Indisch herdenkingscentrum , weg uit Bronbeek ?

update van 3 november
Gelderlander:    Het Vfonds ziet alsnog af van een bijdrage voor de start van het beoogde nieuwe nationale Vrijheidsmuseum WO2 in het oude industriecomplex de Vasim aan de Waal in Nijmegen.     Daarmee is de realisering van dit museum feitelijk kansloos geworden. 

update van 23 september:
Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem is ‘zeer verbolgen’
Komst vrijheidsmuseum is nog onzeker.

update van 20 september, omroep Gelderland
* Arnhemse politiek overdonderd door vertrek Indisch Herinneringscentrum Bronbeek
* Vragen in de gemeenteraad
* IHCB: “De tentoonstelling blijft, maar wij willen gaan verhuizen naar het Vrijheidsmuseum. In juni is er voor het eerst een echt serieus gesprek geweest met het vfonds.”

update van 19 sept De Gelderlander:
Directeur Indisch Centrum bevestigt gesprekken over verhuizing:
“Het landgoed is echter helemaal vol. Wij kunnen ons als herinneringscentrum op Bronbeek niet verder ontwikkelen. Op dit moment zijn we niet meer dan een kantoor. “

ihcb2_logo

bericht van 18 sept De Gelderlander:
ARNHEM – Het Indisch Herdenkingscentrum verhuist mogelijk van Bronbeek in Arnhem naar Nijmegen.  De stichting Vrijheidsmuseum WO2 wil het Herdenkingscentrum een plek bieden in een nieuw museum dat in het Nijmeegse Vasim-gebouw gevestigd moet worden.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

95 reacties op Indisch herdenkingscentrum , weg uit Bronbeek ?

 1. Boeroeng zegt:

  Maar dan dit:

  De stichting Vrijheidsmuseum WO2 komt tussen de 8 en 13,5 miljoen euro tekort voor de bouw van een nieuw museum in Nijmegen en de renovatie van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

  http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/vrijheidsmuseum-wo2-komt-miljoenen-tekort-1.4537652

  • bo keller zegt:

   .Als U de update aanvinkt
   kunt U oa. het onderstaande tegen komen
   siBo
   update van 23 september:
   Burgemeester Herman Kaiser van Arnhem is ‘zeer verbolgen’

   Pieter uit Arnhem
   Datum geplaatst3 uur geleden ModeratieLeuk?(2)- Rapporteer!- Reageer
   Beste mijnheer Kaiser, als u dit mocht lezen; uw verbolgenheid over het geplande vertrek van het IHC is volkomen terecht. Uw ambtenaren kunt ook e.e.a. verwijten, die hebben echt niet opgelet! Iets anders valt er niet van te zeggen. Voor de gelegenheid ben ik gisteravond eens in de jaarverslagen van ‘devasim.nl’ en het ‘IHC’ gedoken. Wat vooral opvalt is dat de boekhouding van beide organisaties aan alle kanten rammelt. Het kernprobleem is dat zowel het IHC als DeVasim hun balans structureel kunnen gladstrijken met allerlei subsidies. Daaruit mag U voorzichtig concluderen dat er ambtenaren zijn met een persoonlijk belang of dat er domweg subsidies worden verschaft om de werkdruk te verminderen. Kortom, u wordt gewoon genaaid!! De redactie heeft mijn mailadres, voor als u vragen heeft…

   • Boeroeng zegt:

    Ik snap niet wat de belangen zijn van Arnhemse ambtenaren.
    Ik dacht dat IHCB voornamelijk drijft op een budget van het ministerie.
    Over gladstrijken —–>>>
    Als nog te ontvangen subsidie als bezitting op de balans staat dan verhoogt dat het eigen vermogen. Als er minder als bezitting staat dan verlaagt dat het eigen vermogen.
    Een balans moet altijd in evenwicht zijn dwz glad gestreken.
    somma debetzijde links = somma creditzijde rechts
    debetzijde = bezittingen …… creditzijde = schulden + eigen vermogen.

    • bo keller zegt:

     Pak Boeroeng,
     Toch wel interessante artikel van Dalang Maboek opgeduikeld
     inz, het failliete indisch tehuis te den Haag
     siBo
     Pingpong rond Indisch Huis – BLIMBING E-zine
     http://www.blimbing.nl/archief/ping.htm
     De ontwikkelingen bij het Indisch Huis krijgen langzamerhand het karakter van een echt … Eerst valt dat zittende bestuur vechtend uit elkaar, belandt de projectleider … aan gemeenschapsgeld, zijn gebleven wordt zo geruisloos toegedekt. …. en IP) en waarvoor ettelijke mensen speciaal naar Den Haag waren gekomen.

 2. hansvschaik zegt:

  Als het Indisch herdenkscentrum verhuist naar Nijmegen, komt dan Bronbeek misschien in geldproblemen?

 3. Boeroeng zegt:

  Wat is het verband tussen het Indisch Herinneringscentrum binnenhalen en de tekorten?
  Is er een verband ?

  En waar is het Indische Herinneringscentrum beter af met haar doelstellingen, de oorlog en nasleep herdenken, het indisch verhaal vertellen, een ontmoetingspunt voor de Indische mensen worden?

 4. buitenzorg zegt:

  Klinkt vreemd: “Het Indisch Herdenkingscentrum zou in een groot oorlogsmuseum beter tot zijn recht komen, omdat daar dan het gehele verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld kan worden.”
  Wát kan er dan nu níet verteld worden? De huidige tentoonstelling in Bronbeek (het verhaal van Indië) zou er in principe moeten blijven tot iets van 2020. Heeft de Stichting Bronbeek deze ruimte nodig?
  En wat moeten ze in Nijmegen met een Indische keuken? Wat heeft dát met de oorlog te maken?

  • Jan A. Somers zegt:

   “omdat daar dan het gehele verhaal van de Tweede Wereldoorlog verteld kan worden.” En het verhaal van na de oorlog, toen het vrede was?

 5. Boeroeng zegt:

  In een oorlogsmuseum komt de focus nog meer op de oorlog te liggen.
  Maar dan ook veel over de oorlog in Europa?
  Terwijl het centrum daarnaast wilt vertellen over de geschiedenis van Nederlanders te Indië in die 100 jaar daarvoor, Plus dat het centrum ook een ontmoetingspunt wilt zijn voor de Indische gemeenschap.
  Deze beide laatste doelstellingen kun je meer waar maken in Bronbeek met gebruik van Kumpulan Bronbeek, het museum, niet te vergeten de bibliotheek .
  De monumenten en herdenkingen op het terrein

 6. buitenzorg zegt:

  Lijkt mij ook. Het gevaar is groot dat Indië ergens in een hoekje van het museum terechtkomt en wordt weggedrukt.
  Ik begrijp het overigens ook wekl weer een beetje: je kunt niet steeds roepen dat Indië wordt vergeten zonder de gevolgen te accepteren. Bij de bouw van een nieuw oorlogsmuseum wordt nu rekening gehouden met Indië. Bij de voorbesprekingen zal zijn gezegd: we moeten ons niet alleen op Europa focussen. Gevolg: een aparte (deel)tentoonstelling over Indië. ‘Ja’, zal in Den Haag zijn geroepen, ‘maar dan hebben we straks twee oorlogstentoonstellingen over Indië op 20 kilometer afstand van elkaar, is dat niet teveel van het goede?’
  Als je in Arnhem blijft, moet Nijmegen zich beperken. Als je naar Nijmegen gaat, ben je je eigen plekje en bescherming kwijt. Voordeel van Arnhem is de nabijheid van Bronbeek, de koempoelanruimte, de tuin etc.

 7. Paul Vermaes zegt:

  Nijmegen is een goede plaats voor het Indisch Herdenkingscentrum: Nijmegen heet ook “Bandung aan de Waal!”

   • Jos H Crawfurd zegt:

    Heer Bo Keller, U weet er toch meer te vertellen over de in-en outs indien er een verhuizing zou plaats vinden.
    Zaak is dat ons Indischgevoel niet opgeslokt wordt door de geschiedenis Tweede Wereld Oorlog en er niets meer overblijft van de Indische geschiedenis en al zijn mooie verhalen en gebeurtenissen.
    Indie moet blijven in ons denken en herinneringen;los van het wereld gebeuren a la Anne Frank.
    Ik weet het niet helemaal te verwoorden:Niet mixen;alleen Indie in ons hart en de pijn die we tot heden moeten verwerken en daar is Bronbeek de juiste plek voor.
    Mvg Jos H Crawfurd.

  • P.Lemon zegt:

   @P.Vermaes “Nijmegen heet ook “Bandung aan de Waal!”

   Dus indisch gerelateerde keuze ? 🙂
   * De ruim 6500 Indische Nederlanders of Indo-Europeanen vormen ongeveer 4% van de Nijmeegse bevolking. Samen met medeburgers die vanuit alle windstreken zich hier hebben gevestigd, vormen zij de kleurrijke stad die Nijmegen is geworden. Zij worden even genoemd in de Canon van Nijmegen, maar over de Indische Nijmegenaren staat er slechts dat zij sinds de jaren vijftig in grote aantallen in de stad waren komen wonen. Dieper op hun geschiedenis ging de Canon niet in.
   ..
   In Nijmegen is er altijd al aandacht geweest voor het Indische. Maar dat was toch meer belangstelling voor het verhaal over Nederlandse gepensioneerden die hier van hun oude dag genoten. En over Nijmegen als de garnizoensstad waar de rekruten voor het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger werden opgeleid. Dat is de geschiedenis van de stad die vanwege de Indische invloeden voor een Bandoeng aan de Waal kon doorgaan. Na de oorlog zijn het in groten getale Indische Nederlanders van gemengd Europees-Indonesische afkomst die de stad bevolken en een eigen kleur geven.
   http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Indisch_Nijmegen

 8. Surya Atmadja zegt:

  Ben toch bang dat de Indische kwestie/verhaal een lastige kiezelsteen(tje) in de Hollandse schoenen is.
  Wat doet Indisch Platform ?
  Belangrijker nog wat vinden de Indische mensen zelf ?
  Wordt het geen tijd om te organiseren ?

  • Jan A. Somers zegt:

   “dat de Indische kwestie/verhaal een lastige kiezelsteen(tje) in de Hollandse schoenen is.” In die Nederlandse schoen zit geen kiezelsteentje hoor. En als er wel wat zat, dan had men in Nederland daar geen last van. Het lijkt mij een Indische perkara wat in Nederland niemand interesseert. En hoeveel mensen uit die grote Indische gemeenschap in Nederland zijn er nou in dat IHC geweest? Mensen die daar een hart voor hebben?

 9. P. H. J. Holsbergen zegt:

  Het is jammer dat de directrice kennelijk niet goed kan samenwerken met de andere mensen van Bronbeek. Weglopen kost veel geld en het Indisch zijn wordt straks ondergesneeuwd door zaken die betrekking hebben op WOII. Er is Euro1.000.000,00 gekregen om het museumgedeelte dat ook gebruikt kan worden door het Indisch Herinneringscentrum aan te passen, wat ook in samenwerking is gebeurd. Dat is dan voor niets gebeurd. Omdat het I. H. C op Bronbeek, een uitermate geschikte plaats om zich Indie te herinneren, gesitueerd werd heeft Mevr. Bussemaker ook geregeld dat er ieder jaar Euro 4.00.000,00 subsidie verstrekt gaat worden.Als het I. H. C. Van Bronbeek verdwijnt dan ook de subsidie stoppen!, als men op Bronbeek al niet goed kan samenwerken dan houd ik mijn hart vast wat er in Nijmegen gaat gebeuren.. Alleen een Wij- gevoel kan verbinden, bij een ik- gevoel gaat de maatschappij ten gronde.

  • G. van Hoogeveen zegt:

   Wat Vught, Amersfoort en Westerbork is voor diverse groeperingen, moet Bronbeek zijn voor de groep mensen met een Indische achtergrond. Bronbeek ZONDER IHCB is een lege huls. Ik ondersteun de visie van de heer Holsbergen.

 10. Jos H Crawfurd zegt:

  Dit riekt naar steeds verbannen te worden omdat er geen juiste communicatie is.
  Voorheen het Indisch Huis gevestigd in Den Haag.
  Nu IHC in Bronbeek;heb ik net een afspraak gemaakt met Dhr.Bo Keller en wordt dit nu gedwarsboomd door dit bericht.
  Payah dit:Hoe meer vermenging,hoe meer onbegrip.
  Babylonische spraakverwarring.
  Mvg Jos H Crawfurd.

 11. bo keller zegt:

  En niet zo’n klein beetje ook!
  Als U verder gaat lezen ziet U .dat Cdt Bronbeek niet op
  de hoogte is van deze plannen..
  Tja,dan kan de hr. Holsbergen wel ‘ns gelijk in hebben.
  siBo

 12. buitenzorg zegt:

  Twee instellingen op één landgoed, met dezelfde achtergrond en deels de zelfde doelstellingen. En dan gaat één instelling onderhandelen met een nog niet bestaand museum 20 kilometer verderop om daar asiel te vragen, zonder dat de natuurlijke partner dat weet? Klinkt als een slecht huwelijk. Gaat geld kosten, en levert waarschijnlijk niks op.

 13. hansvschaik zegt:

  Gaan ze de namenwand dan ook verhuizen naar Nijmegen?

 14. Pierre de la Croix zegt:

  Als ik mij niet vergis is “Bronbeek” ooit gesticht door KWIII als rusthuis voor militairen beneden de rang van officier die in NOI voor hem en vaderland hadden gevochten. Het is nu een rusthuis voor alle oud beroepsmilitairen beneden de rang van officier die aan de geldende toelatingseisen voldoen.

  Het lijkt mij dan logisch dat, als er in Bronbeek een museum is of wordt gehuisvest, dat museum EXCLUSIEF betrekking heeft op de vredesoperaties en oorlogen – ze heten nu geloof ik “conflicten” – waaraan de oude veteranen van Bronbeek hebben meegedaan.

  Het Indisch Herinneringscentrum, alhoewel het nu exclusief aan oorlogsherinneringen lijkt te doen, past als zodanig niet bij Bronbeek. Want (1) Bronbeek is niet meer exclusief voor militairen die in Indië hebben gediend én (2) het Indisch herinneren gaat in mijn optiek niet exclusief over de gevoerde oorlogen in en rond NOI. Als het laatste bij het IHC statutair toch de bedoeling is, dan dient het zijn naam te veranderen, want die is dan misleidend.

  Indisch herinneren is veel breder dan mijmeren over oorlog en bersiap en verdient als zodanig een eigen tampat. Zo dat om practische (= vaak financiële) redenen geen apart onderkomen kan krijgen, dan dient de hele Indische gemeenschap er voor te zorgen dat het geen ondergeschoven kindje wordt en wordt ondergebracht in het tegeltjesmuseum van Makkum, omdat daar toevallig nog een kamertje vrij is.

  Inderdaad, ik heb van het Indisch Platform geen geluid gehoord over het IHC. Daar hoort de trom te worden geroerd, om te beginnen.

  Als de hele Indische gemeenschap, het IP voorop, liever lekker ligt te tidoeren, dan is zij een eigen Indisch Herinneringscentrum niet waard.

  Pak Pierre

  • Boeroeng zegt:

   Ik denk dat het Indisch Platform te weinig mankracht heeft . En zo krijg je wel eens dat men in periodes niks meer van zich laat horen.
   Verder is het IHCB aangesloten bij IP en het is niet aan de voorzitter van het IP om openlijk kritiek op een lid te hebben. Dat verknalt ook de goede relatie.
   Bronbeek is van oudsher een centrum van Indische geschiedenis geweest en daarmee ook een centrum van de Indische gemeenschap .
   In mijn idee moet men geen militaire veteranen onderdak geven die niks met Indië te maken hebben. Dat past ook in het convenant wat overheden en instituties indertijd olv Jet Bussemaker hebben ondertekend: Bronbeek uitbouwen als centrum van Indische geschiedenis en ontmoeting.
   Dat houdt op den langere duur in, dat er geen Indië-veteranen meer zijn en dan is het logisch dat Defensie het landgoed overdraagt aan een ander ministerie die dan verantwoordelijk is.

   Nu geeft het IHCB aan dat men meer ruimte moet hebben op Bronbeek….. maar wie van de overheidsorganisaties (gemeente, defensie, regering, minister die over cultuur en oorlogslachtoffers gaat) pikt dat op om het convenant ook waar te maken?

   Rien dus…

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja Boeroeng … in dat geval zou de hele oude mannen afdeling van Bronbeek met commandant en al moeten verkassen naar elders – want daar zit binnenkort niemand meer die iets met de krijg in Indië van doen heeft gehad.

    Alsdan kan Bronbeek worden uitgebouwd tot centrum van Indische geschiedenis en ontmoeting, conform convenant.

    Wat het IP betreft: Tekort aan menskracht en/of het taboe op kritiek op een lid lijkt mij geen excuus om bij cruciale zaken als de onderhavige niet thuis te geven. Het IP is er dacht ik als officieel overkoepelend orgaan ook voor om leden bij de les te houden, al zou het de goede relatie met die leden verstoren.

    Maar het is natuurlijk de taak van de voorzitter om er voor te zorgen dat de relatie niet wordt verstoord als hij q.q. leidend, c.q. corrigerend zou moeten optreden. Naast doortastendheid zullen uitstekende sociale vaardigheden tot haar/zijn kerncompetenties dienen te behoren.

    Pak Pierre

    • Boeroeng zegt:

     Tekort aan menskracht leidt tot demoralisatie van de overgebleven wel-actieven.
     Die hebben dan ook minder zin in. Zo werkt het .
     Maar ik denk dat de wel actieven van het IP, zover die er zijn op dit moment, de goede relatie met een IP-lid niet willen verstoren. Hooguit in een onderonsje vrijblijvend opperen…. “misschien moet IHCB dit doen ”
     Het IP is meer een club die met de overheid in gesprek is over bepaalde kwesties.
     Het is geen algemene belangenorganisatie.
     Je moet er gewoon niks van verwachten, dan valt het nooit tegen.

    • Door deze oude mannen met hun trofeeën heeft Bronbeek bestaansrecht verkregen en is het uitgegroeid tot een geweldig Museum. De museumstukken behoren bij de geschiedenis van Nederlands Indie net als wij. Er staat niets in het convenant over het moeten vertrekken van die oude mannen.

 15. P. H. J. Holsbergen zegt:

  Pak Pierre,Nergens in de Convenamt staat dat het zorggedeelte moet verdwijnen. Het museum heeft zijn ontstaan te danken aan de K.N.I.L militairen, met hun trofeeën, die er opgenomen waren. De veteranen die er in het verleden, nu en in de toekomst zaten/zitten stonden/staan bij evenemen-ten als vrijwilligers ter beschikking om bij herdenkingen hand en spendiensten te verlenen. Aangezien Defensie eigenaar is van de grond, door schenking, en de gebouwen is het begrijpelijk dat Defensie daar een Militaire commandant als verantwoordelijke heeft aangesteld.Een schenking kan niet vervreemd worden Rien (Ik vind het jammer dat je niet onder je eigen naam durft te reage-ren.)
  Zonder het daadwerkelijk regeren en het in dienst stellen van bestuursambtenaren vanaf het be-gin van de 19e Eeuw en de oprichting van de K.N.I.L in 1830, zou Nederlands Indë niet als Neder-landse kolonie hebben bestaan en dus ook geen Indisch verleden hebben Het laat onverlet dat er voordien ook Indische mensen in Indië woonden, maar zij werden niet als zodanig erkend. Pas in de 19e Eeuw heeft Nederland zich bemoeid met “het regeren”, daarvoor werd alleen gehandeld en zending/ missie verricht, beveiligd door Nederlandse militairen aan gevuld met Inheemsen. Je kunt dus stellen dat Bronbeek de bakermat is van het Indisch zijn in Nederland.

  • bo keller zegt:

   Bronbeek staat nog steeds te boek als Knil-Museum .
   Nu bij deze huidige toestand is het KNIL met alles derop en deraan ver te zoeken,
   de attributen zijn er nog en wel in uitstekende conditie opgeborgen
   in de bunkeropslag ,te zien voor de volgende generaties.
   Ik heb heel vaak teleurgestelde .bezoekers naar de Directeur
   van het museum verwezen en soms met succes ,dat het betreffende
   voorwerp onder toezicht vertoond mag worden.!
   Ik had eens een voorlader (onder het vet ) aan bezoekers kunnen
   tonen ,maar een personeelslid was dat uurtje niet weg te branden
   binnen een straal van 2 meter van me af.
   Mocht U twijfels hebben,zoekt dan een KniL bamboehoed of
   Klewang en dan nog niet te spreken over de Nederlandse
   Krijgsgevangen.of de Indo zelve.
   En iedereen ook het IP in één run naar het RESTAURANT om
   het verdriet van Indië weg te spoelen.
   siBo

   • Loekie zegt:

    “En ja, de latere Minister-President mag hier in deze eregalerij natuurlijk niet ontbreken.

    Colijn was adjudant van Van Heutsz en trok er ook zelf op uit met zijn mannen. Colijn was verantwoordelijk voor de gevangenneming van de vrouwen en kinderen van Panglima Polem. Panglima Polem werd zo gedwongen zijn verzet te staken.

    Tijdens zijn tochten draaide hij zich maar om als er iets gruwelijks uitgevoerd moest worden en stak daarna een sigaar op

    Colijn schreef een brief aan zijn vrouw, waarin o.m. : ‘Ik heb er een vrouw gezien die, met een kind van ongeveer 1/2 jaar op den linkerarm, en een lange lans in de rechterhand op ons aanstormde. Een kogel van ons doodde moeder en kind. We mochten toen geen genade meer geven. Ik heb 9 vrouwen en 3 kinderen, die genade vroegen, op een hoop moeten zetten, en zoo dood laten schieten. Het was onaangenaam werk, maar ’t kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten. ’t Was een verschrikkelijk werk. Ik zal er maar over eindigen.’ Zijn vrouw schreef in de marge: ‘Hoe vreeselijk!!’

    …..schokkend dat Colijn (een tweede luitenant van de infanterie) honderd jaar geleden in de tropen een sigaar kon opsteken, om vervolgens te ontdekken dat zijn soldaten opgetogen twaalf of dertien vrouwen en kinderen hadden gedood……en die man werd later Minister-President en ontving uiteraard ook zo iets als de Militaire Willemsorde.”
    http://home.iae.nl/users/arcengel/NedIndie/colijn.htm

    Wil maar zeggen: kan zijn dat de Knil-attributen niet al te uitbundig worden tentoongesteld, omdat anno heden niet iedereen waardering daarvoor kan hebben.

    • bo keller zegt:

     ik weet er nog één uit 1945/46 uit het zelfde boekie.
     siBo
     .
     Na WOII zijn de Nederlanders niet meer teruggeweest in Atjeh en
     bestuurden de Atjehers ‘zichzelf’. In deze ‘sociale revolutie’ periode werd
     bloedig afgerekend met alle oeléëbalangs die in de ogen van veel Atjehers
     te veel op de hand van de Nederlanders waren geweest.
     Hele FAMILIES zijn in deze dagen uitgemoord.
     Aan de macht van de oeléëbalangs was definitief een einde gekomen

    • P. H. J. Holsbergen zegt:

     Loekie, wat heeft jouw verhaal met de eventuele verhuizing te maken? In die tijd hadden wij in Nederland nog kinderarbeid over moraal gesproken, een mens kostte niets.

   • Paul Vermaes zegt:

    @siBo, ‘k Denk dat in het Cavaleriemuseum te Amersfoort en het Artilleriemuseum van ’t Harde ook nog wapentuig van het KNIL te vinden is.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik heb ook nog een klèwang, ooit bemachtigd op een militariabeurs.

     Pak Pierre

    • bo keller zegt:

     Zijn er meer ,ik heb in meerdere instellingen gewerkt of bezocht.
     Waar ’t mij om gaat dat uitgerekend in een officieel rijksmuseum.
     over het Nederlands militair verleden, o,o vertoond !
     U bent zo te horen nooit in Bronbeek museum geweest.
     mss. in de toekomst een leuke dag van maken en dan
     de Kumpulan in.
     sibo

   • Alle museumstukken hebben ook met de KNIL te maken. Aangezien het ondoenlijk is om alle museumstukken te tonen moet een groot gedeelte in depot gehouden worden, jammer genoeg.

    • bo keller zegt:

     Tsja en de getoonde museum stukken zonder enige toelichting
     of gewoon fout (mis) in het Knil museum vertoond.
     U hoeft ’t ditmaal ook niet te geloven,maar zonnebril afzetten
     en effe rondkijken.
     En het ziekenhuis aandoende gangen,waar nu na al de jaren
     kaalheid een groot schilderij bij komt van het stervensuur
     van de vader der vaderlands ,dacht ik
     siBo

  • Paul Vermaes zegt:

   @P.H.J. Holsbergen, als het domein Bronbeek eigendom van het Ministerie van Defensie is, wat heeft Minister van OCW Mariëtte Bussemaker met een convenant voor invloed op de vestiging van het IHC. Had niet eerder gepraat moeten worden met Jeanine Hennis-Plasschaert?

   • P. H. J. Holsbergen zegt:

    Het Ministerie van Defensie is geen eigenaar maar uitvoerder van hetgeen door de schenker als voorwaarde is gesteld. Aangezien er op het terrein van bronbeek ruimte over was, werd dat voor verhuur aangeboden. Het IHC wilde het huren en vroeg hiervoor subsidie aan . Daar mevr. Bussemaker als Staatsecretaris ook over cultuur gaat heeft zij een convenant gemaakt,. Het gaat niet over invloed doch over afspraken hoe hoog de subsidie wordt en waaraan het besteed kan worden.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Tja mevrouw/meneer Holsbergen,

   Misschien heb ik bij u de indruk gewekt dat ik tegen “Bronbeek” ben zoals het oorspronkelijk is bedoeld, een rusthuis voor oude krijgers die vorst en vaderland hebben gediend onder vaak moeilijke omstandigheden. Het tegendeel is echter waar. Wat mij betreft blijft Bronbeek zoals het is en moet het niet worden opgezadeld met allerlei “Fremdkörper”. Mijn reactie van 20 september 2014 om 22:37 laat daarover, zo denk ik, niets aan duidelijkheid te wensen over.

   Mijn reactie van 21 sep 0009 uur was bedoeld als antwoord op de visie van Boeroeng, die 20 sep 2312 uur o.m. het navolgende schreef:

   Quote

   Bronbeek is van oudsher een centrum van Indische geschiedenis geweest en daarmee ook een centrum van de Indische gemeenschap .
   In mijn idee moet men geen militaire veteranen onderdak geven die niks met Indië te maken hebben. Dat past ook in het convenant wat overheden en instituties indertijd olv Jet Bussemaker hebben ondertekend: Bronbeek uitbouwen als centrum van Indische geschiedenis en ontmoeting.
   Dat houdt op den langere duur in, dat er geen Indië-veteranen meer zijn en dan is het logisch dat Defensie het landgoed overdraagt aan een ander ministerie die dan verantwoordelijk is.

   Unquote

   Boeroeng verwees naar een convenant dat mij tot dusverre niet bekend was (ik hoef gelukkig niet alles te weten) en waarop ik slechts inhaakte met een “IN DAT GEVAL zou de hele oudemannenafdeling van Bronbeek met commandant en al moeten verkassen naar elders – want daar zit binnenkort niemand meer die iets met de krijg in Indië van doen heeft gehad”.

   Het cynisme zal van mijn antwoord hebben gedropen, maar ik wilde toch wel even hard vaststellen dat Bronbeek als rusthuis voor oud militairen geen bestaansrecht meer zou hebben als het convenant waar Boeroeng naar verwijst (zie citaat), zou worden uitgevoerd.

   Dat was alles.

   Pak Pierre

   (militair in de 1ste ijskoude oorlog, voor 7 jaar 2 maanden en 28 dagen)

   • Paul Vermaes zegt:

    @Pak Pièrre: “…Dat houdt op den langere duur in, dat er geen Indië-veteranen meer zijn en dan is het logisch dat Defensie het landgoed overdraagt aan een ander ministerie die dan verantwoordelijk is.”

    Defensie heeft al zoveel moeten afstaan, RK-, Protestante en Humanistische militaire tehuizen en bezinningscentra bijvoorbeeld. Het is een goede zaak, dat Bronbeek niet alleen voor Indië-veteranen maar inmiddels ook voor alle veteranen uit conflictgebieden is bedoeld: dus te allen tijde bij Defensie zal blijven.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Heer Paul,

     Om alle misverstanden te vermijden: De tekst die u aanhaalt komt niet uit mijn koker, maar uit die van Boeroeng. Lees nog maar eens goed.

     Pak Pierre

    • Paul Vermaes zegt:

     @Pak Pièrre, u heeft groot gelijk, accepteer mijn excuses.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Het ging mij niet om de excuses heer Paul, maar fijn dat u ze hebt aangeboden.

     Perkara ketjil.

     Pak Pierre

   • Bronbeek zegt:

    Als nieuwguinea-veteranen op Bronbeek wonen dan kan dat nog 30 jaar en die kunnen vervangen worden door oud-militairen van Indische komaf.
    Ook nog een boel jaren.

 16. buitenzorg zegt:

  Even terug naar de inhoud van het bericht: volgens omroep Gelderland heeft het IHC meer mogelijkheden voor tentoonstellingen als het verhuist. Daar kan ik me iets bij indenken. De vaste tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’ vult een groot gedeelte van het hooofdgebouw van Bronbeek, zeg maar van de buren. Daar kan niets meer bij. De tentoonstelling heeft zo veel geld gekost dat hij er tot 2020 moet blijven. Ruimte voor kleinere, kortere tentoonstellingen is er dus klaarblijkelijk niet, als we Yvonnen van Genugten mogen geloven.
  Stel dat dit klopt, dan blijft het vreemd dat de oplossing wordt gezocht in een nog te bouwen oorlogsmuseum in Nijmegen. Ik kan me niet goed voorstellen dat de onder auspiciën van het IHC ingerichte tentoonstelling Het verhaal van Indië naar Nijmegen wordt gebracht. Het nieuwe museum zal niet nóg meer ruimte voor Indië willen inruimen. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat de staf van IHC + tijdelijke tentoonstellingen naar Nijmegen gaan, en Het verhaal van Indië achterblijft op Bronbeek.
  Een verhuizing kost altijd veel geld, het moet dus iets opleveren.
  Het nieuwe museum is er nog helemaal niet, de financiering is nog niet rond. Mogelijk was het niet het IHC dat het initiatief nam, maar de Nijmeegse stichting? Deze laatste zou misschien niet zo zeer geinteresseerd zijn in Indië, maar meer in de bruidsschat, te weten een aantrekkelijke jaarlijkse subsidie?
  Een vreemde zaak……

  • bo keller zegt:

   Zijn meer vreemde uitspraken gedaan, bijv. het IHC deel in
   Bronbeek blijft ,dus deze plaats(?) blijft bezet .
   Zal Bronbeek wel niet als prettig ervaren.
   siBo

  • Boeroeng zegt:

   Yip Buitenzorg… ik vraag me ook af waarom IHCB zo interessant is voor het Vrijheidsmuseum, die een budgettekort heeft.
   Maar de gemeenteraad van Arnhem is geschrokken en wilt vergaderen van de week. Prima…. misschien dat men ergens een potje kan vimden om op Bronbeek zelf IHCB meer ruimte te geven. Of is het een kwestie van ruimte Willen maken door Defensie.?
   En wie weet … dat Arnhem een gebouw net buiten het landgoed beschikbaar stelt voor IHCB.
   Nou.. dacht ik gehoord te hebben dat in het bijgebouw waar IHCB nu zit er wel een ruimte is, maar in gebruik voor opslag van spullen.
   Die spullen in een goedkope container zetten…. kost wat geld… maar dat is toch niet zo moeilijk ?

   Volgens mij is dat convenant van Bussemaker al weer vergeten door een aantal instanties. Het was vrijblijvend, dus een handtekening zetten was zo gebeurd. En nu zitten er weer andere mensen in de regering, de ministeries, commandant van BB, gemeenteraad Arnhem .. .. die weten van niks.


   In ieder geval kan IHCB de strategie volgen van : ophef maken… instanties onder druk zetten… mogelijk meer ruimte op BB krijgen.
   Nieuwe schaakopening : het bronbeek-indisch.

 17. buitenzorg zegt:

  Sorry, het is geen oorlogsmuseum, maar een vrijheidsmuseum. Ik lees dat de thema´s oorlog, vrede en vrijheid zijn.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb nergens gelezen op welke datum de vrede behoort in te gaan. Een commissie instellen voor nader onderzoek?

   • bo keller zegt:

    #Bronbeek zegt: 21 september 2014 om 11:06
    Als nieuwguinea-veteranen op Bronbeek wonen dan kan dat nog 30 jaar en die kunnen vervangen worden door oud-militairen van Indische komaf.
    Ook nog een boel jaren#

    Is deze ”Bronbeek” onzin verteller, een medewerker van ”Bronbeek”
    of verschuilt hij zich achter deze naam ,die ik regelmatig tegenkomt
    op de Bronbeek site.
    Ben reuze benieuwd naar .Mss.weet Pak Boeroeng waar het
    vandaan komt.
    siBo

    • Boeroeng zegt:

     Bo… het was mijn posting en met een slaperige kop nog moest ik mijn naam invullen.
     Ik schreef Bronbeek ipv Boeroeng.

    • bo keller zegt:

     Pak Boeroeng
     Adoeh ben geschrokken van ”Bronbeek” reactie wat dat kan helemaal niet.
     Blij dat een slaperige ziel, maar wel waar het hart vol van is
     dit neerzet.
     Wel hartkloppingen van gekregen ,maar ja een stevige
     slok achter over slaan doet wonderen.
     siBo

 18. P.Lemon zegt:

  Directeur Yvonne van Genugten.: “”Wij hebben nu een kantoor bij Bronbeek en de tentoonstelling. De tentoonstelling blijft, maar wij willen gaan verhuizen naar het Vrijheidsmuseum.
  Wij willen ons graag verder ontwikkelen en wij hebben het aanbod gekregen om dat daar te kunnen doen. Dat aanbod krijg je maar één keer”, Het centrum wil zich richten op educatie voor jeugd en volwassenen.

  Wie kan hier tegen zijn ( stilstand is nl achteruitgang) en als er met meer dynamiek over het Indische verleden wordt onderwezen zal er met andere ogen naar al die eertijds gerepatrieerden en nakomelingen worden gekeken. En volgens mevrouw van Genugten blijft(sic) de tentoonstelling in Bronbeek (?) en gaat ‘het kantoor’ naar Nijmegen.

 19. Boeroeng zegt:

  Maar hoeveel vierkante meter wilt IHCB dan extra en waarvoor ?

 20. buitenzorg zegt:

  Haal op termijn enkele zalen weg uit de tentoonstelling ‘Het verhaal van Indie’ en je hebt je extra ruimte voor wisseltentoonstellingen. De zalen die betrekking hebben op vooroorlogse periode laat je in Bronbeek, de zalen die betrekking hebben op oorlog en bersiap leen je vanaf 2016 uit aan Nijmegen. Dan heeft Nijmegen enkele jaren een gratis tentoonstelling.
  De ruimte die daardoor vrij komt op Bronbeek vul je in met educatieve wisseltentoonstellingen.

  Als dát nog niet genoeg is, zou het vanuit strategisch oogpunt misschien interessanter zijn het Tropenmuseum te benaderen. Ook dáár kunnen mogelijk wisseltentoonstellingen worden geplaatst, en er is ruimte genoeg. Dit zou het nadeel van de wat excentrische locatie van het IHC op Bronbeek verminderen.

  In beide gevallen houd je de regie in eigen hand. Het gevaar van aansluiten bij een nieuw museum met een zeer brede thematiek is natuurlijk dat je eigen doelstellingen al snel in een hoek kunnen worden gedrukt.

  • bo keller zegt:

   Heer buitenzorg,
   Ik weet een compleet huis op Bronbeek,GEEN HUT.!
   dat als opslag gebruikt wordt ,Wel speciaal ingericht
   als Kantoor met alles erop en eraan.
   En nmm . meer mogelijkheden maar tsja dan moet er
   gepraat worden.
   siBo

 21. Pierre de la Croix zegt:

  Als mijn oude ogen mij bij het lezen van alle reacties niet hebben bedrogen, dan mis ik in het krachtveld dat zich rond het IHC en zijn bestemming heeft ontwikkeld de belangrijkste factor, t.w. de Indische Gemeenschap.

  Ik weet dat de Indische Gemeenschap geen hechte eenheid vormt, maar er zijn toch gremia die zeggen die gemeenschap of delen daarvan te vertegenwoordigen en die als zodanig als gesprekspartner over “Indische zaken” zijn erkend door de overheid. Ik denk dan weer automatisch aan het Indisch Platform, maar misschien zijn er meer, ik ben niet zo thuis in die dingen.

  Ik stel wederom de hamvraag: Waarom roert de Indische Gemeenschap zich niet (behalve dan op I4E, maar daar gaat het zo te zien om een handjevol mensen, helaas) – Waar staat het Indisch Platform in deze?

  Volgens mij kan maar één groep eigenaar zijn van het Indisch, ik herhaal in hoofdletters INDISCH, Herinneringscentrum, en dat is de Indische Gemeenschap, t.w. “zij die uit Indië zijn geboren”.

  Pak Pierre

 22. bo keller zegt:

  Pak Pierre,
  Te Laat
  siBo

  • Pierre de la Croix zegt:

   Apa itoe, Pak Bo.

   Kèn niet te laat. Never te laat. Djam karèt toch?

   Misschien dat onze grote voormannen toch nog op de barricaden klimmen, de Indovaan van Paatje Pffff hoog geheven, de vredige padihalmen en melati afgeplakt, alleen de zwaarden en de golok met de bintang er boven duidelijk zichtbaar.

   Misschien zullen zij roepen: “Aux armes (je heet toch niet voor niets Silfraire). Bevrijd het IHC, óns IHC, van vreemde heersers”.

   That’ll be the day.

   Pak Pierre

 23. hansvschaik zegt:

  Een reactie op facebook (22 september 2014):
  Het IHC is geen lid van IP, zie:

  • Jan A. Somers zegt:

   Volgens de website van het IP is het IHC wel lid van het IP.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Weet de linkerhand van het IP niet wat de rechter doet? Zou mijn negatieve indruk van het IP alleen nog maar versterken.

    Lid of geen lid, als het IP zich opwerpt als DE vertegenwoordiger van de Indische Gemeenschap in Nederland, dan zou het zich richting die gemeenschap pro-actiever kunnen opstellen. Het zou nu ook een ferm standpunt kunnen innemen t.a.v. het huidige gedoe rond het IHC en NIET “op verzoek assistentie verlenen”.

    Terima kasih kembali boontjes, meneer de Voorzitter van het IP.

    Pak Pierre

    • bo keller zegt:

     Zie de aangesloten organisaties bij het Indisch Platform
     http://www.indischplatform.nl/
     Stichting Het Indisch Platform is het overkoepelend overlegorgaan van organisaties en … Stichting Gastdocenten WO II is het geven van voorlichting over d
     siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Bedankt, Pak Bo.

     Ik lees meteen: “Het doel van het Indisch Platform is het opkomen voor en het bewaken van de rechten en de belangen van -de leden van- de aangesloten organisaties”.

     Wah pajah dese. Exclusief voor leden van de aangesloten organisaties dus. Hoeveel zouden dat er zijn, uitgedrukt in procenten van de hele Indische Gemeenschap, als gedefinieerd door het IP? Ik denk een forse minderheid.

     De forse meerderheid van loslopende Indische zwerfkatten (knobbeltje in de staart) – zoals ik – die zich nergens bij hebben aangesloten hebben dus geen platform. Eigen schuld dikke bult.

     Dat weet ik dan ook weer. Ik zal nooit meer griepen op de heer Silfraire Delhayze, voorzitter van het IP. Statutair valt hem niets te verwijten.

     Tja …. en wie wijzigt de statuten? There’s a hole in my bucket, dear Lisa, dear Lisa ……

     Pak Pierre

    • Boeroeng zegt:

     Ik heb nergens gelezen of gehoord dat het IP zich opwerpt als dé vertegenwoordiger op zich.
     Wel naar de regering toe. Als gesprekspartner.
     Maar dan nog kan het IP niet centralistisch in een ledenvergadering besluiten dat een bepaald lid een verkeerd plan heeft voor de eigen huisvesting. Ook niet dat een voorzitter of een dagelijks bestuur een mening uit haaks op wat dat lid wilt.
     Dat moet men niet doen. Afgezien dat het ‘overtillen’ is… dwz men heeft de menskracht niet hiervoor.

     Maar wij onafhankelijke Indische jongens en meisjes op de fora kunnen wel de zaak bespreken, nieuwe inzichten en alternatieven naar voren schuiven.
     Ik vraag me af waarvoor precies men meer ruimte wil. Alleen meer expositieruimte ? Er was ruimte in het gebouw waar men nu zit, maar Bronbeek zet daar materialen neer, ik dacht dat het tractoren waren voor de tuin. Zoiets hoorde ik.
     Het moet toch niet te moeilijk zijn die tractoren en andere materialen ergens anders te stallen?
     Desnoods in grote containers in een hoekje op het erf ? De gemeenteraad is bereid mee te zoeken naar meer ruimte. Heeft de gemeente nog grote containers staan ?
     Hoe zeer is Defensie cq Bronbeekcommander en de politiek het Bussemaker-convenant vergeten?

     Dan dit: moet het bestuur van het IHCB niet meer de publiciteit zoeken om steun te verwerven en de media wakker te schudden ?
     Ze hebben La Winnie toch ? Zeer bekend en geliefd in Nederland.
     Zeg maar hun bronbeekkanon ….


     Zoiets dus……. niet Dikke Bertha, maar
     Charmante Winnie

    • Pierre de la Croix zegt:

     Pak Boeroeng,

     Als het IP voor de overheid gesprekspartner is, dan is voor mij – en misschien voor andere argeloze lezertjes ook – de stap snel gemaakt naar “DE vertegenwoordiger van de Indische Gemeenschap”. Immers, als de overheid ergens uit een uithoek van Nederland Indisch gerelateerd gepiep en geknor hoort, dan zegt ze “ga maar naar het IP, dan horen wij het wel”. There’s a hole in my bucket, dear Lisa ……..

     En dan “wij, die onafhankelijke Indische jongens en meisjes op de fora” die volgens jou de zaak kunnen bespreken, nieuwe inzichten en alternatieven naar voren schuiven. Ik ken van die fora alleen I4E (sorry, it’s the best natuurlijk en ik heb ook wat anders te doen) maar ik denk dat die onafhankelijken die zich op de fora roeren (1) ook zwaar in de minderheid zijn, dus niet representatief voor DE Indische Gemeenschap en (2) niet in staat om hun krachten te bundelen.

     Wat ik hier zit te doen is eigenlijk dus pertjoema. Maar ja, het scherpt mijn geest en helpt bij het stoom afblazen. Ook een nuttig doel, maar ik besef dat het net is als met de vuist in een emmer water slaan: Het water spat op, daarna nog een paar rimpelingen en dan is alles weer rustig op het wateroppervlak, alsof er niets is gebeurd.

     En tenslotte die Hotemetoten als Winnie de Poeh die bij het IHCB de boel wakker moeten schudden. Die Hotemetoten zijn gevraagd omdat ze Hotemetoot zijn en vooral niet om iets te doen. Dat zou voor het dagelijks bestuur alleen maar lastig zijn en de Hotemetoot vindt het werk ook niet prettig. We weten allemaal dat Toezichthouders van wie dan ook, eveneens Hotemetoten, niet van werk houden. There’s a hole in my bucket, dear Lisa ….

     Daadkrachtige Indo’s met SWOT analyses laten zich (nog) niet horen. En dan de vraag of ze naast daadkracht en SWOT-analyses ook over andere essentiële competenties beschikken om effectief te zijn, zoals uitstekende communicatieve vaardigheden.

     De regen stroomt hier naar beneden. Wat te doen? De balé-balé lokt voor een verkwikkend middagslaapje. Met de beste wensen voor vandaag van Pak Ronaldo zal het wel lukken.

     Pak Pierre

  • Jan A. Somers zegt:

   Uit de website van het IP: “Met het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek heeft de Indische gemeenschap er een belangrijke plaats bij om, met alle generaties samen, te gedenken, te herdenken en te vieren. Een plaats waar zij trots kunnen zijn op hetgeen hen bindt.”

 24. Surya Atmadja zegt:

  @ Pak Bo
  Nou dan zal de Indische belangen goed behartigt worden door Indisch Platform.

 25. buitenzorg zegt:

  De tussenstand:
  Het lijkt erop dat het vrijheidsmuseum er voorlopig niet komt. Dus waarschijnlijk geen verhuizing van het IHC. Inmiddels zijn de rapen wél gaar door het naar buiten komen van de onmin tussen IHC en Bronbeek, verpakt in de mededeling dat er ‘onvoldoende expositieruimte’ zou zijn.
  Boeroeng suggereert de plaatsing van een paar containers op het Bronbeekterrein. Ik doe graag mee met een andere out-of-the-box suggestie: Java Post ruimt een deel van zijn onbegrensde virtuele ruimte in voor IHC-tentoonstellingen. Ooit deed ik dit aanbod al aan de IHC-directie, maar misschien was toen de tijd er nog niet rijp voor.
  Met gepast respect en verontschuldigingen aan de gemeente Nijmegen: Indisch4ever en Java Post lijken mij dé IHC´s van de toekomst.

  • bo keller zegt:

   Hierbij alle gebouwen op het Landgoed Bronbeek opgezocht.
   maar het compleet ingericht gebouw ( geen Keet/hut zijnde )
   niet terug kunnen vinden op plattegrond en het staat er echt wel.
   Heel vreemd en wel op een steenworp afstand van het
   kantoor van IHC.
   siBo

  • Boeroeng zegt:

   haha buitenzorg.. we doen onze thing gewoon. Poekoel teroes ya !!
   Virtuele herinneringsplekken hebben natuurlijk de toekomst.
   Maar een museum in real life blijft ook altijd nodig.

  • Loekie zegt:

   Er bestaat al een herinneringscentrum, en dat is heel groot. Het heet Indonesie. Men kan er onder meer wandelen over de grond waar de (groot)ouders over hebben gelopen. Daar hoeft men zich niets te herinneren, daar kan men wel voelen en beseffen.
   Waar men in Nederland over zeurt, is een Indische hangplek met wat foto’s aan de muur en wat attributen in een kamer. Dat echter heeft niets met herinneren te maken. Dat is wel het willen hebben van een world of make believe.

   • Paul Vermaes zegt:

    @Loekie:”Er bestaat al een herinneringscentrum, en dat is heel groot. Het heet Indonesie.”

    Helemaal eens! Ga erheen of bezoek het in de virtuele werkelijkheid van Buitenzorg via Google Earth of Google Maps.

   • Boeroeng zegt:

    Nee hoor. Het verhaal wat men in Indonesia vertelt over Indische Nederlanders is heel flut.
    Indo’s komen nauwelijks voor of in de rol van slechterik.
    Daar heb je niet veel aan dus.

   • Jan A. Somers zegt:

    Je kunt er inderdaad (persoonlijke) herinneringen ophalen, maar het is geen Indië. Indië is nu in Nederland waar mensen verhalen vertellen. Indische verhalen. In I4E slaan we elkaar daarmee wel om de oren, maar het blijven Indische verhalen. Waar we zuinig mee moeten omgaan. Onze geschiedenis, naast de formele geschiedschrijving.

 26. Boeroeng zegt:

  Onderwijl dit:

  Het Vrijheidsmuseum WO II dat in Nijmegen de deuren moet openen, rekent op „een ambitieus hoog” aantal bezoekers. In het bedrijfsplan gaat het museum uit van 200.000 tot 250.000 bezoekers per jaar, maar er zijn in Nederland maar erg weinig musea die dit bezoekersaantal halen.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23119817/__Ambitie_vrijheidsmuseum__.html

  en dit:
  http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/wethouder-snapt-ambities-vrijheidsmuseum-in-de-vasim-1.4547264

  • Pierre de la Croix zegt:

   Vrijheidsmuseum WO II:

   I’m always chasing rainbows
   Watching clouds drifting by
   My schemes are just like all my dreams
   Ending in the sky …….

   Pak Pierre

 27. Boeroeng zegt:

  Cardinalgrenanim

  Welaan, welk een jansaliegeest, welk een amokfestijn. Maak mij commander van Bronbeek en dan ga ik lellen.

 28. eppeson marawasin zegt:

  dié land van herinnering
  dié land van geen-geskiedenis-meer
  dié land van die dooies
  my land jou land ons land
  dié land vra water en hy kry bloed
  dié land wat die vuur in hom dra

  Breyten Breytenbach

 29. Jan A. Somers zegt:

  Volgens mij gaat dat Vrijheidsmuseum niet door. Wet niet zeker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.