Staat zegt dat treinkaping 1977 wel is verjaard en wil in beroep

De Nederlandse overheid vindt, in tegenstelling tot de rechter, dat de zaak over de treinkaping bij De Punt in 1977 toch is verjaard. De Staat wil daarom tussentijds in beroep in de rechtszaak, die draait om de vraag of mariniers twee van de Molukse kapers hebben geëxecuteerd. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. NU.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Staat zegt dat treinkaping 1977 wel is verjaard en wil in beroep

 1. De staat zegt zo veel, ondanks dat ik het niet eens ben met wat er gebeurd is, toen! begrijp ik het wel, maar zo makkelijk moet de Nederlandse staat het niet maken, zo als de Nederlandse staat overal probeert onder uit te komen, vind dat de rechters in dit geval het gelijk mogen uitspreken!

  • Jan A. Somers zegt:

   In een rechtsstaat zoals Nederland mag je als partij je mening hardop uiten. Of je het er wel of niet mee eens bent mag je ook zeggen, en dat zal de tegenpartij ook wel doen. Maar in de lopende zaak is dat niet interessant, het is een spel van hoor en wederhoor. Het gaat om de uiteindelijke uitspraak van de rechter.

 2. PLemon zegt:

  Maar welke strafbare feiten verjaren eigenlijk niet?
  (doodslag?)

  *** Geen verjaring bij ernstige misdrijven
  De volgende misdrijven kunnen niet verjaren:
  *misdrijven waarop een levenslange gevangenisstraf staat (zoals moord);misdrijven met een gevangenisstraf van 12 jaar of meer (zoals verkrachting, mensensmokkel en doodslag);
  *zedenmisdrijven tegen kinderen met een straf van 8 jaar. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straffen-en-maatregelen/inhoud/verjaringstermijn-misdrijven

  • rob beckman lapre zegt:

   Een 2007 stuk (R.A.Kok), Univeristy of Amsterdam, onder de kop “Statutory limitations in International Criminal Law”, spreekt (letterlijke tekst);
   “The 1907 Hague Conventions regulated the treatment of civilians, WOUNDED AND/or SICK COMBATTANTS and Prisoners of war. The 1949 Geneva Conventions plus the 1977 Additional Protocols are designed to regulate THE TREATMENT OF PRISONERS OR PERSONS WHO NO LONGER TAKE PART IN THE CONFLICT” (einde citaat,vetgedrukt door mij).Toch vreemd,voor de “eenvoudige van geest” zoals de “geleerde dames/heren lawyers” mij beschouwen,dat luid en duidelijk in de Conventie(s) van Geneve (door NL geratificeerd?)beschreven is dat van “verjaring” in eerder genemde zaak/zaken geen sprake was,en NL dit verwerpt.Als,er was sprake van “gewonde treinkapers” zoals in de media te lezen,dan is van “verjaring” -in mijn optiek-absoluut geen sprake,en zou er sprake zijn(geweest)van het doden van “wounded combattants” en “persons who no longer take part in the conflict”.(I rest my case).

 3. Huib Otto zegt:

  Zo eenvoudig lijkt het me toch niet.
  Er is sprake van herhaald terrorisme waarbij onschuldige burgers, mannen, vrouwen en kinderen werden gegijzeld en zelfs om de eisen kracht bij te zetten zijn vermoord. Ook al bij eerdere gijzelingen en treinkapingen.
  Ook tijdens de bevrijdingsactie zijn onschuldige gegijzelden gevallen en hoe valt door de nabestaanden van de kapers te bewijzen dat hun familielid afgeknald is terwijl zij zich duidelijk hebben over gegeven.
  Doet me allemaal denken aan de nabestaanden van gedode Bersiap terroristen die het voor elkaar gekregen hebben om een schadevergoeding te krijgen van de Ned. Staat.
  Gaan die van de IS terroristen ook Frankrijk, Belgie en Duitsland straks ook schadevergoeding eisen omdat hun lieverdjes ook het leven lieten tijdens hun slachtpartij?.
  Tijdens mijn militaire dienstplicht bij de Stoottroepen wel degelijk geleerd schieten om te doden tijdens een onoverzichtelijke strijd. Is de Staat daarom aansprakelijk te stellen? Die kapers zijn toch zelf met geweld tegen onschuldige burgers begonnen om te proberen hun zin te krijgen. Hoe triest de oorzaak voor de Molukkers ook is. Ik zou zeggen dat ze de Ned. Staat aansprakelijk
  moeten stellen dat ze de oorzaak zijn dat de wanhopige Molukkers nooit gehoor hebben gekregen voor hun grieven dat ze in hun wanhoop overgegaan zijn tot die gijzelingen van onschuldige burgers.

  Zouden wij Indo’s soms ook over moeten gaan tot geweld tegen de Ned. Staat omdat achtereenvolgende kabinetten nooit gehoor hebben gegeven in de Indische kwestie?
  Dacht het toch niet dat primitief geweld tot oplossingen kunnen leiden.

  • Jan A. Somers zegt:

   “kinderen werden gegijzeld’ Dat was toch in een lagere school?
   “Schieten om te doden”. Foei, daar krijg je vragen in de Kamer van, die de minister moet beantwoorden. Volgens mij (Handboek van de soldaat, Dienstgeheim) was het buiten gevecht stellen. Dat is politiek correct! Je moet eerst vragen: wie daar? Dan moet je vragen om legitimatie. Dan mag je in de knieën schieten. En dan 112 bellen. En als je mis hebt geschoten de begrafenisondernemer bellen. Vergeet niet rapport te schrijven.

  • e.m. zegt:

   Dag Pak Huib, tja . . . niet geschoten is altijd mis natuurlijk !

   Maar ik kan u helemaal volgen in uw betoog. Dit laat weliswaar onverlet, dat met elke rechtszaak de Nederlandse democratie/rechtstaat een waardevolle dienst wordt bewezen.

   Nog een aangename voortzetting van het weekend !

   • Huib Otto zegt:

    Dag Pak E.M…..
    Bedankt dat U mijn betoog kan volgen.
    Ik heb nu eenmaal een aversie tegen gijzelingen. Waarschijnlijk omdat me dat op jonge leeftijd ook is overkomen in Bandoengs Indisch Bronbeek, waarbij zelfs 33 mensen zijn afgevoerd w.o. jonge jongens en ook mijn vader, net terug na 3,5 jaar Jappenkamp.

    In Nederland zijn idd. ook scholen gegijzeld Pak Somers.
    Wat heeft dat met de psyche van die kinderen en onderwijzend personeel gedaan. Ook in de treinen zullen ongetwijfeld kinderen hebben gezeten. Gelukkig niet onder de doden of gewonden voor zover mij bekend.

    Bij de aanslagen in Parijs en Brussel of elders zijn ongetwijfeld ook kinderen het slachtoffer geworden . Al was het maar als nabestaanden.

    Prettig week-end verder you all.

  • Loekie zegt:

   Schieten om te doden mag in sommige gevallen. Zie artikel 2 EVRM.
   http://www.echr.coe.int/Documents/Convention_NLD.pdf

 4. rob beckman lapre zegt:

  De -enorme- fout die de toen zittende regering(en)maakte(n)was, om de Molukse BEROEPS-militairen ,tegen hun zin, te demobiliseren.Men had deze geharde militairen-bovendien Trouw (met Hoofdletter)aan Nederland en de Souverein-in een korps laten doordienen,zoals de Britten dat met de Gurkha-Regiment deden.Door hen van hun “core business” (militair zijn)te ontnemen,en hen op te sluiten in kampen,kweekte men deze situatie(s).En nu,jaren later,probeert men,zoals men ook met R.P,.Westerling deed,hen de bekende (Nederlandse)zwarte piet toe te spelen.Laten wij Indo’s, niet vergeten dat men ons liever in Nieuw Guinea wilde hebben,en NIET in continentaal Nederland.

 5. Huib Otto zegt:

  Dag Pak Loekie, dank voor de onderbouwing van de stelling dat het in bepaalde gevallen gerechtvaardigd is om te schieten om te doden. Zoals je dat ook vaak ziet gebeuren in bv. Israel.
  Denk trouwens ook recent in Brussel en Parijs en elders zal dat gebeurd moeten zijn. Wat moet je anders bij zulke fanatiekelingen.

  En wat Pak Lapré schrijft kan ik ook onderschrijven en vind dat ook de Molukkers groot onrecht aangedaan is door ze meteen te demobiliseren na aankomst in Nederland. Was dat niet te danken aan de PVDA en/of KVP (nu CDA) regeringen?

  Wat ik ook erg onrechtvaardig is dat doordat tijdens de Jappentijd geen scholen open waren, je dus veel te oud aan schooltijd kon beginnen en je middelbare schooltijd pas kon beeindigen op je 19e of 20e als je al de dienstplichtige leeftijd had.
  Om verder te kunnen studeren was je al te oud om uitstel van mil. dienstplicht te krijgen zoals te doen gebruikelijk was als je met 18 jaar je middelbare school diploma behaalde.
  Daarna was verder studeren geen optie want geen ouders, geen geld en geen beurs omdat je te oud bent, dus dan maar werken geblazen en avondstudies doen.
  Wel eerst gedacht als alternatief een officiersopleiding bij de KMA of KM te volgen en zelfs de benodigde keuringen goed doorlopen. Maar uiteindelijk uit principe toch maar niet voor een job in het leger gekozen en mijn dienstplicht met alle konsekwenties vervuld.

  • Jan A. Somers zegt:

   Op de RHBS in Vlissingen werd ik gekeurd toen ik 18 was. Kreeg uitstel tot eindexamen toen ik 20 was. Kreeg weer uitstel voor studie in Delft. Werkstudent, dat ging dus niet zo snel. Werd tussentijds rekruut toen ik 25 was. Als reserveofficier kreeg ik een behoorlijk salaris, kon wat sparen voor de verdere studie. Na diensttijd afgestudeerd. Door de onderbreking in de oorlog en de vertraging als werkstudent was je wel een aantal pensioenjaren (na je 25ste) kwijt.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu ja ….. misschien dat de vrolijke heer H. Krol nog wat aan die verloren pensioenjaren kan doen.

    Ik heb ook nogal wat pensioenbreukjes opgelopen. Door een wild leven, niet door de Japanners. Hoewel, come to think of it …. misschien toch?

    Pak Pierre

    • e.m. zegt:

     @Ik heb ook nogal wat pensioenbreukjes opgelopen. Door een wild leven, /…/@

     — Dag meneer De la Croix, heb het ooit door u afgegeven advies onthouden om een pensioentje –hoe gering ook- nimmer af te laten kopen.

     Ondanks nieuwe wetgeving had ik nog net het geluk dat de pensioenwaarde van dien aard was, dat het pensioenfonds wettelijk verplicht was mij daartoe in 2014 om toestemming moest vagen.

     Heb uw advies opgevolgd en de ‘dwingender’ wordende verzoeken om mijn handtekening, naast mij neergelegd.

     Kon tot nu toe niet ‘wekelijks’ –Tjonge Jonge ligt nogal uit de buurt als verre vriend- over een eigen botol of blended whiskey beschikken.

     Dankzij uw wijsheid ziet dat er binnenkort wel naar uit . . . 😀

  • Hans Boers zegt:

   @ Hr. Otto… dank voor uw verhaal.

   Zomaar wat mijmeringen. Mijn zuster was 10 toen de oorlog uitbrak net na haar verjaardag (4de klas LS in eind 1942) en 16 1/2 toen ze op 5 dec 1948 eindelijk het laatste kamp verliet en meneer de Missionaris van de concordante LS vond haar te oud voor een vervolg in de 5de klas LS.
   Maar net als u (neem ik aan) heeft ze het goed gedaan in de wereld en heeft ze haar baby broertje door de oorlog heen en de kampen, mee op haar weg in deze wereld geleid.
   Maar dat komt natuurlijk omdat ze een “Indonesische” was, zou de heer A. Pechtold zeggen, in plaats van een Nederlands Indische of Indische Nederlandse.
   Nog een fijne voortzetting van de late zondag middag en avond.

 6. Huib Otto zegt:

  @ Heer Hans Boers,….geen dank, het kwam al doende op deze site weer boven drijven.
  Behalve nauwelijks wat te eten als kind van een KNIL vader in een Jappenkamp en een jonge moeder met vier jonge kinderen waarvan de jongste een baby van 3 maanden toen de ellende begon. Ik zelf was toen zo’n 4 jaar. Ondanks de hulp van een oud-tante en verkoop van de schaarse waardevolle spullen die ze bezat, was het een schier onmogelijke zaak aan baby voeding en melk te komen.
  Als kind al de noodzaak om samen met een ouder zusje, die ook zo’n jaar of 10 was, de buurt kampongs en sawahs af te schooien om aan wat eetbaars te komen. Wat op zich soms best aardig lukte. En ook ontmoet je dan lieve tani’s of kampongbewoners die je het wel gunden om in hun sawah naar eetbare planten te zoeken of soms wat fruit of een aaltje of zo. Een loslopende kip probeerde je natuurlijk ook te verschalken.
  Ze is later niet meer naar school kunnen gaan maar moest zien wat te verdienen.Kreeg later in Rotterdam een job in een winkel en werd zelfs cheffin. Ze trouwde en kreeg een dochter met een ernstige ziekte. Zelf kreeg ze zo rond haar veertigste een ongeneeslijke ziekte. Ze leven beiden helaas niet meer.
  School was er dus niet voor kinderen in en buiten het kamp. Mijn moeder, hoewel onderwijzeres probeerde wel wat les te geven, maar de sores van alle dag om met de baby te overleven, trok toch een te grote wissel op haar gezondheid en ook zij overleed in 1960 zo’n kleine twee jaar nadat ze door Soekarno als Nederlandse het land werd uitgetrapt. Ze wilde helemaal niet naar Nederland. Ondanks de ellendige ervaringen tijdens de bersiap had ze een school met de bijbel opgericht en had veel Indonesisch/Chinese leerlingen. Ze kon er goed van rond komen en met Chinees Nieuw Jaar werden we overstelpt met lekkernijen.

  Ik zie dat de heer Somers wel uitstel heeft kunnen krijgen. Reden te meer dus aan te nemen dat er kennelijk met meerdere maten gemeten werd. Ik dus niet als halfwees van een Knil militair. Ik was in 1958 al 20 jaar. Ben ook op mijn 18e gekeurd. Maar moest wel pas in December 1958 in actieve dienst opkomen, terwijl ik in Mei het eindexamen al gedaan had.. Als ik me goed herinner gezien het gemiddelde van mijn B-eind examen cijferlijst VWO van boven 7,5 inclusief de exacte vakken en vreemde talen had ik wel een beurs kunnen krijgen.

  Heer Boers, ik heb groot respect voor uw zus die er kennelijk helemaal alleen voor stond om voor haar baby broertje te zorgen. Ook U bent kennelijk goed terecht gekomen en dat geld ook voor mijn persoontje en die van mijn andere zusjes en broertje. Helaas is het baby-zusje wel op jonge leeftijd door een tumor in haar mond overleden. Ze was werkzaam als verpleegster in de bejaardenzorg.

  Ik wens U ook nog een fijne dag en avond toe en alle Indonesiers eh…..Indo’s wijsheid bij het stemmen a.s Woensdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.