Mail

Mail 1
Sta mij toe om nog eens van jullie werkelijk uitstekende Indische site gebruik te mogen maken om een Belg in Indië op te zoeken. Zijn naam is Van Rijswijck Jan, hij is geboren in Antwerpen 1886
Zijn zwager was de welbekende Hans Christoffel echtgenoot van zijn zuster Adolphina (Doka) Van Rijswijck
Hij moet 2 keer getrouwd geweest zijn hoogstwaarschijnlijk met een Indische dame.
Hij had een dochter waarschijnlijk bij zijn laatste vrouw naam v/d dochter was Johanna Elza Van Rijswijck ze was geboren in Soerabaya.
Jan Van Rijswijck was waarschijnlijk onderofficier bij het KNIL hoewel dit niet met zekerheid kan gezegd worden gezien zijn leeftijd in 1903, (17 jaar) 1903 was het allerlaatste jaar dat vreemdelingen voor het Knil werden aangeworven.
Hij overleed in 1929 in Soerabaya vermoedelijk aan TBC Herinnerd iemand hem? Of weet iets meer?
Hartelijke dank bij voorbaat Poortman Jaak

Mail 2
Wie kan mij verder helpen met de kinderen van het echtpaar Dietz-Goudswaard?
In een overlijdensadvertentie uit 1943 wordt ook een echtpaar Ros-Dietz genoemd. Wie kan me verder helpen met wie zij zijn?

Mail 3
Mijn naam is Frank Tiwow en ik ben opzoek naar Sophie Pellopessy, wij hebben in 1965 in het pension Kastanjeoord aan de Hoofdstraat 40 te De Steeg, gemeente Rheden, Gelderland gewoond. Wij studeerden aan de HBS gelegen aan de Schoolstraat te Arnhem. Wij hebben elkaar in 1969 voor het laatst ontmoet bij een stoplicht aan de Johan de Wittlaan in Arnhem, daar vertelde zij heel trots dat zij geslaagd was voor haar eindexamen. Wij hadden een heel kort gesprek gehad omdat ik op weg was naar mijn werk bij ENKA aan de Westervoortsedijk. Achter af is het heel jammer, wij hebben elkaar na dat moment nooit meer ontmoet.
In verband met de herdenking dat ik 50 jaar in Nederland ben zou ik heel graag Sophie willen uitnodigen voor een prettig en gezellige dag op de 22 September 2015 te restaurant Het wapen van Athlon aan de Hoofdstaat te De Steeg.
Mijn echtgenote is Joyce Marcus, zij heeft toen in hetzelfde pension gewoond en wij zijn nu woonachtig in Velp, gemeente Rheden.
Het zal voor mij heel leuk zijn om Sophie weer te ontmoeten en met mijn gezin de 50 jaar ervaren te wisselen tijdens het nuttigen van een gezellige diner.

Mail 4
Ik ben een master student bij Universiteit Utrecht en ben nu bezig met een project over de rol van eten in Indo gemeenschappen in California. Ik ben vooral geïnteresseerd in de rol eten speelt in de ontwikkeling van een Indo indentiteit. In verbind met dit project, ik ben opzoek voor documenten die in Nederland beschikbaar zijn. Kent u bronnen die recepten en/of verhalen bevatten over de rol van eten in het leven van Indos in Amerika of Nederland? Bestaan er onderzoek verslaggen over de rol van eten in algemeen Indo diaspora?
Heeft eten en rol te spelen in verbind met de ontstaan van een Indisch geheugen voor de toekomst in Nederland en andere landen? Hoe gebruiken jullie eten in uw werk?

Mail 5
Enkele familieleden – waaronder mijn overleden vader – hebben in (voormalig) Ned. Ind geleefd. Bij het onderzoeken van de familiegeschiedenis over deze periode (1925 – 1959) kom ik onder andere regelmatig informatie tegen over woonadressen met Nederlandse straatnamen. Bijvoorbeeld: Van Heutzlaaan 3, Magalang – Java. Na de onafhankelijkheid zijn straatnamen veranderd in Indonesische namen of vertalingen.
Mijn vraag: Is er een mogelijkheid de oude straatnamen te vinden en zo mogelijk de huidige Indonesische namen. Op deze manier hoop ik er achter te komen waar zij hebben gewoond.
Bvd en vriendelijke groet,aad van wijngaarden

Mail 6
Ik ben op zoek naar informatie over hermina Meijer. Ze woonde rond 1949 in de kawi djalan in Surabaya. Ik zou zo graag iets van haar weten… Ik weet niet veel meer, dan dat ze verloofd was met mijn vader. Ze werd door hem Mientje genoemd. Er was een broer (denk ik) die Seppie heette. We hebben wel eens begrepen dat ze ook in Nederland geweest is.
Vriendelijke groeten, Elsa Alblas

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

8 reacties op Mail

 1. Ef-Er zegt:

  Mail 4
  Graag wil ik op mail 4 reageren met een vraag of ik na het onderzoek ook een verslag(tegen betaling) van jouw onderzoek kan krijgen.
  Verder kan ik zeggen dat ik over de situatie van Indischen veel baat heb bij de boeken en studies van Reggy Baay.
  Ook ben ik meermalen in Indonesië geweest en ontdek toch eengroot onderscheid tussen de vaak magere Indonesische keuken en de echte Indische keuken. Die is vollediger en rijker.
  Ook merk ik het verschil tussen de oude Indische gastvrijheid en de hedendaagse Indonesische gastvrijheid die er feitelijk nauwelijks is. Hoe hoger op de maatschappelijke ladder, des te individualistischer zijn Indonesiers. Hoe lager en armer, des te afgunstiger en materialistischer zijn ze; praten vaak over geld ( dat ze tekort komen), maar berusten in hun lot,,,ze HOPEN ooit rijk te worden. Een tussenlaag schuurt tegen de bovenlaag aan, maar deelt ook niets, alleen binnen het eigen gezin. Dus ook eten wordt niet gedeeld.
  Totaal anders dan Indischen met hun kumpulans zijn Indonesiërs individuele eters. Wachten niet op elkaar, maar beginnen te eten en staan op als ze klaar zijn zonder zich om de ander te bekommeren of een gezamelijke nazit.
  In de Indische kultuur( die feitelijk van de Indonesische afstamt) is daarentegen anders. Ze genieten al bij de gedachte aan de volgende maaltijd en herkennen dat ook bij elkaar. Indonesiërs kennen doorgaans geen structuur. Ze eten letterlijk dag en nacht door, zij het kleinere porties en vullen bijna nooit bij. Nog nooit waargenomen….kijken zelfs vreemd op als jij het wel doet.
  Veel Indischen scheppen vaak nog voor een tweede, zo niet derde keer op. Al moesten ze hun broeksriem los maken. De overgrote meerderheid Indonesiërs is ook slank tot mager…Hogere klasse uitgezonderd.
  Hierbij een paar waarnemingen voor een eventuele hypothese.

  Succes met het onderzoek.

  • Mas Rob zegt:

   “.. een groot onderscheid tussen de vaak magere Indonesische keuken en de echte Indische keuken. Die is vollediger en rijker.”
   De dagelijkse maaltijd in de kampung is vrij eenvoudig, maar ik durf te stellen dat ook daar het eten dat gekookt wordt op hoogtijdagen elke vergelijking met de “indische” keuken glansrijk doorstaat. Sterker, ik heb in negeri koud nog nooit zo lekker gegeten als in de archipel. Ook de regionale specialiteiten zijn onovertroffen. Nasi liwet in Solo, Nasi Gudeg in Yogya, Rawon in Surabaya… moet ik nog doorgaan?

   “Ook merk ik het verschil tussen de oude Indische gastvrijheid en de hedendaagse Indonesische gastvrijheid die er feitelijk nauwelijks is.”
   Mijn ervaring is toch heel anders. Van paleizen tot hutjes: ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik ergens NIET gastvrij ben onthaald.

   “Totaal anders dan Indischen met hun kumpulans zijn Indonesiërs individuele eters. Wachten niet op elkaar, maar beginnen te eten en staan op als ze klaar zijn zonder zich om de ander te bekommeren of een gezamelijke nazit.”
   De dagelijkse maaltijd in de kampung is vrij eenvoudig. Iedereen schept wanneer die honger heeft op en gaat eten. Anders is het als familie op bezoek is, dan halen ayam bakar of – als het bezoek is aangekondigd – koken we wat bijzonders. We eten wél gezamenlijk, op een tikar. En het is reuze gezellig, met veel grappen en grollen.

   “Ze eten letterlijk dag en nacht door”
   Nou dat valt wel mee, maar inderdaad zijn Indonesiërs grage snoepers. Het lijken verdraaid wel indo’s.

   “.. zij het kleinere porties en vullen bijna nooit bij. Nog nooit waargenomen….kijken zelfs vreemd op als jij het wel doet.”
   Veel Indischen scheppen vaak nog voor een tweede, zo niet derde keer op.”
   Nou.. in huiselijke kring eten ze net zo lang door tot kenyang, hoor. In vrij officieel gezelschap hou je je in. “Ayo tambah lagi” hoor je toch vaak. Dan neem je nog een beetje en dan hou je verder op, want je wilt niet rakus lijken.

   • PLemon zegt:

    Zo zie je maar dat ( kiest u maar als lezer) deze of de andere uitzondering de regel bevestigt.We zijn hierin toch allemaal ervaringsdeskundigen 🙂

 2. RGeenen zegt:

  Mail 4: Ik weet niet precies wat deze jongeman wilt weten, maar als hobby kok, die ook voor grote parties en clubs heb gekookt en nu ook een kookboek in het engels aan het schrijven bent, mag hij mij persoonlijk via mijn email Ron@MyIndoWorld.com benaderen.

 3. Jan A. Somers zegt:

  “de oude straatnamen te vinden” Er is een prachtige atlas met kaarten van veel gemeenten in Indië. Daarin kon ik goed mijn woonplaatsen terug vinden. Ik denk tweedehands erg duur. Van de huidige straatnamen zijn in Nederland ook kaarten te koop. Ik had die alleen van Surabaya en Malang gekocht. Maar op Google Maps is de hele huidige situatie terug te vinden!

 4. Dit wordt een moeilijk verhaal. Ik ben niet eens zeker of het de moeite waard is. Er is nl. een groot verschil tussen “indische keuken” en “Indonesische keuken”. Over welke tijd hebben wij het? Wat nu gebruikt wordt bestind een eeuw geleden niet. De nasi-goreng en gado-gado van het restaurant in Holland kent de gemiddelde Indonesier niet. Een antwoord (Ef-Er) noemde Reggy Baay en dat was gisteren en niet 1910. Ik zou ook National Geographic van September 2014 – Pagina 34 bekijken voordat je in het “moeras” van de keuken terecht komt.
  Good luck.
  Cap

 5. danielle zegt:

  Beste meneer Poortman,
  Per toeval kwam ik u mailtje op deze site tegen. Hoewel het al enige jaren geleden is dat u deze oproep geplaatst heeft, wil ik toch reageren. Deze Jan van Rijswijk is mijn overgrootvader.

  Met groeten
  Daniëlle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.