petitie 260 Japanse Ereschulden

jes3

Petitie 260:
Excellency,
The dissatisfaction with political responses to problems seems to be spreading. Ian Buruma in his book “The Wages of Guilt” compares the political response of the Germans and Japanese to their war past. The difference in approach in acknowledging and in paying respect to the victims is striking. Germany accepted and continues to accept full responsibility. Japan ignores the war crimes, glorifies its military and refuses to accept that, in the occupation of foreign territories,

Vrije vertaling van Ted Hartman

Zijne Excellentie Shinzo ABE
Eerste Minister van Japan
Den Haag, 12 juli 2016
Petitie: 260
Onderwerp: het Loon van de Schuld

Excellentie,

De ontevredenheid over politieke antwoorden op problemen schijnt toe te nemen.
Ian Buruma vergelijkt in zijn boek “Het Loon van de Schuld” het politieke antwoord van de Duitsers en Japanners op hun oorlogsverleden. Het verschil van benadering van de erkenning en het bewijzen van de laatste eer voor de slachtoffers is opvallend. Duitsland aanvaardde en blijft volledige verantwoordelijkheid nemen. Japan negeert de oorlogsmisdaden, prijst zijn militairen en weigert te accepteren dat tijdens de bezetting van de buitenlandse gebieden het gedrag van het Japanse Keizerlijke Leger de massale vernietiging in het Verre Oosten gelijkwaardig was aan de Duitse Holocaust. De bewijsstukken zijn opgeslagen door onafhankelijke instanties en geven aan dat miljoenen jongeren opzettelijk in de oorlog in de Stille Oceaan werden gezonden. Velen van hen verloren hun leven of werden verminkt, meestal niet meer in staat om een normaal leven te leiden. Politici en ambtenaren negeerden hun toestand. Een eerlijke confrontatie van Japan’s militaire verleden heeft niet plaats gehad. Mr.Buruma publiceerde zijn boek in 1991. Nu, in 2016, 25 jaar later, negeert Japan nog altijd zijn verleden en wordt geconfronteerd met “Het Loon van de Schuld.”

Eerste Minister,
Waarom verwijs ik in deze tijd naar Mr.Buruma’s boek? Zijn boodschap wordt benadrukt in de duidelijke signalen van de onverwachte uitkomst van het Engelse referendum om de EU te verlaten. De oudere en werkloze Engelsen stemden voor om uit de EU gaan, omdat de politici hun steun bleven beloven, maar er niet in slaagden om elke vorm van waardige ondersteuning te bieden. Hun vrees was dat zij voortdurend genegeerd zouden worden door politici. Dit komt overeen met de Japanse militaire oorlogsslachtoffers in de bezette gebieden, die genegeerd worden vanwege een beleidskwestie door Japan. De Engelse stemmers hadden de gelegenheid om te demonstreren dat ouderen en werklozen belangrijk zijn in de politiek. De Engelse regering wordt nu geconfronteerd met de gevolgen. Zo negeert de Japanse regering de ouderen ook, vaak oorlogsslachtoffers, en de jongeren die willen overleven in een veranderende wereld.

Eerste Minister,
U vraagt zich af waarom de Stichting Japanse Ereschulden blijft eisen dat Japan zijn militaire verleden erkent en de slachtoffers eer bewijst. Het antwoord is eenvoudig:
wees eerlijk en handel met waardigheid en oprechte eer voor alle oorlogsslachtoffers.
Wij verwachten nog steeds een ontvangstbevestiging van onze petities.
Namens de Stichting Japanse Ereschulden,

J.F. van Wagtendonk, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

5 reacties op petitie 260 Japanse Ereschulden

 1. Ted Hartman zegt:

  Deze petitie 260 sluit duidelijk aan bij voorgaande. Dat de Japanse regering totaal niets doet aan erkenning van oorlogsschuld! Ouderen, meestal oorlogsslachtoffers, en de jongeren die willen overleven in een veranderende wereld, daar trekt de Japanse regering zich niets van aan! Japan blijft zitten met een zwarte bladzijde in hun geschiedenis!
  Heel goed voorstel van de reactie van Bo Keller, dd. 9 juli 2016, bij petitie 259: dat de beleidsmakers van Museum Bronbeek en Rijksinstituten deze zeer traumatische geschiedenis
  onder de ogen van het Nederlands publiek dienen te brengen!
  Aanvulling Ted Hartman: Wanneer Rijksinstituten c.q. onze regering, dit oppakken, zal ook voor de Indische zaak een Finale Oplossing in zicht komen?! Sent: Sunday, July 17, 2016 2:28 PM

 2. Ted Hartman je hebt gelijk. De vraag is: Weet de Japanse regering dat er nog INDOS (Nederlanders) rondlopen?
  Cap

 3. rob beckman lapre zegt:

  Eerder schreef ik,elders, dat dit (voor de Jap)” een gepasseerd station is”.Lees op” JPRI workingpaper nr 82″ , van november 2001 over de rechtzaak de Amerikanen in het US district Court of Northern California (judge Vaugh Walker presiding) op 21/09/2001, tegen Japan inzake “Human Rights Cases violations” begon.De zaak werd afgewezen.Reden: Japan beriep zich op de voorwaarden van de “Peace Treaty of 1951, for American AND OTHER NATIONS” In andere zaken beriep Japan zich op het feit (en won de zaak) “dat alle (vermeende!)misdaden door het vorige Meiji bewind waren gepleegd, waar de huidige regering (in Japanse optiek)consitutioneel niet verantwoordelijk voor is”.
  Duitsland betaalde wel totaal $ 5,2 miljard aan herstelbetalingen uit.Japan bleel,en blijft schuld ontkennen.Verhalen over,mogelijke,” herstelbetalingen”( door Japan)maken oude,vaak zieke mensen alleen maar onrustig,want er komt echt niets van.

 4. rob beckman lapre zegt:

  En, voor hen die nog(steeds)twijfelen; voor u heb ik (eerder,elders,naar verwezen); http://www.loc.gov/law ” Japan: WW II POW and forced labor compensation cases” dtd 09/06/015
  Japan, beroept zich keer-op-keer (en met succes) o.a.in de “Western Powers Case”(VS,UK,Australie,Nederland) en onder het hoofdstuk “Sovereign Immunity” dat de naoorlogse Japanse regering(en)niets met de (vermeende)oorlogsmisdaden van de vooroorlogse en regering gedurende de oorlog te maken hebben.Deze zaak/zaken werd(en)tot aan het opperste gerechtshof uitgevochten,en voor de geallieerde aanklagers verloren.Japan wil er gewoon niets meer van horen, en sluit het hoofdstuk.

 5. bokeller zegt:

  ***de naoorlogse Japanse regering(en)niets met de (vermeende)oorlogsmisdaden van de vooroorlogse en regering gedurende de oorlog te maken hebben****
  ’t Kan dan wel zo wezen,maar het geeft wel te denken,dat
  Duitsland en Italië hun nationale vlag en Volkslied
  wel hadden verandert en laat siDjepang t’ nou
  niet hebben gedaan.
  siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.