Soekarno’s kampen

gastpikirans

Bo Keller pikir-pikir over Boeng Karno.

Na al de afschuwelijke kampverhalen en het plaatsen van een groot beeld van Boeng Karno, wat ik als een soort persoonsverheerlijking aanvoelt, dacht ik; Laten we deze persoon ‘ns goed doornemen.
En ook door Pak Pierre hint (18 okt.te 22.36u) inz. (show)proces van Jungschläger en Schmidt en in m’n hoofd hangend ”RAZZIA AGUSTUS’ ‘ben ik gaan speuren en trof onderstand stukje aan geschreven door R.Raben.
Of is het al eerder aan bod gekomen in I4E anders graag geplaatst (naar je inziens).
Ben dan zeer benieuwd naar de reacties van de jongere Indo-generaties.

Rembo Raben in 2009 :
Er is altijd veel aandacht geweest voor de politieke repressie onder het bewind van de Indonesische president Soeharto (1967-1998). Maar ook zijn voorganger Soekarno sloot dissidenten op. De koloniale praktijken van het Nederlands-Indische regime waren een goede leerschool voor de latere machthebbers in Indonesië.

Biografen van Soekarno hebben weinig aandacht gehad voor de repressieve kanten van Indonesiës eerste president. Zijn afkeer van de parlementaire democratie naar westers voorbeeld is bekend, en ook de onttakeling van dat systeem heeft de nodige aandacht gekregen. Maar men laat weinig los over de politiek gevangenen die onder Soekarno’s bewind zijn vastgezet.

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

38 reacties op Soekarno’s kampen

 1. Surya Atmadja zegt:

  Zijn afkeer van de parlementaire democratie naar westers voorbeeld is bekend,
  —————————————————
  Is ook bekend.
  Parlementaire democratie a’la Het Westen doet gewoon niet.
  Zijn keuze van “geleide democratie” is een logische keuze geweest.
  Men moet kijken naar de Indonesische samenleving op dat moment, waar de meeste kiezers relatief laag of slecht geschoold zijn .
  Ook de aanwezige belangentegenstellingen op economische en politieke gebied omdat Indonesia uit verschillende streken met verschillende achtergronden hebben .

  V.w.b Jungschlager en Schmidt , is ook interessant om het boekje Nederland staat terecht (?) te lezen.
  Vraag me af of de kennis van nu ( complot theorieen , dacht dat er boeken zijn geschreven) zoals de rol van Soldaat van Oranje , van Prins B , de verkoopt van wapens aan TNI etc de processen van toen
  kan verklaren , ondersteunen of verwerpen.
  Dat er een show werd gevoerd is duidelijk, vandaar dat werd gezegd ” Nederland staat terecht” .
  Of het terecht is weten we (nog) niet.
  http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/1999-2000/Mieke-Bouman.html

  • Jan A. Somers zegt:

   Voor een staat in wording kan ik mij tijdelijk een geleide democratie best voorstellen. Tijdelijk!

   • Arthur Olive zegt:

    Dr. Milton Friedman, de 1976 nobel prijs winnaar in economic sciences, heeft eens gezegd: “Nothing is so permanent as a temporary governement program”.
    Geleide democratie blijft permanently tijdelijk!

 2. bo keller zegt:

  Het proces Jungschlager en Schmidt,de SHOW”

  Princen herinnert zich nog levendig de uitspraak van een van de getuigen dat verdachte Schmidt was gesignaleerd tijdens het vervoeren van wapens, in een Pontiac. Hij had 175 Lee Enfield-geweren bij zich gehad, om een terroristengroep mee uit te rusten. Advocaat Bouman eist dat proefondervindelijk zal worden nagegaan of dit verhaal wel kon kloppen. Er komt een Pontiac op het grind voor het rechtbankgebouw, en soldaten proberen 175 geweren in te laden. Bij vijftig is de kofferbak vol. Daarna wordt de cabine volgestopt, aan alle kanten steken de geweren naar buiten. Uiteindelijk telt de openbaar aanklager 175 geweren, het bewijs is geleverd. Maar mr Herman Bouman herinnert eraan dat de wagen geréden heeft met die geweren, en dat is met deze zware belading niet goed denkbaar. De aanklager geeft opdracht de wagen te starten. “Met de assen slepend door het grind sukkelde de auto een paar centimeter vooruit,” herinnert Cees Princen zich. “Maar dat was voldoende: zie je wel, hij rijdt, riep de aanklager triomfantelijk, en daarmee stond voor hem de schuld van de verdachte vast en was de getuige betrouwbaar gebleken

  siBo

 3. SiL. zegt:

  Zoals Surya Atmadja schreef: dit is allemaal bekend. Ook dat hij het niet zo nauw nam met de christelijke moraal: hij was een rokkenjager die als bijbaan president had.
  Deze pikiran is weer de zoveelste aanval op de eerste president van Indonesië uit buitenlandse hoek.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Laten we het dan maar weer over die moordzuchtige J.P. Coen hebben. Misschien was hij ook rokkenjager. Zal hij weinig pret aan die hobby hebben beleefd op Pulau Telandjang.

   Pak Pierre

  • Mas Rob zegt:

   “Biografen van Soekarno hebben weinig aandacht gehad voor de repressieve kanten van Indonesiës eerste president.” Eerlijk gezegd vraag ik me af hoe Remco (met een C) Raben hier nou toch bij komt. Ik ken eigenlijk geen enkele biografie die geen aandacht besteed aan de uitschakeling van politieke tegenstanders door Soekarno.

   • bo keller zegt:

    Remco Raben (1962) studeerde geschiedenis in Leiden. Hij was jarenlang werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Momenteel doceert hij niet-westerse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij schrijft over Indonesische, Aziatische en koloniale geschiedenis. Recente boeken zijn De oude Indische wereld en de bundels Van Indië tot Indonesië en Het koloniale beschavingsoffensief
    siBo

   • Surya Atmadja zegt:

    Mas Rob, op 25 oktober 2013 om 12:38 zei:
    Ik ken eigenlijk geen enkele biografie die geen aandacht besteed aan de uitschakeling van politieke tegenstanders door Soekarno.
    —————————————————————-
    Zonder de biografieboeken te lezen van Cindy Adams , lambert Giebels en het boek Dibawah Bendera Revolusi etc kan men ook in Indonesische sites / boeken lezen hoe het gegaan was met zijn (politieke) tegenstanders .
    Zelfs zijn vrienden / strijdgenoten krijgen last als ze te veel kritich opstelden.
    Jammer , daardoor raakte hij geisoleerd en kreeg hij niet de juiste adviezen.

    Dibawah Bendera Revolusi is mijn eerste boek over Soekarno, gekregen van mijn oude heer , hij was toen een grote fan van B.K , zoals vele van zijn generatiegenoten.

  • van Beek zegt:

   Setuju Sil! ah sudah, biarin aja…

   • bo keller zegt:

    ”Razzia Agustus”

    Jaren geleden zat ik in de gevangenis wegens m’n verkeerde
    ”Bloedsoort” en natuurlijk de razzia’s ondervonden om me
    duidelijk te maken,dat ik maar een nietig schepsel was.
    Dan ga ik het een beetje vergelijken met het onderstaande plus
    de aantallen 15000 gearresteerd (niet gedood zoals bij JPC)
    zoveel slechteriken en hopelijk niet alleen op Java.
    En dit alles kan je toch nmi niet afdoen met ”
    ah sudah, biarin aja…

    Augustus 1951 vond een grootscheepse arrestatiegolf plaats. Veel prominenten werden opgepakt en in gevangenissen samengebracht. Deze gebeurtenis is de geschiedenis in gegaan als de ‘Razzia Agustus’.
    De regering verantwoordde de arrestaties met het argument dat er een staatsgreep ophanden was.

    Zelfs zestien parlementsleden werden gearresteerd, meest van communistischen huize.
    Veel andere arrestanten waren voormannen van de arbeidersbeweging, journalisten en opvallend veel” Chinezen.”

    In totaal werden er, volgens mededelingen van de regering, ongeveer 15.000 mensen vastgezet.

    Dat zijn grote aantallen, die de hoeveelheid politiek gevangenen in de Nederlandse tijd nog overtroffen.

    siBo

    • SiL. zegt:

     Logisch. Chinezen kwamen toch uit een communistisch land? De Amerikanen zaten ook achter de heksenjacht op communisten.
     Slamat merdeka Bo Keller.

    • bo keller zegt:

     Vreemde gedachte gang over de Chinezen nmi. waren
     vele Chinezen al eeuwenlang in Indonesia.
     En de anderen waren ook zeker eeuwenlang geleden aankomen
     waaien.
     Oja, dat waren duivels de stokende Amerikanen .
     siBo

 4. Huib zegt:

  Was Soekarno Christen? Nooit geweten, zo leer je nog eens wat.
  Maar Christen of niet rokkenjagen is wel een leuk tijdverdrijf.

 5. Huib zegt:

  Hoeveel slachtoffers heeft die vermaledijde JPC eigenlijk gemaakt. Bestaan daar cijfers van. En hoe zit het eigenlijk met Daendels en van Heutz? Zijn er nog meer notoire massamoordenaars of schuinsmarcheerders bekend die huis hebben gehouden in de Gordel van Smaragd? Laten we nu maar een volledig “coming out” hebben.
  Weest niet beschroomd en spaar geen kool of geit.

  • bo keller zegt:

   Ik pik er wat uit.

   Soekarno beschreef zijn visie op de opsluiting van zijn tegenstanders aan zijn Amerikaanse biografe Cindy Adams
   :
   ‘Dit is geen gewone tijd.
   En ik ben geen gewone man.
   Ik leid nog steeds een revolutie…
   Dat betekent dat je bij de wet van de revolutie moet leven:
   verpletter je vijanden. Dood of word gedood.
   Sluit op of word zelf gevangengenomen.’

   Zo’n uitspraak lijkt een verklaring van dictatuur en totalitarisme.
   siBo

  • Surya Atmadja zegt:

   JPC is een stedenbouwer , dat zeggen mensen uit zijn tijd.
   De juiste tekst moet ik eerst nalezen.
   Dus zonder hem kon VOC Jayakerta niet verwoesten en bouwen tot Batavia .
   De conquest van Jayakerta was legendarisch, met alleen maar 1 slachtoffer aan de zijde van de VOC .
   Jammer dat de Heeren in Patria de naam Nieuw Hoorn hadden afgewezen.

   • Jan A. Somers zegt:

    citaat: “met alleen maar 1 slachtoffer aan de zijde van de VOC ” Vóór de verovering hadden de Nederlanders zware verliezen geleden, het hoofd van de gesneuvelde luitenant Abraham Jansz. werd in het zicht van de Nederlanders op een bamboestaak gespietst. Ook was opperkoopman Van den Broecke zo onvoorzichtig in te gaan op een uitnodiging voor een feest bij de regent, waar ook de Engelse admiraal Thomas Dale aanwezig was, en waar hij met zijn delegatie gevangen werd genomen. Ik dacht dat bij de eigenlijke verovering geen Nederlanders waren gesneuveld. De mythen en legenden vermelden wel dat er één Javaan (of Bantammer) was gesneuveld, vergeten te vluchten? Tenminste één vijand was wel nodig (zonder tegenstander geen oorlog!) om via conquest soevereiniteit te kunnen claimen: “In deser vougen hebben wy die van Bantam uut Jacatra geslagen, voet en dominie in ’t landt van Java becomen. (…) Het fondament van soo lange gewenste rendevouz is nu geleyt (…). Siet ende considereert doch, wat een goede corragie vermach”.
    Op de rede van Bantam wist Coen de gevangen Nederlanders vrij te krijgen: “De pangoran sprack seer schoon, zeyde niet anders dan vrede ende vrientschap met ons te begeeren.” Maar op 22 januari 1620 schreef Coen dat deze “nae der Mooren aert, gestadich practiserende hoe my best van cant soud mogen helpen (…) heeft de coninck van Jacatra (…) ontboden, dat hy de generael Coen soud doen ombrengen, hem belovende (…).”

    • Surya Atmadja zegt:

     Jan A. Somers, op 25 oktober 2013 om 16:22 zei:

     citaat: “met alleen maar 1 slachtoffer aan de zijde van de VOC ” Vóór de verovering hadden de Nederlanders zware verliezen geleden,
     —————————————————–
     Dat was ook de reden waarom JPC naar de Molukken was gevlucht.
     En dat hij later terugkwam .
     De rest is geschiedenis

    • Jan A. Somers zegt:

     Sorry Boeroeng, maar Hr. SA verdient een iets meer compleet antwoord. Vandaar deze lengte op een verkeerde plaats.
     Dat was geen vlucht! Het merendeel van de schepen was in de Molukken, die ging hij ophalen. Alleen kon dat niet snel, met de Westmoesson heen, met de Oostmoesson terug. Fragmenten uit mijn dissertatie:
     Om het conflict niet te laten escaleren leenden de Nederlanders de vorst 1000 realen “tot opbouwinghe van sijne stadt”! De vorst bleef zich echter vijandig gedragen maar liet na in te grijpen nu het nog kon: de Compagnie had immers haar krijgsmacht in de Molukken geconcentreerd. (…) In december 1618 arriveerde echter een Engelse vloot bij Bantam welke er een VOC-schip met rijke lading uit Patani buit maakte. Het machtsevenwicht bij Java was in één klap verschoven: de Engelse vloot werd geschat op 14 à 19 schepen en het leger van Jakatra op een paar duizend man. De Nederlandse vloot bestond uit zeven schepen waarvan enkele met een kleine bemanning voor reparatie bij Onrust lagen. De bezetting van het Nederlandse fort stelde weinig voor: naast de commandant en opperkoopman Pieter van den Broecke een predikant, een arts, drie officieren en een onderkoopman, 65 onderofficieren, beambten en ambachtslieden, 15 artilleristen, 70 soldaten, 25 Japanners, 16 Chinezen, 70 Javanen, circa 75 op de Portugezen buit gemaakte slaven en circa 35 vrouwen, totaal ongeveer 375 personen.
     Uit contacten met gecommitteerden van de East India Company in Ban-tam bleek dat de Engelsen uit waren op oorlog. Op 30 december verscheen de Engelse vloot bij Jakatra. Op 31 december begonnen schermutselingen die voortduurden tot 3 januari, maar onbeslist bleven. Mede vanwege gebrek aan munitie werd besloten Coen in de Molukken de hoofdmacht van de Nederlandse vloot op te laten halen, en met de oostmoesson terug te komen. (…) In Bantam verhinderde de regent dat de Engelsen, (…) Tevens werd een leger naar Jakatra gestuurd, volgens Van der Chys om zowel Jakatra, de Engelsen als de Nederlanders te onderwerpen. (…) De vorst van Bantam zag zich de buit ontgaan en stuurde een leger naar Jakatra, waardoor het de Engelsen niet lukte de Nederlanders uit het fort te evacueren. De Bantamse commandant nam Jakatra voor Bantam in bezit; Van den Broecke met de zijnen werden door de legeroverste naar Bantam gebracht. De Engelsen zochten nu steun bij de Nederlanders in het fort. (…) De Engelsen vreesden hierdoor de gunst van de vorst van Bantam te verliezen, braken het beleg op, en scheepten zich op hun vloot in. (…) Op 9 mei kwam het bericht dat Coen met een vloot onderweg was, en op 27 mei bracht een jacht de opdracht van Coen, dat de vorst van Bantam moest worden gelast zich afzijdig te houden. De vloot verscheen echter al de volgende dag voor Jakatra; de Bantamse vorst vreesde dat ook Bantam zou worden aangevallen en trok zijn krijgsvolk uit Jakatra terug. Tijdens het begin van de landing op 29 mei, om het fort te ontzetten, werd in een vergadering van Coen en Raden besloten in Jakatra het zo lang gewenste rendez-vous te stichten. Hierbij had waarschijnlijk de gedachte meegespeeld dat zo’n vestiging, waar dan ook, zonder veroveringsoorlog nooit mogelijk zou zijn.

  • Jan A. Somers zegt:

   Voor Banda heb ik hier een tijdje terug een schatting gemaakt, ca. 2500. (je kunt niet meer doden maken dan er mensen wonen). Daarnaast heeft de ‘aanrander’ van zijn pleegdochter de doodstraf gekregen (dacht ik).

   • bo keller zegt:

    Veel bekende namen voor me.
    En niet uit de VOC periode ,maar namen uit ongeveer
    50 jaren terug, daar moeten de kenners toch meer van weten.
    siBo

    Yunan Nasution, een van de leiders van de verboden islamitische partij Masjumi, was in januari 1962 van zijn bed gelicht en opgesloten met andere politiek gevangenen. De talloze verhoren gingen over zijn partijlidmaatschap en loyaliteit aan Soekarno’s Politiek Manifest.
    In de ruim vier jaar die volgden werd hij van gevangenis naar gevangenis gevoerd, zonder ooit te worden berecht.

    Onder de noodtoestand was dit geoorloofd,
    maar ook na de intrekking ervan op 1 mei 1963 bleven de gevangenen vastzitten.
    Het grootste deel van de tijd verbleven ze in een kleine gevangenis in Madiun op Oost-Java,
    die al sinds de revolutie in gebruik was voor politiek gevangenen.
    Hun vrijheid kwam pas in 1966,
    na de machtsovername door generaal Soeharto.

    Soetan Sjahrir, Sultan Hamid, Schmidt, Princen, Mochtar Lubis en Pramoedya Ananta Toer: het zijn de bekendste namen
    onder de duizenden gevangenen die tijdens het presidentschap van Soekarno zijn gearresteerd
    en lange tijd zijn opgesloten, vaak zonder enige vorm van proces.

    Internering bleek een effectief middel om tegenstanders uit de roulatie te houden.
    Dat was het in koloniale tijd al; het bleef een gevierde methode onder het presidentschap van Soekarno en zou onder Soeharto tot grote hoogten worden gebracht

   • P.Lemon zegt:

    Alle inwoners: andere tijden en dus andere moraal !?

    Bijna 15.000 inwoners van het Indonesische eiland Banda werden in 1621 vermoord onder leiding van gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. Toch schaamt 71% van de Historisch Nieuwsbladlezers zich niet voor hem.
    De laatste editie van het geschiedenisblad besteedt uitgebreid aandacht aan de Gouden Eeuw en in het bijzonder aan de in Hoorn geboren Coen (1587) https://indisch4ever.nu/2009/12/22/jan-pieterszoon/

    • Jan A. Somers zegt:

     Hoe komt u aan dat getal 15.000? Uitgaande van het aantal mensen dat op dat kleine eiland hebben kunnen wonen, komt mijn schatting tot ca. 2500. omgekomen bewoners. Ik heb dat enige tijd geleden op deze site uitgerekend. Met als verschil dat die 15.000 als waarheid wordt gebracht, terwijl ik niet verder kom dan tot een ruwe inschatting. Het gaat hier om het eiland Lontor, ongeveer 10 bij 2 = 20 km2. Ter vergelijking in Nederland het Waddeneiland Vlieland. Twee keer zo groot, 40,2 km2, met een bevolking van 1107 mensen.

   • bo keller zegt:

    En dat allemaal op afstanden van hier tot ginder ,zonder radio’s
    wel met de terzake kundigheid van de bestuurders inz, stromingen
    vlaggen signalen en vaste afspraken en taal problemen.
    Het is wel geschiedenis.
    siBo

    • Jan A. Somers zegt:

     Geschiedenis is kommer en kwel. Een beroepshistoricus heeft er geen problemen mee, gewoon een paar honderd doden min of meer. Maar een geïnteresseerde leek heeft het moeilijk. Ik zeg dan: meten is weten, veel weten is veel verdriet. Dan zijn die doden er ineens. Heeft u ze wel eens geborgen? Na een twee weken in een tropisch klimaat? Het is gek, maar we werden er een beetje melig van. Totdat onze Indonesische ploegbaas zei: rustig jongens, doden zijn ook mensen.

 6. Huib zegt:

  We zijn op de goed weg. Wat vind ik die oud-Hollandse teksten toch meesterlijk. Bedankt daarvoor Pak Jan A. Somers. Ende consideert niet maar doe wel en sie niet omme.

  Meesterlijk vind ik ook de vondst van Pak Bo met de flamboyante tekst van Boeng Karno. Zo ken ik hem weer en als ik mijn ogen dicht doe zie ik ook Boeng voor me met zijn brede charmante smile van oor tot oor daarbij.

  Hier is de blauwdruk voor de Bersiap perfekt door hem zelf weergegeven. Doden of gedood worden. Natuurlijk kreeg hij samen met zijn aanhangers later van zijn opvolger van hetzelfde laken een pak aangemeten. Maar helaas kende de aantallen slachtoffers zijn weerga niet. Maar hij heeft er dus kennelijk zelf om gevraagd. Maar soms heb ik de indruk dat het geen pak was, maar een mantel der liefde die hij aangemeten heeft gekregen.

  Pak Surya toch, maar één slachtoffer aan de zijde van JPC? Ik durf zijn naam al niet meer voluit te schrijven. Een echte sloper die man. Of moet ik zeggen een stadsvernieuwer. Eerst afbreken wat je niet bevalt en dan een volledige nieuwe stad bouwen tot meerdere eer en glorie voor Patria en die stad gaan we toch niet Nieuw Hoorn noemen. Nieuw Amsterdam had nog wel gekund. Maar verrekt die stad hebben ze al in Amerika gebouwd en Willemstad ook al trouwens en ook al zonder al te veel doden. Wat blijft er dan nog over dan de prachtige naam Batavia, een echte hormat aan de afkomst van de stedebouwers.

  Maar er zullen beslist in de Gordel van Smaragd nog meer lieden uit vroeger tijden daar zijn die wisten hoe ze de botte bijl, musket of bamboe roentjing grootschalig moesten hanteren en zo vele koppen moesten laten rollen. En ik doel hier niet op de koppensnellers.

  Ik denk dat we nog even door kunnen gaan.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou …. hoeveel weduwen zouden de regimes van de Boeng en Pak Harto hebben opgeleverd? Een dorado voor de Hoogedelgeleerde Vrouwe Prof. Mr. Dr. Liesbeth Zegveld om uit te spitten. Kan een levenswerk worden.

   Uit nieuwsgierigheid even geklikt op “Jungschläger en Schmidt” in de Pikiran van Pak Bo en de discussies van toen op I4E gevolgd. Die vonden precies 2 jaar geleden plaats. Toeval?

   Ik was gelukkig nog niet in beeld op I4E, althans deed ik in die discussie gelukkig niet mee en Pak Surya noemde zich, met veel gevoel voor understatement, Si Geblek.

   Voor mij even een opfrissertje van het terugtredend geheugen. Indertijd werden die processen in De Telegraaf breed uitgemeten, onder de 1ste generatie in NL waren ze gesprek van de dag. Ook thuis dus. Bovendien was Sultan Hamid van Pontianak een persoonlijk vriend van mijn vader; Pa stuurde wel eens pakjes naar hem in de gevangenis die, naar pas later bleek, waren aangekomen.

   Ik herinner mij de foto’s van Jungschläger en Schmidt tijdens hun proces. Mannen die murw gebeukt waren, geestelijk en – ik sluit dat niet uit – ook zeer letterlijk. Voor mij inderdaad een raadsel waarom Leon Jungschläger met zijn antecedenten toch naar Indonesië was teruggekeerd.

   Later in militaire dienst en in het bedrijfsleven nog met een paar oud Nefis mannen te maken gehad. Een werd na zijn pensionering in de late tachtiger jaren v.d.v.e. reisleider en bezocht als zodanig vele malen Indonesia, zonder dat hem een stroobreed in de weg werd gelegd. Een andere vertelde dat hij Indonesia niet binnen mocht en dat hij daar ook niet veel trek in had.

   Grenzeloze bewondering was er voor mevrouw Mieke Bouman, als ik mij niet vergis van huis uit geen advocate, die de verdediging van de heren J en S op zich dorst te nemen toen haar man Herman tot persona non grata was verklaard.

   Ik ken nog één persoon die namens Nederland, ik meen het Ministerie van Justitie, als adviseur ondersteuning heeft geboden in het proces. Hij is nu 92, een beetje boengkok maar nog steeds helder in de kepala. Moet nog eens vragen of hij wat meer kan en vooral wil vertellen over zijn ervaringen.

   Zou Nederland in die eerste roerige jaren van het Soekarno bewind werkelijk hebben gepoogd, mede via allerlei (idealistische) avonturiers als Raymond Westerling en de Soldaat van Oranje (Hazelhoff R.), het regime van de Boeng te ondermijnen om opnieuw een koloniale vinger in de pap te krijgen?

   Ik geloof er geen pest van. Nieuw Guinea moest wel behouden blijven en de Papoea’s begeleid naar ontwikkeling en zelfbestuur, maar dat was dan dat. Zelfs Luns moest hebben ingezien dat Indië als zodanig voorgoed was verloren. Alleen de claxon van zijn dienstauto moet volgens Wim Kan hebben geklonken als Paoeaaa, Papoeaaa, Papoeaaa.

   Pak Pierre

   • bo keller zegt:

    Grenzeloze bewondering was er voor mevrouw Mieke Bouman.

    Volgens de Nederlandse journalist Willem Mooijman laat de Mobrig, de Indonesische politiemacht die voor de veiligheid moet zorgen, met opzet een gat in het kordon vallen, waardoor de menigte Mieke Bouman kan bedreigen. Mooijman, die hoortde dat de mensen haar willen lynchen, sleept haar snel mee en verbergt haar in een soort kast in het gerechtsgebouw. Vandaar kan ze ongemerkt over een muur vluchten en ontkomen. Mooijman moet voor zijn leven rennen. Hij krijgt, zoals hij het zelf noemt, “”en lel met een losgetrokken waterleidingpijp””en loopt uiteindelijk bloedend als een rund de politiecommissaris tegen het lijf die hem bescherming biedt en de menigte kalmeert.

    Terugkijkend is ’t niet zo heel lang geleden .De JPC.lag wel
    verder weg maar de herinnering daarvan is nog zeer levendig.
    Tja daar zijn ook volgens de kenners 15000 mensen gedood.
    siBo

   • Huib zegt:

    @ Pak Pierre

    Er is nu al weer werk aan de winkel voor de hooggeleerde vrouwe, want ik lees net in een ellenlang artikel in de Stentor van vandaag van de hand van journaliste Wilma van der Maten onder de kop

    SMARTENGELD VOOR DE GOEDE SIER
    en subtitel
    Nederlandse militairen richtten in 1947 een bloedbad aan in het Indonesische dorp Rawagede. Hoe verstandig is de schadevergoeding die negen weduwen kregen? Het geld is vaak na een dag alweer op.
    en ik citeer enkele beginregels:

    “De oogjes van weduwe Lasmi (88) gaan ondeugend glinsteren als ze doorheeft dat de journaliste die op de stoep voor haar huisje zit uit Belanda – Nederland – komt. Ze veert helemaal op uit haar hazenslaapje en vraagt mierzoetjes: Meisje, heb je nog wat geld voor me meegenomen?” Waarop ze vervolgens boosaardig schreeuwt: “Mijn geld uit Nederland is alweer op, helemaal op, schoon op!”
    Ze kijkt woedend naar het toegestroomde publiek dat zich om haar heen heeft verzameld. “Ingepikt door jullie!”, roept ze tegen de buurt- bewoners, die hartelijk om de oude ‘heks’ moeten lachen.

    En zo gaat het nog ruim 6 pagina kolommen verder.

    Heb het hele artikel nog niet gelezen maar ik wil het je dit toch niet onthouden. Misschien zijn er handige lui die het hele artikel zo van internet kunnen plukken.

    • bo keller zegt:

     Erbarmelijk wat nu over hun (de nabestaanden) heen komt. Laat deze
     oude mensen met rust na al de aandacht.
     Zo gaat men toch niet om met deze weduwen. Ik ben verbijsterd!
     siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja Pak Huib …. ik had zoiets al eerder gelezen en in ieder geval verwacht dat die weduwen onmiddellijk zouden worden kaal geplukt. Er kon niet eens een nieuw gebitje op overschieten.

     Hoe kortzichtig kan een mens – in dit geval de hoogedelgeleerde vrouwe – alsmede de uitdelende Nederlandse overheid, zijn om deze weduwen, als je hun oude dag toch wat wil opvrolijken, een handvol geld toe te werpen en vervolgens hard weglopen.

     Ik weet niet meer precies hoe het verhaal in elkaar zat, maar uit de Griekse mythologie (kregen we vroeger op de HBS) herinner ik mij het verhaal van een Godin die overal waar zij kwam een gouden appel in het gezelschap gooide, waarover dus onmiddellijk herrie ontstond.

     De godin heette Eris, haar appel die tweedracht zaaide ging verder door het leven als twistappel.

     Enfin, maak dat de hoogedelgeleerde vrouwe maar eens wijs. Die denkt aan héél andere dingen, heeft héél andere belangen, zo vermoed ik.

     Pak Pierre

 7. Huib zegt:

  Als argument voor de inbreng van Pak Bo dat er tijdens de Augustus 1951 razzia o.a. veel communisten en Chinezen werden gearresteerd
  zegt SiL. “logisch die Chinezen komen toch uit een communistisch land etc…”

  Dacht toch niet dat er 1951 zoveel communistische immigranten uit China Indonesia zijn binnen gekomen om daar het communisme te gaan verspreiden. Of misschien als koelie?

  Volgens mij waren het doorgaans allemaal Indo-Chinezen die al generaties lang in vml. Ned.Indie leefden en werkten evenals trouwens de Bombayers zoals de Brits-Indiers vroeger werden genoemd.

  En al zouden ze uit communistisch China gekomen zijn, ontgaat me toch de logica om ze en masse in het cachot te donderen en weg te laten rotten.

 8. bo keller zegt:

  Dit stukkie is wel van ±12jaar terug maar wel hoe het met deze
  bevolkingsgroep toen vergaan is.

  siBo

  Veel Chinezen zijn succesvol in het zakenleven en de industrie van Indonesië, wat hen niet geliefd maakt onder landgenoten. Bij sociale onrust heeft de woede van demonstranten zich in het verleden vaak gericht tegen Chinezen..

  Ook bij de onlusten in de zomer van 1998, toen veel Indonesiërs de straat opgingen om te protesteren tegen de ernstige economische crisis en het bewind van de toenmalige president Soeharto, waren zij het doelwit. Honderden Chinezen in de hoofdstad Jakarta werden vermoord, vrouwen verkracht en winkels en huizen vernield. De gewelddadige uitbarsting had een kapitaalvlucht tot gevolg..

  De hervormingsgezinde president Wahid heeft na zijn aantreden afgelopen najaar opgeroepen tot tolerantie jegens etnische minderhed

 9. Peter van den Broek zegt:

  @dhr Huib
  Bovenstaand verhaal: argument 1…dacht toch niet …..argument 2 ….of misschien als koelie…..argument 3 Volgens mij waren het doorgaans….argument 4: en al zouden ze…..

  Het komt erop neer dat het hele verhaal van veronderstellingen als los zand aan elkaar hangt want wat heeft dhr Huib eigenlijk bewezen:… dat zijn gehele verhaal volledige onzin is en je mag het in een democratisch land nog opschrijven ook.

  En dan het eeuwig durend Indogezeik over die weduwen van Rawagede : Die dames hebben tenminste hun Recht gehaald en gekregen en nog schadevergoeding en verontschuldigingen op de koop toe.

  En wat hebben de Indo’s voor de oorlog in het Binnen/Buitenkamp de bersiap en het hartelijke ontvangst gekregen ….. een bord vol frustraties, hartzeer. ja, dan g je die weduwen toch als pispaal en zwarte schaap/Piet gebruiken. Waar is de uitlaadklep

  Waarom nodigt het Indisch Platform die Mevr. Zegveld uit, die wordt hier op de site afgemaakt omdat ze advocaat is en succes heeft. Waar zijn we toch mee bezig.Laat haar eens het voortouw nemen. Als ik haar trackrecord lees, dan veeg ze Rutte en het hele kabinet van tafel. . Ik hou wel van intelligente dames

  Wat willen we dan als Indo’s, zwijmelen in ons ongelijk maar je moet wel gelijk krijgen, daar gaat het in het leven om. Nee hoor dan gaan we op zijn Indisch die weduwen en de advocaat afzeiken. Maar iets tegen het Indisch Platform ondernemen, die al jaren met zoveel succes tegen de overheid loopt te klooien,nee niks ..Ben ik blij dat ik niet in Nederland woon ander ben ik verplicht echt iets te ondernemen….Ik ga me maar bezighouden met biologische vis uit Kroatie

  • Pierre de la Croix zegt:

   Nou meneer Van den Broek, nu moet ik mijn gelofte even breken en reageren op een schrijfsel van u, zij het na grote aarzeling, want ook dat schrijfsel druipt weer van de horkerigheid.

   Het moet toch maar nu ik lees dat u blij bent dat u niet in Nederland woont. Daar ben ik namelijk ook erg blij om. Loop ik niet de kans u zo maar tegen het lijf te lopen. We zijn dus allebei blij om het zelfde. Dat is heel memorabel.

   Groetjes aan de biologische vis uit Kroatië. Ruikt lekker hè? Voor u zeker lekkerder dan de geur van het gezeik van al die Indo’s. Mijn gezeik dus ook. Ieder z’n meug zullen we maar zeggen.

   Pak Pierre

Reacties zijn gesloten.