Het verdriet van de indo {XIII}

boeroengpikirans

!

De serie ‘Het verdriet van de indo‘ gaat over de indo…. en het onvermogen her en der in Nederland deze  te beschouwen als Nederlander.
Herman Bussemaker heeft het in zijn  boek ‘Indisch verdriet’ (ondertiteld met  ‘strijd om erkenning’) over indo’s en totoks die hij aanduidt met de verzamelnaam Indische gemeenschap.  Hij beschrijft dus ook het verdriet van totoks en de strijd voor erkenning als gelijke burger in met name de  backpay en de geweigerde schadevergoeding van oorlogsschade.
W
at indischverdrietsinds een paar jaar  de Indische kwestie  wordt genoemd.
Misschien is die nieuwe expressie handiger. Men kan het naast termen als Indonesische kwestie en Molukse kwestie zetten.
Deze kwesties hebben dezelfde oorzaken:   de onwetendheid over en desinteresse voor de bewoners van de Indische archipel.
Dit gecombineerd met winstbejag en minder rechten toekennen als gelijke burger.

Wat me uit het boek  ineens duidelijk werd was dat het verraden van de knil-militairen met de backpayschuld en het buitensluiten van Nederlanders uit Indië voor vergoedingen van de oorlogsschade goed werd gepraat vanuit het  zelfde idee door ongeveer dezelfde ministers. Bussemaker noemde Lieftinck die zwaaide met het begrip “territorialiteit’.
Dwz het uitgangspunt werd ingenomen van:    de schulden  en de oorlogsschade ontstonden buiten Nederland en daarom was Nederland tot niets verplicht, maar wel het Indische Gouvernement te Batavia, want het was haar territorium.
Mal genoeg had ik nog  niet door dat die twee schanddaden ( mijn term) dezelfde directe oorsprong hadden.
Bussemaker beschrijft ook dat velen in de beide Kamers van 60 jaar geleden wel zagen dat dit niet deugde, maar dat de Kamers  kozen voor het financieel gewin.schermerhorn68
Toch  hield voormalig premier Schermerhorn een boeiend betoog in de Eerste Kamer.  Het heeft niet geholpen. Klik op het plaatje.

Schanddaad nr 3 (mijn term, niet die van Bussemaker):
In de vijftiger jaren waren er meerdere  rechters  die oordeelden dat Nederland het recht had de backpayschuld op Indonesië af te schuiven .. Echter, Hans Meijer zou in ‘Indische rekening‘ beschreven hebben dat Nederlandse vertegenwoordigers  niet met Indonesiërs spraken over de backpay en het Indonesische standpunt is  dat zij niet deze schuld overnamen in het RTC-akkoord , het fundament  van de akte van 27 december 1949.
Als die backpay en oorlogsvergoeding niet in de RTC-papieren en akte van 27 december 1949 zijn genoemd….. op grond van welke vage woorden vonnisten de rechters dan ?
En als het zo vaag is….. dan kan het met nieuwe informatie en nieuwe jurisprudentie aangevochten worden.
Mijn overweging: is er een nieuw juridisch precedent te vinden in een rechterlijk vonnis van maart jl dat Nederland verantwoordelijk is te stellen voor de bloedbaden van DST, een knilafdeling te Celebes? Immers,  verwerpt de rechter hier het territorialiteit-beginsel van Lieftinck ?
Als Nederland een financiële schuld heeft voor deze knil-activiteit dan is Nederland ook schuldig aan het niet betalen van de backpay . Deze rechter stelt niet dat Indonesië de slachtoffers verschuldigd is, als  zgn rechtsopvolger van het Indisch Gouvernement.
Maar ja, advocaten zijn duur… wie wilt hen betalen  dit aan de rechter voor te leggen?

bussemakerherman2Het boek is makkelijk te lezen. Niet te veel moeilijke woorden of vage zinsconstructies.  Het is ook een persoonlijk verhaal geworden van ‘de lange mars door de instituties’ van Herman Bussemaker.  KJBB, het Gebaar, Indisch Platform, werkgroep zus, commissie zo, telefoontje daar, altijd een vergadering ergens, opnieuw naar een ministerie.
Bussemaker legt de politieke onwil deels bij de topambtenaren die hij tegenkwam.
Er kwamen steeds nieuwe kabinetslieden die  niet-indischvriendelijk geïnformeerd werden door hun topambtenaren,  die niet vertrokken met het vorige kabinet. (pagina 282 bijlage).
Maar Bussemaker verwijst ook naar de politici zelf.  De affaire Els Lubbers stond niet op zich, vind hij. (pagina 291 bijlage).
Zeker zijn er in die 70-jarige strijd veel dingen gebeurd buiten de belevingssfeer van Herman Bussemaker, maar dat zijn kluiven voor andere onderzoekers.

Een aantal pagina’s  vond ik opmerkelijk en ik heb ze  opgeslagen in een bijlage .

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans, Het verdriet van de indo, Indische kwesties. Bookmark de permalink .

21 reacties op Het verdriet van de indo {XIII}

 1. Boeroeng zegt:

  Zie ook deze pikirans
  https://indisch4ever.nu/2008/08/01/holland-pay-you-1/

  Dit is een gemanipuleerde foto. ‘Japan’ is vervangen voor ‘Holland’Het orgineel is van de Stichting Japanse Ereschulden .

  • RLMertens zegt:

   Inderdaad; Holland pay your debts! Het is mij niet duidelijk waarom er al jaren lang een Stichting Japanse ereschulden bestaat (na de San Francisco overeenkomst ). Met, op aandrang van/ subsidie door; onze overheid?

 2. Frans engelen zegt:

  Gevoelsmatig heeft mij dit altijd bezig gehouden. Ik ben zeer geïnteresseerd in de Indische cultuur en oorlogs geschiedenis ik wil het boek graag hebben en zou het goed vinden om dit toch nog eens te spraken brengen middels een tv uitzending

 3. Frans engelen zegt:

  Gevoelsmatig heeft mij dit altijd bezig gehouden. Ik ben zeer geïnteresseerd in de Indische cultuur en oorlogs geschiedenis ik wil het boek graag hebben en zou het goed vinden om dit toch nog eens te spraken brengen middels een tv uitzending .het stukje krante knipsel staat vol met het was niet de Nederlandse regering dit of het was niet de nederlandse regering dat en ga zo maar door.allemaal dure woorden .aar het is voor mij heel simpel het was toen wel Nederlands indie goed genoeg voor geldelijk gewin en daar is alles mee gezegt

 4. Boeroeng zegt:

  Het boek is te bestellen bij:
  https://www.uitgeverijboom.nl/boeken/geschiedenis/indisch_verdriet_9789089534675/
  http://www.vanstockum.nl/boeken/indie-en-indonesie/geschiedenis-overige/nl/indisch-verdriet-hth-bussemaker-9789089534675/

  En voor meer informatie over Indische geschiedenis moet je het internet overhoop halen.
  Begin in het archief van deze site, zie de rechterkolom voor een zoekfunctie.

 5. Boeroeng zegt:

  Herman Bussemaker schrijft dat staatsecretaris van Rijn in mei 2013 welwillend was naar het Indisch Platform..
  Tja… wat moet ik daar van denken als we nu 2 jaar later zijn en er geen concreet plan publiekelijk is gemaakt . ?
  Er gebeurt dus niet veel achter de schermen? What’s new ?

  • Jan A. Somers zegt:

   “welwillend” In Engelse debatten zeggen ze: very interesting. De Engels-Nederlandse tolk fluistert dan: interesseert me niet..

 6. Jeroen zegt:

  Mijn moeder had het er laatst nog over. Het schandalige feit dat mijn opa, en anderen met hem, een rang moest inleveren toen hij in Nederland kwam.
  En dat terwijl hij in tegenstelling tot veel Nederlandse militairen daadwerkelijk gevochten heeft.

 7. Boeroeng zegt:

  Op 1 juli, 13.00 uur Troelstrazaal, Binnenhof is er een commissievergadering met aanwezigheid van staatssecretaris van Rijn.
  Het agendapunt is het standpunt van van Rijn en Kabinet over de Indische kwestie .

 8. RLMertens zegt:

  Er verschijnen/verschenen vele tv. documentaires. Over allerlei (wereldse) onderwerpen waarover wij ‘ons zegje/mening hebben. Van Griekse crisis, Isis/djihad tot asielzoekers. Waarom geen tv.documentaire van /over Indische Verdriet/zaken. Aan de hand van een flash back’s met foto’s/filmbeelden Japanse aanval, kampleven, merdeka/politionele acties, etc., interviews ea. met Bussemaker over/van zijn boek, Grisel Molemans ea en…. filmverslag van de Troelzaal 1 juli as., dus 70 jaar na dato(!) moet het toch een interessant tv.doc. opleveren. Waar regering/publiek niet er om heen kan en …NPO 2.
  Vraag 2; Is er dan niet één ‘graaier’ met Indische roots, die dit kan/wil financieren en zich (als ‘graaier van het goede hout’) onsterfelijk wil maken? (Voor de Indische gemeenschap, wel te verstaan)

 9. Indorein zegt:

  @: Vraag 2; Is er dan niet één ‘graaier’ met Indische roots?
  IK hoop van niet!

 10. Boeroeng zegt:

  Het vonnis van maart 2015 ten voordele van kinderen wiens vader vermoord werden door DST, een KNIL-eenheid.

  Aansprakelijkheid Staat voor onrechtmatige executies.
  4.31
  Zoals hiervoor is overwogen, heeft de Staat erkend dat de in het kader van de zuiveringsacties door het DST en andere KNIL-onderdelen uitgevoerde executies onrechtmatig zijn. Deze executies zijn uitgevoerd door militairen in dienst van de toenmalige Nederlandse koloniale overheid. Ze zijn toerekenbaar aan de Staat, die aansprakelijk is voor de daardoor veroorzaakte schade. Ook partijen gaan hiervan uit.

  http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2015:2442

  Duidelijk is dat de rechter de Nederlandse staat verantwoordelijk stelt voor een KNIL-activiteit, met als directe bestuurlijke verantwoordelijke de Nederlandse koloniale overheid ( Gouvernement, zetelend te Batavia)
  Dit is rechtsongelijkheid . Doe de vergelijking met de niet-uitbetaalde KNIL- en ambtenaren salarissen die door rechters in de vijftiger jaren niet erkend werden als schulden van de Nederlandse Staat.

  • RLMertens zegt:

   @Boeroeng. Dat is ‘m juist. Wie voerde oorlog tegen Japan? Wie voerde oorlog tegen de Republiek? Nederlands Indië? Dus…..(waar gingen alle baten van Nederlands Indië naar toe?)

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat krijg je vanzelf als je gescheiden rechtspersonen hebt. Delft zit op het ogenblik met torenhoge schulden, Rijk en Provincie zeggen terecht: zoek het zelf maar uit. En de baten van Indië zaten in de Indische staatsobligaties, negatieve baten, de Indische staatsschuld. Die stond los van de Nederlandse staatsschuld. Die waren gewild bij spaarders en pensioenfondsen. En rechters mogen niets anders zeggen dan het recht volgen. Vandaar het begrip ereschuld, maar daar heeft een rechter geen mening over. Behalve als de regering iets heeft beloofd. Maar die belofte kan alleen met instemming van de Kamer, want dat geld moet de belastingbetaler wel ophoesten. En die zit daar niet op te wachten.

 11. Boeroeng zegt:

  Maar het gerucht/hoop is nu dat van Rijn met een goed plan voor de Indische kwestie zal komen.
  Dit kan alleen als hij de steun van PvdA en de VVD heeft. van Rijn zei in mei 2013 al dat er een radiostilte moet zijn van het IP en dan kan hij rustig achter de schermen die steun organiseren.
  Is dat gebeurd? Is er een aanvaardbaar plan van Rutte II of is het weer een afkoopronde?
  Afkoopsom nr 3 .
  Of is van Rijn vastgelopen en komt hij van de week met………… niks + vage belofte.
  We zullen zien…. 1 juli.
  Misschien dat politiek24 die vergadering uitzendt
  Kijk dan hier 1 juli 13.00: http://www.npo.nl/live/npo-politiek

  • Loekie zegt:

   Om de sfeer te verhogen kan er misschien een Indische catering in de Kamer worden geregeld. Terwijl de politici debatteren, kan een Indisch model dan de kamerleden langs gaan met een schalen kwee2. Het publiek kan op de tribune genieten van de snacks en tjendol. En als het overleg op niets uitloopt, heeft men toch een prettige dag gehad.

  • Boeroeng zegt:

   30 augustus vandaag. van Rijn kwam dus met niks…
   De kamercommissie probeert hem persoonlijk te horen in september .
   Komt hij op een vergadering in september?
   Komt hij dan met niks ?

 12. rob beckman lapre zegt:

  Begrijp het (door de politiek ingegeven) standpunt van de NL Staat niet ” dat door het DST(…….)uitgevoerde excecuties onrechtmatig waren…”.Volgens de wet (corrigeer mij als ik mis ben) waren de “onrechtmatige excecuties” verjaard ( ” statue of limitations”).Dezelfde verjaring waar Japan op hamert bij alle rechtzaken m.b.t.oorogsmisdaden door Japanse militairen en de “troostmeisjeszaak”.De Gouverneur Generaal (Beel)voerde het beleid van de Minister van Kolonien (namens de Souvereine Vorst(in)) uit.Las voor u artikel van Universiteit van Tilburg http://www.Arno.Uvt.nl ” verjaring van het recht tot strafvordering..”.Per 1971 is de verjaringstermijn m.b.t.oorlogsmisdrijven,misdrijven tegen menselijkheid opgeheven”.Maar deze zaken speelden VOOR 1971, en de wet (zoals ook Japan mee schermt) kan niet met terugwerkende kracht gehanteerd worden in zaken zoals die in 1946/1946 speelden.Dus; het is verjaard,en mijn vraag is,waarom meet de NL staat met 2(twee)maten? Zuiver uit politiek/economisch oogpunt.”Backpay” = “oud zeer” van een (met de dag)steeds kleiner wordende Staatsburgers (benadruk dit woord). 14 januari wordt er voor de xxxx-e keer in de Kamer over gedebateerd.Is er nog belangstelling voor?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.