De 3e generatie is zeker Indisch 

De 3e generatie is zeker Indisch
Geen twijfel over mijn identiteit Indo of Indisch-zijn is meer dan alleen een afkomst. Het is een identiteit. En die is voor mij heel duidelijk. Ik ben vrouw, geboren in Nederland, houd van badminton en ben open-minded. Vertaal dit  naar identiteit dan ben ik: vrouw, Nederlander, badmintonner, een vrije geest en Indo. Daar twijfel ik nooit aan en waarom zou ik? Moet ik twijfelen aan mijn afkomst, omdat sommige Indischen mij niet als een Indisch willen zien? Claimen deze mensen het Indisch-zijn omdat zij in Indië zijn geboren? Vinden zij dat nakomelingen van de 2e generatie Indischen zich niet Indisch mogen voelen?

Een reactie op bovenstaande:
Ik heb met meer dan normale belangstelling jouw blog ‘De 3e generatie is zeker Indisch’, gelezen. Ik beschouw het een beetje als een hartenkreet. De ongefundeerde opmerking van die oudere Indische dame dat jij, als derde generatie een blanda zou zijn, raakt je meer dan je wil doen voorkomen. En ik kan me dat heel erg goed voorstellen. Nogmaals de opmerking van die mevrouw was erg ongenuanceerd.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

15 reacties op De 3e generatie is zeker Indisch 

 1. Ron Geenen zegt:

  Het doet me juist goed dat er jongeren zijn die zich Indo voelen, want het is inderdaad een vorm van indentiteit en ook een innerlijk gevoel. Het Indo zijn heeft ook te maken met een bepaalde cultuur. Houden zo!

 2. Peter zegt:

  Selamat Pagi Ron,
  Jij hebt gelijk dat de indentiteit, innerlijk gevoel en cultuur van de Indo verder vloeit en dat zie ik bij mijn kleinzoon van 10 jaar die al had gezegd toen hij 9 jaar oud was met de uiting van in ben een Indo en wil het cultuur voortzetten [in zijn woorden ik wil als Indo doorgaan]!
  Met gevoelens en respect voor de Indische Gemeenschap!

  • Ron Geenen zegt:

   Dag Peter, Voor je informatie, er is tussen jouw tijd en mijn tijd 9 uren verschil. Als het bij jouw kwart voor een in de nacht is, dan is het bij mij kwart voor 4 in de middag. Maar ik waardeer je groet. Dank!

 3. Surya Atmadja zegt:

  Adoeh, hoe kunnen de arme B.O- er Basis Onderwijs leerlingen goed kunnen rekenen als de Jufs of Meesters van de P.A Pedagogisch Academie ( nu heet het PABO) ook al problemen hebben met rekenen.
  Geef toe dat ik froeher in mijn SMA tijd ook net maar een 6 haal voor trigonometrie(of zoiets)

  • Ron Geenen zegt:

   Geef toe dat ik froeher in mijn SMA tijd ook net maar een 6 haal voor trigonometrie(of zoiets)

   Wat dat betreft is het hier net zo erg. In de makelaardij worden voor eenvoudige optel en/of aftrek enkelvoudige getallen zelf de calculator te voorschijn gehaald. De meesten weten niet eens hoeveel foot een yard heeft. Ik hoef hun dus nooit te vragen naar de metrische eenheid.

 4. Guus Lapre zegt:

  Het is nu heel anders dan in het verleden. Men kende toen het woord multicultureel niet.
  Als je nu geen kleurtje hebt dan tel je niet meer mee zeg ik altijd lach scherend tegen mijn kinderen. .Zij voelen zich al ondanks hun Spaanse moeder altijd al een Indo en voelen zich hierbij heel trots. Nogmaals anders dan toen, toen het woord IVI ( indo verneukt indo) op een aantal indo’s van toepassing was omdat ze zo graag Hollander wilden zijn. Ben blij dat alles ten goede is gekomen en dat de cultuur en de adat van de Indo nog steeds leeft onder de 3e generatie en dat het woord Indo respect en trots uitstraalt

 5. George zegt:

  Let each become all that he was created capable of being. See Thomas Carlyle, Critical and Miscellaneous Essays.

 6. Anoniem zegt:

  Indisch heeft niets te maken waar je geboren bent, maar wat je in je hart aan geschiedenis meedraagt. Mijn Paps is geboren in Indië en moest na de Jappenkampen en de onafhankelijkheid naar NL. Ik ben zijn dochter, geboren en getogen in NL, maar toch voel ik mij in mijn hart verbonden met Indonesië omdat daar een deel van mijn roots liggen. En waar je roots liggen is een deel van wie je bent of hoe je je voelt.

  • Ron Geenen zegt:

   “””””””Ik ben zijn dochter, geboren en getogen in NL, maar toch voel ik mij in mijn hart verbonden met Indonesië omdat daar een deel van mijn roots liggen. “”””””””””””

   Toch is er een verschil. Je voorouders hun roots liggen niet in Indonesie, maar in het voormalig Ned-Indie. Indischen hebben het gevoel Indo te zijn en niet Indonesier.

 7. eppeson marawasin zegt:

  ‘Indisch is een gevoel’ [De tweede en derde generatie Indische Nederlanders] – Marlene de Vries (aut.) – Fanny van der Linden (ill.) – ISBN 9789089641250

  SAMENVATTING
  Indische Nederlanders zijn de grootste immigrantengroep die zich ooit in Nederland heeft gevestigd. Er is niet veel over hen bekend en al helemaal niet over hun nazaten. Voelen die zich eigenlijk nog Indisch? In `Indisch is een gevoel vertellen de volwassen kinderen en kleinkinderen van de Indische immigranten, de tweede en derde generatie, over hun leven. Ze gaan vooral in op wat ze van huis uit aan Indische bagage hebben meegekregen en wat Indisch-zijn voor hen betekent. Het boek bevat veel inzichtgevende citaten uit hun openhartige verhalen én een fotokatern in kleur door Fanny van der Linden.

  RECENSIE
  De titel van de publicatie ‘Indisch is een gevoel’ van de sociologe dr. Marlene de Vries geeft in feite al aan dat het ‘Indische’ van de groep Indo’s in Nederland nauwelijks of niet concreet is te omschrijven. Bovendien blijkt dat dit gevoel niet bij iedereen dezelfde inhoud heeft en kan niet iedereen het precies onder woorden brengen. Hiermee wordt in feite bevestigd wat breed in de Indische gemeenschap wordt gevoeld. Toch is deze studie zeer de moeite waard om te lezen. De onderzoekster heeft 42 vertegenwoordigers uit de tweede en derde generatie Indische Nederlanders geselecteerd. Om een zo veelzijdig mogelijk beeld te krijgen, zijn de respondenten zodanig gekozen dat hun onderlinge verscheidenheid werd gewaarborgd. Voorts zijn er gesprekken geweest met zeven informanten die de eerste generatie vertegenwoordigen en twintig sleutelinformanten, deskundigen op het gebied van Indische Nederlanders. De studie geeft een uitstekende indruk van wat er onder deze generaties leeft. Het boek is uitstekend geschreven en is voorzien van uitgebreide en verhelderende bijlagen.
  E. Mutter

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC8QFjAAahUKEwjR0u_hmrHIAhXq_HIKHT1tBJM&url=http%3A%2F%2Fwww.oapen.org%2Fdownload%3Ftype%3Ddocument%26docid%3D340014&usg=AFQjCNHwH1Z16twnvydz4pELA5TJfwhJVQ

  e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.