aan gradaties: er zijn Indo’s die nauwelijks ‘blank’ bloed hebben en je hebt Indo’s die bijna volledig Nederlands/Europees zijn (de huidige 3e en 4e generaties Indo’s in Nederland). Wat mij betreft val jij volledig binnen die omschrijving/definitie van Indo hierboven!

  Echter las ik ooit eens (en ik weet niet meer waar ik dat gezlen heb, het zou misschien de Jakarta Post geweest kunnen zijn) een artikel waar met Indo’s echt de gemengd Nederlands/Europees en Indonesische afstammelingen werden bedoeld (maar dan BEPERKT tot de gemengdbloedigen uit de koloniale Nederlands-Indische tijd en hun afstammelingen die nu voor een groot deel in NL wonen) en kinderen die NA de Indonesische onafhankelijkheid zijn geboren uit gemende relaties (perkawinan campur) die zouden dan Eurasians worden genoemd! Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom je dit onderscheid zou moeten maken. Wij komen bijna ieder jaar in Indonesia en ze noemen daar kinderen uit gemende relaties (anak blasteran) in de volksmond ook ‘gewoon’ Indo’s. Tegenwoordig zijn er in Indonesia best wel veel gemende relaties (zeker in de kringen van artiesten was het een tijd lang (en misschien nog steeds) een trend om met ‘bule’s ‘ te trouwen). Misschien wel de helft van alle artiesten in Indonesia zijn Indo’s.

  Mijn ‘volbloed’ Javaanse schoonzus in Indonesia is getrouwd met een ‘volbloed’ Nederlandse man die ook in Indonesia woont. Zij hebben 1 dochter van bijna 10 jaar die naar een Indonesische school gaat, vloeiend Indonesisch spreekt (en ook heel goed Nederlands trouwens) en die opgroeit zoals de meeste Indonesische kinderen (hooguit wat rijker dan de gemiddelde Indonesische kinderen). Ik weet niet goed in hoeverre zij er op aan wordt gekeken dat zij niet volledig Indonesisch is. Ik denk dat in het huidige Indonesia nauwelijks meer negatief gedacht wordt over Nederland en/of Indo’s. Eerder andersom zou ik zeggen. De meeste mensen die ik in al die jaren dat wij er komen heb gesproken, zijn meestal vol lof over Nederland en Indo’s vinden ze maar wat mooi en aantrekkelijk.

  Ik ben zelf met een ‘volbloed’ Javaanse vrouw getrouwd en wij wonen in NL. Wij hebben 2 zonen, de oudste is heel donker en nog veel donkerder dan zijn moeder en de jongste is misschien nog iets lichter dan ik zelf ben. Het is misschien van belang te vertellen dat ik zelf een Indo ben met een ‘volbloed’ Nederlandse moeder en een vader die op zijn beurt weer een ‘volbloed’ Javaanse moeder had en een Indo vader. Mijn vader was driekwart Indonesisch en misschien 1 kwart Nederlands qua afkomst. Dat maakt mij dan weer 3/8ste Indonesich en 5/8ste Nederlands.

  Als wij met vakantie in Indonesia zijn dan wordt onze oudste zoon gewoon ‘genegeerd’ en vindt men de jongste vaak ‘zo knap’. Beide zonen bezitten overigens zowel een Nederlands als een Indonesisch paspoort, maar moeten bij hun 18e verjaardag kiezen welke nationaliteit ze willen behouden.

  Eigenlijk is het triest dat na de Indonesische onafhankelijkheid de meeste Indo’s in Indonesia gedwongen door de omstandigheden Indonesia hebben moeten verlaten en dat in het huidige Indonesia de Indo’s zo op een voetstuk worden geplaatst als schoonheidsideaal en qua afkomst (tegenwoordig vaak kinderen van expats.dwz. rijke ‘bules’).

  Dit waren zo wat overpeinzingen en persoonlijke ervaringen van mijn kant wat betreft Indo’s en afkomst. Misschien heb je hier ook wat aan aan.

  Veel success met je website/blog en je bedrijf.

  • indonessnl zegt:

   Bedankt! Groetjes, Lara

  • Ron Geenen zegt:

   @Mijn vader was driekwart Indonesisch en misschien 1 kwart Nederlands qua afkomst. Dat maakt mij dan weer 3/8ste Indonesich en 5/8ste Nederlands.@

   O ja? Dus als er van u een DNA wordt bepaald, ziet U dan die getallen bij iedere cel?
   Probeer dan eens mijn getallen vasttestellen. Zesde generatie (van mijn kant bekeken) Geenen: afstamming uit Zevenhuizen, Brabant trouwde met een vrouw, wiens ouders Portugees-Nederlands en Portugees-Oost Javaans waren (Maitimo en Botellho). Van moederskant Chevalier (frans) trouwde met Belgisch Franse vrouw (Velu). Een Chevalier van de 4de generatie, mijn voorouder, trouwde met een vrouw Beljaars. De ambtenaar heeft van een Franse naam een Hollandse gemaakt. Moet zijn Balliard en die heeft ook een Europese vader en een Indonesische moeder gehad. Nogmaals, ik ben de 6de generatie. Welk deel ben ik dan Indonesisch en welk deel Nederlands.
   Ziet U nu misschien de belachelijkheid van uw redenatie?
   Ik ben een Indo met mijn eigen aard, cultuur en gevoelens en ik ben geen Europeaan en geen Indonesier.

   • Frank zegt:

    @ Ziet U nu misschien de belachelijkheid van uw redenatie?

    Tjaa pak Ron, een beetje ‘sopan santun’ zou wel op zijn plaats zijn dacht ik zo. Aan uw enigszins ‘kasar’ reactie te oordelen, zou ik bijna denken dat u misschien wel 100% ‘bule’ zou zijn! 🙂

    Er is totaal NIETS BELACHELIJKS aan mijn reactie en er is wetenschappelijk/rekenkundig niets tegen in te brengen. Mijn vader had echt drie volbloed Indonesische grootouders en dat maakt hem genetisch en rekenkundig gezien 3/4 oftewel 75 % Indonesisch qua afkomst. Aangezien je als kind weer de helft van je vader erft ben ik de helft van 3/4 oftewel 3/8 Indonesisch.

    Als ik uw volledige stamboom zou hebben dan zou je ook voor u een bepaald percentage aan ‘Indonesisch bloed’ kunnen uitrekenen. Daar hoef je geen ‘rocket scientist’ voor te zijn! 🙂 Maar dit onderwerp is natuurlijk een beetje tricky aangezien je vanwege het 2e wereld oorlog verleden en het Joods dan wel ‘Ariër’ zijn al gauw in de foute hoek wordt neergezet.

    Salaam en nu u weer pak!

    • Ron Geenen zegt:

     @Mijn vader had echt drie volbloed Indonesische grootouders en dat maakt hem genetisch en rekenkundig gezien 3/4 oftewel 75 % Indonesisch qua afkomst. Aangezien je als kind weer de helft van je vader erft ben ik de helft van 3/4 oftewel 3/8 Indonesisch.@

     Zeker medisch gezien is het iets belachelijks. Vooral de resultaten van de laatste jaren waarbij de DNA’s werden ontleed, geven dat aan. Verder weet ik hoe u aan uw getallen bent gekomen, want voor een gepensioneerd Engineer is dat niet zo moeilijk.

    • Frank zegt:

     Lucu sekali die foto meneer/mevrouw Bokeller! 🙂

     De reden waarom ik schreef over “Drs” was dat de heer Ron Geenen eerst ietwat ‘grof’ sprak over en nu citeer ik “Ziet U nu misschien de belachelijkheid van uw (dat ben ik dus) redenatie?” en in een vervolg mail heeft de heer Geenen het over “voor een gepensioneerd Engineer (dat is de heer Geenen dus blijkbaar) is dat niet zo moeilijk”.

     Nou als de heer Geenen wil ‘showen’ met zijn titel dan kan ik dat indien nodig ook. Voor de rest zult u mij daar verder nooit over horen.

     Met vriendelijke groet,
     Frank

    • Ron Geenen zegt:

     @Mijn vader was driekwart Indonesisch en misschien 1 kwart Nederlands qua afkomst. Dat maakt mij dan weer 3/8ste Indonesich en 5/8ste Nederlands@

     U vergeet nogmaals het bovenstaande van uw schrijven aan de heer Keller te vermelden. U schreef dat in een herhaling, blijkbaar met de gedachte dat de mensen op deze site niet kunnen rekenen. Ik moet u teleurstellen, want een ieder kan dat. U heeft niet vermeldt dat “drs” , maar u heeft het wel op een bepaalde manier getoond. Daarom mijn reactie.

   • Frank zegt:

    @ voor een gepensioneerd Engineer is dat niet zo moeilijk.

    Wah duh hebat pak Ron. Wat en waar heeft u vroeger gestudeerd dan? Nog in NL? Delft? ITB Bandung misschien?

    Ik mag mijzelf Drs noemen, maar loop daar normaal gesproken niet mee te koop.

    Salaam voor alle Indo’s daar in California.

    • bokeller zegt:

     ##,…loop daar normaal gesproken niet mee te koop.##


     siBo

    • laniratulangi zegt:

     NEE ! Het heeft geen zin om die academische titels rond te bazuinen (al heb je er toen voor gezwoegd) …… want als je wat ouder word …..te meer als je HEEL oud word…. dan zoekt men andere deugden (is dit woord wel juist ? ABIS…… banyak lupa van “Hollands-spreken”….) Gegroet, Lani Ratulangi

    • Ron Geenen zegt:

     @Het heeft geen zin om die academische titels rond te bazuinen @

     In Amerika is engineer geen academische titel. Gewoon een praktijk persoon.

    • Boeroeng zegt:

     Laniratulangi,
     Je kunt deze site gebruiken voor vertalingen:
     https://translate.google.nl/
     Misschien is ‘kwaliteiten’ een beter woord in dit geval ?

    • Jan A. Somers zegt:

     “is engineer geen academische titel” In Nederland ook niet. Wel is Ir. een wettelijk beschermde titel.

    • Jan A. Somers zegt:

     “banyak lupa van “Hollands-spreken”” Mooi genoeg hoor. Beter dan mijn Maleis/BI. Op reis in Indonesië probeerde ik altijd BI, maar mijn gesprekspartners wilde zich waarmaken met Engels. Of misschien was hij te fatsoenlijk/verlegen om te zeggen dat mijn BI verschrikkelijk was.

  • Jan A. Somers zegt:

   “maar moeten bij hun 18e verjaardag kiezen welke nationaliteit ze willen behouden.” In Vlissingen kon ik in 1947 ook kiezen tussen die twee nationaliteiten. Dat hield verband met de dienstplicht. Ik had de Nederlandse nationaliteit, en die heb ik behouden. Vandaar mijn Nederlandse dienstplicht. Van Iraanse kennissen weet ik dat de zoon voor de zekerheid niet meer naar Iran gaat, bang dat ze hem daar vasthouden voor de dienstplicht.

   • Boeroeng zegt:

    Jan…. i am puzzled.
    Je hebt twee ouders geboren met de Nederlandse nationaliteit.
    Dus had jij die ook toen je geboren werd.
    En erkende Nederland in 1947 dan al de Indonesische nationaliteit ?

    • Jan A. Somers zegt:

     Boeroeng, ik weet er ook het fijne niet van. Voor de oproep moeten ze wel eerst zeker zijn van je nationaliteit. Was die ambtenaar misschien geschrokken van mijn geboorteplaats Soerabaja in de burgerlijke stand? En wilde hij zekerheid hebben? Ook voor de nabije toekomst? In Indië gebeurde er na Linggadjati op kleine schaal al veel ter voorbereiding op de overdracht. Zo werd buiten Java/Sumatra in de ambtelijke verhoudingen Indonesië al vaak gebruikt i.p.v. Nederlands-Indië. De Gouvernements Marine werd intern al Federale Marine genoemd, kort daarna Federale Schependienst. In het Staatsblad van Indonesië(!) van 21 september 1948 stond o.a. dat ‘waar van “Nederlandsch-Indië” sprake is, wordt gelezen “Indonesië” ’. Zou er in Nederlandse ambtelijke kringen ook al een beetje worden vooruitgezien? Het enige wat ik me ervan herinner is dat ik het een sympathieke keuzemogelijkheid vond. Of die staatsrechtelijk nou correct was of niet. Een gemeenteambtenaar heeft natuurlijk zijn eigen gemeentelijk belang, los van wereldwijde ontwikkelingen. Hij is verantwoordelijk voor de oproep voor militaire dienst.

    • Jan A. Somers zegt:

     Boeroeng, je hebt het me wel moeilijk gemaakt. Zaken weggegleden in een ver verleden. Vandaar mijn antwoord, dat verschrikkelijk onvoldoende was. Maar een paar kreten van Zeeuws meisje uit onze verkeringstijd hielpen (een beetje). In 1947 ben ik in Vlissingen gekeurd. Bij het eindgesprek zag de ambtenaar dat ik de HBS nog moest afmaken en regelde meteen het uitstel tot de eindexamendatum 1950. Hij snapte ook dat ik van de vier verloren Indische onderwijsjaren er twee aan het inhalen was. Hij kon niet garanderen dat ik ook uitstel zou krijgen vanwege de vervolgstudie, je kreeg alleen uitstel voor een al lopende studie. Van het verleende uitstel kreeg ik natuurlijk een schriftelijke bevestiging, maar er was een apart briefje van de gemeente bij: Er werd verwacht dat Indonesië vóór 1950 onafhankelijkheid zou krijgen, mogelijk was er daarbij ook de mogelijkheid dat ik, gezien mijn geboorteplaats, een keuzemogelijkheid zou krijgen m.b.t. mijn nationaliteit. Als ik dan de Indonesische nationaliteit zou kiezen, moest ik dat voor de zekerheid zelf maar snel melden. Nieuwe procedures gaan langzaam, en als ik me al vroeg gemeld had kon daar snel rekening mee worden gehouden, ook voor een eventuele vervolgstudie. Ook dit verhaal is niet helemaal compleet, maar de beste reconstructie die ik weet te maken.

   • Frank zegt:

    Beste heer Somers, omdat mijn vrouw de Indonesische nationaliteit bezit kunnen mijn kinderen nu ook naast hun Nederlandse nationaliteit de Indonesische nationaliteit aanvragen. Voor mij persoonlijk had dat niet zo gehoeven, maar vanuit mijn vrouw haar standpunt als Indonesische nationaliste kan ik het wel begrijpen. Vandaar dat onze 2 zonen sinds een jaar of zes nu twee paspoorten bezitten.

    Als wij met vakantie naar Indonesia gaan dan nemen ze altijd beide paspoorten mee en vertekken ze vanaf Schiphol met hun NL’se paspoort en gaan ze in Jakarta langs de Indonesische immigratie met hun groene/Indonesische papspoort. En omgekeerd als we weer naar huis gaan vertrekken vanaf Soekarno-Hatta met hun Indonesische paspoort en NL weer binnen met hun NL’se paspoort.

    Als ze 18 worden dan moeten ze definitief kiezen voor oftewel hun Indonesische papsoort behouden dan wel afstand te doen van hun Indonesische paspoort. Ik heb begrepen dat als je niet zelf actief actie onderneemt en je niet expliciet kiest voor het Indonesiërschap dat je dan automatisch het Indonesiërschap verliest.

    Ik raad het mijn kinderen overigens ten strengste af om voor het Indonesiërschap te kiezen ook al houden wij als familie nog zo veel van Indonesia en hebben wij er veel familie wonen. Ook met je NL’se paspoort zijn er later nog genoeg manieren om voor langere tijd in Indonesia te kunnen blijven.

    Met vriendelijke groet,
    Frank

    • Loekie zegt:

     Bij het kopen van vliegtickets (retourvlucht) moet je altijd je paspoortnummer opgeven. Je geeft dan 2 verschillende nummers op?

    • Frank zegt:

     Beste Loekie,

     Klopt dat je bij het kopen van je tickets paspoortnummers moet opgeven. We geven dan voor onze zonen de nummers van hun NL’se paspoorten op aangezien wij vanuit NL vertrekken en hier weer terugkeren.

    • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

     Omdat mijn vrouw de Italiaans nationaliteit heeft, heeft mijn zoon een dubbele nationaliteit. Maar dat betekent niet automatisch, dat hij 2 paspoorten heeft. Hij zag het nut van 2 paspoorten niet in, teveel administratieve rompslomp. Uit vnl. financieel overwegingen (typisch Nederlands) heeft hij alleen 1 paspoort n.l. de Nederlandse. Dat heeft wel zijn voordelen. Hij hoeft niet te kiezen en daar houdt hij zich aan. Hij is als een rivier die gevoed wordt door verschillende bronnen, zou Tjalie Robinson schrijven.

    • Wal Suparmo zegt:

     De Indonesische wet kent geen dubbele nationaliteit.De laatst overeenkomst over dubbele nationaliteit was met Chlou En Lai over Indonesische/Chinesen die nu al ongeldigd is verklaard.Als men een Indonesisch passport in het bezit hebt moet men zich bij de Indonesische Ambasade registreen inden niet door hen uitgegeven. En als je n Holland woont zonder visa dan word de In donesische paspoort terug getrokken.Ook in Indonesa al geen KTP hebt dan word je gedeporteerd.

    • Ron Geenen zegt:

     @Ook in Indonesa al geen KTP hebt dan word je gedeporteerd.@

     En hoe dan de door Nederland in de steek gelaten Indische oudjes, die in Indonesie wonen en geen papieren hebben?

   • Huib zegt:

    En de titel “Ing” dan die je als HTS-er kan behalen ? Is dat geen beschermde titel?
    Is dat niet vergelijkbaar met engineer. Trouwens ook een Scheepswerktuigkundige heeft een HBO opleiding en mag zich Ing.noemen nmm.

    • Jan A. Somers zegt:

     Er zijn drie wettelijk beschermde (academische!) titels: Mr., Dr., Ir. Voor ingewijden is dit ook de juiste volgorde. Andere titels, zoals Professor, zijn functionele titels, net als Dr. voor een niet gepromoveerde medicus. Er is ruzie geweest over de producten van Dr. Oetker. Die naam is een tijdlang verboden geweest, totdat de Europese rechter besloot dat het geen titel was, maar een gedeponeerde merknaam. Titels voor HBO-opleidingen zijn niet beschermd, maar wel handig gebruikt om een niveau aan te geven. Ing. is het meest gangbaar. In wetenschappelijk verkeer wordt een academische titel hooguit één keer gebruikt om voor de gesprekspartner het niveau aan te geven. Zelf gebruik ik titels als ik boos moet doen tegen een advocaat of moeilijk doende aannemer. Leuk te weten: gepromoveerde juristen gebruiken vaak hun titel Dr. niet, alleen maar Mr. Zij vinden dat die titel het hoogst haalbare in de wereld is. Vandaar dat bovenstaande rijtje: Mr. is het belangrijkst in de wereld, en Dr. is belangrijker dan Ir. Hoe heurt het eigenlijk?

    • Ron Geenen zegt:

     @Mr. is het belangrijkst in de wereld, en Dr. is belangrijker dan Ir. Hoe heurt het eigenlijk?@

     En als iemand ook professor is?

    • Arthur Olive zegt:

     Ik dacht dat “Architect” ook een beschermde title was, zowel in Nederland als in Amerika.
     In Amerika is Mr. geen beschermde title maar gewoon een afkorting voor Mister.

    • Anoniem zegt:

     Salomo had geen titel, bij mijn weten. Jezus ook niet, evenmin als Mohammed.
     God is ook titelloos.

    • Ron Geenen zegt:

     @Trouwens ook een Scheepswerktuigkundige heeft een HBO opleiding en mag zich Ing.noemen nmm.@

     Nooit geweten en eigenlijk weinig interessant. Voor mij telt alleen wat er iedere maand in het laadje komt. Hier in SoCal en vooral in de Petrochemie en chemische industrie werd altijd al beter betaald dan elders. Een engineer met een BS mag hier de titel achter zijn naam plaatsen, maar ik zag dat maar weinig voorkomen. Er werd meer gebruik van gemaakt als de persoon MS heeft.
     Maar wat men ook heeft, de persoon die net een papiertje heeft gehaald, begint als draftsman/cad operator. Gebaseerd op aanleg en kennis kan de persoon het brengen Senior Supervising Engineer. En of de persoon nu een MS of een BS heeft maakt niets uit. Rekenen, 3 dimensionaal denken en met de handen kunnen werken (tekeningen maken) zijn zeer belangrijke factoren.

    • PLemon zegt:

     Titel inflatie…..

     *** Ooit was het een titel waarop je trots kon zijn. Doctorandus, of doctoranda. Ook in het Friesch Dagblad was het tot ver in de jaren negentig gebruik de titulatuur van interviewpartners en bronnen te vermelden. Daaraan kon je zien of de geciteerde academisch geschoold was. Vanaf komende week zal de titel gestaag verdwijnen. Op universiteiten krijgen afgestudeerden voortaan de internationale titel Master mee. Op de Vrije Universiteit krijgt de laatste lichting doctorandussen komende week zijn bul.

     De doctorandus-titel lijdt sinds de laatste twee decennia flink aan inflatie. Was het vroeger nog bijzonder dat je studeerde, in 2005 waren er al meer dan een miljoen wetenschappelijk geschoolde Nederlanders. Bijna niemand stelt zich meer voor als doctorandus en als iemand het wel doet, vinden anderen al gauw dat de persoon het hoog in zijn of haar bol heeft. Ook op visitekaartjes en aftitelingen wordt de titel steeds vaker weggelaten. Pas als iemand is gepromoveerd wordt het weer interessant (doctor, dr. dus). En al helemaal als hij of zij een hoogleraarschap (professor) krijgt. Toch wordt op menige universiteit en daarbuiten met enige weemoed afscheid genomen van de doctorandus-titel. Er straalde toch een zekere eruditie van af. Misschien wel de bekendste doctorandus – hij die nog doctor moet worden – is de inmiddels 88-jarige oud-cabaretier en liedjesschrijver drs. P (een pseudoniem voor Herman Polzer). 
     http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=36118

    • Anoniem zegt:

     Volg de sites van universiteiten en zie dat wekelijks (!) tientallen personen promoveren (en dus de titel Doctor) krijgen. Lopende band werk. Kijk dan ook waar al die mensen terechtkomen en constateer dat een groot gedeelte langere tijd op zoek moeten naar een baan. En als die gevonden hebben, zijn ze terechtgekomen in een branche waar ze geen donder hebben aan hun studie. Stel tenslotte vast dat gewone vakmensen maandelijks meer verdienen dat die hoog opgeleiden.

    • Ron Geenen zegt:

     @Stel tenslotte vast dat gewone vakmensen maandelijks meer verdienen dat die hoog opgeleiden.@

     Ik zou zeggen, als je denkt dat je goed bent, ga naar het buitenland. Maar je moet als buitenstaander je wel gaan bewijzen. Lukt het je, dan heb je het wel gemaakt.

 7. laniratulangi zegt:

  Allerbeste vrienden van Indisch4ever !
  Ja hoor, ik heb al jullie bemerkingen goed gelezen en geprobeert in mijn “Weltanschauung” voor zover mogelijk in te weven.. Hartelijk bedankt.
  Ja het is nodig om de bittere bijsmaak van het kolonialisme langzaam weg te spoelen. Voor mij bijvoorbeeld met de oer-oude Minahassische geest van “Si Tou Timou Tumou Tou”. Dat betekent in het Indonesisch ” Manusia adalah untuk memanusiakan sesama” of, (ik probeer het) in het Nederlandsch weer te geven: “De mens is om MENS te zijn.”….
  Wij leven nu in de 21 ste eeuw dat een andere levensinstelling nodig heeft en daar past deze oude zienswijze heel prima in..
  Dag allemaal !

  • Boeroeng zegt:

   Dag Laniratulangi,
   Nelly is een van de oprichters van deze website en ze is een nazaat van de familie Timbuling uit Menado.

   • laniratulangi zegt:

    Leuk….. Hallo Nelly, Je familie naam is mij bekent (Timbuleng) maar ik moet weer goed in mijn geheugen woelen om even een voornaam te vinden ……. O ya een zekere Jan Timbuleng is dat nog een familie stuk van je ?

    • Boeroeng zegt:

     Ik ben Boeroeng. Nelly komt hier niet meer zo vaak.
     Maar deze video is toch door je zoon gemaakt?

 8. P.Lemon zegt:

  @Boeroeng “in meerderheid 2 indo-europese ouders,”

  Totoks(totokkers?) en indo’s vallen onder de verzamelnaam : indischen of indische nederlanders
  Waarbij als je met indonesisch(aziatisch?) of indisch bloed( gemengde genen) gemixt bent met ‘volbloed’ europese ..je indo-europeaan afgekort ‘indo’ kan noemen.

  ***Een Indische Nederlander hoeft geen Indo te zijn, maar Indo’s noemen zich graag Indisch. Die Indischen delen zichzelf graag in generaties in, dat is tegenwoordig generatie 1 tot en met 4, ook op dit gebied bestaat er grote onzekerheid. De eerste generatie heeft daadwerkelijk in Nederlandsch Indië en/of Indonesië gewoond, nou zullen er niet veel meer zijn die Indië nog echt gekend hebben. Dat land hield 1942 op 8 maart formeel op te bestaan bij capitulatie voor de Japanse bezetter, nu 68 jaar geleden. De kinderen die meekwamen werden de 2e generatie genoemd, maar ook de kinderen die later in Nederland werden geboren en Ind(ones)ië alleen maar uit verhalen van hun oudere familieleden kenden. Sinds mijn jeugd heb ik altijd vrienden gehad uit de eerste generatie, zij die het land nog daadwerkelijk hebben meegemaakt, dat stamt al uit mijn vroegste jeugd en heeft er op een gegeven moment toe geleid dat ik zelf Indonesië ben gaan ontdekken. Op Indische fora, dat zijn er heel wat want ze zijn gek op kletsen zie je wel eens vragen gesteld worden waarin iemand verteld dat ie een “halve Indo”is, zoiets kan natuurlijk niet, je bent Indo of je bent het niet. Al heb je maar een paar druppels Indonesisch, of moet ik zeggen Indisch, bloed dan ben je al Indo.

  Indisch zijn is dus:
  -wel kunnen delen
  -bescheiden zijn, en niet recht door zee
  -niet te snel een mening geven over anderen
  -elkaar bijnamen geven (naam verbasteren)
  -jam-karet
  enz. enz
  http://www.temanteman.nl/indisch.htm

  • Trudy Verstegen zegt:

   Alweer die ‘bewijzen en conclusies’ van wat Indischen of Indo’s zouden moeten zijn, het is geen ras, geen cultuur, maar een ‘leentje buur’ van Nederlandse en Indonesische tradities en gewoontes, niks mis mee. Ook de rijsttafel is een Hollands koloniale uitvinding, wat wij meenamen uit de Oost waren de vooroordelen van het koloniale systeem, gerangschikt op kleur en sociale klasse. Zoals ik al eens eerder beweerde onze groep is de ‘collateral damage’ van de koloniale overheersing, het tastbare bewijs dat de Hollanders daar waren en waarom wij hier zijn. Als je al kunt spreken van een Indische cultuur, is dat ten tijde van de koloniale een discriminerende gelaagde, raciale en standen cultuur. Bij ons thuis hadden wij het gezegde, ‘je hebt koffie- en olieboeren, theejonkers en suikerlords’, daarna pas de ambtenaren en militairen’.
   Uitingen van z.g. Indische cultuur zoals ‘krontjong’ was toch met name iets van de ‘kleine boeng’ en verindischen was al helemaal uit den boze. Maar in Indë is wel de familiecultuur ontstaan, de grote netwerken van Indische families. Dat is een van de dingen die we hebben meegenomen naar Holland. We vinden het fijn om samen te zijn, kijk maar naar het succes van de Pasar Malam’s , als kind waren het voor ons allemaal oom en tantes. Natuurlijk niet te vergeten de Indische keuken (niet te verwarren met de Indonesische), samen eten, verhalen vertellen en familie anekdotes ophalen. De Indische cultuur in Holland.

  • Bert zegt:

   Complimenten pak Lemon ,u heeft altijd van die leuke stukjes bij de hand ,schudt u ze zo uit de mouw ?Ik heb de voorwaarden om een Indo te zijn goed gelezen,nou er zijn al een paar dingen waar ik vreselijk door de mand val ,1 e bescheiden zijn ,en niet recht door zee,herken mezelf daarin niet en nog een paar dingen maar het toppunt is dat een Indo drank niet helemaal tot de bodem opdrinkt ! Nou ja ik wring die fles desnoods uit !!! Tja het is jammer maar ik ben gezakt voor het Indo examen.Die ooievaar had mij natuurlijk in Rusland moeten afleveren maar raakte de weg kwijt en flikkerde mij eruit boven Java .helaas pindakaas sudah er is een Indo bijgekomen Lara en 1 afgevallen ( gezakt voor het Indo examen) Ikke.

   • PLemon zegt:

    @Hr Bert ” gezakt voor het indo examen ” 😆 toch niet kesasar ?

    Aan u de keus..
    Indo 
    = door blanken gebruikt om afstand te nemen van Nederlands-Javaans gemengdbloedige,
    Indo kesasar
    = verdwaalde Indo die zich meer thuis voelt in het blanke milieu
    Indo tempeh
    = arme Indo woonachtig in de kampong
    Hidoeng pesek
    = platneus, teken van inlanderschap, hoe scherper de neus, hoe mooier
    Sekolah djongkok
    = spotnaam voor inlandse dessa- school of hurkzit-school
    Londo bangsat
    = Hollandse hufter
    Londo godong
    = Indo die erg Hollands doet https://indonesischearchipel.wordpress.com/2014/05/07/petjoh/

 9. RLMertens zegt:

  ‘half Indonesisch en half Nederlands’ – Is een splinter nieuwe Indo! (nog in de verpakking)

 10. Anoniem zegt:

  Ik heb de uiterlijke kenmerken van een mens, maar ik ben geen man, ik ben geen vrouw. Bij de Hema kan ik sinds kort op een speciaal voor mij ingerichte afdeling kleding kopen. En de Spoorwegen gaan mij aanspreken met ‘Reiziger’. Ook krijg ik een eigen toilet.
  Ik ben dus niet half half..

 11. Eddy zegt:

  U bent gewoon half Indonesisch en geen Indo, zo simpel als dat.

 12. Ron Geenen zegt:

  @Ik ben half Indonesisch en half Nederlands.@

  Op zijn Indonesisch: Indo-blanda of Indo-Totok.

 13. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Als iemand zich Indo noemt maar niets met onze geschiedenis gemeen heeft , dwz wortels in Ned. Indie, Binnenkamper/Buitenkamper, repatriëring (ook zo’n neo-kolonialistische term) 2de generatie problemen etc. wat voor indo is dat dan?

  Wat voor identificatiepunten heeft deze “zelfbenoemde” met mij gemeen? Hoe moet ik me als Indo met hem identificeren???

  Indo wordt NIET ALLEEN door bloed bepaald. een Indo zonder geschiedenis is als “ein Mann ohne Eigenschaften”.

  • Ron Geenen zegt:

   @Als iemand zich Indo noemt maar niets met onze geschiedenis gemeen heeft @

   Inda = In Nederland Door Activiteit (ouders)

  • Boeroeng zegt:

   Peter , je reageert op een schrijven van een vrouw.
   Waarom wil jij je met haar identificeren.
   Zij is zij, jij bent jij.
   Ik vind het prima als zij zich bij tijd en wijle indo noemt.
   Ze is ook van Indonesische en Europesche afkomst .

   Ze is geen nazaat van een Indische familie, maar velen van de eerste generaties indo’s voor 1940 waren dat ook niet .
   Ik vind niet dat indo alleen gebruikt kan worden voor indo-europeanen van Indische families.

   • Bert zegt:

    @Boeroeng :precies Boeroeng er zijn natuurlijk ” Echte” Indische families zoals de Davis,Toorop en de la Pre enz ,maar mijn ouders zijn ook geen nazaten van een Indische familie.Zij kwamen voort uit een Hollands /Indonesische verbintenis net zoals Lara,weliswaar rond 1913 ,dus ze hebben Indie wel degelijk meegemaakt maar maakt dat hun dan meer Indo dan Lara ?? Wat een onzin .Adriaan van Dis ziet er ook erg Hollands uit maar hij identificeert zich wel met de Indo,s prima toch !

   • Ron Geenen zegt:

    @Ze is geen nazaat van een Indische familie, maar velen van de eerste generaties indo’s voor 1940 waren dat ook niet .@

    Please explain!

    • Bert zegt:

     @Ron Geenen ,klopt wat Boeroeng schrijft zoals mijn moeder ,dochter van een Hollandse vader en een Soendanese moeder dus geen Indische familie.Echte Indische families waren al honderden jaren in Indie gevestigd en onderling familiebanden gevestigd,zoals de familie Davis.,dat is een echte Indische familie.

    • Ron Geenen zegt:

     @zoals de familie Davis.,dat is een echte Indische familie@

     De eerste Geenen deed in 1848 zijn eerste voet op Sumatra en ik ben de 6de generatie. Van moeders kant de hele familie Chevalier onder leiding van kapitein der Cavalerie Antoine Cezar Chevalier, nadat Napoleon bij Waterloo verslagen werd, zijn direct na 1815 vertrokken naar de Oost en kwamen terecht op het eiland Nias en gingen vervolgens naar Sibolga, Sumatra. Via deze Chevalier ben ik de 7de generatie. Daarnaast heb ik ook Portugees blood van de families Maitimo en Botellho, waarvan de generaties nog veel ouder zijn. Ook zijn er Davies met een Geenen en een Chevalier in het verleden getrouwd. Over echte Indische families gesproken.
     Proud to be an Indo.

    • Boeroeng zegt:

     Als we het hebben over 1e generatie Indische mensen , dan bedoelen we die groep die als volwassene na 1945 vertrokken zijn uit Indië/Indonesië.

     Ik bedoelde in dit topic de oer-eerste-generatie van voor 1940 geboren uit een totok-europese ouder en een Indonesische ouder.
     Die waren geen nazaten van Indisch-Nederlandse voorouders.
     Zoals mijn overgrootmoeder Trijntje 1858-1917, Haar vader was de militair Jacob, geboren en getogen in de kop van Noord-Holland en haar moeder was Sariah uit Java.

    • Ron Geenen zegt:

     @Die waren geen nazaten van Indisch-Nederlandse voorouders.@

     Dat is toch logisch. Ergens moest het toch beginnen.

    • Boeroeng zegt:

     Bert, bedoel je de familie Davies uit Padang ?
     In die familie is het traditie een tweede of derde doopnaam Richardson te geven aan de kinderen.
     De stamouders waren de zeeman Thomas Richardson Davies en Adriana Petronellla Londt . Thomas was zeeman en geboren in 1791 te Soerabaya,
     Adriana was geboren in 1800 te Padang. Haar grootvader Leendert was geboren in 1751 te Padang. Zoon van Jacob Londt , vermoedelijk schipper uit Nederland en voor 1740 al te Indië.
     De familie Londt te Indië kun je ca 280 jaar oud noemen.
     http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=10573&type=genealogy

    • Ron Geenen zegt:

     @De familie Londt te Indië kun je ca 280 jaar oud noemen.@

     Heb een familielid en goede vriend uit Sawahlunto en Bangkinang Jappenkamp, die nu in Zwitserland woont: Freddie Londt. Spreekt hem nog wel eens over de telefoon.

    • Boeroeng zegt:

     Wel Ron, doe oom Freddy de groeten van anak Henk van neef Joop uit Breda. Ik geloof dat ik oom voor het laatst in 1963 zag.

    • Ron Geenen zegt:

     Zal doen, want ik ga hem toch binnenkort weer bellen.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    Indische families??? Het gebruik van Indisch als bijvoeglijk naamwoord veroorzaakt verwarring. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw nam ik een abonnement op “Indische Letteren” en dacht, zo onervaren ik was, dat ik te maken zou krijgen met Indische schrijvers zoals Marion Bloem etc. Dat had ik dus mooi mis.
    Ik heb jaren een abonnement gehad en ging ook naar lezingen in Leiden. Ik kan mij niet herinneren dat Indischen zoals Charlie Robinson daar aan bod kwamen, maar ik kan me vergissen. Indische letteren was en is een ander woord voor koloniale literatuur.

    Het gaat erom dat Indisch of alles wat met Indisch te maken heeft een proces van verandering ondergaat, zoals b.v.b . Indischen, die naam was vroeger alleen voorbehouden aan de Indo-Europeanen, zie b.v.b. Oeroeg van Helle Haass .Sinds de jaren 90 vallen ook totoks onder het begrip Indischen. Dat heeft meer te maken met het feit dat wetenschappers zoals W. Willemse aandacht zijn gaan schenken aan Indischen in het algemeen en Indo’s in het bijzonder.
    Ik ben wel eens. een totok tegengekomen, die zich voorstelde als Indische van de tweede generatie. Die heeft dus ook van die generatieproblemen.

    Dus als er over Indische families wordt gesproken dan kunnen dat totoks zijn maar ook Indo’s, dan dient er in het vervolg wel een onderscheid worden gemaakt.
    Het zal niet lang duren dat totoks van welke generaties dan ook zich als Indo’s onderscheiden, ook een vorm van etnisch profileren. Dat lis meer een vorm van neo-kolonialisme.

    • Ron Geenen zegt:

     @Het zal niet lang duren dat totoks van welke generaties dan ook zich als Indo’s onderscheiden, ook een vorm van etnisch profileren. Dat lis meer een vorm van neo-kolonialisme.@

     Vroeger was het woord Indisch of Indo denigrerend, maar het lijkt er op dat vandaag een ieder dat wil zijn. .

    • Jan A. Somers zegt:

     “het lijkt er op dat vandaag een ieder dat wil zijn. .” Dat was tijdens de Japanse bezetting al zo. Bij het aanvragen van een pendaftaran haalde iedereen zo veel mogelijk Indische voorouders uit de kast, terwijl vóór de oorlog iedereen zo wit mogelijk probeerde te zijn. Behalve als je een Inlandse prinses wist te bemachtigen. En die waren er heel veel, gezien de kindertjes van de vele bijvrouwen. In onze familie Versteegh zong ook het verhaal rond van de Prinses van Martapoenra Van Spreeuwenburg (kind van Sultan Martapoera?????) getrouwd met Albertus Fredericus Van Spreeuwenburg. Mijn moeder had het over een zekere Duitse graaf Von Starrenburg waar ze nog een zegelring van had. Ik vond het niet gepast te vragen wat die graaf in zijn familie had uitgespookt waarvoor hij naar Indië was weggepromoveerd.

    • Boeroeng zegt:

     Het familieverhaal van Jan:
     prinses Van Martapoenra Anak Dari van Spreeuwenberg (geboren Sultan Martapoere Jag Palig Belakag) – MyHeritage

     Vermoedelijk was er geen huwelijk met van Spreeuwenburg

     Indische Navorscher 2005 van de Indische Genealogische Vereniging:
     Albertus Franciscus van Spreeuwenburg, ged. Delft 20 jan. 1802, officier van gezondheid, overl. Menado 7 jan. 1844 (oud 41 jaar en ll maanden).
     Stamboek Oost-Indische Ammbtenaren C, fol. 262: A.T. van Spreeuwenburg, eerste commies bij de hoofdadministrateur der Marine, aan hem de tevredenheid van het gouvernement
     betuigd voor zijn gedrag bij het stranden van de Willem I op de klip Lucipara. tr. Batavia 22 maart 1837 Louisa Wilhelmina van Dokkum, geb. Batavia 1820, overl. Zwammerdam 21 juni 1860.
     —–

     Meer over de schipbreuk te Lucipara
     https://www.vernoeming.nl/coralie-lucipara
     https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-OB-88.612

     Joseph Schwab ( stamvader van de familie Schwab) was bij die schipbreuk
     http://home.planet.nl/~wmschwab/gendata/kroniek2a.htm

     De genoemde Francois de Stuers was de broer van Hubert de Stuers die een kind niet erkende.
     Dit kind was Karel van der Heyden, generaal eenoog, commandant van Bronbeek, liep voorop in de inaugaratiestoet van Wilhelmina in 1898 (van paleis naar kerk op de Dam)

    • Jan A. Somers zegt:

     Mijn dochter heeft bij het zoekwerk (al lang geleden) voor de stamboom van de Verstegen in gesprekken met nog levende oudjes geprobeerd meer te weten te komen over die prinses en die graaf. Weinig resultaat. Alleen van mijn moeder hoorde ik als klein kind wat verhalen (de nette tenminste). Alles heel geheimzinnig, en met wegwuiven met haar hand. Het enige wat ik heb begrepen is dat er wel wat loos moet zijn geweest. En als iets spannend klinkt moet je het zo houden. Meten is weten, maar veel weten is veel verdriet! Zo had ik mijn bedenkingen over haar verjaardag. Was dat nou haar geboortedag of de dag van het echten? Zelf zei ze dat ze een jaar ouder was dan volgens de burgerlijke stand. Niet zo onwaarschijnlijk. Vanuit de bush op de zuidhelling van de Smeroe was het verschrikkelijk ver/ingewikkeld om bij een dichtsbijzijnd gemeentekantoor te komen. Dat gebeurde maar enkele keren in een jaar waarbij meteen alle zaken werden afgewikkeld, inclusief geboorten enzo. Foutje?

  • Loekie zegt:

   Iedere jonge of oude Turk, Afghaan, Nigeriaan, Rus, Colombiaan, Syrier, Palestijn enz. die zich binnen de Nederlandse grenzen bevindt en enige verblijfsvergunning heeft, is naar de huidige politieke en maatschappelijke opvatting een Nederlander. Die opvatting wordt overigens niet door iedereen gedeeld, maar dat terzijde.
   Nu vraagt een 10-jarig zoontje van een Nigeriaanse Nederlander (of Nederlandse Nigeriaan) : ben ik een Nederlander? Antwoordt een Amsterdammer: natuurlijk jochie! Een vrolijke Fries echter zegt: ben je belazerd, natuurlijk ben jij geen Nederlander en al helemaal geen Fries. De vader van het manneke zegt: jij bent mijn zoon. Vraagt het ventje: ben ik dan een Nigeriaan? De vader antwoordt hetzelfde: jij bent mijn zoon. Vraagt de jongen: maar als we dan naar Amerika verhuizen, ben ik dan een Amerikaan? Of ben ik een Indonesiër als we naar Indonesië gaan? Zegt de vader: jij bent mijn zoon.

   • Bert zegt:

    Weer de spijker op de kop van si Loekie ,niet totol dese ,een hele tijd geleden was de hele Creools Surinaamse gemeenschap in rep en roer ,waarom ? Si Ruud Gullit had gezegd dat hij zich meer Amsterdammer en Nederlander voelt dan Surinamer en dat viel niet in goede aarde bij de Creolen ! Wat een onzin Ruud is geboren en getogen in Amsterdam en heeft een Hollandse moeder mw van Dil ,zijn vader heet Gullit maar Ruud is opgevoed door zijn moeder en staat bij de burgerlijke stand ook ingeschreven als van Dil.Waarom hij zich dan toch Gullit noemt ? Ruud wilde beroemd worden en dan past de naam van Dil daar niet zo bij .Laatst werd ik op een terras in Maastricht bediend door een Turkse jongen van 17 jaar met een onvervalst Limburgs accent prachtig vind ik dat ,hoe ik die jongen zie ? gewoon een Limburgertje ! geen Hamburgertje !

    • Arthur Olive zegt:

     Heer Bert, u heeft het over de Creoolse Surinaamse gemeenschap.
     Zo zien we maar hoe een betekenis van een benaming kan veranderen over de jaren.
     Vroeger waren Creolen de nazaten van Europese Latijnse ouders, kinderen die in de America’s waren geboren.
     Keizerin van Frankrijk, Josephine de Beauharnais, was een Creool en zo was haar dochter, Hortense, koningin van Holland.
     Nu noemen de nazaten van hun slaven in de Caribbean zich Creool.
     Indischen noemen zich Indo’s en nu noemen Indonesiers zich ook Indo.
     Het zal niet lang duren en men zal niet beter weten dan dat een Indo een Indonesier is.

    • Bo Keller zegt:

     En wij maar denken dat ‘queso de Canarias’ kaas van de Canarische eilanden was

    • Ron Geenen zegt:

     @En wij maar denken dat ‘queso de Canarias’ kaas van de Canarische eilanden was@

     Ik kom graag en winkel bij een keten van Traders Joe. Deze winkel keten is in het bezit van Aldi als ik het begrepen heb, maar van welke weet ik niet. Maar daardoor wordt er ook veel import verkocht. Ook bij de kaas afdeling. O.a. zijn er ook 2 soorten Zwitserse kaas. De echte Zwitserse heeft onregelmatige gaten, omdat, mij is verteld, dat er in de lucht een soort bacterie is die de kaas van de gaten veroorzaakt. De Amerikaanse namaak heeft ook gaten, maar die zijn puur rond en allemaal van de zelfde diameter. Ik heb wel eens gevraagd of er iemand bij het kaasmaken iedere dag met een geweer er gaten in schiet.

 14. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Ik reageer op het artikel. Het Indo-zijn is een begrip, met egotripperij heb ik niks van doen.

  Zij is zij, ik ben ik. Maar daar gaat het niet om. Indo is een begrip, dat gedefinieerd wordt door de eigenschappen, dat is kwaliteit van het begrip . Past zij in dat begrip, zo nee, wat ik heb dan in godsnaam met haar te maken.? Dan is zij een persoon zonder eigenschappen, die ik als 6de generatie wel bezit. Wil zij/(hij tot de Club horen, dan dienen zij dat wel te bewijzen. Ik voel me Indo is dan heus niet voldoende. En daar gaat het om.

  In mijn familie zitten vierde generatie Indo’s, stel je voor 4de generatie!!! Wat moet ik aan die dames wel antwoorden als zij aan mij vragen wat is Indo. Dan kan ik toch met zo’n juffrouw of die bovengenoemde Heer niet aankomen. Anders antwoorden mijn nichtjes toch dat indo-zijn mijn probleem is!!! Wij dienen op te passen onze post-koloniale vooroordelen niet aan andere generaties door te geven.

  Voor bovenstaande Heer en die Mevrouw is het weliswaar een probleem maar heeft toch geen consequenties? Indo is een gevoel, ja voor een generatie die niet uit hun woorden kunnen komen, die zijn verbaal gehandicapt.
  Na gedane arbeid eten die personen toch een rissoles en gaan over tot de orde van de dag of boeken gelijk een bootsreis naar indoensie, wel met en retourtje ?
  Wat betekent Indo toch voor hun dagelijks bestaan, niks toch ? Dat blijft toch voorbehouden aan een discussie op Facebook of ander social media en daarna niks? Het is hun post koloniale preoccupatie. Laten zij zich maar dubbel-.bewijzen.

  • Boeroeng zegt:

   Jij hebt het over het begrip indo als synoniem van indischzijn.
   Zij vind dat ze niet Indisch hoeft te zijn. Ik ben het met haar eens.

 15. Johan zegt:

  Ik word een beetje moe van al die figuren die Indo’s met Indonesië in verband brengen. Indo’s zijn geen Indonesiërs; ook niet half. De term ‘Indo’ is een afkorting van het begrip ‘Indo-Europaan’, waarmee wordt gedoeld op iemand behorende tot de Indo-Europese of Euro-Aziatische (meng)volkeren. Indo’s zijn nazaten van Europeanen die in de streek Indië woonden. Dit is altijd zo geweest en zal ook zo blijven. Wat alle onwetenden ook roeptoeteren: de geschiedenis kan niet worden vervalst.

 16. laniratulangi zegt:

  Nou…..ik doe gewoon maar net of ik erbij hoor…. en ik ben dus een Indonesische Indo (bestaat dat?) Geen zorg…. Wij houden allemaal wel van een lekkere portie Nasi Goreng. Vroeger was er een liedje: “BB met R” (afkorting van “Bruine Bonen met Rijst”).
  In mijn stamboom van moeders kant komen er namen voor die wel Nederlandsch klinken zoals “v. d . Broek” en ook sommige namen die Frans of Joods (zegt men) klinken, ik kan er momenteel niet op komen)……Uiteindelijk ben ik er niet zo geinteresseert in om al die namen te onthouden maar mijn zoon wel ….Nou ja zo heeft iedereen zijn hobby…….

  • Bert zegt:

   @Laniratulangi Natuurlijk hoor je er bij en met je nasi goreng zit je ook goed maar ………”” BB met R”” is toch wel een uitgleier ( Amsterdams) van je welste ,dan zit je namelijk in de Surinaamse hoek .Max Woiski jr en sr nou die 2 hebben net zo veel met Indonesia te maken als een Noor met een Papua. De enige goede beschrijving van een Indo is hierboven beschreven door een trotse Zuid Molukker namelijk “” Tjampoer”” of in modern Indonesich “” Campur””

 17. bokeller zegt:

  ”Tjampoer” ?? Weten jullie het zeker !!
  Nmi. Indo Tempeh.
  Diverse kleuren en smaken en onverschrokken heerlijk,
  siBo

 18. RLMertens zegt:

  ‘ben ik een Indo?’ – Wat ik helemaal mis in de discussie is de aanduiding ; sinjo!
  Een ‘echte sinjo’ , zoals ‘toen foeher’ in Indië werd gebezigd, zegt alles over het wezen Indo!
  – In het Knil, aldus wijlen mijn Pa, werd bv. ook de aanduiding ‘tjet’ (=verf) gebruikt. Voor oa. gen.Berenschot. – Indo Europeaan, later Indisch Nederlander werd vooral in Indië gebezigd door Indo’s, die vooral hun Nederlandse afkomst(!) willen benadrukken. Mijn Indische buurjongen in Soerabaja 1947, benadrukte dat hij een echte(!) Indisch Nederlander was, want zijn vader was een tottok. – Bij een lezing Indische Nederlanders, indertijd te Leiden jr.80 olv.prof. van Veur, was er in de zaal een kleine (nogal bruine!) Indo, ex.lt.Knil(!), die zich waarschijnlijk ergerde aan de term Indisch Nederlander, en prof van Veur verzocht om voortaan over ‘tropisch Nederlanders’ te spreken. Zijn verzoek werd onmiddellijk ingewilligd…..

  • PLemon zegt:

   @”ergerde aan de term Indische Nederlander en voorkeur voor tropische Nederlander.
   Was ‘m zeker ontgaan dat vooral de oudste generatie voor de overdracht uit het land Nederlands-Indië (dus waren zij Indische nederlanders) afkomstig was.
   Tropische Nederlander doet denken aan die Bounty (chocoladereep) reclame : ‘Een tropische verrassing in melkchocolade’

   • RLMertens zegt:

    @PLemon; ‘tropisch Nederlander etc.’ – De aanduiding ‘Indisch’ zat hem kennelijk dwars. Hij wilde gewoon Nederlander genoemd worden. Ondanks zijn Indo/Indonesisch voorkomen. En dat tropisch…nou ja,die Bounty deed hem in elk geval watertanden. ‘half Indonesisch etc.’- Het is het Indonesische(!) wat ons hier in Nederland Indo maakt. Niet het Nederlandse! Dat was voor toen in Indië belangrijk. Maar ‘toen’ is voorbij!

    • Guus zegt:

     “Het is het Indonesische(!) wat ons hier in Nederland Indo maakt. Niet het Nederlandse! ” Absoluut: géén sprake van. Hoe komt u in vredesnaam tot deze onnavolgbare conclusies? U hebt er geen snars van begrepen. Het is de Indo-Europese etniciteit, in combinatie met onze unieke cultuur en geschiedenis, die ons tot Indo maakt. Niets meer en niets minder. Daar zit geen woord Spaans bij. Bovendien bestond Indonesië niet eens tijdens het ontstaan van ons volk. En nee, dat is geen semantische discussie. Er zijn veel Indo’s wiens Aziatische achtergrond bijvoorbeeld Chinees is.

    • RLMertens zegt:

     @Guus; ‘geen snars van begrepen etc.’- O ja? Kijk in de spiegel. Wat/ wie heeft u zo ‘bruin’ doen ontstaan? De paling boer? In het geval van Chinees achtig; zo Aziatisch? ‘Bestond Indonesisch nog niet?’ Al sinds u nog niet geboren bent. Echter door het Nederlands bestuur/bezetting genegeerd/verboden. Ooit van de Perhimpunan Indonesia gehoord/gelezen?

    • Jan A. Somers zegt:

     “Bestond Indonesisch nog niet?” Art. 1 van de Grondwet 1922: Het Koninkrijk der Nederlanden omvat het grondgebied van Nederland, Nederlandsch-Indië, Suriname en Curaçao. Pas met de grondwetswijziging in eerste lezing van 1948 is er sprake van Indonesië.
     “door het Nederlands bestuur/bezetting genegeerd/verboden” In 1924 (in Nederland) de Perhimpoenan Indonesia, met als verenigingsblad Indonesia merdeka! De studentenvereniging Perhimpoenan Peladjar-Peladjar Indonesia van de hogescholen in Batavia en Bandoeng. In 1931 Indonesia Moeda, waarbij het Indonesia Raja werd gezongen. Dit waren maar een paar zaken uit een flinke lijst!

    • RLMertens zegt:

     @JASomers/ Guus; ‘Indonesia etc.’ -Werd reeds in de 18e eeuw gebezigd. Latijns Indus=India en Grieks nesos= eiland. Het was de Engelse etnoloog J.Ridchardson Logan die de benaming Indonesia(!) invoerde voor het eilandenrijk aan de evenaar. (uiteraard) Niet geaccepteerd door Nederlandse academici, die Maleise archipel cq. Nederlands Oost Indië aanhielden. In de jr.’20 door Hatta gebruikt voor de studenten vereniging Perhimpoenan Indonesia met vooral de verenigingsblad/slogan Indonesia merdeka! Pas vlak voor de Japanse inval werd bij motie Thamrin de aanduiding Inlander( in de officiële) geschriften gewijzigd in Indonesiër. Nog belangrijk was in de jr.’20 eveneens
     de Soempah Pemoeda= de eed van de jongeren; één land, één volk, één taal; Indonesia Raya!

    • PLemon zegt:

     @HrMertens “Het was de Engelse etnoloog J.Ridchardson Logan die de benaming Indonesia(!) invoerde voor het eilandenrijk aan de evenaar”

     Of eerder… (Indunesians )

     *** In 1850 stelde de Engelse etnoloog George Earl de term Indunesians (Indonesiër) voor als naam voor de bewoners van de Indische archipel.[8]In dezelfde publicatie gebruikte zijn student, James Richardson Logan de term Indonesia (Indonesië) als synoniem voor de Indische archipel.[9] Deze term werd echter niet door Nederlandse academici uit Nederlands-Indië geaccepteerd. Zij gaven de voorkeur aan het gebruik van de namen Maleische Archipel, Nederlandsch Oost Indië, of kortweg Indie, de Oost en soms zelfs Insulinde.[10] Vanaf 1900 werd het gebruik van de naam Indonesië gebruikelijker in academische kringen buiten Nederland en Indonesische nationalistische groeperingen namen de naam over in hun politieke geschriften.[11]

     Het woord Indonesië betekent letterlijk ‘Indische eilandengroep’. Het is als aardrijkskundige term dan ook verwant aan Melanesië, Micronesië en Polynesië. Pas in de twintigste eeuw is Indonesië een staatkundig begrip geworden. 
     (WIKI)

 19. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Volgens sommige lezers is degene waarover dit onderwerp gaat een Indo, want zijn moeder is Indonesisch en zijn vader is Nederlander.
  Als dit waar is, is hij 1ste generatie Indo/Indische. Vergelijk ik hem met degenen die op dit blog zich 1ste generatie Indo/Indische noemen dan zijn er maar weinig tot geen overeenkomsten tussen hen integendeel de verschillen zijn onoverbrugbaar. Er lijkt iets met de definite van het Indo/Indisch niet te kloppen.
  De “Indo” van het topic is meer met zichzelf bezig, hij heeft wat problemen met zijn identiteit , maar dat is niet des Indo’s. dat gaat wel over anders dient hij bij professionals te rade te gaan. En dat het dragen van een ouderwets batikhemd of batikjurk (zie foto) een onderdeel van de lifestyle is , lijkt mij wel een Bridge too Far, zelfs Ricky Risolles, een Indo bij uitstek, nou ja, doet dat niet.
  Ik concludeer dat louter het product van een Indonesische en Nederlandse ouder niet genoeg is voor een would-be Indo.

  Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw vallen totoks ook onder de definitie van Indischen.
  Als dat waar is, waarom hebben de kinderen van deze totoks de zgn. Tweede Generatie Totok-Indischen geen problemen met het Indisch-zijn. i.t.t. tot andere Indischen , de zgn Indo-Indischen waarvan de 2de Generatie zoals Marion Bloem of Alfred Birney boeken vol over hebben geschreven.? Ook hier lijkt er iets met de definite van het Indo/Indisch-zijn niet te kloppen dwz het is wel een erg onnauwkeurige definitie.
  Ik concludeer dat totoks zich niet meer schamen zich als Indischen etnisch te profileren, integendeel het klinkt wel cool.

  Anderen voelen zich Indo’s en volgens sommige lezers zijn deze gevoelsmensen ook Indo! Ik voel me soms een robot, maar dat wil niet zeggen dat ik een robot ben.
  Indo als een gemoedstoestand is aan veranderingen onderhevig, een soort mode, een lifestyle. Dan verbaast het me niet dat op zo’n manier het Indo-zijn verwatert. Descartes draait zich om in zijn graf.

  Hoe kunnen we Indo-zijn definiëren, zodat “proud to be an Indo” respect afdwingt?

  • PLemon zegt:

   @Hoe kunnen we Indo-zijn definiëren

   Voor een groot deel als ‘wereld’ nazaten vd nederlander/hollander/Europeaan, ?

   *** Mondiale verspreiding van Nederlanders
   Diaspora betekent verspreiding van een groep mensen of volksverhuizing. Met name in de 17e eeuw toen Nederland een wereldmacht was en op alle bekende continenten er Hollandse kolonies waren werd de Nederlandse cultuur mondiaal verspreid.
   Bv Het eiland Ceylon, de oude naam voor Sri Lanka was van 1658 tot 1795 een Nederlandse kolonie. Diverse Sri-Lankaanse families zijn vermengd met Nederlands bloed. Er is nog steeds een dutch burgher gemeenschap van afstammelingen van Nederlanders. Enkele gebouwen zoals forten en kerken in de steden Colombo, Galle and Matara stammen uit de koloniale tijd en worden bewonderd om hun mooie architectuur. De wetgeving in Sri Lanka is deels gebaseerd op de Nederlandse wetgeving. In de taal zijn ook Nederlandse overblijfselen te vinden zoals de woorden puspas voor poespas en kapoti voor kapot.

 20. BEvq zegt:

  oQhm.))’).”.,.

 21. QhyD zegt:

  baGn”.,((..’).

 22. Ron Geenen zegt:

  Welke helft is wat? Kan het ook 5 7/16 deel zijn. Allemaal onzin, net als halfbloed. Je hebt namelijk net zoveel bloed als een ander mens. De kleur is ook rood. Of niet soms?
  Voor mij ben je pas een Indo als je ook dat in je zelf voelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.