Boeken

Honolulu King is een op ware feiten geïnspireerd verhaal over een Indische man, getekend door zijn oorlogsverleden. Wanneer hij een geheim opbiecht in de loge van de vrijmetselarij, stelt hij zijn broeders voor een groot dilemma   .

.

vaarwelsoerabajaHalf oktober verschijnt de nieuwe roman van Femmy Fijten: Vaarwel Soerabaja. Het boek zal in Bronbeek worden gepresenteerd.
Als Freddy Ribauwt in 1926 wordt geboren lijkt een mooie toekomst voor hem te liggen. Hoe anders pakt dat uit als in 1942 de Japanners Nederlands- Indië bezetten. Vader wordt krijgsgevangen genomen. Freddy’s Javaanse moeder, die een ambivalente houding tegenover haar knappe indozoon heeft, bekommert zich voornamelijk om haar jongste zoon Emo, die er letterlijk het zwijgen toe heeft gedaan

gedeeldverledencoverGedeeld Verleden :
15 augustus 2015 is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het Koninkrijk der Nederlanden.
In de loop der jaren zijn er tijdens de herdenkingen door bekende, bijzondere en mooie mensen, ontroerende voordrachten gehouden, gedichten voorgedragen en liederen gezongen. Deze spreken nog altijd tot de verbeelding en mogen niet verloren gaan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

14 reacties op Boeken

 1. Jan A. Somers zegt:

  “daarmee voor het Koninkrijk der Nederlanden.” Hoezo? De afsplitsing van het gebiedsdeel Nederlands-Indië was toch pas 27 december 1949? En het koninkrijk bestaat vandaag nog steeds!

 2. Huib Otto zegt:

  Ha…ha…Bedoeld wordt dat er een einde komt aan de tweede wereldoorlog in Zuid-Oost Azie en daarmee eindigt die OORLOG ook voor het Koninkrijk der Nederlanden. Want Ned. Indie hoorde toen 15-8-1945 toch nog bij dat koninkrijk ?
  Huib

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, en niet alleen volkenrechtelijk en krachtens de grondwet. Bij mijn weten stond in de capitulatievoorwaardem het ongedaan maken van door Japan gemaakte staatkundige veranderingen en de terugkeer naar de vóóroorlogse status quo. En inderdaad was het na 15 augustus 1945 vrede. Maar daar bent u geloof ik nog steeds mee bezig.

   • Loekie zegt:

    Was het na 15 augustus 1945 vrede?

    “Een vrede is dan ook nooit getekend. Uitsluitend militaire capitulaties waren mogelijk. De geallieerden eisten onvoorwaardelijke capitulaties.”

    “Noch in Nederland noch in Nederlands-Indië was een capitulatie. Japan tekende 2 september 1945 het capitulatiedocument aan boord van een Amerikaans slagschip”.

    http://historiek.net/capitulatie-in-wageningen-in-mei-1945-is-geschiedvervalsing/49371/

    • PLemon zegt:

     Vrede?
     Die mythe dat in tropisch Nederland na de capitulatie er vrede heerste werd ook door deze auteur even fijntjes doorgeprikt.

     ***Het verhaal is inmiddels bij de meesten bekend: na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 volgde geen vrijheid en geen vrede. Twee dagen na de Japanse capitulatie brak een periode met extreem geweld aan nadat de Indonesische nationalisten Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië hadden uitgeroepen. Niet alleen militairen, maar ook burgers (vrouwen, mannen en kinderen van Nederlands(-Indische) en Chinese afkomst) werden in een paar maanden tijd op gruwelijke wijze vermoord.
     Na deze zogenoemde Bersiap-periode volgde nog eens vier jaar gewapende strijd met circa 5.000 doden aan Nederlandse kant en een onbekend, maar vele malen hoger aantal doden aan Indonesische zijde. Pas in december 1949 droeg Nederland de soevereiniteit over aan IndonesIë.
     http://www.4en5mei.nl/media/documenten/artikelesthercaptain-4.pdf

    • Jan A. Somers zegt:

     “Was het na 15 augustus 1945 vrede?” Dan moet u die toespraak bij NB het Indisch Monument van een paar jaar geleden maar eens nalezen. Ettelijke keren was het toen vrede na 15 augustus. Dat is het enige wat we in Nederland weten. En daar is toen niet tegen geprotesteerd vanuit de Indische samenleving. Dus, zo was het. En zo zal het blijven, tot in de eeuwen der eeuwen, Amen.

    • eppeson marawasin zegt:

     @Dan moet u die toespraak bij NB het Indisch Monument van een paar jaar geleden maar eens nalezen. Ettelijke keren was het toen vrede na 15 augustus.@

     http://www.indieherdenking.nl/images/bestanden/15%20augustus/2011/Voordracht%20Theodor%20Holman.pdf

     e.m.

    • PLemon zegt:

     @Hr Somers ” Dan moet u de toespraak…bij het Indisch monument …nalezen.

     Mag deze ook? Overgave was een papieren historisch feit, maar de vrede was ver te zoeken.. djuga ampoen/amen
     😢
     ***Herdenking 14 augustus 2015 – Tweede Kamer Openingswoord van mr Jan Kees Wiebenga
     (voorzitter Stichting Herdenking 15 Augustus 1945)
     Geachte voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer,
     Geachte vertegenwoordigers van de Aangesloten Organisaties van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945,
     Geachte aanwezigen,
     In mijn openingswoord zal ik eerst aandacht besteden aan de gebeurtenissen in 1945, zoals bekend nu 70 jaar geleden.
     Daarna zal ik ingaan op het internationale karakter van de herdenking van morgen, van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

     …..In juli 1945 landen de geallieerde troepen in Balikpapan. En dan wordt het augustus. Op 6 augustus valt de eerste atoombom op Hiroshima. U weet het allemaal. Op 9 augustus de tweede atoombom op Nagasaki. Op 14 augustus aanvaardt Japan de eis van onvoorwaardelijke overgave. Precies ook op die dag is de Pakan Baroe-spoorweg, waaraan duizenden krijgsgevangenen moesten werken, gereed. Velen van hen hebben dat niet overleefd. In de middag van 15 augustus (Japanse tijd) deelt Keizer Hirohito persoonlijk per radio de overgave mee. Op Java wordt dat echter pas op 21 augustus openbaar gemaakt. Ondertussen is de toestand in vele kampen erbarmelijk. En daarbuiten is het vaak niet veel beter. In de eerste weken na de Japanse overgave vallen nog steeds veel slachtoffers. Pas op 15 september komen de eerste Britse militairen aan in Tandjong Priok. Pas op 29 september wordt de Nederlandse vlag te Batavia weer gehesen. Inmiddels was een tijdperk van verwarring, strijd en nieuwe ellende begonnen, de Bersiap. De Tweede Wereldoorlog was over. Het dekolonisatieproces was begonnen. Tot zover de gebeurtenissen in het laatste oorlogsjaar
     http://www.indieherdenking.nl/nl/herdenking

    • Jan A. Somers zegt:

     Heeft auteur wel eens de erevelden in Indonesië bezocht? Dan heeft hij volgend jaar veel meer te vertellen.

 3. Boeroeng zegt:

  persbericht van van Stockum
  Lezing Anne-Gine Goemans

  Meesterverteller Anne-Gine Goemans vertelt zondag 8 november bij Van Stockum in Den Haag over haar fonkelende roman Honolulu King, over de kracht van muziek, afkomst, identiteit, vergelding en vergeving.
  Innemend en gemoedelijk, zo staat de tachtigjarige Hardy – eigenaar van een Indische toko in Haarlem – bekend. Hij bakt samen met zijn kleindochter spekkoek en pasteitjes, luistert naar de levensverhalen van zijn Indische klanten en draait met zijn vrienden Cok en George Hawaïmuziek. Ooit vormde Hardy met zijn vrienden de legendarische Honolulu Kings, en hij verlangt ernaar nog één keer met zijn band te schitteren. Maar met de komst van een sushirestaurant worden oude oorlogswonden opengereten. In de loge van de vrijmetselarij besluit Hardy zijn verzwegen verleden te openbaren. De schokkende biecht stelt zijn broeders voor een groot dilemma. Mogen de vrijmetselaars met hun geheimhoudingsplicht een misdaad verzwijgen?
  Anne-Gine Goemans overtuigt met dit intrigerende, op ware gebeurtenissen geïnspireerde verhaal van een Indische man, getekend door zijn verleden. Haar toegankelijke en beeldende schrijfstijl en kleurrijke personages zullen wederom door jong en oud geprezen worden en geen lezer onberoerd laten.
  Datum: Zondag 8 november 2015
  Tijdstip: 11.00 – 12.00 uur, inloop vanaf 10.45 uur
  Locatie: Boekhandel Van Stockum, Spui 40, 2511 BS, Den Haag
  Toegang: Gratis
  Aanmelden: fictie@vanstockum.nl

 4. Boeroeng zegt:

  Het inmiddels overleden lid was een Indische man die aan zijn broeders van de vrijmetselarij in november 1988 vertelde hoe hij in zijn jeugd zeventien mannen had doodgeschoten in Indonesië. Hij deed dat als wraak voor de dood van zijn moeder, zusje en twee broertjes die door hen waren vermoord.
  De vraag is of de man die moorden echt heeft gepleegd. Uit onderzoek van Goemans blijkt namelijk dat de familie van de vrijmetselaar helemaal niet is vermoord.

  https://eemland.biblio-shop.nl/activiteiten/inschrijven/355/lezing-door-anne-gine-goemans#

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.