I.M. Anneke Jos Mouthaan

mouthaanannekeAnneke Jos Mouthaan, initiatiefneemster en medeoprichtster van de joodse belangengroep Een Ander Joods Geluid (EAJG), is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden. het Parool.

Trouw in december 2000:    ,,Mijn moeder was een Amsterdamse Jodin, mijn vader half Indisch. Ze hadden geen goed huwelijk. Zij domineerde dermate dat hij geen kant op kon en daar werd hij chagrijnig van, maar hij was ook een moeilijke man. Toen ik drie was is mijn vader – hij was ingenieur – ontslagen en zijn we vanuit Indonesië naar Nederland gegaan. Daar hebben we anderhalf jaar bij mijn Joodse grootouders gewoond. In mijn beleving een eindeloze tijd. Bij mijn grootouders voelde ik me veilig. Ik herinnner me de warme schoot van mijn oma, de wandelingen met mijn opa. Op mijn vijfde zijn we teruggegaan naar Indonesië. De aanpassing verliep moeilijk. Mijn vader vond geen baan dus moest mijn moeder gaan werken, wat toen ongebruikelijk was in Indonesië. De meeste blanke kinderen discrimineerden mij en mijn oudere broertje want wij waren Joods, dus heiden, en hadden bovendien Indonesisch bloed. Om mee te mogen spelen kocht ik hen om met warme chocolademelk

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op I.M. Anneke Jos Mouthaan

 1. Priscilla Kluge McMullen zegt:

  I’m saddened to hear of her passing…I found out that we were related through our great grandparents, Johannes Gerardus Mouthaan and Susanna Wilhelmina Mannot. I wrote to her in 2012 but she never replied, too bad.

 2. Ron Geenen zegt:

  And my younger brother was married to Catharine Mouthaan and her mother had also the name of Ann Mouthaan (living in The Hague). Catharine Geenen-Mouthaan lives in SoCal and in the city Anaheim together with her younger daughter Nicole. Her oldest daughter is married and has 3 children, also living in SoCal.

 3. Boeroeng zegt:

  Haar grootouders Levee werden vermoord in Auschwitz

 4. Priscilla Kluge McMullen zegt:

  Boeroeng, it was not her grandparents but her GREAT grandparents in the former Dutch East Indies who are mentioned in my grandmother’s wedding certificate.

  • Boeroeng zegt:

   Ik snap je, Priscilla. Jullie gemeenschappelijke voorouders waren Mouthaan-Mannot
   Maar in het artikel van Trouw wat ik meldde sprak Anneke over haar grootouders Levee te Amsterdam.
   Ouders van haar moeder.

 5. George zegt:

  For me you are a precious human being and a member of the only race existing: Mankind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.