Widodo in negeri Belanda

AD: Nederland loopt op eieren. Voor het eerst sinds 16 jaar bezoekt een Indonesisch staatshoofd de voormalige kolonisator. Vrijdag arriveert president Joko Widodo voor een bliksembezoek als afsluiting van een korte Europese tournee.
—-
Deze keer houdt Wattilete het bij een dringend verzoek aan premier Rutte om ook met de bezoekende Widodo te mogen praten. Dat Rutte tot nu toe geen sjoege gaf, zit de RMS-president flink dwars. ,,Onze inzet is een gesprek dat gaat over meer dan handelsbetrekkingen.” Wattilete doelt op het recht op zelfbeschikking voor de Molukken, economische uitbuiting van de eilandbevolking en natuurlijk respect voor mensenrechten

papuademoapril2016

opgevangen in andijvielucht schrijft bij deze foto:  En op Nederlandse bodem wordt vandaag en morgen (21 en 22 april) op meerdere locaties geprotesteerd tegen de grove mensenrechtenschendingen op West-Papoea en de Molukken.

widodoartikelapril2016 klik op dit plaatje

jakarta post: We warmly welcome this important visit, his first one to Europe in his capacity as President of Indonesia and the first ever visit of an Indonesian President to the Presidents of the three European institutions, Parliament, European Council and European Commission.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

52 reacties op Widodo in negeri Belanda

 1. wal suparmo zegt:

  De baby tijgerdat Nederland toen naar Holland had gebracht is nu volwassen geworden.

 2. Anoniem zegt:

  Rutte ?

 3. rob beckman lapre zegt:

  Sudarah dan sudariku Malukku, hoezeer ik met uw (vurige)wens op een eigen staat meeleef, de harde werkelijkheid in “de Grote Wereld Politiek”-zoals ik die in aantal gedeclassificeerde amerikaanse CIA-,State Dept.-en National Security Council (NSC) documenten lees- was bijvoorbaat een verloren zaak .Grotere(Aziatische)belangen,zoals de groeiende communistische invloed in Azie,deed Amerika de kant van Sukarno kiezen, oa.in het NL-RI conflict over NNG.De “mini-staat” RMS zagen de Amerikanen helemaal niet zitten. De Moed en Trouw (hoofdletters)van uw vaders/grootvaders zal (door de 1e generatie Indo”s)zeker niet vergeten worden.Grootvader Kap.Inf.KNIL Gerard Jean Lucien sprak er geregeld over als het grote boekoe pienter over Atjeh uit de kast kwam, en hij sprak over mannen als bv Darlang en de tochten in de hooglanden van Atjeh, en dat de “Ambonneesche Marechaussee” altijd voorop gingen.

 4. Anoniem zegt:

  Zoals er nooit aandacht was voor de Backpay;het Indisch vraagstuk, zal er nooit iets gedaan worden aan de RMS&het Recht van de Papoea’s.
  Amerika&Nederland willen er totaal geen aandacht aan schenken en om nu de huidige Indonesische President Widodo aan de tand te voelen schept slechts narigheid.
  Je kan dan als ex-inwoners van dat land, Indonesia never meer bezoeken.
  Politiek is niet alleen maar zwartwit;maar gluiperigheid kont er aan te pas.
  Mijn hart is bij de RMS&het volk van Papoea; deze landen zijn gewoonweg bedrogen door Nederland en kijkt Rutte wederom de andere kant op.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

 5. George zegt:

  We’d all like to vote for the best man, but he’s never a candidate. Bordeelhouders zijn beter managers en menselijker dan politici.

 6. George zegt:

  betere managers

 7. Peter zegt:

  Hr Crawford had Neferland dan moeten vechten voor de RMS en NNG? Nederland stond er toen ( 1962) helemaal alleen voor. De USA liet ons vallen en Australië wilde zijn handen ook niet vuil maken. Als het daar op een bloedig conflict was uitgelopen met de nodige vele slachtoffers, wie had dan de rekening gepresenteerd gekregen?
  Politici moeten altijd schipperen en kunnen vaak hun hart niet laten spreken.

  • Anoniem zegt:

   Heer Peter voor de RMS is Indonesia huiverig, dat zit wel goed alhoewel zij ook onder het regime van Indonesia blijven. Papoea daar heeft Nederland bewust een vies spelletje gespeeld. ZE zouden zogenaamd in 1962 klaar gestoomd worden om in 1970 met een President starten(Victor Kaisiepo) lees zijn boek. Inderdaad heeft Amerika samen met Nederland het volk bedonderd. Nieuw Guinea is vrij gehouden voor de Indo’s; we hebben er zelf vijf jaar gewoond. EenPerspectief voor Papoea. Het verhaal van mijn leven en mijn strijd. De laatste jaren van zijn leven waren we een paar keer samen maar bewust niet over de politiek gesproken. Nederland wil na vier eeuwen een inhaalslag doen door nu wat te willen betekenen voor de huidige vluchtelingen. Een sneaky gebaar!!!.
   Mvg.Jos H Crawfurd.

 8. rob beckman lapre zegt:

  Beste Jos,als ik de ge-declassificeerde Am.documenten (vluchtig) doorspit begin ik de magnitude aan informatie te begrijpen die wij,”eenvoudige burger” werd/wordt onthouden (veel info nog steeds geclassificeerd na decennia!).Het is zelfs mogelijk dat veel internationale leiders(Nederland)niet eens weten wat er toen binnenskamers bij de zittende Am.presidenten en hun(top)adviseurs speelde.Ons landje was een “speelbal” geworden in “Het Grote Spel” tussen de “topspelers”.Ik heb een voorbeeld gezien hoe een voorstel van adviseurs aan de president eruit zag; bij het advies zat een stuk “approved” en “not approved”.Die man voer (bijna)blind op het advies van adviseurs (State,Intelligence,Econ.Affairs etc.etc.)Nu,na decennia, komt stukje-bij-beetje iets boven water.Men kan van amerika zeggen wat men wil,maar daar wil men WEL zaken de-classificeren (Freedom of Information Act)maar in ons land blijft alles op slot.

  • Anoniem zegt:

   Beste Rob Beckman Lapre; afgelopen dinsdag na mijn gedane zaken als opa nog even gediscussieerd met mijn oudste zoon.Hoe intelligent ze ook mogen zijn; de essentie van bijna vier eeuwen”Hollandse Welvaart” is onze jeugd bewust dom gehouden van o zoveel praktijken die we hebben moeten ondergaan. Dat bovenste gedeelte van Borneo(Serawak);Timor Deli;Papua New Guinee; die zijn niet geannexeerd door Indonesia. Nederland heeft ondanks alle goeds,flink gerampokt en bij de overdracht omdat Amerika ze liet vallen, de boel achter gelaten met alle gevolgen die nog steeds gebeurt; met als hoofddoel gewoon doorgaan met geld binnen halen. Dood en verderf heerst er in Papua; maar Nederland(Rutte) kijkt een andere kant op; zich bezighouden met de NIEUWE vluchtelingen; zogenaamd uit menslievendheid. Heer Lapre leest a.u.b. het boek van Victor Kasiepo, dan ga je het meer begrijpen. Gestolen goed gedijt niet. Nederland heeft altijd gehandeld met een masker op; leer ze kennen.
   Mvg.Jos H Crawfurd.

   • Jan A. Somers zegt:

    “de boel achter gelaten ” Ik begrijp de bedoeling van deze opmerking niet. Indië is aan Indonesië overgedragen met alles erop en eraan. Alle infrastructuur, gebouwde omgeving, irrigatiewerken, stuwdammen enz. enz. Met leidende figuren waarvan velen in Nederland en Indië goed zijn opgeleid. Het is nu een soevereine staat. Met Indonesiërs die vrij naar Nederland komen en Nederlanders die vrij naar Indonesië gaan. Zonder ruzie!

  • George zegt:

   FOIA(Freedom of Information Act) Form G-639 for a Privacy Act Request. Send it to FOIA/PA P.O.Box 648010, Lee’s Summit, MO 64064-8010, USA.

 9. bas h zegt:

  Het is pijnlijk, maar hoe het de overzeese gebieden destijds verging moet toch herkenbaar zijn in hoe Nederland verkwanseld wordt tegenwoordig? Dit is geen souverein bestuurd land maar EU provincie, we mogen kiezen wie de plaatselijke gezant van de EU wordt en doen alsof het nog wat voorstelt.

  Daar was dat Oekraine referendum voor bedoeld, de ogen openen voor wie het niet kon geloven. Ik kon vooral niet geloven hoe arrogant en ontactisch gereageerd werd, Brussel laat gewoon weten dat alles doorgaat en Rutte Moet tot na het Britse referendum zwijgen. (Dat meldt Independent.co.uk, maar Rutte liegt tegen de regering en de kiezer dat hij zelf tijd nodig heeft voor overleg). Op 20 april is in Brussel doodleuk gepubliceerd dat Oekraine voldoet aan eisen voor visumvrij reizen. Turkije is al gepland in juni.
  Ook een mooie quote van een EU- parlementarier “jullie zijn maar 0,06% van de Europese bevolking dus jullie hebben niets te zeggen.” Haha, bedankt, daarom willen we dus zelfstandigheid terug! Als de meerderheid geen zeggenschap heeft is de democratie dood. Dan ben je wingewest.

  Kijk dus vooral met jullie ervaring ook vooruit, het is cynisch dat het land onder de voeten ingelijfd is terwijl de aandacht afgeleid was.
  Het is mijzelf nu pas helder dat we echt geen zeggenschap hebben, als verkiezingen in 2017 geen anti-EU kabinet opleveren is er misschien wat te redden. Het Brexit referendum kan de nooduitgang op een kier zetten.

  • Peter zegt:

   Hr Bas H Nederland is feitelijk al een economische deelstaat van de Bondsrepubliek.
   Uiteindelijk, maar daar gaan nog wel decennia overheen zal Nederland ook een deelstaat worden van een groter geheel. Daar is geen ontkomen meer aan.
   Als we terugkijken naar de Republiek dan zien we 7 feitelijk autonome landen. De Republiek was geen federatie, maar meer
   een confederatie, waar het gewest Holland,vanwege de financiële inbreng , het meest te zeggen had. Dat heeft ruim 2 eeuwen geduurd, en plotseling, door druk van buiten ( Frankrijk) werd het een eenheidsstaat.
   En zo zal door economische, politiek en militaire omstandigheden er in de toekomst ook een Verenigde Staten van Europa gaan komen.
   Wat moet Nederland alleen, eindigen als een Liechtenstein?

 10. rob beckman lapre zegt:

  Eindelijk tref ik een medelezer van en de britse Independent,mogelijk ook van de Telegraph,Daily Mail, (chargerende,maar wel interessante)Express, the(american version)Guardian etc.etc.
  DAAR tref je interessante,vaak diegravende)artikelen over wat zich zoal “daarbuiten”(buiten het(opgelegde?)gezichtsveld van de NL media)afspeelt.Geef slechts één voorbeeld (“Express dd 17/04/016),artikel sprak van “Nigeria wil tegen 2030 een (Nigeriaan)in de ruimte brengen”(!!).Het land ontving tussen 2010-2015 omgerekend 1,250 millioen euro van de UK= 250 millioen euro/jaar.Op andere sites was(vandaag nog)te lezen dat de nigerianen de grootste groep ECONOMISCHE asielzoekers waren die in Italie aan land kwamen.Gevleugeld woorden; “the truth,the whole truth,so help me……..is out THERE”.Hoe een heel volk “rustig” wordt gehouden.

 11. Surya Atmadja zegt:

  Hiduplah tanahku,
  Hiduplah negeriku,
  Bangsaku, Rakyatku semuanya
  ——————————————————–
  Het is duidelijk dat Pres.Jokowi behoorlijk gegroeid is, zijn populariteit in Indonesia is meer dan 20% gestegen.
  Door zijn achtergrond , begrijpt en spreekt hij de taal van de gewone Indonesiers.
  En hij heeft grote plannen met Indonesia.
  Werk, handel, investeringen , ook de politieke stabiliteit/integriteit van de eenheidsstaat Indonesia.

  Zoals de Indonesiers zeggen, NKRI =Negara Kesatuan Republik Indonesia = HARGA MATI
  ( Harga Mati betekent je kan niet tawar tawar )

  • eppeson marawasin. zegt:

   Ik ben blij dat u nu eindelijk ook ‘om’ bent, want u wilde zelf toch de militaire hardliner (genocide Oost-Timor) Prabowo Subianto (ex-schoonzoon president Suharto), die na zijn nederlaag wilde dat het Constitutioneel Hof de verkiezingsuitslag ongeldig zou verklaren . . .

   Respect voor uw ma’af !

   e.m.

   • Surya Atmadja zegt:

    eppeson marawasin. zegt:
    22 april 2016 om 14:02
    Respect voor uw ma’af !
    ===========================================
    Ma’af Om, ik heb nergens ma’af aangeboden.
    Ik constateer gewoon feiten van dat moment, en vind dat Prabowo toen geschikter was .

    NU, zijn de omstandigheden anders, en hij is ook onze ( dus “mijn”) president geworden.
    Eerlijk gezegd moest ik een traantje wegpinken toen ik hem zag komen (op you tube) .
    Kon niet meer vrij reizen.
    Wah , op mijn oude dag word ik sentimenteel.

    Hij beloofde Indonesia militair sterker te maken , zie de militaire opbouw van Indonesia .
    Samenwerkingsverbanden met de Zuid Koreanen ( gevechtsvliegtuig, onderzeeboot ) op basis van Transfer of Technology .
    Andere wapenexporten , export van kleinere oorlogsschepen naar Filipijnen, midden Oosten etc .

    Hoop dat Nederland nog mee wil doen , jammer als NL met de kennis en “gemeenschappelijke” verleden niet mee wil doen .

  • Jan A. Somers zegt:

   “Pres.Jokowi behoorlijk gegroeid is, zijn populariteit ” Natuurlijk prachtig, maar bij zijn bezoek niet zo relevant. Hij is de president van Indonesië, een bevriende natie, die met alle egards moet worden ontvangen. En als er zaken kunnen worden gedaan, des te beter. Dan hebben wij allen onze tijd goed gebruikt. Waarschijnlijk zijn er in Indonesië en Nederland mensen boos op elkaar, moet kunnen. Op de plek waar het wat uitmaakt.

   • Anoniem zegt:

    Heer Jan S Somers,die laatste zin snap ik even niet.
    Mvg. Jos H Crawfurd.

    • Jan A. Somers zegt:

     Staatshoofden onderhandelen niet. Staatshoofden lossen geen problemen op. Dat doet onze koning ook niet. Daar zijn regeringen voor. Een Nederlandse minister in Den Haag kan contact opnemen met een Indonesische minister in Jakarta. Maar dat doen ministers ook niet zo maar. Daar is de politiek voor. Ik lees hier regelmatig dat men zich niet met de politiek bezig houdt. Dat kan/mag in Nederland natuurlijk, maar dan gebeurt er jammer genoeg helemaal niets. Staatshoofden (en minister-presidenten) kunnen soms wel wat smeerolie uitsmeren. Maar dat gebeurt onder vier ogen (plus vier ogen van de tolken). Of onder de lunch tussen de vrouw van … en de vrouw van …. Dat wordt achterkamertjespolitiek genoemd, en als zodanig veroordeeld. Maar het werkt wel! Veel zaken worden bij de koffieautomaat geregeld. En belangrijke zaken in het Hotel des Indes, met een goed glas wijn. Niet op het Binnenhof. En ook niet bij een staatsiebezoek. Journalisten schrijven vaak dat tijdens het bezoek veel zaken zijn gedaan. Dat betekent alleen dat er heel erg plechtig de laatste handtekeningen zijn gezet na jarenlang onderhandelen. Uiteraard weer met een goed glas wijn. En het uitwisselen van de vulpennen.

   • Arthur Olive zegt:

    Harga Mati

    Elizabeth Pisani maakt een vergelijking met het optreden van president Widodo ten opzichte van de death penalty voor drug dealers en hoe men daar voor staat in bv. de VS
    De war on drugs in de VS is al verloren. Een drug dealer krijgt pas een gevangenis straf als hij meerdere malen wordt opgepakt. Widodo maakt korte metten met drug dealers voordat het een verloren zaak wordt zoals in Europa en de VS.
    Velen van deze “Merchants of deaths” zijn zelfs door Obama vorige week vrij gelaten of hebben hun straf verkort gekregen.

 12. rob beckman lapre zegt:

  Omdat mijn vorige reaktie op onverklaarbare wijze verdween,begin ik opnieuw.Vond voor hen die met onze Papua Broeders en Zusters meeleven, een 2004 gedeclassificeerd (“vrijheid van meningsuiting”)stuk van de US Government.Lees met mij mee en trek ZELF uw conclusie;
  http://www.nsarchive.gwu.edu. ” Indonesia’s 1969 takeover of west papua NOT by” free choice”.
  Pluk 1(een) willekeurige zin uit het stuk “…….US officials understood at the outset (vanaf het begin)taht Indonesia would NEVER allow West Irian to become independent and that is was unlikely (onwaarschijnlijk) to EVER(ooit)allow a meaningful act of self-determination (zelfbeschikking)to take place….” .Ik laat het u meelezen,en trek uw eigen conclusies.Dit zal je nooit in onze media lezen.

 13. Jan A. Somers zegt:

  “was unlikely (onwaarschijnlijk) to EVER(ooit)allow a meaningful act of self-determination (zelfbeschikking)to take place….” Dat wisten we in 1949 toch al? Tijdens de RTC is het zelfbeschikkingsrecht voor Indonesische groeperingen afgeschaft!

 14. Huib Otto zegt:

  Dus nu staat Indonesia óók aan de verkeerde kant van de Geschiedenis zou je als eenvoudige ziel denken. Waar blijven nu de reakties van ons persmuskieten?
  En wanneer komen ze hun deal met Nederland na om ons schadeloos te stellen voor niet uitbetaalde salarissen en verloren bezittingen?
  Huib

  • Anoniem zegt:

   Huib Otto; wie niet luisteren wil moet zijn handen branden.
   Nederland is met de gedachte gestart: Flink rampokken en de Indo is de klos; maar dat wordt niet wereldkundig gemaakt.
   Mvg.Jos H Crawfurd.

 15. Huib Otto zegt:

  Nu zijn de Molukkers en de Papua’s de klos zou ik zo denken.

  Ook hun grondstoffen worden gerampokt. Maar nu door de Indonesiers gesteund door USA.
  En wie durft te protesteren of Merdeka te roepen of zelfs maar met een vlag te zwaaien gaat
  voor vele jaren de lik in en mag nog van geluk spreken dat zijn kop er niet af gaat.

  \\\\\\\\ik refereer alleen aan de overeenkomst die tussen Nederland en Indonesie gemaakt is over de herstelbetalingen aan de (Indische) Nederlanders////////
  Heb tenminste begrepen van de geleerden onder ons dat dat door Indonesie (Soekarno/Hatta?)voor akkoord is ondertekend.En dat zijn ze niet nagekomen tot nu toe met kennelijk als excuus de Nieuw Guinea kwestie. Maar die schijnt nog steeds te duren dus we krijgen nog steeds geen poen.

  En natuurlijk aan de meer dan 70 jaren onderdrukking van volken die zelfbeschikking wensen.
  Huib

 16. rob beckman lapre zegt:

  (Gelukkig)zijn er nog onder ons die de “Politionele acties,en wat daaraan vooraf ging” meer afstandelijk kunnen bezien.Las-niet tot mijn verbazing- Britse gedeclassificeerde documenten, waarin te lezen was dat Nederlandse militairen in 1945(vlak na de Japse overgave,op Java pas op 22 Augustus 1945 bekend gemaakt, “toeval” dat de Jap de “Proklamaisi ” een week eerder toestonden?)aan de britten verzochten om Ned.Indie opnieuw te mogen bezetten (Britten(Mountbatten)had van de Geallierden het vml.Ned.Indie toegewezen gekregen vwb afwikkeling overgave Japan(se)militairen).De Indonesiers hadden er(mogelijk)lucht van gekregen.Stukje bij beetje komt de (hele?)waarheid boven water.Veel stukken blijven geclassificeerd,en zullen wij die dit hebben meegemaakt,nooit alles te weten komen.

  • Jan A. Somers zegt:

   “aan de britten verzochten om Ned.Indie opnieuw te mogen bezetten” Zou ik formeel ook gedaan hebben om mijn positie vast te stellen. Dan zou ik van de Britten als antwoord hebben gekregen, dat eerst de afspraken van Potsdam moesten worden nagekomen, waarna het gezag weer aan Nederland zou worden overgedragen. In de wapenstilstand met Japan was al geregeld dat teruggekeerd zou worden naar de vooroorlogse status quo. Dat is ca. half maart gebeurd. Nooit geheim geweest.

   • RLMertens zegt:

    @Somers; ‘dat teruggekeerd zou worden naar de vooroorlogse status quo. Dat is half maart ‘- Vandaar de ‘eigen’ proklamsi 17/8’45! Dat hebben de nationalisten, idem na de verloochening van het zelfbeschikkinsrecht in de HM 7dec.1942 rede, begrepen dat van Nederland niets meer te verwachten was. Achteraf een (hun) meester zet.

 17. Surya Atmadja zegt:

  ,,Het Molukse thema is een klein onderdeel in een veel groter verhaal
  Widodo (geboren in 1961) heeft daarbij ook geen echt historische band met Nederland. Dat is nieuw, aldus Schulte Nordholt. ,,We worden door hem echt bezien als onderdeel van de Europese Unie. Daarmee staan we in de nieuwe tijd.”
  Henk Schulte Nordholt,
  http://indonesie.actieforum.com/t12099-president-widodo-van-indonesie-brengt-bezoek-aan-nederland
  Ter illustratie daarvan meldde Widodo zaterdag in NRC handelsblad dat er wat hem betreft ook geen nieuw en grootschalig onderzoek hoeft te komen naar Nederlandse oorlogsmisdaden in de periode 1946-1949.

  =============================================================
  De jonge generatie Indonesiers willen gewoon naar de toekomst kijken.
  Men kan zaken doen met Jokowi , want hij is qua populariteit behoorlijk gegroeid, gesteund door iets meer dan 72% (heb ergens gelezen).
  Zijn investeringen en keihard doordrukken van zijn praktische oplossingen is echt verfrissend.
  Kijk maar welke projecten hij wil (of al) laten starten, extra investeringen in de belabberde infrastructuur, de Trans Sumatra Highway, nieuwe delen Javaanse wegen, aanleg van havens, industrie ook (militair) , aanleg van treinverbindingen op Kalimantan( door de Russen), Op Sulawesi ,snelheidstrein (Japan,China), Metro , te veel om op te noemen.
  Met een budget van 500 miljard us dolari. ??

 18. Huib Otto zegt:

  Voor de goede orde: Ik draag de Indonesiers i.h.a. geen kwaad hart toe.
  Ook mijn moeder wilde indertijd gewoon in Indonesie blijven wonen en werken met haar school aan de opleiding van de Indonesische jeugd. Totdat die verrekte Nieuw Guinea kwestie een blijkbaar zo belangrijke prestige strijd ging opleveren tussen Soekarno en Luns dat Soekarno het nodig vond alle landgenoten met een Nederlands paspoort het land uit te trappen.

  Heb denk ik al eens eerder verteld dat we in de jaren 1950-1955 zelfs vrienden hadden onder de Indonesische leeftijdgenoten. Zelfs de gebroeders Habibe, de latere president en ambassadeur in Nederland kwamen bij ons over de vloer. Ook de gebroeders Kastanja e.a. Ik had natuurlijk wel leuke zusters. En we hadden regelmatig fuifjes aan huis en toerden op onze motorfietsen naar Bogor en Jakarta. Puntjak en Majalenka etc.

  Maar ik hoop toch wel dat die nieuwe generaties ook zullen inzien dat ze verkeerd met het Molukse en Papuase volk omspringen en dat ze hun leiders daarop zullen aanspreken.

  Jokowi als de beste presidentskandidaat heb ik van meet af aan verkondigd. Nu maar hopen dat hij het ook aandurft de gevestigde politieke orde aan te pakken en zo van Indonesie een moderne en welvarende staat te maken. Per slot van rekening moet er nog (onbekende) familie rondlopen van de Nederlandse Indo’s. Dat Nederland daarbij een rol kan spelen staat buiten kijf.

  Maar aan het moordend tuig moeten ze echt wat aan gaan doen.
  Huib

  • RLMertens zegt:

   @Huib Otto; ‘ook zullen inzien, dat ze verkeerd met het Molukse en Papuase volk omspringen’. – Ik denk eerder dat het een Nederlands probleem is, omdat het indertijd door Nederland is gecreëerd. Zeker een ‘sta in de weg is’ voor de belangrijke handels betrekkingen met de Republiek. Een opkomende economische macht in ZO.Azië, waar momenteel Nederland in belang, achteraan staat in de rij. Achter landen als Duitsland en Japan ea. Het is toch aandoenlijk te zien hoe het voormalige Indië der Inlanders, nu soeverein, met alle egards tegemoet wordt getreden. GG Tjarda, Beel en Drees sr. zouden het waarschijnlijk knarsetandend hebben (of gelaten) hebben aangezien. Maar ja, regeren is toch vooruit zien….?

   • Peter zegt:

    Ach hr Mertens laten we toch eens ophouden met het gehakketak. Voor mij is het niet zo belangrijk meer, misschien voor u wel. Veel is opgetakeld en we worden het toch niet eens. Laten we vooruit kijken en voor mij mag alles begraven worden, net zoals de Indonesische president wenst. Mijn moeder zei vroeger wel ens buang sial, het is genoeg.
    Voor echte historici valt er tzt nog genoeg uit te pluizen. Maar wat de uitkomst ook moge zijn, het is beter vooruit te kijken.

    • eppeson marawasin. zegt:

     Uw aanvangszinnen klinken alsof u een obstinate techneut onder het genot van een koppig wijntje probeert uit te leggen wat ‘vastgeroest’ betekent.

     e.m.

    • Peter zegt:

     Lees opgetakeld is opgerakeld

    • RLMertens zegt:

     @Peter; ‘ophouden met gehakketak’ – Gehakketak? Molukse en Papua’se? Regeren is toch vooruit zien? Welnu na 70 jaar is dit het resultaat van wat van die ‘politionele periode’ is overgebleven; indertijd ‘gehakketak’ door de heren Beel en Drees sr. Inderdaad buang sial. ‘Voor echte historici valt er tzt. nog genoeg uit te pluizen’ – Nog steeds uit te pluizen? Van wat? Dat we aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht kwamen? Erkenning van dat verleden is wat sommigen negeren(!) en dan geeft vooruitkijken steeds een wazig ‘vastgeroest’ beeld. @Somers; ‘ook al blijven we proberen fatsoenlijk met elkaar omspringen’- Molukse en Paua’se kwesties blijven het ‘met elkaar fatsoenlijk omspringen’ achter volgen. Tenzij….Nederland de moed heeft om oprecht met deze Molukse en Papuase leiders in overleg te treden en bemiddelt om tot overeenstemming te komen met de Republiek. Want ook zij behoren tot het Indonesische eilandrijk, voorheen Nederlands Indië geheten.( mi. een nog te volbrengen historische taak)

   • Jan A. Somers zegt:

    “hoe het voormalige Indië der Inlanders, nu soeverein, met alle egards tegemoet wordt getreden” Niet zo bijzonder hoor. Sinds 27 december 1949 maakt Indonesië deel uit van de volkerengemeenschap, waar we proberen fatsoenlijk met elkaar om te springen. Indonesië is een bevriende natie! Was door Nederland voorgedragen als lid van de VN.
    “GG Tjarda, Beel en Drees sr. zouden het waarschijnlijk knarsetandend hebben (of gelaten) hebben aangezien” Nou en? Die zijn allang dood, wij leven nog en hebben de draad gewoon weer opgepakt. In de Volkskrant ben ik geportretteerd tegenover een Indonesiër die in Soerabaja tamelijk actief is geweest? Waarom zou ik daar nu nog moeilijk tegen doen? Twee mensen met elk zijn eigen geschiedenis. Toen Angela Merkel vorige week in Middelburg werd gehuldigd deed mijn Zeeuws meisje toch ook niet moeilijk? Gelukkig kon haar moeder in 1944 netjes worden begraven. En zij leeft (gelukkig) nog.

 19. rob beckman lapre zegt:

  Een Nederlandse officier, lt-kolonel Maikel Vrenken MA in Military History Univ.of Amsterdam) ,schreef in 2014 onder de kop “A common approach; The British and Dutch in Netherlands East Indies 1945-1946” (Research paper no.5 (2014)). Uitstekend stuk,hoewel schrijver bewust is dat mogelijk niet ALLE relevante info beschikbaar was. www.”Afscheid van Inidie.nl lezend (inv.nrs 78-177 lezend op gahetNA) blijkt heel veel info (NEFIS rapporten etc.)nooit(geheel)onderzocht.
  Wat te denken van aan Churchill toegeschreven woorden “Churchill zegt Nederlandse regering VOLLEDIG HERSTEL koloniaal gebied toe” (“afscheid van Indie”).De historie blijkt(opnieuw)weerbarstiger dan wij menen.

  • RLMertens zegt:

   @rob.beckman lapre; ‘Churchill zegt Nederlandse regering volledig herstel koloniaal gebied toe’ – PS.Gerbrandy/Scheuring van het Rijk 1951; ‘de algemene toestand in aug.1945 was deze, dat een hernemen van het gezag door de Nederlanders over het algemeen met vreugde zou zijn begroet. De wensch om den band, die Nederland en Indië door de eeuwen heeft samengehouden, te beëindigen werd niet gehoord’. Historische weerbarstigheid? Of (bewuste) volksmisleiding?.

   • PLemon zegt:

    @Hr Mertens ” …de band te beëindigen werd niet gehoord ”

    Zo zie je maar dat die ‘verbroken’ band met een omweg weer hersteld zou worden .

    ***Tijdens de ontmoeting zullen onder meer de bilaterale betrekkingen, terrorismebestrijding, versterking van de rechtsstaat en de economische samenwerking tussen Nederland en Indonesië aan de orde komen. Ook wordt op het Catshuis een overeenkomst ondertekend over intensivering van de samenwerking tussen Nederland en Indonesië op maritiem gebied.

    Aansluitend wordt president Widodo in Rotterdam ontvangen door burgemeester Aboutaleb. Samen met minister Schultz van Haegen en een delegatie van het Nederlandse en Indonesische bedrijfsleven bezoekt hij de Tweede Maasvlakte. Tijdens een boottocht door de Rotterdamse haven wordt de president geïnformeerd over de havenontwikkeling, de maritieme sector en over waterveiligheid en kustverdediging.
    https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/04/13/president-widodo-van-indonesie-brengt-bezoek-aan-nederland

    • RLMertens zegt:

     @Lemon; Gerbrandy;’de band te beëindigen werd niet gehoord’ – De band als kolonie. De roep om merdeka hoorde hij niet. Wel wat anders wat Gerbrandy beoogde. Een na zeur, na zijn staatsgreep poging.

    • Jan A. Somers zegt:

     Gelukkig hebben Sjahrir en Van Mook de zaak weten recht te treken. Is hun niet in dank afgenomen, door beide partijen. Daarom kunnen wij de president nu naar behoren ontvangen.

 20. George zegt:

  De “ban mati” als kolonie.

 21. Huib Otto zegt:

  En toch blijft het feit bestaan dat de Vrijheidsdrang van het Papuase en Molukse Volk met wrede hand wordt onderdrukt. Waarbij alleen het zwaaien met een vrijheidsvlag een levensgevaarlijke bezigheid is. Zo ook indertijd in O.Timor. Daar werd zelfstandigheid ook zwaar bevochten tegen de Indonesische invallers die vonden dat dat eiland ook er bij hoorde.

  Maar vastgeroeste technici weten de oorzaken van deze Indonesische Staatspraktijken nog steeds terug te voeren tot naar de VOC tijd. En kunnen er blijkbaar niet over ophouden.

  Over het hoofd wordt gezien de talloze Indonesische bootvluchtelingen die proberen Australie en Nieuw Zeeland binnen te komen en op een eiland ergens in de oceaan in kampen moeten verpauperen als ze worden onderschept. En dat allemaal vanwege de Indonesische heilstaat van nu waar alles oké is. Ja, voor de happy few. Net als in de koloniale tijd.

  Uiteraard staat het elk land vrij zaken te doen met welk land ze willen. En als ze in Nederland geen tanks om parades te rijden en oorlogsschepen om de zeestraten te beveiligen, kunnen kopen gaan ze wel naar Duitsland of Japan. Wie weet hoeveel er dan niet aan de strijkstok blijft kleven?
  Huib

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.