Expositie Schlechter Duvall op de Tong Tong Fair

duvallJan Schlechter Duvall was een kunstenaar in wiens eigenzinnige werk veel Indische voorstellingen zijn aan te wijzen. De kunstenaar was korte tijd lid van De Ploeg en noemde zich later surrealist. In internationale kringen van surrealisten is hij bekend en nam hij deel aan vele exposities. In het Cultuurpaviljoen én in het Haags Venduehuis kunt u kennismaken met het bijzondere werk van deze Indo-surrealist.

Tong Tong Fair en meer informatie en nog meer.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, TTF 2016. Bookmark de permalink .

7 reacties op Expositie Schlechter Duvall op de Tong Tong Fair

 1. wal suparmo zegt:

  Is dit de zelfde JAN SLECHTER een oud onderwijzer die 15 jaar in Holland heeft gewoont en 35 jaar in Amarika En dan terug naar zijn geboorte plaats in PRIGEN( Oost-Java) waar hij gestorven is.Ik heb zijn tentoonstelling in HOTEL HILTON in Surabaya gezien..

  • Boeroeng zegt:

   Ik denk dat hij dezelfde persoon is .
   Zie deze biografie: https://indischmuseum.wordpress.com/voor-het-voetlicht/

   • Wal Suparmo zegt:

    Ik ken Jan Slechter als mede schrijver in IN DE INDO. De Redacteur en zijn vrouw heeft hem nog kunnen bezoeken in Prigen( Oost-Java). Volgens hem heeft hij in jaren in Holland en 35 jaren in Canada en Amerika gewoont en is beu van het westelelijke zoort leven en omgeving en heeft mij verteld over zijn teleurstellingen diee hij meegemaakt heeft in Holland en Amerika.Na de dood van zijn vrouw, heeft hij besloten terug naar Indonesia tegaan en omdat hij werkloos is moet hij al die jaren de ( individuele) immmigratie personen in Oost Java persoonlijk extra te betalen want anders wordt hij gedeporteerd.
    Hij heeft zijn ” teweede moeder” nooit vergeten en dat is de de BABOE ANAK van wie hij het Javaanse. Madierees en Maleis heeft geleerd en tot 3 jaar nog gegendong( gedragen) in haar SLENDANG wegens peiteit.
    In Indonesie van nu kan je nietmeer gewoon met een levenpartner leven.En daar om is hij op zijn Islamische wijze officieel getrouwd en nog 13 jaren gelukkig geleeft om zin vrouw goed voor hem gezorgt heeft.Hij heeft ook zelf gevraagt om in Het Islamistch begraafplaats begraven te worden en heeft voor dien ook en DE PAJUNG die hij zelf onworpen heeft .Die hem zou begelijden naar zijn graf , als hij sterft.

 2. PLemon zegt:

  De kunstwerken roepen wel vragen op, hoe Schlechter D. als indischman zo ‘westers non-figuratief’ kon schilderen. Enfin de invloed vd Cobra school is goed te zien.

  Maar de voorbestemming is duidelijk uit deze biografische stukjes….

  *** Ofschoon mijn vader mij erg aanmoedigde als ik als kleine jongen tekende – de levensomstandigheden in een koloniaal land als Indië gaven weinig aanleiding tot goede zelfontplooiing. Vooral wat je op de ‘Westerse’ school leerde was niet alleen vreemd, maar als ik nu terugkijk, heel onzinnig.
  Ik zat er echt mee, met mijn ‘vreemde fantasieën’; ik werd zelfs verlegen gemaakt met mijn krabbels. In mijn eenzaamheid verkende ik de wereld die mij vreemd en angstwekkend aandeed. Ik ben van nature eigenlijk een animist en dat ben ik nu nog!
  Oppervlakkig gezien leefde ik toen met en naast de jongens ‘van de straat’. Maar als het donker werd, dan pas kwam mijn ware aard te voorschijn. On-Westerse ‘vrees’ voor geesten, ‘spoken’, onredelijke dingen en dan kwam daarbij mijn ‘katholieke’ opvoeding die het leven dat ik leidde niet veel beter maakte: schuldgevoelens, schaamte, ze werden erin geheid!! (3 oktober 1979)

  De Indo-cultuur was arm maar vitaal. Het was vrijwel onmogelijk om de Indo-taal met zijn aparte uitspraak (‘krom Hollands’) maar met zijn levendige voorstelling van zaken, niet alleen in leven te houden, maar ook vast te leggen – er zijn geen boeken, geen geschriften in de Indo-taal – maar je hoorde de taal als de school uitging en als je in de kali ging baden, met je vrienden kikkers ging vangen op de sawah, enzovoort, als de buren op visite kwamen en als de kinderen in het achterhuis om de moeder geschaard zaten, luisterend naar de verhalen over vroeger, als het eten lekker rook aan tafel en, tenslotte, als het tijd was je te verschonen, want daarna moest je je huiswerk maken in ‘perfect Nederlands’, en op school werd met slaag en scheldpartijen deze Indische taal de kop ingedrukt, totdat we weer bij elkaar waren en lekker konden ngobrol (kletsen).
  Het Indische leven was omringd en bezwangerd van mystiek. Elke daad had zijn parallel in de geesteswereld daarbuiten. Bewust en onbewust werden geloof en bijgeloof dooreen beleefd, en omdat emoties regeerden over de rede waren misverstanden, binnen maar vooral buiten het eigen patroon, een ware last. (4 december 1963)
  http://indisch-anders.nl/indo-surrealist-jan-schlechter-duvall/

 3. Boeroeng zegt:

  De naam Duvall moet door de schilder zelf zijn toegevoegd , want zijn vader gebruikte die naam niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.