Rutte verduistert weer de Indische kwestie

Donderdag 17 september, algemene beschouwingen,  stelde kamerlid Slob een vraag aan minister-president Rutte over de Indische kwestie

Uit dit kamerstuk:
De heer Slob (ChristenUnie): Ik heb even geaarzeld of ik het onderwerp nog zou noemen, omdat ik het in mijn eerste termijn niet heb genoemd. Als ik de minister-president ermee overval, kan hij er in tweede termijn op terugkomen. Dit is de enige gelegenheid om er met hem over te kunnen spreken, of we moeten er een apart overleg over gaan beleggen. De minister-president heeft 15 augustus een toespraak gehouden bij de zeventigste herdenking van de capitulatie van Japan. Toen heeft hij het gevoel van ontkenning betreurd dat leeft bij een bepaalde groep mensen die in die tijd of in Nederlands-Indië woonde, of door de Japanners op een andere plek was neergezet. Hij betreurde dat mensen zich daar zo lang heel vervelend over hebben gevoeld. Die hele discussie of hij nu wel of niet excuses had moeten aanbieden, laat ik even zitten, maar er is nog steeds wat ze dan noemen “de Indische kwestie”, de onduidelijkheid over achterstallige salarissen en geleden oorlogsschade. Dat is nog steeds niet naar tevredenheid opgelost en afgesloten. Deze mensen worden steeds ouder en ouder. Eigenlijk zouden wij dat nu gewoon een keer moeten doen. Mijn vraag aan de minister-president is: wanneer kunnen we van u of van staatssecretaris Van Rijn, die er ook bij betrokken is, horen dat het eindelijk is opgelost? Minister Rutte: Dit vraagt om een heel zorgvuldig antwoord. Ik wil op dit punt niet improviseren. Ik kom er in tweede termijn op terug

Mark Rutte zei wel wat in de tweede termijn, maar niets over de Indische kwestie.
.
De heer Slob heeft een vraag gesteld over mijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus. De toespraak die ik op 15 augustus jongstleden hield ter gelegenheid van de herdenking van de Japanse capitulatie 70 jaar geleden, is ook voor de commissie van VWS van deze Kamer aanleiding geweest om het kabinet te vragen om nader overleg. Ik heb in die toespraak betreurd dat er bij de Indische gemeenschap een gevoel van miskenning is gebleven over het gebrek aan begrip bij anderen over de oorlogsverschrikkingen in Azië. Daarbij heb ik gevraagd om blijvende aandacht voor en een actieve herinnering aan dit deel van onze geschiedenis. Juist met het oog op al deze gevoelens lijkt het me belangrijk om het overleg hierover zorgvuldig en goed voorbereid te voeren, overigens in de wetenschap dat dé oplossing niet bestaat. Het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt en de gevoelens in de Indische gemeenschap zijn divers. Laten we dat ook vaststellen. Ik denk dat het overleg met de commissie daarvoor de logische en geschikte plaats is. Ik zou vooral ook naar dat overleg willen verwijzen.

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties. Bookmark de permalink .

6 reacties op Rutte verduistert weer de Indische kwestie

  • Denk dat hij een gevoeloze koude kikker is en weet niet dat hij een vertegenwoordiger is van het hele volk.
   Hij denkt aan carriere. Hij kan zich niet indenken hoe families uit elkaar gerukt zijn en kan zich niet indenken hoe ouders machteloos moesten toezien hoe hun kinderen weggehaald en verktacht werden en dood gingen. Vraag me af of hij ooit in een familie opgegroeid is? Misschien moet je wel medelijden met hem hebben?
   Wat me raakte toen de paus met overlevende families sprak bij Ground Zero was:
   “made me see once again how acts of destruction are never impersonal, abstract or merely material”

 1. Loekie zegt:

  “Het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt en de gevoelens in de Indische gemeenschap zijn divers”.
  Hier heeft de premier uiteraard een punt: de gevoelens zijn divers. Ofwel: we zijn erg verdeeld (altijd geweest…). Er zijn ook (veel?) mensen voor wie erkenning, uitkering, nabetaling enz allemaal niet hoeft, voor wie het verleden afgesloten is.

 2. George zegt:

  Naast het verduisteren van gelden, verduisteren de politici kwesties. Net also de ouwe hoeren in de bordelen.

 3. bokeller zegt:

  Tsja er wordt ook niet over de ± 3000 ,of meer Bosnische Serviërs
  die door Oric (leider van de Moslims.) vanuit de enclave
  omgebracht waren.
  siBo

 4. Anoniem zegt:

  Rutte is sneaky,laf en gedraagt zich wat je noemt corrupt: Hij weet zogenaamd niet dat er in 1973 een geheim akkoord is gesloten t.o.v.het Koninklijk Huis en de Belastingen. Hoe dom zou je moeten zijn; ik noem slechts één geval.
  Je moet oppassen als hij begint te lachen; een klein kind begint te huilen…..hij niet.
  Mvg.Jos H Crawfurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.