k’ga maar eerst

1957 ? Niet mijn schuld. kga maar eerst ......

1957 ?
Niet mijn schuld.
kga maar eerst ……

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op k’ga maar eerst

 1. wal suparmo zegt:

  De eerste en laatst Sinterklaas feest op de lagerschool
  Toen was ik pas vierjaar maar MOEST naar school samen met mijn broer die al in de tweede klas zat op de Europese Lagereschool in Djombang Semarang.Mijn ouders lieten het gedwongen toe voordat ik dan de heledag thuis lastig was .Wij gingen in de eerste “ betjak” in Semarang, naar school met onze huisjongen als driver .
  Mijn eerste liefde was een Juffrouw Deliezer in de Froebel klas, en was altijd de jongste in de klas of zelf op het werk in de latere dagen.Mijn broer in de tweede klas moest zijn Zondag cent geregeld in een trommeltje stoppen die rond gebracht werdt door een meisje van de zevende klas.Maar d zoon van de Wedana deed altijd een dubbletje in het trommeltje die een Fonds is voor TBC lijders in dien tijd.
  Zeer angstig was het toen Sinterkaas onze school bezochte, die ik alleen maar voor de eerste en laaste keer memaakte want toen kwam de oorlog. Sinterkaas en zijn knecht stapte uit een gehuurde auto en verwelkomt van af de school ingang door het hooft der school Meneer Appeldoorn ( die op zijn verjaardag alleen maar een appel met een doorn ingestoken als cadeau kreeg). De Sint met zijn lange witte baard en zijn zwarte knecht die een neger moest voorstellen ging op zijn troon in de gymastiek hall zitten en Zwarte Piet aan zij voeten ,waarde ceremonie plaats vond.
  Huilende en scheeuwende en angstige kreten van kinderen van de Froebel klas di bang waren voor Sinterklaas en zwarte Piet met zijn grote zak, was niet van de lucht.
  Sinterkaas zat op zijn troon met een grote dikke boek in zijn handen en roepte namen van stoute jongens en meisjes op. Meneer Macaree en Juffrouw Hoeksema achter hun aan en omdat zelfs jongens van de zevende klas tracten zelf over de school pager tespringen , moesten zij met geweld terug gebracht worden.Juffrouw Hoeksema was een strenge totok jonge juffrouw met strak blond haar en raar klein/smal gezichtje en een wipneus en altijd in de zelfde witte blouse en zwarte rok gekleed.Meest gehaat onder de leerlingen die haar stikkem juffrouw kunjuk (aapje) noemden.Ik wist niet of zij ooit erachter is gekomen en de betekenis er van weet.Ook haden wij een neger meneer en juffrouw uit Suriname en ik kan niet indenken wat hun hun gedachten waren over Zwarte Piet die ook een neger moet voorstellen.
  Na door Sinterklaas geroepen te worden en elke keer schreeuwde Zwarte Piet met en zware Javaans accent “ en jij moet in de karoeng!”. Maar na dat ik die stem een paar keren had gehoort dacht ik aan de stem van Gimin de toekang kebon. Alles was onder kontrolle of misschien was zij de person die deboel organizeerde. Het is een zekere Juffrouw( mevr). Walonker van wie ik de JAAP-GUUS- DIEN had geleerd.Zij woonde in ver van school, dat is Sompok buurt( later de bekende Sompok vrouwen en kinderen consentratie kamp tijdens de Japanse bezetting). Naast haar woonde een familie Kops wat een Tante is van mij en dan de familie van Mook.Waar H.J van Mook had gewoont .De laadste Luitenant Gouverneur Generaal van Nederlands Indie.Ook was in Sompok een Ambachtschool voor inlandse leerlingan en vaak kwamen zij om een uur naar de Djombang school onderleiding dan een jongen van de Ijzer afd (Ijzerman) gewapend met ijzeren staven( linggis) onderleiding van een zeker Soepardjo( die later Brigadier Generaal was geworden en terdood veroordereel was omdat jij de tweede man was van Oentoeng dan de PKI( komunsten) opstand.De bedoeling van Soepardjo is om met de Ambonese jongens te vechten dat waren KNIL kinderen uit di Djatingaleh kazerne.En Juist vooral totoks en Indo’s heeft hij nooit lastig gevallen.
  De oorlog was toe al gebroken en wij moesten met pannen en potten op school komen en altijd een BOMBER CAKE van rubber in onze zak.Ook identietijds kettingen om onze hals.Helaas alles voo

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb zo’n idee dat de kinderen Zwarte Piet leuker zijn gaan vinden dan Sinterklaas. Hier in Delft was het overal nog praktisch 100% zwart. Lopen ze hier achter, of doen ze gewoon normaal? Een feit is dat de kinderen hier zich enorm hebben vermaakt. Ik heb maar veel foto’s gemaakt, je weet maar nooit na de nieuwe verkiezingen volgend jaar.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Mooi jeugdverhaal Pak Suparmo, ik lees het om de een of andere reden nu pas. Veel is voor mij herkenbaar, namen als De Liezer, Walonker. Sommige zaken zijn boven komen drijven, zoals de “bomber cake”, aan een touwtje om de nek.

   Edoch, een paar vraagjes om mijn geheugen te testen:

   1. Djombangschool ken ik niet. Was het DjombLang (met “L”)?
   2. Het interneringskamp was vlgs mij niet op Sompok, maar Lampersari.
   3. Ik kan mij niet herinneren dat er op Sompok een ambachtsschool was

   Pak Pierre

   • wal suparmo zegt:

    1) De DJOMLANG school( IIC),(IC is in Jl Admodirono).Is bij de helling van de weg naar TANAH PUTIH. En its boven de eindstation van STADTREM(SJS) route Djomblang-Bulu.
    2) Lampersari en Sompok is een geworden, want de GEDEG omheining is tot Sompok.
    3) De Ambachtschool is naast het GEKKENHUIS bij de helling komende uit Peterongan.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Jammer, kan het filmpje niet draaien. Waarschijnlijk omdat ik die rotkoekies niet accepteer. Koudwatervrees misschien, maar ze kunnen de boom in.

   Ben benieuwd of de Pieten bij die intocht “black only” waren of p.c. bont en wat de filmster (met stomme “e”) daarvan heeft gezegd.

   Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dank u wel heer E.M. Allah zal het u lonen.

     Voor zover ik het verslag heb kunnen volgen (wat leek haar stem verrassend veel op die van de dame van “How to act Indonesian”) geen kritisch woord over de Piet-Piet Terlaloe Hitam, in groten getale aanwezig.

     Pak Pierre

    • wal suparmo zegt:

     In Indonesie wordt KERSTMANNETJE beschouwd als SINTERKLAAS.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Nu ja …. als ze ontdekken dat het kerstmannetje Christen is, dan zullen zijn dagen ook gauw zijn geteld.

     Pak Pierre

 2. bo keller zegt:

  .Mss.komt het beeld wel door
  siBo

  baby_kerstman

  My son’s First Christmas pictures came out better than expected. The magic in his eyes melts my heart.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.