Japan herdenkt atoombom op Hiroshima 

In Japan is vandaag herdacht dat 72 jaar geleden een Amerikaanse atoombom viel op Hiroshima. Premier Shinzo Abe en overlevenden woonden de jaarlijkse ceremonie bij.Duizenden aanwezigen hielden een minuut stilte om de slachtoffers te herdenken. Dat gebeurde om 8.15 uur lokale tijd, het tijdstip waarop een Amerikaans B-29-gevechtsvliegtuig op 6 augustus 1945 de eerste atoombom op de stad liet vallen.  De Morgen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Japan herdenkt atoombom op Hiroshima 

 1. Wal Suparmo zegt:

  Japan heeft de millitaire oorlog verloren maar de economische oorlog gewonnen .En dat is uiteindelelijk wat ze gewild hebben. Zeker ten koste van de Indo’,s.

  • Ron Geenen zegt:

   @Zeker ten koste van de Indo’,s.@

   Maar de Indo’s hebben wel door de atoombommen de oorlog overleefd.

   • Arthur Olive zegt:

    Niet alleen de Indo’s die de atoombommen hebben overleefd maar ook duizenden geallieerden in POW kampen.
    “The Great Raid” is een film over een van die kampen waar de jap het bevel kreeg om ze allemaal te vermoorden. Het kamp in Cabanatuan in de Philippines werd op 30 jan-1945 op het nippertje bevrijd. De jap was al bezig in andere kampen met het vermoorden van POW’s. Wij hebben zoveel te danken aan die twee atoombommen dat zelfs Obama niet zijn verontschuldiging aan het Japanse volk gaf toen hij Hiroshima bezocht.

    • Ron Geenen zegt:

     @Niet alleen de Indo’s die de atoombommen hebben overleefd maar ook duizenden geallieerden in POW kampen.@

     Reeds eerder had ik ook gelezen, dat er documenten waren gevonden met betrekking tot het uitmoorden van de gevangenen in de Filippijnen en van ons in Indie. Wij ouderen beseffen dan ook dat wij nu met elkaar erover kunnen praten alleen door het botte gedrag van de Jap om niet op te geven. Immers die Jap liep rond met een suprematie gevoel over de rest van de mensen.

    • PLemon zegt:

     @Hr Ron G. “documenten waren gevonden met betrekking tot het uitmoorden van de gevangenen in de Filippijnen en van ons in Indie.”

     In herhaling :
     Deze legerorder is wel degelijk uitgevaardigd en is geen ‘wishful thinking’ geweest van Linda Holmes. Zij trof het betreffende document aan in het NARA archief. Toch is dit document al veel langer bekend. Dr. Dora van Velden publiceerde hierover in 1963 al in haar proefschrift “De Japanse Burgerkampen” (uitgave 1963, Wolters en uitgave 1976, 2e druk: 
     https://indisch4ever.nu/2013/03/10/bij-deze-kom-ik-terug-op-de-japanse-legerorder/

    • bokeller zegt:

     Heel prettig al deze berichten te horen
     maar er zijn naar mijn weten uit het mannenkamp
     te Bangkinang nog TWEE overlevenden en ik zelf,
     die aldaar kuilen van groot formaat moesten graven
     buiten het kamp.
     Het hele mannenkamp stonk van de angst en
     ideeën om het te overleven werden aan de
     jongeren overgelaten.
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     @Bangkinang nog TWEE overlevenden en ik zelf,@

     Naast jij ken ik Rene (Boeke) Brard.

    • Jan A. Somers zegt:

     ““documenten waren gevonden met betrekking tot het uitmoorden van de gevangenen in de Filippijnen en van ons in Indie.”” Er worden zoveel documenten gevonden van een onbekende status. Uit een Brits legerrapport in Soerabaja 10 november 1945: “Interception of Indonesian radio in which certain orders were given out. The two important items being (1) scorched earth policy, (2) any British or Indian taken prisoner was to be killed.” Die verschroeide aarde tactiek is dus niet uitgevoerd terwijl de Indonesiërs daar tijd genoeg voor hadden. En dat moedwillig doden van Britse gevangenen? Toen die Gurkha’s hun vermoorde maten in de Werfstraatgevangenis hadden zien liggen, maakten ze ook even geen Indonesische gevangenen. Overigens zonder documenten en rapportages. (heb ik van horen zeggen, maar zag bij onze bevrijding wel die Indonesische gesneuvelden liggen).

 2. L.Grollé zegt:

  Ze herdenken maar.
  (ik ben het hele jaar aan het herdenken maar niet aan die JAPPEN.

 3. Arthur Olive zegt:

  Net zoals de Duitsers bevrijd werden van de Nazis zo ook werden de Japanners bevrijd van de Samurai.

 4. rob beckman lapre zegt:

  Ik zag ( toevallig)de documentaire over de aanval op Hiroshima op Belgie2.Gruwelijke beelden,na de aanval zag je de jappen stukken metaal (radioactief geworden door de straling van de bom),niet beseffend dat zij(bijna letterlijk)de dood oppikten en op de vrachtwagen gooiden.Vreselijkste vond ik het verhaal van de honderden weeskinderen,die stuk voor stuk,of door de straling,of van honger omkwamen.

  • Bert zegt:

   @ Rob Beckman Lapre ,mooi dat u na al die ellende ,die de Jappen Indie en zijn bevolking gebracht hebben ,toch kunt nuanceren ,ja wat voor schuld had dat jongetje op zijn fietsje ,die weggeblazen werd aan deze oorlog ? De schuldige Jappen waren zij ,die het voor het zeggen hadden maar die kregen geen atoombom op hun kepala ! En ook de keizer Hiro en zo was schuldig ,hij had wel de macht om een einde aan de oorlog te maken maar kon de oorlog niet voorkomen ! Ja maak dat je schoonmoeder wijs ! Trouwens de Yakuzi ( Japanse maffia ) schijnt zich ook aan lijkenschennis schuldig te hebben gemaakt ( kijken of er nog goud in de monden was ) Het moreel besef in thuisland Japan was ook niet zo hoog !

   • rob beckman lapre zegt:

    Probeer(benadruk dit woord) uiting te geven aan analyse van mijn gevoelens t.a.v.de moordenaars en folteraars van duizenden onschuldige Geallieerden(inclusief Pa en zij jongere broer,diein het zelfde jaar(’43)door ziekte en mishandeling omkwamen),en hoe de Japanse leiders (Tojo en consorten)de totale Japanse bevolking klaarstoomde om-in naam van ZM Hirohito)zich op te offeren,bv door als zelfmoordpiloot of zelfmoordduikbootpiloot zich in een Geallieerd schip te boren.Het boek”The devine wind”(The whole true story of the japanse suide pilots of WWII)beschrijft hoe jonge mannen,vaak van de universiteiten,zich gereedmaakten hun leven te geven voor hun Keizer.Men misbruikte eenvoudig de wil om zich te offeren voor de (halfgod)keizer.In feite waren het door-en-door zielige mensen.

  • Ron Geenen zegt:

   @Ik zag ( toevallig)de documentaire over de aanval op Hiroshima op Belgie2@

   Maar hun Hiro en zijn regering waren daar aan schuldig. Die zaten zeer waarschijnlijk achter een sake en gaven hun manschappen en volk de opdracht, bij aanvallen van de Amerikanen, tot de dood tegen hun te vechten. De Amerikanen zagen in dat het hun heel wat mensen zouden kosten.
   De Jap wist ook dat het een verloren zaak was en toch——!
   Je hebt toch een gaatje in je hoofd om je eigen leven voor een ander op te offeren. Amerika heeft op dat moment de juiste oplossing toegepast en wij Indo mensen hadden daar baat bij.
   Een filmpje ruim 70 jaar na dato aan een volk laten zien die zelf nooit iets hebben meegemaakt is niet fair als ze de achtergrond van het gebeuren er niet bij vertellen.

   • Bert zegt:

    @Pak Geenen “” Een filmpje ruim 70 jaar na dato aan een volk ( De Belgen) laten zien ,die zelf nooit iets hebben meegemaakt “” Nou ja Ron ,die Belgen hebben ECHT wel wat meegemaakt zowel in wo 1 als wo 2.dat heb je als je het stootkussen bent van 2 grotere machten t.w. Frankrijk en Duitsland,zoiets als de Indo boksbal van de Indonesier en Nederlander.

 5. bokeller zegt:

  ”## Het moreel besef in thuisland Japan was ook niet zo hoog !##”
  Waar dan wel?

  Toen ik mijn gesneuvelde maat de volgende morgen ging bergen,
  was zijn polshorloge verdwenen.
  Bij mijn terugkomst aan ’t front na mijn verwondingen,waren de
  weinige privé spullen die ik dacht nog te hebben verdwenen.
  O ja ik was ingedeeld in een Nederlands militair onderdeel.
  siBo

 6. Ron Geenen zegt:

  @Waarom is dat niet in Amsterdam,en noem een paar steden,mogelijk?Hier worden 86 jarige oude vrouwen hun bankpas plus pincode(door oost-europeanen?)gerold,en het geld gestolen.@

  Alles mag. Vrijheid blijheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.