‘Indonesiërs willen ook nuance in onderzoek dekolonisatieoorlog’

Na een jarenlange lobby gaat het kabinet een onafhankelijk onderzoek financieren naar de dekolonisatieoorlog (1945-1950) in voormalig Nederlands-Indië. Dat is mede te danken aan het werk van hoogleraar (post)koloniale geschiedenis Gert Oostindie, directeur van het KITLV. ‘Indonesiërs reageerden opgelucht.’ Universiteit Leiden

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

54 reacties op ‘Indonesiërs willen ook nuance in onderzoek dekolonisatieoorlog’

 1. George zegt:

  Werk aan de winkel voor de armchair “wetenschappers”.De doden zijn dood en rotti is brood.

 2. bokeller zegt:

  roti hier -roti daar.

  https://l1sz.wordpress.com/

  Roti hier, roti daar… … – Alle honden in suriname mank lopen omdat ze allemaal wel eens zijn aangereden.

  ​http://surinamfood.files.wordpress.com/2013/03/roti-kip.jpg

  siBo

 3. rob beckman lapre zegt:

  Het zal wel een intelligente man zijn.In mijn beleving stel ik mij de vraag “zou hij zich(als 61 jarige,3 dagen nadat ik in militaire dienst opkwam)kunnen verplaatsen in de situatie van “jan soldaat”die(al dan niet verplicht), die al dan niet ouders/familieleden door de “Bersiap” misten”?De verhalen door Bussemaker in zijn boek “bersiap” zijn gruwelijk,maar zij die deze gruwelen overleefden (en de haat/woede meedroegen),kunnen een reden zijn dat er sprake was van “revanche t.o.v.de Indonesische (ongerelde)troepen”.Het is oh zo makkelijk om vanuit UW “armchair”,met een PC,mooie stukken te schrijven die “Jan Soldaat” afschilderen als waarlijke monsters.Nooit gehoord van(onverwerkte)wraakgevoelens meneer Oost Indie?Zie dit als de “trap na” voor de militairen die hun PLICHT (ooit van dat woord gehoord?)deden.Nu,decennia later,wordt er direkt gesproken van “geldelijke compensatie”.Werden de Indo’s die door de Indon.bloeddorstige menigte werden afgeslacht op een gruwelijke wijze, “geldelijk gecompenseerd”?Natuurlijk niet. R.P.Westerling/Elt Vermeulen werden als “monsters” afgeschilderd,terwijl zij opdrachten van hun superieuren (Cdt.Grote Oost/Opperbevelhebber Batavia)uitvoerden.

  • Boeroeng zegt:

   Dan zijn die opdrachtgevers van Westerling de monsters. Toch ?
   En die officieren hadden een opperbevelhebber boven zich, die weer onderworpen was aan de politieke bestuurders.
   Inderdaad moet je “de monsters” of minstens de politieke verantwoordelijkheid ook daar zoeken.

   Overigens heeft Gert Oostindie in zijn laatste boek niet alle Nederlandse soldaten als monsters weggezet. Hij heeft meerdere malen gezegd dat de meeste soldaten geen oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

   • Jan A. Somers zegt:

    “alle Nederlandse soldaten” Al die reageerders zouden eerst moeten uitzoeken hoeveel van die militairen echte ‘vechtsoldaten’ waren. En dan nog al die militairen die wel ‘vechtsoldaten’ zijn maar niet in de gelegenheid zijn direct contact met de vijand te maken. Als artillerist schoot ik bijvoorbeeld op doelen die ik niet eens kon zien, kilometers verder.

   • bokeller zegt:

    ####Hij heeft meerdere malen gezegd dat de meeste soldaten
    geen oorlogsmisdaden hebben gepleegd.###
    Wel wat lastig. Om één soldaat één kogel te
    laten afvuren,staan er een tig soldaten daarachter.
    Ik noem wat op ;de kok-de fourier-verpleging-chauffeurs etc,
    Dan de artillerie-lucht- en zeemacht ed.
    Dat zijn in mijn opinie de ”meeste”,wat blijft dan over
    ””Jan de soldaat sadja ”” { de monsters)
    siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nu ja Pak Bo …. de Weg-Met-Onzen redeneren natuurlijk dat zonder die koks, foeriers, bobberlappers, chauffeurs, cantinebazen, filmoperateurs van de welzijnszorg, drukkers van de “Wapenbroeders”, facteurs van de veldpost, presentatoren van het radioverzoekprogramma voor militairen (ik kan de herkenningsmars nog dromen), dominees, aalmoezeniers die ene vechtsoldaat te velde geen oorlogsmisdaden zou kunnen hebben begaan.

     Ergo Grandioso Superbo: Zij waren medeplichtig. Hadden ze maar dienst moeten weigeren.

     Enfin, Ger heeft een klusje en gaat voor een paar miljoentjes belastinggeld precies uitzoeken hoe het precies in elkaar heeft gezeten. Ook van Indonesische kant ….

     Zal me niets verwonderen als gaande het onderzoek Prof. Mr. Dr. Liesbeth Zegveld nog een duizendtal weduwen in de schoot krijgt geworpen die de Nederlandse staat schielijk zal compenseren, zonder enige vorm van proces. Er is toch nog wat budget over dankzij de meevallers uit de “back pay” zaak.

     Pak Pierre

     P.S.: Ik mag op 1ste kerstdag een hapje eten bij iemand thuis, alwaar ook een gemeenschappelijke vriend, een OVW-er, inmiddels 93 of 94 maar in den kepala nog goed bij de tijd. Ik zal hem andermaal bedanken voor wat hij en zijn wapenbroeders voor mij en voor velen heeft gedaan, daar ginds onder de klapperbomen.

     PP

    • Jan A. Somers zegt:

     “Ik zal hem andermaal bedanken” Doe je dat ook nog namens mij? Ik heb geen levende militairen meer in mijn kennissenkring.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Con mucho gusto, Don Juan de Verano.

     Ik zal met genoegen uw dank aan “mijn” OVW-er overbrengen.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Heer Somers, Ik heb gisteravond onze OVW-er, inmiddels 95 en aan de rollator, ook uw dank en groeten overgebracht. Hij was zeer verguld. Begon direct te vertellen over zijn eerste reis naar de Oost. Na een korte militaire training in Engeland met 4000 man in Southampton ingescheept, op de Johan van O. Langs Port Said en Aden naar Trincomalee op toenmalig Ceylon. Haven vol met Brits marinespul. Daar wachtte hun een aangename verrassing: Vanaf een destroyer speelde een marinekapel het Wilhelmus. Hij kreeg nog tranen in de ogen toen hij dat vertelde. Verontschuldigde zich. Nu hij ouder is moet hij vaker huilen. Na een weekje Trincomalee koers gezet naar Penang. Daar mocht niemand aan wal. Na enige dagen naar Singapore. Zelfde liedje. Na een week terug naar Penang en vervolgens naar een plaatsje in Noord Malakka. Hij was de naam vergeten. Daar moest iedereen van boord. Er was niets om ze op te vangen. Ook geen bedden om op te slapen. Alles van niets moeten opbouwen. Drie maanden tropen training. Veel marsen in de hitte. Toen eindelijk ….. naar Batavia en ontschepen. Eerste onderkomen van zijn infanterie onderdeel: Het plaatselijke abattoir. Welkom in Indië. Hij behoorde tot de eerste lichting OVW-ers. Na zijn demobilisatie in 1948 bleef hij in Indië en ging daar voor een bank werken.

     Pak Pierre

   • rob beckman lapre zegt:

    Inderdaad; de POLITIEK was/is verantwoordelijk voor al deze “wandaden” van zowel de KL als het KNIL.”Jan soldaat” voert alleen uit wat in Den Haag werd beslist.Dan nog een “nabrander”; de NL militairen worden nu-decennia later-afgerekend op “Het Oorlogsrecht” coform de Conventie van Geneve.Daar had men aan moeten voldoen.
    Nu komt de vraag; “erkende de (nieuwe)Rep.Indon.(augustus 1945) de voorwaarden van het “Oorlogsrecht”? Waarom dit een-richtingsverkeer? Hetzelfde een-richtngsverkeer waar de Geallieerden mee worstelden; Zij wel,maar Japan NIET.Met alle gevolgen van dien.Men had de voorwaarden v/h Oorlogsrecht moeten uitschakelen in de strijd tegen Japan,want men streed met (1)een hand achter de rug geboeid.

    • Jan A. Somers zegt:

     “de voorwaarden van het “Oorlogsrecht”? ” Dat is maar de formele kant. Moet je niet gewoon vragen of het normaal is in een ‘staat’ de mensen die je niet aardig vindt gewoon maar te vermoorden en hun bezittingen te roven? Met wegkijken van de de regering en de bestuursorganen van die ‘staat’?

    • PLemon zegt:

     @Hr J.S. “of het normaal is in een ‘staat’ de mensen die je niet aardig vindt gewoon maar te vermoorden”

     Er wordt beweerd dat we in de evolutie tijdens de ontwikkeling van onze hersens, in de allereerste kern nog die van ons reptielenstadium hebben meegekregen.En we weten dat onze lage instincten daaraan ten grondslag liggen. Dwz het zit nog in de mens dat we kunnen moorden zonder met de ogen te knipperen.

     *** Reptielenbrein
     Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor het automatisch regelen van onze ademhaling, bloedsomloop, hartslag, temperatuurregeling. Daarnaast zitten hier ook onze overlevingsinstincten (voeding), en onze voortplantingsdrang (seksueel gedrag). Met andere woorden onze meest primitieve levensfuncties die noodzakelijk zijn voor ons eigen  voortbestaan en het voortbestaan van de menselijke soort. Het is het stukje brein dat het snelst reageert. Het reptielenbrein kwam 500 miljoen jaren geleden tot stand. De reptielen konden zich honderden miljoenen jaren lang gemakkelijk staande houden
     http://jannekestielstra.nl/opbouw-van-je-brein/

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””de mensen die je niet aardig vindt gewoon maar te vermoorden””””””””””””

     Dat is wel heel zacht uitgedrukt, vindt u het niet?
     Aan niet aardig vinden heb ik lak aan. Maar als ze aan mij en familie komen is een heel andere zaak. En zo zie ik ook de situatie in de jaren 1941 – 1950. En dat geldt voor vele Indo’s, dacht ik.

  • Ron Geenen zegt:

   En soms heb je mensen met een monster mentaliteit nodig om die andere monsters met hun bambu steekwapens om zeep te helpen. Ben dan ook geheel eens met uw schrijven.
   Ik denk dan aan Peter Havinga, die van een sympathieke jongen in een kwade knaap veranderde nadat hij zijn vrienden vermoord vond. Lees mijn verhaal betreffende de Olo straat moorden in Padang.

   • bokeller zegt:

    Mss,,dat ook hierbij de Engelse periode eens
    goed door gelicht gaat worden.
    Want HULP weigeren ,of ongelukkigen
    achterlaten bij dezeidioten zijn ook een misdaden.
    siBo

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””””””Want HULP weigeren ,of ongelukkigen
     achterlaten bij dezeidioten zijn ook een misdaden.””””””””””””

     Ja zeker! Voor het vermoorden van de 2 engelse officieren en 2 sailors hebben de engelsen 2 complete kampongs afgebrand. De moordenaars waren in de kampongs en weigerden er uit te komen, dus en lucifertje er dan bij!

  • Indorein zegt:

   Het enige wat Gert Oostindië gemeen heeft met onze voormalige kolonie is zijn achternaam. Hij kan dus zonder enig gevoel van “mede lijden” schrijven over deze beestachtige periode. Hij heeft er dus ook geen enkel gevoel bij, zoals “wij Indo’s, die hebben geleden onder deze periode”. Ook heeft hij geen militaire ervaring volgens mij, ook niet als dienstplichtige. Althans, ik kan dat nergens uit opmaken.
   Hij kan dus eveneens gevoelloos “geschiedenis” schrijven over de (vermeende) militaire wreedheden, die zijn begaan in de Oost.

   Voor mijn familie blijft echter deze periode als een zeer traumatische ervaring recht overeind staan en worden de militairen gezien als de bevrijders, die hun uit hun ellendige (kamp)situaties hebben bevrijd.
   De bevindingen van deze hoogleraar doen daar niets aan af.

   • Boeroeng zegt:

    Er is een opvatting dat het belangrijk is dat een geschiedschrijver emotioneel afstand kan houden tov het onderwerp. Dus is het volgens dit principe een voordeel dat de heer Oostindie niet zelf veel ervaren heeft in de periode 45-50.
    Nou lees ik al jaren de interviews met hem en hij lijkt me een redelijk mens.
    Hij heeft oog voor de ellende van alle groepen uit die jaren te Indonesië .

    Onderwijl is hij diverse malen in Indonesië geweest. Heeft kilometers tekst gelezen,
    Heeft dagenlang gesprekken en discussie gedaan. Hij weet er echt wel wat van .

    Dit kabinet heeft met de 3 historische instituties ( wo de heer Oostindié) de afspraak gemaakt dat ook de bersiap en het geweld op Nederlanders voldoende aandacht krijgt in dit komende onderzoek. Aldus Rutte, de minister-president.
    Laten we dat vooral in de gaten houden.

    • Surya Atmadja zegt:

     Ik heb geprobeerd om recensies van de gesprekken van Gert Oostindie met Indonesische belangstellenden in Google Indonesia te zoeken.
     Hij maakte een rondreis in diverse universiteit (steden) en werd studiumgenerale (?) college’s georganiseerd.

     Nou , ik heb nog niet kunnen vinden , wel las ik een weinige reacties van jongeren ( vaak on beschreven en met te weinig kennis van zaken ) , zie Angkringan.

     Bij de studiumgenerales , met bobo’s erbij , werd vaak tijd verspild (de verhoudingen daar “kennende”) door eerst elkaars rug te masseren en daarna iedereen die belangrijk genoeg zijn hun zegje te laten doen.
     En dan komt de studenten pas aan de beurt .

     Ben benieuwd welke vragen er gesteld zijn , en hoe “diep” men inhoudelijk behandelde .

    • Ron Geenen zegt:

     “”””””””Er is een opvatting dat het belangrijk is dat een geschiedschrijver emotioneel afstand kan houden tov het onderwerp. Dus is het volgens dit principe een voordeel dat de heer Oostindie niet zelf veel ervaren heeft in de periode 45-50.””””””””””””””””

     Deze man gaat de situatie eenzijdig onderzoeken, als hij geen werk mag maken van de historische feiten door de Indonesiers veroorzaakt.

    • Boeroeng zegt:

     Ron,
     Dat onderzoek gaat ook over de Nederlandse slachtoffers en de excessen van Indonesische zijde . De onderzoekers is niks verboden dit te onderzoeken.

    • Ron Geenen zegt:

     Wel, ik ben echt benieuwd. Lees mijn eerder verzoek aan de dames/heren onderzoekers.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Dus is het volgens dit principe een voordeel ” Ja, oog hebben voor moet je altijd hebben om je informatie te kunnen wegen. (Ik geloof er niet in, maar houd er wel rekening mee.). Met gevoelens moet je oppassen. Dan ga je de mist in. Gelukkig hebben ze bij de Kenpeitai alle gevoelens eruit geramd. Dan weet je de feiten tenminste uit elkaar te houden en op een rijtje te krijgen.

 4. PLemon zegt:

  Zou er een beerput open gaan nu er van Indonesische zijde medewerking aan het onderzoek kan worden verwacht. Onze excessen afstrepen tegenover hun wandaden? Onze onhandige bezitterige politieke besluitvorming tov hun achterdocht en weer op militaire macht gebaseerde regeringsvorm over de eilanden? Misschien wordt het uithuilen na het onderzoek en voor volgende generaties een opening voor een ‘nieuw begin’.

  Citaat ” We bezochten veertien universiteiten met volle zalen,  de studenten waren heel nieuwsgierig. Ze kennen toch vooral de clichés, van lompe en gewelddadige Nederlandse militairen. In mijn boek bied ik meer nuance, ik beschrijf gruwelijk geweld, maar ook dat soldaten twijfels hadden over de oorlog. Die nuance wordt gewaardeerd.’ “

  • Surya Atmadja zegt:

   PLemon zegt:
   20 december 2016 om 17:37
   Zou er een beerput open gaan nu er van Indonesische zijde medewerking aan het onderzoek kan worden verwacht. Onze excessen afstrepen tegenover hun wandaden?
   ============================
   Onze(NL) excessen tegen hun wandaden.???

   Een soort houding/mening , ze (de Indonesiers )zijn ook stout , en wij (NL) zijn daar gegaan om onze gezag te herbevestigen en onze bezit(wingewest) te eisen ?
   Graag uitleg over bijvoorbeeld (onze) excessen ?
   Wat betekent het woord , en ik dacht dat R.Limpach en Gert Oostindie over systematisch en op grote schaal werd gepleegd ?

   En over welke wandaden en door wie werd het gedaan ?
   Ik weet zeker dat kritische Indonesiers met MEER vragen komen , soms heb ik de indruk dat veel van mijn jonge landgenoten een stelletje nitwits zijn in plaats van nieuwsgierige toekomstige wetenschappers .

   • PLemon zegt:

    @Pak S.A. “Graag uitleg over bijvoorbeeld (onze) excessen”

    Onze dwz van Ned. militaire zijde gepleegd en wb de wandaden van Indonesische zijde, de bersiap slachtpartij en de guerilla strijdwijze met verschroeide aarde tactieken.

    *** Nederlandse militairen hebben in Nederlands-Indië (1945-1949) op grote schaal extreem geweld gebruikt tegen Indonesiërs. Dat waren geen incidentele misdragingen van een paar eenheden, zoals het officiële regeringsstandpunt luidt, maar het gebeurde structureel. De legerleiding stond dat oogluikend toe, stopte oorlogsmisdaden in de doofpot en deed er soms actief aan mee. http://www.ad.nl/buitenland/indie-militairen-pleegden-op-grote-schaal-oorlogsmisdaden~a4fc128a/

    Bersiap: de werkelijke cijfers
    door buitenzorg/ Bert Immerzeel
    De gewelddadige opstand van het Indonesische volk in 1945-1946, beter bekend als de bersiapperiode, heeft traumatische sporen achtergelaten in de herinneringen van de Indische Nederlanders. De afsluiting van een koloniaal tijdperk eiste duizenden slachtoffers.
    https://javapost.nl/2014/02/07/bersiap-de-werkelijke-cijfers/

  • Robert zegt:

   Er waren meerdere nuancen die niet worden geciteerd zoals het vermoorden van innocent women, children, old people and animals. Deze nuancen worden blijkbaar niet gewaardeerd. Mr. Oostindie weet waarschijnlijk niet dat de eerste en meeste slachtoffers die in een oorlog vallen zijn de vrouwen, kinderen, ouderen en dieren van de strijdende partijen. Als alleen de slachtoffers van een van de partijen worden genoemd is het werk van de “wetenschapper” een farce.

  • Jan A. Somers zegt:

   “Onze excessen afstrepen tegenover hun wandaden?” Je bent dan nog wel even bezig! Maar dan houd je in ieder geval geen een exces meer over. Probleem opgelost. Moeten de advocaten wel een andere baan zoeken. En de reeds betaalde uitkeringen terug betalen, er was toch geen exces meer?

   • Arthur Olive zegt:

    “Onze excessen afstrepen tegenover hun wandaden?”

    Ik heb ergens gelezen dat ze dat hebben gedaan gedurende de Ronde Tafel conferentie.
    Nederland en Indonesia zouden elkaar niet beschuldigen voor oorlogs misdaden.
    Maar als dat waar is, waarom heeft Nederland deze “weduwe’s” van Rawagedeh vergoed?

 5. George zegt:

  Nothing is so bitter that a calm mind cannot find comfort in it. See Seneca,De Tranquillitate Animi.

 6. George zegt:

  Limited in his nature, infinite in his desires, man is a fallen god who remembers the heavens. See Alphonse de Lamartine.

 7. George zegt:

  When sorrows come, they come not single spies, but in battalions. See Shakespeare, Hamlet.

 8. RLMertens zegt:

  ‘de beerput open’- Al in de ‘pacificatie periode’ ; Atjeh, Bali etc. was de methodiek; hard/bloedig toeslaan zodat de vijand niet meer de moed had tot weerstand. Repeteer geweren tegen voorladers en rentjons=steekwapens. Wandaden – zie de foto’s- over en weer. Het pleit was beslist; geheel(!) Nederlands Indië kwam onder het bestuur. Echter in 1945 waren de inheemsen door Japan getraind en gehard. In zelfbewust zijn en vooral zelfrespect. Hard tegen hard was hun devies en een geweldspiraal volgde. De Republiek schroomde zelfs niet om hun eigen bangsa=volk te terroriseren voor het einddoel; merdeka. Onze legerleiding gen.Spoor( met handboek Atjeh) greep niet in/keek de andere kant op/ juichte het toe om de tegenstand te breken. Want het einddoel; pesthaard Djokja/de republiek moest vallen. In opdracht van onze regering; tot behoud van ons Indië. Eind 1994, vlak voor het HM.Beatrix bezoek aan Indonesië, verscheen een tv. doc. de Open zenuw, waarin een medewerker/oprichter(!) van het Veteranen platform reeds toen verklaarde, dat er nog meer oorlogsmisdaden zijn gepleegd dan de Excessen nota (herdruk in 1995) aangaf. Het platform distantieerde zich meteen van zijn oprichter. Een Indië veteraan vertelde in de uitzending oa. dat bv. een verdachte kampong/dessa bestraft werd door een willekeurige man zomaar op de aloon aloon aan een boom op te hangen. Als waarschuwing!
  Een groot deel van deze jonge Indië gangers, die part nog deel hadden aan deze misdaden, werden door het beleid van gen.Spoor/regering veroordeeld.
  En 21 jaar later, volgt dan een regeringsonderzoek. Voor orde en rust van onze eigen gemoed?
  Of alleen het gemoed van onze regering?

 9. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Dat boek van Dr. Remy Limpach schept veel duidelijkheid . Aangezien hij duizenden oorlogsmisdaden aanhaalt, kan precies. vastgesteld worden welke militaire eenheiden met de daarbij verantwoordelijke commandanten erbij betrokken waren. Hijzelf geeft aan dat 20% van de militairen bij de oorlogsmisdaden betrokken waren, een foutschatting van plus of min 5% maakt niet veel uit.

  Ik zou wel eens willen weten of
  a) er meer KNIL-eenheden of meer KL- of KM-eenheden betrokken waren bij de misdaden, bij wie was er sprake van wraak of wrok?.
  b) bij eenheden waarbij ex-WaffenSS militairen betrokken waren meer of minder oorlogsmisdaden werden gepleegd?
  c) bij eenheden waar verzetsmensen zaten meer of minder oorlogsmisdaden werden gepleegd.

  Zo wordt er ook nuances aangebracht.

  • PLemon zegt:

   @Hr P vden Broek enz.”Ik zou wel eens willen weten of
   a) er meer KNIL-eenheden of meer KL- of KM-eenheden betrokken ”

   Een beetje opening van zaken in dit interview :

   *** Onder Nederlandse militairen worden ook de Nederlandse kolonialen, Indo’s en inlandse militairen van het KNIL gerekend. Waren zij als ‘locals’ meer of juist minder bloeddorstig dan hun collega’s en leidinggevenden uit Nederland zelf?

   Het aandeel van de KNIL-militairen was zonder twijfel groot. Maar ook hier kunnen geen harde cijfers worden gegeven. Wel staat vast dat voor KNIL-militairen in sociaaleconomisch opzicht veel meer op het spel stond dan voor hun blanke collega’s van de KL uit Nederland. Bovendien moesten zij in het geval van een Nederlandse nederlaag een bijltjesdag vrezen. Mede daardoor vochten zij vaak bijzonder fel. Anderzijds gaven zij bij gevechtsacties vaak de voorkeur aan een zogeheten directe methode, lees de frontale aanval op de tegenstander met getrokken klewang. Een KL-getuige vergeleek dit optreden van zijn KNIL-collega’s treffend met een zwerm op de tegenstander duikende agressieve bijen. De KL-eenheden en de Mariniersbrigade gaven daarentegen meestal de voorkeur aan de indirecte methode, lees eerst inleidende beschietingen met zware wapens als artillerie en vliegtuigen. Deze beschietingen waren vaak onnauwkeurig en niet zelden ook willekeurig. Daarbij kwamen talrijke Indonesische burgers om het leven. Bovendien pleegden KL-militairen ook structureel extreem geweld tegen gevangenen. Daar komt nog bij dat in enkele gevallen zoals bij de moord op 16 gevangenen in Malang in maart 1949 KL-commandanten KNIL-manschappen de opdracht gaven het ‘vuile werk’ voor hen op te knappen. Al met al moet men dus heel voorzichtig zijn met generaliserende uitspraken over het aandeel van de KNIL-militairen aan de Nederlandse ontsporingen.
   http://historiek.net/remy-limpach-brandende-kampongs-generaal-spoor/64316/

   • Surya Atmadja zegt:

    Wel staat vast dat voor KNIL-militairen in sociaaleconomisch opzicht veel meer op het spel stond dan voor hun blanke collega’s van de KL uit Nederland.
    ===============================
    Ik denk niet sociaaleconomische redenen maar politieke onzekerheid-bijltjesdag , ze werden door de Indonesiers als verraders gezien.
    En toch hebben de “inlandse” ex Knil-ers het niet echt moeilijk toen de Kon.Ned.Indonesische Leger echt opgedoekt werd.

    De Javanen/Sundanezen , Menadonezen etc kunnen zelfs overstappen naar de APRIS Kregen zelfs betere rangen en soldij.
    Hun officieren (o.a van KMA Breda ,Bandung,CORO) kregen sleutelfuncties bij de TNI .

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””””””Het aandeel van de KNIL-militairen was zonder twijfel groot. “”””””””””””

    Wijlen de oudste broer van mijn vrouw, vertelde mij eens dat bij ieder bericht van een optreden van de KNIL in het Malangse, hij als 16 jarige stond te juichen. Immers hun vader werd ook door Indonesiers koud gemaakt. M.a.w. er waren ook heel wat wraak acties.

 10. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Mij gaat het erom in welke legeronderdelen (KNIL,KL,KM) zich deze oorlogsmisdrijven zich voordeden. Het gaa erom of in die legeronderdelen vroegere Waffen-SS soldaten of mensen van het verzet meededen. Bij hun was de geweldgrens, extreem geweld tegen tegenstanders, al verlegd en ik zou willen weten of dat ook zo in Ned.-Indie tot uiting kwam.
  De duizenden oorlogsmisdaden zijn bij Dr. Limpach bekend, nu dient een onderzoeker alleen maar aan te geven welk legeronderdeel die oorlogsmisdaad heeft begaan. dan kan een soort Hit-lijst (excusez le mot ) opgesteld worden van de meest moordlustige legeronderdelen en daarna kan gekeken worden of ex/Waffen/SSers of ex/verzetsstrijders onder de mensen zaten., maar misschien komt uit de cijfers de conclusie dat het bvb Limburgers (gewoon een uitdrukking) of Feyenoord/supporters zich aan extreem geweld schuldig maakten. Wie het precies weet mag het zeggen.

  De verantwoordelijke officieren zullen wel blij zijn dat door de amnestie-verordening van 1949/1950 de beide Staten vervolging van zulke verantwoordelijken uitsloten. Dat heeft de Nederlandse Staat sindsdien herhaalde malen uitgesloten vanwege seponering, verjaring etc.

  Maar hier doet zich de hachelijke en belachelijke situatie voor dat keuze oorlogsmisdadigers dwz verantwoordelijke officieren e.d. vrijgepleit worden van moorden (de Veteranen kunnen gerust zijn) maar dat soldaten zoals de drie Mariniers die een dienstbevel niet opvolgden omdat zij de Militaire Noodzaak niet inzagen, niet alleen veroordeeld werden maar ook nog eens eervol ontslagen. Zelfs tot aan de Hooge Raad werden deze militairen in het ongelijk gesteld omdat de wet in de kolonisatie-oorlog zo luidde en de rechters zeiden dat het de taak van de politiek is daar er wat aan te doen. Die heeft tot nu toe niks eraan gedaan.

  Ik zou zeggen gelijke monniken, gelijke kappen, maar dat dient de politiek te beslissen, die ook nog eens in het beklaagdenbankje staat.

  • PLemon zegt:

   @Hr P vden Broek “Het gaat erom of in die legeronderdelen vroegere Waffen-SS soldaten of mensen van het verzet meededen.”

   Volgens dit overzicht waren vrijwilligers het eerst aan de beurt om Indië te redden. Hierbij zullen zich ws de gepardonneerde Waffen-SS’ers en oud verzetsstrijder hebben aangemeld.

   *** De snelle opbouw van de Koninklijke Landmacht was ook gericht op het uitzenden van een expeditionaire macht voor de bevrijding van Nederlands-Indië. De Japanse capitulatie maakte dit aanvankelijk onnodig, maar het optreden van Indonesische vrijheidsstrijders vereiste, in de ogen van de toenmalige regering, een snel optreden. Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) was nog niet uit krijgsgevangenschap teruggekeerd. Bovendien was een groot deel van het voormalige KNIL ernstig verzwakt door de behandeling die de soldaten moesten ondergaan in de kampen en tijdens dwangarbeid. Verse troepen uit Nederland waren daarom noodzakelijk om deze taak over te nemen.

   Zij werden voor een deel opgeleid te Assen. In eerste instantie werden vrijwilligers uitgezonden, die begin 1946, na een verblijf in Malakka, aankwamen in Nederlands-Indië. De eerste lichting dienstplichtigen 1945 werd bestemd voor uitzending naar Indië en werd daarvoor gedurende 5 à 6 maanden opgeleid om in het najaar van 1946 naar Indië te worden verscheept. Onder de troepen bevond zich de X-Brigade, bestaande uit de Ie Bataljons van het le en 12e Regiment Infanterie en het 2e Bataljon van het 5e Regiment Infanterie. Het Ie Bataljon van het Ie Regiment Infanterie, onder commando van majoor Rombout, vertrok per trein naar Oostende om daar ingescheept te worden naar Engeland. Na een verblijf van enkele weken gingen de vrijwilligers door naar Nederlands-Indië.
   http://www.inenomassen.nl/troepen_indonesie.html

 11. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Het gaat niet om die platvoet-soldaten, want die voerden orders uit waarvan hun superieuren de militaire noodzaak voor het gebruik van extreem geweld goedkeurden i.c. in de doofpot stopten = wel onderzoek maar achteraf seponeren van de klachten , ook die over verkrachtingen (zie processen die daarover in gang zijn)

  Ik heb begrepen dat Dr Limpach een database van die duizenden gevallen heeft aangelegd met alle relevante informatie over het gebruikte extreme geweld. Het is een originele, volstrekt nieuwe bijdrage aan onze kennis.
  De ingewijden over database onder ons weten dat dan op een gemakkelijke en snelle manier verbanden gelegd en aannemelijk worden gemaakt. Dat schept dus gigantische mogelijkheden voor onderzoek, dus eindelijk kunnen onze historici na een winterslaap van 70 jaar aan het werk.

  We kunnen dan te weten komen 1) hoeveel klachten over extreem geweld de Generaal Spoor heeft ontvangen 2) hoeveel klachten d hij met de procureur-generaal heeft besproken 3) hoeveel klachten ervan geseponeerd werden 4) hoeveel klachten werden vervolgd maar waarvan geen schuldigen werden aangewezen etc. Er kan dan ook gekeken worden hoe vaak er overlegd werd gepleegd tussen de militaire top en de politieke top dwz van Mook of Ministers/politici in Nederland. Niemand kan dan zeggen “Ich habe es nicht gewusst”.

  • PLemon zegt:

   @Hr PvdenBr enz. ” Het gaat niet om platvoetsoldaten…”

   Dan in dit studiewerk misschien?

   ***Groen, P.M.H., Marsroutes en dwaalsporen. Het Nederlands militair-strategisch beleid in Indonesië 1945-1950 (Den Haag, 1991). Prof. dr. Petra Groen is gespecialiseerd in de geschiedenis van de krijgsmacht in de voormalige Nederlandse koloniën. Zij heeft veel publicaties hierover op haar naam staan, waaronder haar proefschrift ‘Marsroutes en Dwaalsporen. Het Nederlands militair-strategisch beleid in Indonesië 1945-1950’ (1991).

   Petra Groen was van 1994 tot 2009 bijzonder hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Momenteel is zij lid van de kernredactie van de nog te verschijnen zevendelige serie over de Nederlandse militaire geschiedenis vanaf 1500.
   https://www.defensie.nl/organisatie/cdc/inhoud/eenheden/nimh/medewerkers/wetenschappelijk-onderzoek/prof.-dr.-p.m.h.-petra-groen

   Boekwerk 2e hands te koop: http://www.boekwinkeltjes.nl/s/?q=marsroutes&zip=&dist=0&lang=&tl=NL&img=0&t=1&n=1

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””ook die over verkrachtingen (zie processen die daarover in gang zijn) “”””””””””””

   Hebt U, bij uw onderzoek, ook gelezen hoe die verkrachtingen plaats vonden?
   Werden die vrouwen na verkracht te zin ook hun borsten afgesneden, hun vagina bewerkt met een bamboe speer en als laatste in stukjes gesneden?

  • RLMertens zegt:

   @George; ‘the hidden story etc.’ – Inderdaad het verborgen verhaal van; waarom, waardoor bersiap is gebeurd! Dus niet(!) met het door onze historici beweerde; ‘vanwege een gezagsvacuüm’. Alsof daardoor plotsklaps de het gespuis begon te molesteren/moorden. Ben benieuwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.