Wordt 15 augustus ooit net zo belangrijk als 4 en 5 mei?

woutermuller2Wouter Muller in Tubantia    Een tip via IAF :
Atoombommen Na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki capituleerde Japan op 15 augustus 1945. Uit onderzoek is gebleken dat die datum bij de meeste Nederlanders niet (meer) bekend is. Dit in tegenstelling tot 4 of 5 mei. Nederlands leger: 120.000 man De Japanse overgave wordt beschouwd als het feitelijke einde van de Tweede Wereldoorlog, maar dat gold niet voor Indië. In plaats van een feestelijke bevrijding brak er een nieuwe oorlog uit. Dat is bij de meeste Nederlanders ook niet bekend.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op  Wordt 15 augustus ooit net zo belangrijk als 4 en 5 mei?

 1. Ron Geenen zegt:

  Ik lees dat die jonge knul Finn zegt dat hij 18% Indo is. Heeft hij beslist niet van zichzelf. Wie heeft hem die onzin wijsgemaakt. Ik zou bijna willen vragen en hoeveel cijfers achter de komma.

  • Indorein zegt:

   “..die jonge knul Finn zegt dat hij 18% Indo is ..”:
   Wil hij daarmee zeggen dat hij geen halfbloed is, maar nog minder dan dat?

   • Ron Geenen zegt:

    “””””””Wil hij daarmee zeggen dat hij geen halfbloed is, maar nog minder dan dat?”””””””””

    Ja, en dat is ongeveer 1 liter bloed.

 2. wal suparmo zegt:

  In een van zijn liedjes heeft Wouter Muller de naam KEMADJORAN genoemt ipv Kemajoran.Heeft hij ooit in Ned.Indie gewoont?

 3. It is fine that Wouter Muller has brought this up. In my humble opinion, UNLEsS we Indos make an effort in making it an important date and continue to commemorate and promote August 15, who will do that for us? Many of us Indos in the USA will continue to commemorate this important date and I know The Indo Project certainly will!

  • Ron Geenen zegt:

   “”””””””””Many of us Indos in the USA will continue to commemorate this important date and I know The Indo Project certainly will!”””””””””””””

   Hi Priscilla, How are you. I am glad to hear you and your organization are also a driving force to commemorate the date August 15. But I notice also a small problem. The number of Indo’s who are joining this day are in decline. We older Indo’s have discussed this problem several times.
   The problem is the distance to the place where it is held every year in the LA area. In the Beverly area are not too many Indo’s. We are just living on the east side of LA, or Orange County, San Bernardino County, Riverside down all the way to San Diego County. If the organization could find a more centrally located area, it would highly appreciated. Hope the organization could find a centrally located place for the Indo’s, which is within reasonable distance to drive. The traffic in and around La is really a pain and take hours.
   PS: When are you coming down to the Duarte Inn? Or maybe the Hongkong Plaza in West Covina? Hope to see you soon and meanwhile, have a wonderful day.

   • I agree about the declining numbers that participate in the actual commemorations in SoCal & NorCal.as well as the long distances that get in the way of people being able to attend commemorations. It still comes down to us Indos to make this date important and educate others, especially in the US….AND to get the younger generations to participate and appreciate their ancestors’ sacrifices. For goodness sakes, we celebrate St. Patricks day in the US, if you want to make a comparison of how the Irish have made that (unimportant) day a day of importance in the US with parades and all. Also, TIP believes we can build a virtual nation, virtual commemorations & celebrations, virtual libraries… because that is what is in our future, Ron. I’d love to discuss this with you at length next time I’m in Duarte or West Covina (have not been there before but will stop by next time in CA) cause don’t want to bore the other people on this forum. You know how to reach me, Ron…

 4. Peter van den Broek zegt:

  Vandaag, 2 September is het 71 jaar geleden dat Japan de formele capitulatie ondertekende op de USS Missouri in de Baai van Tokyo.

  Mijn link verwijst naar relevante documenten die de Japans overgave in één blik samenvatten en is niet toevallig.
  http://www.ibiblio.org is een soort bibliotheek op het internet om het zoeken naar historisch bronnen te vergemakkelijken.

  Ik maak de volgende kritische kanttekeningen:

  A) OP 29 Juli 1945 geven de Geallieerden Japan formeel de mogelijkheid om de oorlog in Zuid-Oost-Azie te beëindigen, de onvoorwaardelijke overgave zogezegd (zie 1)

  B) Op 10 Augustus is de Japanse regering bereid de Potsdam verklaring te accepteren met de opmerking dat “…….. with the understanding that the said declaration does not comprise any demand which prejudices the prerogatives of His Majesty as a Sovereign Ruler……” (zie2) Deze laatste zin komt later niet meer voor in de verklaringen aangaande de caputulatie. Het gaat tenslotte om een onvoorwaardelijke overgave.

  C) Op 19 Augustius antwoord de President van de VS: …….I have received this afternoon a message from the Japanese Government in reply to the message forwarded to that Government by the Secretary of State on August 11. I deem this reply a full acceptance of the Potsdam Declaration which specifies the unconditional surrender of Japan. In the reply there is no qualification….(zie 3)
  Let vooral op de laatste betekenisvolle zin!!!!

  D) Document (7) Translation of Emperor Hirohito’s Receipt of the Surrender documents is wel een heel apart document. Al met al wordt met geen woord gerept over de toespraak van de Japanse Keizer op 14 Augustus en uitgezonden via de radio op 15 augustus 1945

  E) Op duidelijke en formele wijze is de Chain of Command (zie credentials) aangegeven. Let wel er wordt een einde gemaakt aan een oorlog waarbij de japanse moord-machine tot stilstand dient te worden gebracht.

  Iedereen is vrij om een willekeurige datum voor VJ, Victory over Japante vieren of vrij vertaald Overwinning op Japan

  De Britten hebben het heel praktisch opgelost. Die vieren zowel 15 Augustus als 2 September.

  Voor mij betekent de overwinning op Japan dat ik de slachtoffers van deze oorlog herdenk.

  Ik laat het hier maar bij tot nader order.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.