Indonesia Aktua

 • Tienduizenden mensen zijn de afgelopen tijd ziek geworden door de luchtvervuiling op het Indonesische eiland Sumatra
 • Het tarweverbruik in Indonesië zit in de lift. Aanjagers zijn de economische groei en toenemende vraag naar gemaksvoeding.
 • Zeker 11 mensen zijn om het leven gekomen door een aardverschuiving in de Indonesische provincie Papoea
 • De hoogste islamitische rechtsgeleerden van Indonesië hebben een fatwa uitgesproken tegen stroperij.
 • Opgepakt en kaalgeschoren: Indonesische islam drukt punkjongeren de kop in. Punk vs sharia met video
 • Forse sterfte in ‘dierentuin des doods. Een ernstig vermagerde Bengaalse tijger stief er afgelopen week aan een longontsteking.
Dit bericht werd geplaatst in Indonesia actueel. Bookmark de permalink .

2 reacties op Indonesia Aktua

 1. Paul Vermaes zegt:

  @Boeroeng op de link “Het tarweverbruik” las ik: “Het tarweverbruik in Indonesië zit in de lift. Aanjagers zijn de economische groei en toenemende vraag naar gemaksvoeding. Gezien het huidige verbruik importeert Indonesië de komende vijf jaar meer dan 10 miljoen ton per jaar, stelt Rabobank in een dinsdag verschenen rapport. Daarmee komt het land in de top drie van mondiale tarwe-importeurs.”

  20 jaar geleden las ik in een artikel over de nieuwe polders, dat de Dienst Zuiderzee Werken ook tarwe verbouwde: 150 man van de dienst zorgden voor een jaarlijkse productie van 14 miljoen ton tarwe per jaar. Van Nederlandse tarwe kun je geen witbrood bakken, wel gesubsidiëerd Regeringswit brood. De rest van de jaarlijkse productie werd geëxporteerd naar Noord-Afrika. Ten tijde van dat bewuste artikel importeerde Nederland uit Canada en de VS 80 miljoen ton tarwe waarvan wel witbrood te bakken was.
  ‘k Weet niet of de Dienst Zuider Zee Werken nog steeds tarwe verbouwd, maar mocht dat zo zijn dan zou de Dienst kunnen voorzien in de jaarlijkse tarwebehoefte van Indonesië.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Die Dienst Zuiderzeewerken is van heel lang geleden. Het was een grote dienst binnen Rijkswaterstaat die de hele klus moest klaren. Tot aan de verhuizing van de nieuwe inwoners (ook boeren) toe. Dus niet alleen afsluiten en inpolderen, maar ook ontginnen, wegen, bruggen, dorpen en steden bouwen. Ook het tijdelijk bestuur vormen, het lijkt wel een militair bestuur na een oorlog. Ook bijvoorbeeld zelf besturen, burgerlijke stand en al dat soort burgerlijke zaken. Een junta van ingenieurs uit Delft en Wageningen. Een dienst waar lastige ingenieurs naar toe werden gezonden in de hoop dat het rustige figuren werden. Niet dus. Dit alles totdat de provincie en de gemeenten werden gevormd. Uit deze dienst is na 1953 de Deltadienst voortgekomen, met al hun verzamelde ervaring.
  Bij het ontginnen is in het begin heel veel koolzaad gezaaid, ideaal voor de imkers. ik was er niet zo kapot van, koolzaadhoning kristalliseert snel uit, je moet er een bijl bij leveren. Toen de echte boeren kwamen (veel uit Zeeland) werd het assortiment natuurlijk ruimer, ook tarwe.
  In Nederland kun je vooral zachte tarwerassen kweken, die zijn niet zo geschikt voor diverse bakproducten. Die tarwe wordt dus naar het buitenland verkocht, en harde tarwe elders gekocht.
  Link met Indonesië: bij die dienst werkten ook velen uit Indië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.