Ayoh Mama

Website: Vader Paul werkte in 1977 een half jaar in ziekenhuis Rumah Sakit Hative op Ambon en kerst 1994 waren we er met z’n allen een maand. Sindsdien hebben we een zwak voor Ambon.  Voor ons bezoek aan Ambon in 1994 hebben we een aantal Molukse traditionals ingestudeerd. Toen we terug kwamen werden we gevraagd die liedjes ook hier te spelen. Sindsdien spelen we vaak op Molukse manifestaties/ bijeenkomsten

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Ayoh Mama

 1. Boeroeng zegt:

  Het gaat goed met de integratie.

 2. eppeson marawasin zegt:

  Ik had dat jaar Abraham gezien en op 25 november ook voor het eerst de van Dijckband horen en zien optreden. De aanleiding was van verdrietige aard.

  Met de trein naar Amsterdam. In mijn herinnering (?) was het vooraf niet ver lopen van CS naar het Museumplein. Viel achteraf toch tegen. Het was winderig koud, maar het zonnetje scheen en het was gelukkig droog. Op mijn vragen werd ik gelukkig steeds de goede kant op gewezen. Hèhè, locatie van bestemming bereikt. Het duurde best wel lang voor de stoet zich eindelijk in beweging zette.

  De stille tocht was begonen. In de Mozes en Aäronkerk zou die middag worden stilgestaan bij en nog meer aandacht worden gevraagd voor de ‘Kerusuhan Ambon’; het religieuze conflict in de Molukken. Een gezamelijke actie van Molukse moslim- en christenorganisaties in Nederland

  Prominente aanwezigen waren de PvdA-burgemeesters Johan Stekelenburg van Tilburg en Jacques Wallage van Groningen.

  Wat mij is overkomen toen de van Dijckband aantrad is waarschijnlijk voer voor psychologen. Maar bij de aanhef van de eerste woorden van het lied schoot ineens mijn jaren geleden overleden moeder, waarvan ik meende haar verlies te hebben verwerkt, in mijn gedachten en ik brak. Het was niet van ‘ik schoot even vol’, maar echt een tsunami van tranen. Onbeheersbaar. Ik moest waarlijk verschrikkelijk chuilen. En of het nu kwam omdat dit liedje tot het favoriete repertoire van moeder behoorde, of dat het in maleis werd gezongen of vanwege flarden van de tekst die kon verstaan, ik weet het niet. Heb er geen verklaring voor. Maakt niet uit. Het was lekker en het voelde goed.

  Dit liedje was het: http://www.youtube.com/watch?v=ZhwSbwn1RdI

  De van Dijckband; tja, kleine meisjes worden groot. Als familie treden ze niet meer op. De kinderen maken tegenwoordig andere muziek onder de naam The Souldiers en dat klinkt zo: http://www.youtube.com/watch?v=BfMNfh4Lqzw

  en zo http://www.youtube.com/watch?v=igOCV_tUYxo

  Om navraag te doen of er nog CD’s te koop zijn van de van Dijckband of de DVD van de Ambon-Toer 2009, contact via pvdjvr@kpnmail.nl

  e.m.

  • bo keller zegt:

   Pak Eppeson
   Van Harte Bedankt voor het liedje.Het voelde goed.
   siBo

  • H. Boers. zegt:

   Heer E.M. …. waarvan ik meende haar verlies te hebben verwerkt, in mijn gedachten en ik brak……

   Daarom zijn wij kinderen van onze moeders toch? Ik ben een ietsie pietsie ouder dan u, maar de jaren dat ik mijn moeder niet kende, zijn bijna gelijk het aantal jaren dat ik oud ben. En telkens weer, als ik bloemen neerleg op de plaats waar ooit haar graf lag, overkomt mij hetzelfde… alhoewel mijn herinneringen over haar slechts een portret groot zijn…. De betekenis van “Gandonge” ken ik ook helaas niet en toch….

   Nog een prettige dinsdag toegewenst.

  • eppeson marawasin zegt:

   Terima kasik Bapak Keller dan Pak Boers!!!

   “ mari Mama gendong beta
   la bawa pulang dolo é
   ke tanah yang kucinta
   Ambon manis é ”

   e.m.

  • Sil. zegt:

   Iedereen schiet vol wanneer hij de taal van zijn land of van zijn moeder, moederstaal, hoort. Het is als een lokroep.

 3. Huib zegt:

  Pak Eppesom

  Betul, één van de mooiste en gevoeligste liederen uit ons land van herkomst die ik ken. Vol van heimwee. Er schiet een brok van in je keel.

  Een parel en wat een liefdeslied. Ken niet alle woorden letterlijk maar gevoelsmatig wel. Een liefdeslied uit de Orient die zijn weerga niet kent. Ook de vertolking is zeer byzonder en verdient veel lof.
  Een kniesoor die op uitspraakfoutjes let.

  Hiermee heeft Pak Boeroeng ons een groot plezier gedaan.

 4. Pierre de la Croix zegt:

  Ontroerend verhaal van Pak Eppeson. Een bepaald lied doet bij mij de ogen ook volschieten. “Ständchen”, als laatste lied ten gehore gebracht bij het afscheid van mijn zuster.

  En wat een openbaring voor mij, die Van Dijk Band. Zo kan de jeugd van tegenwoordig dus ook zijn.

  In de vijftiger jaren v.d.v.e. werd het Molukse lied nog op de landelijke radio vertolkt (er waren nog maar 2 “Hilversums”), ik meen door het ensemble “Bintang Sinar”. Kom er nu maar eens om.

  Pak Pierre

 5. Indonesia heeft veel mooie liedjes door andere stammen( suku’s) gecrieerd zoals de Batak en Menadonesen,dat afkomstig is van de liedjes uit de kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.