Maandelijkse demonstratie stg Japanse Ereschulden

jesparapluMaandelijkse demonstratie Stichting Japanse Ereschulden
Aanbieding petitie 235 tijdens de kumpulan van dinsdag 10 juni 2014.

Een moeilijk gesprek omdat beide partijen vasthouden aan eigen standpunten en aldus geen overeenstemming bereiken. Jammer genoeg leidt dit tot ergernis en onbegrip. Hoewel een kleine kentering gaande is, blijft Japan, zolang het zijn oorlogsverleden niet erkent, een buitenbeentje  voor de internationale gemeenschap. En zolang het niet reageert op de petities!

De demonstraties en petities zetten Japan onder druk totdat hun politici inzien dat Japan uiteindelijk wel op goede voet MOET komen met de buurlanden. Dat lukt alleen door zijn starre houding van ontkenning van zijn oorlogsverleden, op te geven. Het gaat niet alleen om moreel gelijk en een rechtvaardige genoegdoening. Het Rijk van de Rijzende Zon, moet 70 jaar na de capitulatie, eindelijk zover komen om bij te dragen aan de wereldvrede, that is out of  the question!

Ted Hartman levert als gewoonlijk de vrije vertaling van de petitie.

Originele petitie 235

Stichting Japanse Ereschulden

Foundation of Japanese Honorary Debts

     NGO, Status Roster

His Excellency Shinzo ABE

Prime Minister of Japan

The Hague, 10 June 2014

Petition: 235

Subject: Review of the Kono apology.

Excellency,

In our previous petition 234 we stated that the Kono Statement and the Murayama Statement are only limited apologies as they deny Japan’s full liability for the consequences of the Imperial Army’s violations of human rights. We presented the points which should at least be included in the lasting apology by Japan on behalf of its people. The San Francisco Peace Treaty of 1951 did not discharge Japan from its moral responsibility. What happened in the past has a bearing on Japan’s future.

Prime Minister,

The announcement by the Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga that a “verifying team” is to study how the Kono Statement was established and on which facts it was based makes the remarks in our petition 234 even more valid. Although the Chief Cabinet Secretary remarked that the Kono Statement will not be revised during your administration, it begs the question what will happen if the review concludes differently to the official apology. This is why we request the Japanese government in a gesture of penance to promise in the apology that it will never happen again. Indeed a commitment which will be lasting into the future. President Barak Obama’s damning remarks in Seoul following his visit to Tokyo about Japan’s institutionalized forced recruitment into prostitution during World War II as a “terrible, egregious violation of human rights” should be taken into account by the “verifying team”. As should Japan’s general unwillingness to accept the world’s disapproval of Japan’s World War II past. We recommend you instruct your verifying team to involve surviving victims from the Netherlands East Indies (now Indonesia) in its review.

Prime Minister,

The issues which the Foundation of Japanese Honorary Debts presented in her petitions are issues which will not go away. It is not a legal matter but requires an Honorable solution in accepting the moral obligation stemming from the behavior of the Imperial Army during World War II. We are confident that if you put the question to the Japanese people, they will admire your courage and agree to resolve this painful memory of World War II. And this will allow your country to move far more quickly into the future.

We require a personal acknowledgement of the receipt of this petition.

On behalf of the Foundation of Japanese Honorary Debts,

J.F. van Wagtendonk

President

______________________

Vrije vertaling petitie 235  

Zijne Excellentie Shinzo ABE

Eerste Minister van Japan

Den Haag, 10 June 2014

Petitie: 235

Onderwerp: Herziening van het Kono excuus.

Excellentie,

In onze vorige petitie 234 constateerden wij dat het Kono excuus en de Murayama verklaring maar ontoereikende verontschuldigingen zijn omdat ze Japan’s aansprakelijkheid voor de gevolgen van de schendingen van de mensenrechten door het Keizerlijke Leger ontkent. Wij presenteerden de hoofdzaken die in de voortdurende verontschuldiging(en) door Japan namens zijn volk dienen te worden opgenomen. Het San Francisco vredesverdrag van 1951 rehabiliteert Japan niet van zijn morele verantwoording. Wat in het verleden is gebeurd drukt op Japan’s toekomst.

Eerste Minister,

De aankondiging door de Chef Kabinet Secretaris Yoshihide Suga dat een “onderzoeksteam”: was ingesteld om na te gaan hoe het Kono excuus tot stand kwam en op welke feiten het was gebaseerd maken de opmerkingen in onze petitie 234 zelfs waardevoller.

Hoewel de Chef Kabinet Secretaris opmerkte dat het Kono excuus niet herzien zal worden tijdens uw ambtstermijn, roept het de vraag op wat er zal gebeuren als het resultaat tot andere conclusies komt dan het officiële excuus. Daarom vragen wij de Japanse regering als een gebaar van boetedoening in de verontschuldiging te beloven dat het nooit meer zal gebeuren. Waarlijk een verplichting dat het vastgelegd blijft voor de toekomst.

President Barak Obama’s verdoemelijke opmerkingen in Seoel na zijn bezoek in Tokio over Japan’s wettig maken van gedwongen prostitutie tijdens de Tweede Wereldoorlog als een “verschrikkelijke ongehoorde schending van mensenrechten”  dienen door het “onderzoeksteam” in aanmerking te worden genomen. Zo ook Japan’s algemene onwil om de internationale afkeuring van Japan’s oorlogsverleden te aanvaarden. Het is aanbevelenswaardig dat u uw onderzoeksteam instrueert de overlevende slachtoffers van Nederlands Oost Indië (nu Indonesië) te betrekken in de herziening.

Eerste Minister,

De zaken de de Stichting Japanse Ereschulden in haar petities presenteert zijn zaken die niet voorbij gaan. Het is niet een rechtsgeldige aangelegenheid doch vereist een Eerbare oplossing om de morele verplichting te accepteren die teruggaat tot in het gedrag van het Keizerlijk leger tijdens de Tweede wereldoorlog. Wij zijn overtuigd dat indien u de vraag aan het Japanse volk stelt, zij uw moed zullen bewonderen en ermee instemmen deze pijnlijke herinnering van de Tweede wereldoorlog op te lossen. En hierdoor zal uw land veel sneller vooruit komen in de toekomst.

Wij hebben een persoonlijke ontvangstbevestiging van deze petitie nodig.

Namens de Stichting Japanse Ereschulden

J.F. van Wagtendonk, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

4 reacties op Maandelijkse demonstratie stg Japanse Ereschulden

 1. Ted Hartman zegt:

  Goed gedaan, Nelly. Jij en boeroeng behoren óók tot de diehards, niet alleen tegen Japan maar óók tegen onze Nederlandse staat omdat het om een morele rechts erkenning gaat. Wat is waarheid?! Bedankt, Ted

 2. Geweldig werk van Ted Hartman en van onze Indisch4ever!
  Dank u we;!!!

  Ik was 17 jaar toen ik mee moest helpen de kleine jongens van 10 en 11 jaar op vrachtwagens te zetten. Kleine jongens moesten verder zonder moeder of vader. Ook ik had die dag tranen in de ogen. Het heeft ons allen daar in Kamp 10 Banjoe Biroe heel diep aangegrepen en zou veel vaker verteld moeten worden. Het waren kinderen!!!

 3. bokeller zegt:

  En zo is het MONSTER over Nederlands-Indië getrokken
  Dodend en Vernietigend.
  siBo

  • Jos Crawfurd zegt:

   Heer Bo Keller,maar wie is dat Monster of hoe is hij aan deze metamorfose gekomen. Heeft hij niet die supporting van zijn achterband,Rutte c.s.en de regeringen van voorheen of is het in de trant van Pilatus:Ik was mijn handen in onschuld en ga verder met handeldrijven en handen schudden. Dadelijk met de viering van Veteranen dag op het Malieveld mag de Morgenster vlag niet vertoond worden.Hypocrisie Ten top.
   Ach ja ik maak mij boos om iets wat toch niet gerealiseerd mag worden;ook 15 Augustus, belachelijk gewoon weg o.l.v. Bot&Timmermans.
   Mvg Jos Crawfurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.