1 juli vergadering Tweede Kamer Indische kwestie afgelast

ICM Online meldt dat vandaag 30 juni besloten is de vergadering van 1 juli over de Indische kwestie af te lasten. Dit omdat de staatssecretaris nog in gesprek zou zijn met het Indisch Platform.  Het annuleren wordt bevestigd door een convocatie van vandaag .

herzieneconvocatie30juni.  vanrijn

Tot afstel is besloten nav van de brief die van Rijn naar de kamer stuurde vandaag.
Hij is in gesprek met het Indisch Platform en heeft niks te melden over een nieuw plan.
Wel herhaalde hij dat met ‘het Gebaar’ de kwestie reeds is afgerond (?), dan wel beoogd.
Althans… hij noemt dit een ‘valide standpunt’briefrijn30juni

Dit bericht werd geplaatst in Indische kwesties. Bookmark de permalink .

76 reacties op 1 juli vergadering Tweede Kamer Indische kwestie afgelast

 1. Boeroeng zegt:

  Beoogd?

  Elk doel om de Indische kwestie definitief af te handelen is een valide standpunt.
  Wel slim schrijft hij hier niet wat zijn mening is.
  Vind hij ( en/of het kabinet) dat de definitieve afhandeling ook inderdaad gebeurde met ‘het gebaar’ ?

  Hij geeft het Indisch Platform al 2 jaar het idee dat hij dit niet vind.
  Dat blijkt dus niet uit deze brief. Integendeel.

  Gladjakker ?

 2. Saskia Rossi zegt:

  Van Rijn gebruikt in zijn brief de termen “Gevalideerde juridische en financiële argumenten” als hij het over de overheid heeft en de term “gevoelens” als hij refereert naar de Indische gemeenschap. Het is duidelijk wat zwaarder zal wegen….. 😦

 3. P.Lemon zegt:

  ….De PGB ellende was al een signaal. En maar lekker doorschuiven naar een opvolger?
  v Rijn: “Deze gesprekken zijn op dit moment nog niet afgerond. Ik kan u daarom nu geen
  uitkomst hiervan vermelden”.
  Een en ander met het Platform is toch te vrijblijvend gebleken. Mevr. Molemans komt toch met zwaarder geschut zonder de overheid in de ogen te hoeven kijken (subsidie). De overheid is alleen door de rechter op de knieën te krijgen….. :((

 4. Ron Geenen zegt:

  Het is nu toch wel duidelijk wie hier de pispalen zijn. 70 jaar later, twee en half jaar wachten, 6 keer uitstellen en 24 uur voor de openbare vergadering afzeggen! Blijkbaar nog niet genoeg Indo’s dood. Er moeten er meer sterven, want dat spaart kosten. Zij die in de politiek geloven en dit zootje hebben gekozen: GEFELICITEERD!

 5. Hoera Ron Geenen.
  Het is altijd uitstel, afstel en afzeggen. Zijn er andere woorden in het Hollands.
  Ik hoop dat de E=mail van Ron Geenen aankomt.
  Cap

  • Ron Geenen zegt:

   “Het is altijd uitstel, afstel en afzeggen. Zijn er andere woorden in het Hollands.”

   Ik voelde de noodzaak van reageren na 70 jaren, 2 1/2 jaar van beloften, 6 maal van uitstel en dan 1 dag voor de vergadering het opzeggen van de vergadering.
   Ik hoop dat anderen ook wat te zeggen hebben tegen de politieke draaikonten.

 6. Saskia Rossi zegt:

  Ik hoop het ook. Ik woon in de VS, maar heb het bericht van Indisch4ever op mijn timeline gezet met commentaar in het Nederlands. Reacties (tot dusver): nihil….. Een foto van mijn lunch levert meer reacties op. Bedroevend. Het gaat toch om onze vaders en ooms? We zijn ze toch wat verschuldigd?!!!

 7. Boeroeng zegt:

  De planning op 1 juli en dan 24 uur van te voren op het laatst met een brief komen is natuurlijk al enkele weken geleden gepland.
  Het uitstel was voorgekookt… en dan PLOP… nu is het zomerreces… geen politiek schandaal in de kamer en in de pers.
  In september gaat alle aandacht uit naar de miljoenennota en de besprekingen.
  En men zet deze vergadering dan voor na oktober op de agenda… Misschien wel eind juni 2016.

  Het Indisch platform laat zich zo uitspelen met delen van haar achterban die steeds ontevredener wordt: Gebeurt er eigenlijk wel iets in die gesprekken?
  Het IP moet openheid van zaken geven.
  In het beste geval gaat het om een afkoopsom nr 3 …. nog steeds volgens die voc-mentaliteit.
  En als zo’n plan bekend is zal er toch weer rumoer zijn…. waarom dan die radiostilte ?

  • Ron Geenen zegt:

   “In het beste geval gaat het om een afkoopsom nr 3 …. nog steeds volgens die voc-mentaliteit.
   En als zo’n plan bekend is zal er toch weer rumoer zijn…. waarom dan die radiostilte ?”

   Wordt het IP door die zelfde regering gesubsidieerd?
   En zeer waarschijnlijk kent die zelfde regering de IP mentaliteit van “Laat Maar”

 8. The Indos from around the world are watching, at first eagerly and now with less enthusiasm and less respect for a government which continues to keep the “Indischen” on the line while toying with them. Saskia Rossi, I totally agree with your assessment. I see it daily on all the Indo FB pages…sad. Thank you Boeroeng, Ron Geenen and all who let their voices be heard.

  • Ron Geenen zegt:

   “The Indos from around the world are watching, at first eagerly and now with less enthusiasm and less respect for a government which continues to keep the “Indischen” on the line while toying with them. ”

   Dank je Priscilla. Het is zo jammer, dat de meeste Indo’s liever “omong kosong” of op de Hollandse manier “geleuter in de ruimte” doen. Vaak zijn ze er nog trots op ook!
   Mensen, kom op, ACTIE! Laat het Binnenhof, Tweede Kamer, weten hoe je er over denkt.
   Misschien is dit het laatste wat wij oudjes kunnen doen voordat we voorgoed vertrekken.

  • Saskia Rossi zegt:

   Hi Priscilla, Ben bezig met het schrijven van een stukje dat ik naar wat Amerikaanse kranten zal sturen. Weet natuurlijk niet of er interesse voor is en of ze het plaatsen, maar ik probeer het. Anderen in Nederland met meer power moeten zich nu samen sterk maken. We hebben toch genoeg journalisten, schrijvers, prominenten en advocaten in onze gelederen? We moeten blijven vechten!

 9. August zegt:

  Als die gore gladjanus net doet of er niks aan de hand is mensen, alles wat jullie ouders gekregen hebben.onderander dank brieven , medaille in naam van koninghuis, nederlandse regering brieven van dat zooitje in denhaag weg gooien of daar verbranden buitelandse pers erbij halen, en gewoon de waarheid zeggen hoe de voormalige en tegenwoordige regering met de door koninghuis onderscheiden onderdanen omgaat al generaties lang. laten we naar het hoogste gerecht in Europa gaan om deze gladjanusen miljarden die deze onderdanen tegoed hebben en mensen niet bang zijn om de waarheid te zeggen het is voor onze ouders die niet bestand waren van die mooie praatjes van die lafaards.

 10. Trudy Verstegen zegt:

  Ik geloof dat met deze brief van de staatssecretaris duidelijk is geworden hoe er finaal over de Indo’s wordt gedacht. Jullie hebben indertijd je aalmoes gehad dus ‘bek houden en stil zitten’.
  Bek houden en stil zitten hebben we altijd goed gekund we missen de goede organisaties die andere getroffen wel hebben. Het Indisch Platform heeft zich de afgelopen jaren in slaap laten sussen en aan het lijntje laten houden door de opvolgende kabinetten en deze gestuurde boodschapper van een staatssecretaris. Wij Indischen hebben dit blijkbaar over ons zelf afgeroepen door maar steeds te geloven dat het wel goed komt. Nee dus!

  • Pierre de la Croix zegt:

   Blessed are the meek, for they will inherit the earth.

   Matthew 5 : 5.

   Ons Indo’s wacht het paradijs op aarde (als we het al niet hebben, maar het niet beseffen).

   Pak Pierre

  • Ron Geenen zegt:

   “Jullie hebben indertijd je aalmoes gehad dus ‘bek houden en stil zitten’.”

   Dat heb je juist gezegd. Het is jammer genoeg een van de kenmerken van de Indo. Wanneer er toevallig een Indo dat niet doet, krijgt hij zelf vaak het verwijt dat hij vergeving moet geven want het is toch al 70 jaar geleden gebeurd. Die latente Indo houding daar erger ik mij groen en geel aan.

   • P.Lemon zegt:

    @Hr Geenen ” Die latente Indo houding ….”

    Daarom zijn we eigenlijk niet zo trots op het ‘indo’ woord… 🙂

    INDOLENTIE
    1) Handelingstraagheid 2) Inertie 3) Laksheid 4) Lamlendigheid 5) Langzaamheid 6) Logheid 7) Luiheid 8) Lusteloosheid 9) Ongevoeligheid 10) Onverschilligheid 11) Sloomheid 12) Slapte 13) Slapheid 14) Traagheid 15) Vadsigheid

    • Ron Geenen zegt:

     “Daarom zijn we eigenlijk niet zo trots op het ‘indo’ woord… :)”

     Mooi vertaald en ben met je eens. Ik hoop dat ik wat meer heb mee gekregen van de Franse edelman en kapitein van de Cavalerie van het Napoleontische leger Ceasar Chevalier van moeders kant. Hopelijk is dat ook het geval met vele Indo’s ex-Vietnam strijders die ik ken. Twee van deze vets hun ouder en familie hebben ook aan de zijde van Westerling gevochten, en daar zijn deze jongens ook trots op.

    • Boeroeng zegt:

     Het is toch wel bekend dat het woord indolentie een latijnse oorsprong heeft?
     En niet afgeleid is van het woord indo of indo-europeaan.
     En het is iedereen ook bekend dat Westerling een massamoordenaar was en dat trots zijn op de man en diens foute activiteiten een soort indolentie is……. niet verder denken over goed en kwaad, humaniteit of terreur .

    • Ron Geenen zegt:

     “En het is iedereen ook bekend dat Westerling een massamoordenaar was ”

     En daar verschillen de meningen ook over. Het ligt helemaal aan welke kant die Indo staat.
     Een van die Indo-familie die met Westerling op Makassar meevocht, kwam omdat zijn vrouw en kinderen door bepaalde groepen Indonesiers werden vermoord. Vaak is het zo dat de mensen die beoordelen en veroordelen zelf geen weet hebben wat er in die vuile oorlogen gebeurde.

    • Boeroeng zegt:

     Ron, gelukkig heb ik het allemaal niet meegemaakt, maar je gaat toch niet beweren dat ik niet weet dat een vuile oorlog vuil is ?
     Elke oorlog is vuil. Zo simpel ligt dat .
     Dat de vijand ook vuil doet is geen excuus voor het goedpraten van de vuiligheid van de eigen partij .

    • Ron Geenen zegt:

     “Dat de vijand ook vuil doet is geen excuus voor het goedpraten van de vuiligheid van de eigen partij .”

     In een vuile oorlog zijn beide partijen vuil. En in de plaats van de Indo wiens family werd vermoord, kan ik mij ook indenken dat hij wraak nam. Vooral het geval Westerling zijn er onder de Indo’s 2 kampen. En voor mij hebben beiden schuld en beiden gelijk. Het ligt er maar aan wat je zelf heb meegemaakt en wie je de opdracht geeft . Trouwens ieder jaar staat een van deze Indo’s en Westerling aanhanger, trots in zijn uniform op 15 augustus bij de herdenking in LA.
     Leest mijn verhaal op mijn blog maar over de Olo moorden en hoe een zachtaardige man via de engelse geheime dienst wraak nam op de bersiap aanhangers. Zijn zoon en ik zijn nu bevriend.

    • Ron Geenen zegt:

     “Ron, gelukkig heb ik het allemaal niet meegemaakt, maar je gaat toch niet beweren dat ik niet weet dat een vuile oorlog vuil is ?”

     Iemand die er alleen iets van weet, van horen zeggen en het gelezen hebben, oordeelt er heel anders over, dan de persoon, die er met de dood voor ogen midden in heeft gezeten.
     Ik heb gewoon medelijden met de tegenwoordige militairen die uitgezonden worden. Bij terug komst worden ze allemaal onder een vergroot glas gelegd, beoordeelt en soms ook veroordeelt.
     Door wie? Door de personen die zelf niet het lef hebben om een uniform aan te doen.

    • Boeroeng zegt:

     Ron,
     Dat is een heel oud argument om iemand de mond te snoeren :
     “…. jij was er niet bij , dus jij kan niet oordelen …”
     Jij was ook niet bij de massamoorden van Westerling&co.
     Kun je daarom niet oordelen daar over ?
     Natuurlijk wel…..
     Het was schofterigheid, terreur, misdaden tegen de menselijkheid.
     Iedereen heeft altijd in elke cultuur in elk tijdperk de intelligentie, de logica. voldoende kennis en de morele plicht om dit af te wijzen.
     Wbt veteranen die niet bij de massamoorden betrokken waren…… als die er voor aangekeken worden is dat de schuld van de terroristen zogenaamd aan hun zijde.
     En de schuld van de grote doofpot over dit Nederlands verleden.

    • Ron Geenen zegt:

     Het was schofterigheid, terreur, misdaden tegen de menselijkheid.
     Iedereen heeft altijd in elke cultuur in elk tijdperk de intelligentie, de logica. voldoende kennis en de morele plicht om dit af te wijzen.
     Wbt veteranen die niet bij de massamoorden betrokken waren…… als die er voor aangekeken worden is dat de schuld van de terroristen zogenaamd aan hun zijde.
     En de schuld van de grote doofpot over dit Nederlands verleden.

     Als een buitenstaander daar over wil oordelen, dan kan hij dat alleen doen door beide zijden bloot op tafel te leggen. Maar zo als het vandaag gaat worden onze KNIL het slachtoffer terwijl niemand de moed heeft om de Indonesiers aan te pakken. En dat vind ik schofterig. In zo’n vuile oorlog is het een kwestie van zij of ik. Vraag het maar aan hen die op dit forum schrijven en dat aan den lijve hebben meegemaakt. Ik heb teveel familieleden verloren om dat maar zoetsappig te aanvaarden, wat de tegen partij heeft gedaan.

    • Boeroeng zegt:

     Dat er massamoorden gepleegd zijn in zuid-celebes door westerling&co is duidelijk zat.
     Het is niet nodig om de moorden van de vijand daarnaast te leggen en pas dan kan men oordelen.
     Nu verbaas ik me al tijden dat er zo weinig bekend is over wat er gebeurde in 45-46 in zuid-celebes, wat de contra-terreur van Nederlandse zijde uitlokte
     Het verhaal is dat extremisten en criminelen flink aan het terroriseren waren. Maar dat is een herhalend verhaal in een paar zinnen. Geen voorbeelden, geen details, geen cijfers , geen getuigen.
     Een nieuw historisch onderzoek zou dat meer kunnen uitspitten.

     Wat er bekend is over de westerlingpraktijken.. is echt niet dat het een frontgevecht was van ‘zij met een geweer. wij met een geweer…hij of ik. ‘ Men pakte ‘verdachte’ dorpelingen of zomaar dorpelingen en die moesten mensen aanwijzen die zonder pardon vermoord werden. En soms werden de verraders ook afgeknald. Dit was niet een man-tegen-man -gevecht aan het front. Het valt niet te verdedigen.
     En deze knileenheid van Westerling heeft zichzelf een slecht imago gegeven, wat hun bedoeling ook was. Dat gewone soldaten van andere eenheden toen en later de agressie daarvan moesten opvangen is de schuld van de toplui van knil, gouvernement, politiek in Nederland.

    • Ron Geenen zegt:

     Wat er bekend is over de westerlingpraktijken.. is echt niet dat het een frontgevecht was van ‘zij met een geweer. wij met een geweer…hij of ik. ‘ Men pakte ‘verdachte’ dorpelingen of zomaar dorpelingen en die moesten mensen aanwijzen die zonder pardon vermoord werden. En soms werden de verraders ook afgeknald. Dit was echt niet een man-tegen-man -gevecht aan het front. Het valt niet te verdedigen.
     En deze knileenheid van Westerling heeft zichzelf een slecht imago gegeven, wat hun bedoeling ook was. Dat gewone soldaten van andere eenheden toen en later de agressie daarvan moesten opvangen is de schuld van de toplui van knil, gouvernement, politiek in Nederland.

     Zoals ik het heb gehoord, waren het de infiltranten van Java die de plaatselijke bewoners, Indo’s en Indonesiers, die daar in vrede leefden, begonnen af te slachten. Vervolgens werd Westerling en zijn troepen daar naar toe gestuurd om schoonschip te maken.
     Het is wel frappant om allerlei artikelen te moeten lezen over KNIL soldaten, maar er wordt haast niet over de Indonesiers en de Jappen geschreven. In tegendeel mij wordt verweten dat ik de Jap nog steeds niet vergeeft, zelf niet na 70 jaar. De politiek stinkt harder dan de vuile oorlog.

    • Boeroeng zegt:

     —-schoonschip—-
     Ron, Mensen massaal vermoorden is geen schoonschip maken. Dat is terreur brengen.
     Misschien moet je eens meer lezen over hoe westerling&co dat deed en over aantallen van 1500 tot een paar duizend moorden.
     Meestal ongewapende gevangenen. Meestal burgers.
     En je kunt mensen die zelf mee moorden toch niet vertrouwen ? Die verbergen natuurlijk de waarheid.

     Wat betreft excessen van Indonesiërs en Jappen…. daar valt ook genoeg over te lezen en te bekijken op het internet.

    • Ron Geenen zegt:

     Ik bezit 2 boeken over Kapitein Westerling. Daarnaast heb ik, zoals al vermeld, de verhalen gehoord van een vietnam vet, nu 79 jaar, die hij van zijn oom en vader had gehoord.

    • Bo Keller zegt:

     Over indolentie

     indolentie

 11. August zegt:

  Ja Trudy jij heb het goed verwoord, een goed georganisatie die niet mekaar gaan aanvallen.
  maar een die de waarheid vertellen aan de buitelandse pers hoe de nedrlandse regering omgaat,
  met zijn onderdanen en laat a.u.b. de oudjes die elke maand demonstreren voor de jappanse oorlog schulden zich eigen terug trekken,de nederlandse regering en de zakken vullers hebben de centen in de zak en wouden na 1945 nog niet opgeven de oorlog tot 1950 was niet nodig geweest,
  maar de belanda ging het alleen om de zakken te vullen niet maloe en keek niet naar de 2de keus mensen. de tweede generatie,met geschoolde opleidingen die niet bang zijn om ze op een KNIL dril manier de waarheid durven zeggen en niet maloe zijn anders red je het hier niet, dus alle buitelandse pers erbij als er discussie met de nederlandse regering is en naar het europese gerechtshof gaan om ze te laten dwingen te bajjar ik tweede generatie maak mij daar heel erg kwaad om hoe ze met mijn ouders en jullie ouders zijn omgegaan.

 12. Jan A. Somers zegt:

  Heeft de Indische gemeenschap al gereageerd? Voor het geven van een status aan vermiste personen waren in een mum van tijd de nodige 40.000 handtekeningen binnen. Niet voor een petitie, of de minister uit te nodigen, nee, op de agenda van de Kamer. Hoe groot is de Indische gemeenschap in Nederland? 40.000 handtekeningen zijn toch niet zo moeilijk?

 13. Boeroeng zegt:

  Er was een procedurevergadering van de kamercommissie o.a. om een nieuwe datum met staatssecretaris van Rijn te bespreken.
  Fleur Agema en Henk Krol bleken niet gelukkig te zijn met weer dat uitstel van 30 juni.
  Maar legden zich neer bij het voornemen dat onderhands van Rijn gepolst zou worden voor een nieuwe vergaderdatum later dit jaar. En eventueel dat de commissie zonder hem de Indische kwestie op de agenda zet in een aparte vergadering.

  ik kon die vergadering net volgen op het internet. Loh….. tegniek staat voor neks

  http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2015A03152

  • Boeroeng zegt:

   Wat mij betreft hadden ze scherper over van Rijn moeten zijn na 25 maanden van ‘overleg met het IP’. En duidelijker de vraag moeten stellen of van Rijn over 4 maanden dan wel iets concreets te melden heeft. .

   • PLemon zegt:

    Itoe dia !!! Vooral omdat hij Bussemakers boek aangeboden heeft gekregen en zich niet meer kan verschuilen achter de correcte ( lees laffe) besluiten van z’n voorgangers.

    ….Maar de ambtenaren stelden geen belang in enige financiële claim , de 3 staatsecretarissen : mevr.Ross-van Dorp, mevr. J.Bussemaker en mevr. Van Veldhuyzen van Zanten namen de mantra van de ambtenaren over, dat er geen verantwoordelijkheid voor de Indische oorlogsslachtoffers meer bestond, zij werden dus willens en wetens verkeerd geïnformeerd door de ambtenaren. Er is ook wel eens wat goed gekomen, o.a. de uitkeringen van het Gebaar en de 148 gehonoreerde projecten die uit de Indische gemeenschap ingediend waren. Gelukkig werd deze unieke prestatie met een dankwoord van de Staatssecretaris beloond bij de ontbinding van het Gebaar. De politieke onwil lijkt nu verbeterd te zijn en het IP doet zijn uiterste best om gehoor te krijgen bij de tegenwoordige staatssecretaris de hr. Van Rijn. Mijn advies aan alle generaties 1, 2 en 3 of nog verder, LEES DIT BOEK, het is zeer verhelderend!  Connie SuverkroppLink naar de lezing over het boek INDISCH VERDRIET Auteur: Dr.H.Th.Bussemaker , 

    http://www.gastdocenten.com/actueel.html

  • Jan A. Somers zegt:

   “En eventueel ‘ Ja, eventueel. misschien, met welke agenda? Maar dit is geen agenda welke verplicht zou zijn met 40.000 handtekeningen. Maar ja, ik voel mij niet geroepen, wie wel?

  • Ron Geenen zegt:

   Goed artikel. Bedankt!
   Toch nog even het volgende. Vorige week donderdag bij ons wekelijkse lunch werd o.a. verteld dat een voormalige minister M. Klompe zelf ambtenaren naar Amerika heeft gestuurd, Indo mensen op hun huis adres hebben bezocht, en het voorschot geld op kleding en meubelen kwamen terug eisen.

 14. Saskia Rossi, ~ Ben bezig met het schrijven van een stukje dat ik naar wat Amerikaanse kranten zal sturen. Weet natuurlijk niet of er interesse voor is en of ze het plaatsen, maar ik probeer het” ~ I’m very much interested in what you are planning to write for the US newspapers. Putting pressure internationally by telling the story to journalists/newspapers in the US, Australia and UK of how the Indos have been shafted all these years might help in shaming the Dutch Government into some type of action. Since the past has shown that international (US) pressure was instrumental in the Dutch giving up the former Dutch East Indies as well as Papua New Guinea, you never know, maybe it can work for this issue as well. Would love to read your “stukje” and help in publicizing it in the US (as I’m sure Ron Geenen, Boeroeng and others will want to help). If we have an article all ready made, I’m sure there are Indos in Australia and the UK that will send it off to the newspapers. Thanks, Saskia! Will message you on FB.

  • Ron Geenen zegt:

   “If we have an article all ready made, I’m sure there are Indos in Australia and the UK that will send it off to the newspapers. ”

   Good idea. I do have a good friend in Australia.

   • Saskia Rossi zegt:

    Mijn stukje is intussen geweigerd door de LA Times, NY Times en Washington Post, heel jammer. Ook bij mijn familieleden en vrienden merk ik dat het vakantiegevoel heeft toegeslagen en dat de teneur is: ach, het helpt toch niet. Nou, ik geef het vooralsnog niet op! Wie interesse heeft, mag mijn stukje hebben/plaatsen. Het is geschreven in het Engels voor een vrij onwetende doelgroep. Ik hoop op positieve reacties!

  • Loekie zegt:

   Obama leest het artikel, laat het witte huis rood-wit-blauw kleuren en belt Willem Alexander.
   – Hi Alexander, this is me. I ‘m very worried about the Indo’s. Why don’t you pay them?
   – I can’t Barack Boy, I can ‘t. It’s all history.
   – Yes you can. You know I lived in Indonesia, I went to school there, I like sate kambing, ketoprak, I can sing Bengawan Solo. So don ’t you fuck me.
   – Please don’t get angry Barack Boy. By the way, what papers published about the Indo’s?
   – Only the Happy Valley Magazine actually. But I must go to the situation room now, I have to bomb somewhere. I call you next week. Give Max a big hug, will you.
   – I will Barack Boy. Bye bye.

   • Ron Geenen zegt:

    – I will Barack Boy. Bye bye.
    Wait a second Alexander. I suddenly remember that we in the US paid those f– Japs here about $20,000 for compensation. Why do not you do that too and make them happy.
    You have been treating those folks like shit.
    Have a nice day, guy.

    • Boeroengs zegt:

     Ron….. waarom “f-japs” ? Stop eens met het haten van hele bevolkingsgroepen.

    • Ron Geenen zegt:

     Ron….. waarom “f-japs” ? Stop eens met het haten van hele bevolkingsgroepen.

     Het zelfde kan ik zeggen van stop met de eigen KNIL te beschuldigen, want die waren er om o.a. mijn familie of wat er van over is te beschermen. Terwijl die Jap, die vele malen erger is dan o.a. Westerling, de moordenaars waren die alle wetten en conventies overtraden. Zij waren ook vele malen erger dan de Duitsers. In dat opzicht zullen wij nooit in de zelfde richting denken.
     Ook wil ik je er aan herinneren, dat ik al eerder heb geschreven, dat ik het over de Japs heb van 70 jaar geleden en hun regering van vandaag (Abe) die nog steeds staan achter hun Kempeitai van toen.

    • Boeroeng zegt:

     Ron,

     Moeten mensen stoppen met de mening dat westerling&kornuiten in Zuid Celebes massamoorden hebben gepleegd ?
     Dan ben je bezig met een doofpot .
     De moorden zijn feiten en dat aanhalen is niet andere knillers beschuldigen van oorlogsmisdaden .
     Mijn vader was een kniller tot juli 1950 en ik beschuldig hem echt niet van de terreur van Zuid Celebes.

     Ja.. je hebt het over Japanse Amerikanen van 70 jaar terug die je minacht omdat ze Japans zijn.
     Ze zaten gevangen in de oorlog, dus ze zijn niet schuldig aan de oorlog of oorlogsmisdaden. Ze waren slachtoffer

    • Ron Geenen zegt:

     “Ja.. je hebt het over Japanse Amerikanen van 70 jaar terug die je minacht omdat ze Japans zijn.”

     Ja, die paar die ik bij toeval heb ontmoet en nog beweren dat alles wat gebeurt was leugens zijn. Die minacht ik. In wezen hoop ik nog steeds eens een Jap te ontmoeten die mij in mijn gezicht durf te zeggen: Sorry voor wat wij hebben gedaan. Nee ze zwijgen liever en is het niet zo: wie zwijgt stemt toe!

    • Boeroeng zegt:

     Ron, mooi.. het zijn er een paar….. reageer je agressie dan niet af op de hele groep Japanse Amerikanen .
     Van toen , waren ze zelf slachtfoffer in Amerika, niet in het Japans leger … en die van nu waren toen nog kind of niet geboren.

    • Ron Geenen zegt:

     Ron, mooi.. het zijn er een paar….. reageer je agressie dan niet af op de hele groep Japanse Amerikanen .
     Van toen , waren ze zelf slachtfoffer in Amerika, niet in het Japans leger … en die van nu waren toen nog kind of niet geboren.

     Mijn reacties zijn altijd gebaseerd op die daar niet mee eens zijn of als ik niet met hun eens bent.
     Dat geld voor Jappen, Indonesiers, Nederlanders, Totoks en ook Indo’s. And last but least ook op alle forums.
     “Ron, mooi.. het zijn er een paar” Dat zeg je nu wel, maar ik ben er nog geen een tegengekomen, die het eens is met de algemene publieke opinie. Ze hebben geen lef om tegen hun politiek in te gaan. Misschien is het een laf volk, who knows.
     Trouwens, ik denk dat het een smart move was van Amerika, want op Hawaii hadden ze wel een paar Japans-Amerikaanse spionnen gepakt.

    • Boeroeng zegt:

     Ron…. je ziet echt niet hoe haatdragend je bent ? Japanners , Nederlanders. je blijft maar doortrappen.
     Stop daar eens mee. Op dit forum wil ik dat soort haat niet hebben. Doe dat elders.
     Er zijn ook lezers van Japanse en Nederlandse afkomst en met je minachting val je die lezers persoonlijk aan.

     De geschiedenis van Indische Nederlanders gaat ook veel over inlanderhaat, belandahaat, indohaat, jappenhaat. En de les is: dit willen we niet meer. Niet meer mensen minachten vanwege hun afkomst of vanwege de fouten die andere mensen van die afkomst ooit gedaan hebben.

    • P.Lemon zegt:

     @Boeroeng@Geenen ” Ja, die paar die ik bij toeval heb ontmoet en nog beweren dat alles wat gebeurt was leugens zijn. Die minacht ik.”

     Inderdaad de oude japanse garde heeft het oorlogsverleden zoals dat heet niet verwerkt….

     ” Het loon van de schuld”
     Ian Buruma :
     “Want terwijl de met vlaggen zwaaiende jongelui er niet uitzagen of ze oorlogszuchtige gedachten koesterden (of welke gedachten over de geschiedenis dan ook, wat ook deels het probleem is), geven sommige ouderen in hun land, in de regering, en in de media, nog steeds meningen over de Japanse oorlog ten beste die op zijn zachtst gezegd verontrustend zijn. Conservatieve premiers betuigen nog steeds jaarlijks hun respect bij een officiële gedenkplaats voor oorlogsmisdadigers. Nog steeds worden oorlogsmisdaden gerechtvaardigd en ontkend. Te veel Japanners op vooraanstaande posities hebben de oorlog duidelijk niet ‘verwerkt’.
     Het zou voor de Japanners gemakkelijker geweest moeten zijn. Hun oorlog in Azië ging met veel geweld gepaard. De verwoesting van Nanking en Manilla, de dwangarbeiders die zich dood moesten werken op de Birmaspoorlijn, de verschrikkelijke krijgsgevangenenkampen van Singapore tot Sumatra, de miljoenen doden in China hebben blijvende littekens veroorzaakt in de geschiedenis van Azië. Maar in tegenstelling tot nazi-Duitsland had Japan geen systematisch plan om iedere man en vrouw en ieder kind om te brengen van een volk dat, om ideologische redenen, geacht werd geen bestaansrecht te hebben.
     Op een perverse manier is het misschien daardoor voor de Japanners juist moeilijker geworden om een houding te bepalen ten opzichte van hun geschiedenis.
     http://www.athenaeum.nl/boek-van-de-nacht/ian-buruma-loon-van-de-schuld

   • Arthur Olive zegt:

    @Loekie.
    Obama geeft niets om zijn eigen familie van vaders kant (vaders zuster leeft van de steun in America)), ook niets voor zijn eigen bangsa (African Americans), laat staan de Indo, tenzij die Indo een Muslim is.
    In zijn boek, “Dreams of my father”, schreef hij: I will stand with the Muslims should the political winds shift in an ugly direction”.
    Deze quote is niet out of context, check it out.

    • Boeroeng zegt:

     Arthur … je moet uitkijken met die anti-Obama -roddels . Check them !
     Het citaat wat je aanhaalt klopt niet. Zo letterlijk schreef Obama dat niet en elk citaat heeft een context waarin je kunt zien hoe je een zinnetje moet uitleggen.
     Hij had het niet over moslimgeloof of jihadisme ‘to stand with’ .
     Hij had het wel over de angst van Arabische en Pakistaanse Amerikanen voor weer een internering van burgers in Amerika in een of andere oorlog, zoals Japanse Amerikanen werden behandeld,
     En hij wil die herhaling niet , vandaar dat hij schreef ‘I will stand with them”

     Misleading e-mail: From Audacity of Hope: “I will stand with the Muslims should the political winds shift in an ugly direction.”

     Actual quote from “The Audacity of Hope” [pg. 261]: Of course, not all my conversations in immigrant communities follow this easy pattern. In the wake of 9/11, my meetings with Arab and Pakistani Americans, for example, have a more urgent quality, for the stories of detentions and FBI questioning and hard stares from neighbors have shaken their sense of security and belonging. They have been reminded that the history of immigration in this country has a dark underbelly; they need specific assurances that their citizenship really means something, that America has learned the right lessons from the Japanese internments during World War II, and that I will stand with them should the political winds shift in an ugly direction.

     http://www.factcheck.org/2008/06/obamas-dreams-of-my-father/

    • Arthur Olive zegt:

     @Boeroeng
     Ja, dat was out of context, maar wat denk je van het volgende?
     4 Star admiraal James A. Lyons zit ook te roddelen over het Obama als hij zegt dat zijn regime fully infiltrated is door de Muslim Brotherhood.

     http://www.thepoliticalinsider.com/breaking-four-star-admiral-makes-huge-announcement-obama-muslim-brotherhood-video/

 15. Huib Otto zegt:

  Hadden we het niet over een guerilla oorlog?
  Waar het KNIL het moest opnemen tegen een onzichtbare vijand die niet door een uniform als zodanige strijders/tegenstanders herkenbaar waren maar aanvielen uit hinderlagen en zich daarna als een haas mengden onder de naburige burgerbevolking in de kampongs en hun wapens verstopten?
  In de hoop met hun wandaden weg te komen?
  Waarom moeten de 70 jarige Japanners die bevelen opvolgden in een vuile oorlog worden goed gepraat en dito het hele KNIL, dus ook mensen ver boven de 70 de excessen over en weer eenzijdig verweten te worden.
  Hebben die Bersiap slachtoffers ook maar enige extra schadeloosstellingen gekregen soms?
  Huib

 16. Priscilla Kluge McMullen zegt:

  Loekie writes “Obama leest het artikel, laat het witte huis rood-wit-blauw kleuren en belt Willem Alexander…….” This is not a joke, it is sad being misled for 70 years! Why can’t the Indo community be supportive of each other? Saskia is actually doing something…going to the newspapers, who have more power than most world leaders in galvanizing people to act. Why don’t I see support to get this story out in the press? We will help in having this issue published in newspapers around the world. We are not going to Obama, Loekie, you must have misunderstood. The court of public opinion in strong in the US and Australia and we want the court of public opinion speak and put pressure on the decision makers and make them stop “fooling” the Indischen in NL. Each one of us Indos have to stop being docile and stop make excuses for not doing something about this…why is it that we cannot come up with 40,000 signatures? Why is it that each Indo in NL cannot come up with 2 signatures each? Why is there not a campaign being waged to obtain the 40,000 signatures? Who actually is leading the Indo community in NL? I’m sorry if I sound trite, however, I don’t see any excuse not acting, now. I’m also sorry, that my Dutch is so rusty that I have to resort to writing in English but I can assure you, my Indoness is not rusty. Just the opposite, there is a proud, shiny and well polished Indo heart beating inside of me who cannot sit back and allow anyone taking advantage of my people.

  • P.Lemon zegt:

   @ Priscilla Kluge McMullen… ” Each one of us Indos have to stop being docile and stop make excuses for not doing something about this…why is it that we cannot come up with 40,000 signatures?

   It’s a tragedy because the Platform almost reaches it’s goal because the Kwestie was put on the agenda of ‘de 2e kamer’. Maybe there comes a second chance after the holliday period.

   ****Het Indisch Platform is zich ervan bewust dat een volledige vergoeding van alle geleden schade een onmogelijkheid is. Men praat dan al gauw over vele miljarden euro’s. Ook in het buitenland is de compensatie nooit volledig geweest. De kern van de zaak was daar het wegnemen van gevoelens van discriminatie en ongelijkheid, alsmede de erkenning van het collectief en individueel ondervonden leed.

   … Het dichtstbij kwam het op 30 juni 2011, toen de motie Dijkstra van D´66 om de rapporten te laten bestuderen door een Commissie van Wijze Mensen, in de Tweede Kamer verworpen met slechts twee stemmen verschil.
   …Het ontraden van de motie door de Staatssecretaris van VWS maakte De Indische Kwestie tot een politiek onderwerp. Dat is betreurenswaardig, aangezien het een parlementaire traditie is, dat zaken rond oorlogsslachtoffers Kamerbreed afgewikkeld worden; juist omdat deze geen speelbal van de politiek mogen zijn. De consequentie is dat Het Indisch Platform zich in politiek vaarwater gaat begeven.

   ….De petitie van Het Indisch Platform richt zich daarom tot de Indische gemeenschap maar ook tot iedere andere Nederlandse ingezetene die hiertegenover sympathiek staat, om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen ter ondersteuning van de petitie. Dit om de Tweede Kamer te bewegen haar verantwoordelijkheid te nemen en de regering te instrueren om de onderhandelingen met Het Indisch Platform te openen, teneinde een voor alle partijen acceptabele oplossing van De Indische Kwestie te vinden.

   De bedoeling is om de petitie, gesteund door de handtekeningen, in september aan te bieden aan de Voorzitter van de Tweede Kamer. Het is aan de nieuw gekozen Tweede Kamer om uitvoering te geven aan de in de petitie verwoorde wens van de Indische gemeenschap om eindelijk een streep onder dit zo lang beladen verleden te kunnen zetten.
   http://javapost.nl/2012/06/23/de-indische-kwestie/

   • Ron Geenen zegt:

    Het Indisch Platform is zich ervan bewust dat een volledige vergoeding van alle geleden schade een onmogelijkheid is

    Niet alleen het IP, want ik verwacht een joden fooi, om het op zijn Hollands te zeggen.
    Ik ben toch benieuwd wat een KNIL soldaat vroeger aan salaris had. En dat over een periode van 3 1/2 jaren plus inflatie.

    • Loekie zegt:

     Traktement monteurs bij de KNIL-luchtvaart afdeling:
     soldaat f. 0,75 per dag
     onderluitenant f. 530,- per maand
     Dienstneming bij het Wapen der Infanterie.
     Bron: Vliegwereld 5 jaargang nr 8, 23 maart 1939

     Een soldaat-monteur van de KNIL moet 12 jaarsalarissen betalen voor een retourtje Amsterdam-Batavia met de KLM, een onderluitenant maar 4 maandsalarissen. Dure hobby, dat vliegen naar Batavia voor de man met de pet

     http://www.clubinterbellum.net/forum/viewtopic.php?t=156&sid=cb19cec68bea6e2f7c2dec2b3ace64ec

    • Jan A. Somers zegt:

     “Traktement monteurs bij de KNIL-luchtvaart afdeling:
     soldaat f. 0,75 per dag
     onderluitenant f. 530,- per maand”
     Ik weet niet binnen welk systeem hier wordt gereageerd. Dienstplichtig vs beroeps? In Nederland kreeg de dienstplichtige soldaat ook twee kwartjes.

    • Ron Geenen zegt:

     Ik weet niet binnen welk systeem hier wordt gereageerd. Dienstplichtig vs beroeps? In Nederland kreeg de dienstplichtige soldaat ook twee kwartjes.

     Werd je als beroeps of dienst plichtige naar Indie toegestuurd? Kreeg je geen extra “tropen” toelage?

 17. Boeroeng zegt:

  “……Geachte heer Van Rijn,
  In reactie op uw brief van 30 juni 2015 over de voortgang aangaande de “Indische kwestie” verzoek ik u na ommekomst van het zomerreces het kabinetsstandpunt ter zake aan de Kamer te zenden met het oog op een in september a.s. te plannen algemeen overleg.
  ….”

  Brief van de kamercommissie aan de staatssecretaris

  • Boeroeng zegt:

   Het schijnt dat deze brief werd gemaakt na aandringen van Henk Krol in de kamercommissie .
   Tjeee.. ik moest wel een woordenboek zoek voor het woord ‘ommekomst’

   • Jan A. Somers zegt:

    Mooi toch dat soort taaltje. Dan hoor je er helemaal bij. Het mooiste nog vind ik het taaltje waarin je iets zegt wat je niet bedoelt. En als je dan antwoord krijgt na een paar weken, weet niemand meer waar het over gaat En gaan over tot de orde van de dag. Op naar de rendang, Maar wel à la Padang! Even off topic, de hygrometer ziet veel vocht in de lucht. In Indië was dat de kentering. Waar je moe van wordt en er dingen van de stille kracht gebeuren. Zal straks in de badkamer even rondkijken of er nog meer Indisch verdriet in aankomst is. Einde off topic.

   • Ron Geenen zegt:

    Tjeee.. ik moest wel een woordenboek zoek voor het woord ‘ommekomst’
    Heb ik dat 60 jaar lang gemist dan ?

    Heb het nog nooit gehoord en/of gelezen. Heb het moeten opzoeken om de betekenis te vinden.
    En deze week is het mij voor de tweede keer gebeurd. Ik las namelijk ook het woord “basaal” in combinatie met “basaal vertrouwen” Het blijkt maar weer, de Nederlandse taal is het chinees van Europa.

 18. Saskia Rossi zegt:

  Ook een beetje off topic, maar niet helemaal, want ik zie wel degelijk parallellen. Lees eerst de berichtgeving over de deelname van Native Americans in WWII en lees dan hoe zij de viering van the 4th of July beleven. Heel herkenbaar!
  http://www.huffingtonpost.com/national-museum-of-the-american-indian/american-indians-serve-in-the-us-military_b_7417854.html
  En vervolgens (nooit geweten):
  http://nativenewsonline.net/currents/the-dilemma-of-the-fourth-of-july/

  • Ron Geenen zegt:

   Om even mee te doen aan de off topic. Ik ben net terug van de Duarte inn, waar we met een groep van 12 gezellig hebben geluncht. Nasi kuning met grote udang-peteh belado, ajam-terong pienjet, telor belado, sate babi of sate ajam en na afloop verse rambutan. Onze 4th of July celebration. Als er wat te vieren valt, staan wij Indo’s altijd klaar, niet waar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.