TV 3 juni : Hollandse Nieuwe

TV Nederland 2, 3 juni  20.25 uur,
een documentaire van Leonard en Hetty Retel Helmrich:
Hollandse Nieuwe is al meer dan duizend jaar een fenomeen. Het is niet weg te denken uit onze nationale cultuur. Jaarlijks kijken miljoenen landgenoten in binnen- en buitenland uit naar de komst van het eerste vaatje. Hollandse Nieuwe is een film over Nederlands laatste echte haringvissers.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

47 reacties op TV 3 juni : Hollandse Nieuwe

 1. Boeroeng zegt:

  Leonard en Hettyyyyyyyyyyyyyyyyyy..
  Hollandse roots… mooi en zo. Haring, kaas, VOC, tulpen, pikketanussie, dijken, polders, molens .

  Doe nou eens iets over jullie Brabantse roots
  Carnaval !!

  • Jan A. Somers zegt:

   Die eerste vaatjes zijn mij te duur. Maar ook die maatjesharing is toch wel verrekt lekker!!! Rendang bij de maaltijd, een harinkje vooraf.

   • eppeson marawasin zegt:

    Memories are made of this; het was nog voor de crisis. De beide vrouwen des huizes waren in geen velden en wegen te bekennen. Nou ja, ’n kilometertje of wat verderop aan de kant van een grote recreatieplas, nog net buiten het gehoorbereik van het voorbij dopplerende verkeerslawaai van de A15.

    Een warme, nee, een hete zomerdag. Geen enkel welkom zuchtje wind vanuit de polder door de openstaande achterdeur. In deze drukkende atmosfeer van ‘cat on a hot tin roof’ lagen voor mij op een groot vierkant V&D-bordje ter waarde van negen euro en vijfenvijfig cent in Alfoerse rangschikking, vijf uitgespartelde Hollandse Nieuwe van meer dan een tientje. Ik kreeg ze er voor, omringd door glinsterende geblokte uisnippers. Een niet te versmaden actie van Bos Vishandel uit Spakenburg. Ter linkerzijde van de harinkjes stond een botol koel overheerlijk helder Heineken. Geluk is te koop!

    Ja, soms herinner je je weer ineens datgene, wat niet op het boodschappenlijstje stond 🙂

    e.m.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Over assimilatie gesproken: Een glaasje ijs en ijskoude korenwijn (van Pak Bolles natuurlijk) smaakt ook best bij een lekkere vette malse haring en …… doodt iedere worm die de diepvries heeft overleefd.

     Pak Pierre

    • eppeson marawasin zegt:

     Uit een vierkante fles kèn ook. Hoe wilt u de Bok ma? Laje vader d’r buiten Lucas. IJs en ijskoud zonder wormen. Wormen? U bent in de war met slang en kantjil op vuurwater.

     e,m,

    • Ronny zegt:

     Mezcal is een mexikaanse sterke drank en een van die dranken heeft de naam Tequila.
     Hier is een Mezcal met wormen. Ik heb zelf bij iemand een borrel van die Mezcal gedronken waar op de bodem een rups lag. Drank was best lekker.

     http://www.spiritualia.be/blogs/angelus/2010/4/vreemde-gebruiken-over-tequila-mezcal-en-wormen.html

   • bo keller zegt:

    Gepikt van
    Klootwijk aan Zee vist op haring.

    De beroemdste haring van Nederland is de maatjesharing en het beste maatje is de koninginneharing.. En er is nieuws. Haring hoeft niet gekaakt te worden. Kop er af is ook goed.
    Met kop of staart of hoe dan ook, ik krijg er bibbers van
    Smakelijk !!

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nog steeds niet geassimileerd, Bo?

    Pak Pierre

   • eppeson marawasin zegt:

    Andere landen, andere zeden! Gelukkig maar, meneer Keller.

    http://www.youtube.com/watch?v=iwTH7bBgZhM

    멋진 식사

    e.m.

    • eppeson marawasin zegt:

     P.S. over ‘kaken’ gesproken!

     e.m.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Ik kan niet tegen de smaak van inkt.

     Pak Pierre

    • eppeson marawasin zegt:

     … kroontjespen trauma?

     e.m.

    • bo keller zegt:

     Ieder zijn meug,zeg ik maar.
     In gevangenschap heel lang geleden,alles naar binnen gestouwd
     wat maar enigzins bewoog en soms niet eens.
     Maar dat was toen bittere noodzaak,maar om nu een
     ”gekaakt” vissie met een bijzonder luchie naar binnen
     te laten glibberen is voor mij niet weggelegd.
     siBo

    • Ronny zegt:

     Ieder zijn meug,zeg ik maar.
     In gevangenschap heel lang geleden,alles naar binnen gestouwd
     wat maar enigzins bewoog en soms niet eens.
     Maar dat was toen bittere noodzaak,maar om nu een
     ”gekaakt” vissie met een bijzonder luchie naar binnen
     te laten glibberen is voor mij niet weggelegd.
     siBo

     Mij mogen ze er voor wakker maken.

     Ronny

 2. Ronny zegt:

  Dat herinner ik mij er aan dat ik nog twee diep gevroren pakjes van 2 per pak nog in diep vriezer heb. Gauw eentje ontdooien.

  Ronny

  • Chris zegt:

   Sorry Ronny, ingevroren haring klinkt me nou niet bepaald smakelijk in de oren… af en toe een verse van de kraam gaat nog wel. Ga zo snel mn diep gevroren lempers ontdooien,die was ik ook vergeten 😉

   • Pierre de la Croix zegt:

    Zo lang de Hollandse Nieuwe anno 2013 nog niet is aangeland (dat gebeurt geloof ik pas over 2 weken omdat de haring door de kou nog niet vet genoeg is), eten we HN 2012 uit de diepvries en die is best lekker.

    Indien bij een goede haringboer gekocht is de smaak niet van gloednieuw te onderscheiden.

    Toegegeven …. ontdooide lemper is ook lekker, twee ontdooide lempers nog lekkerder, drie is top.

    Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     P.S.: Ik heb begrepen dat de haring na de vangst wordt gekaakt en direct daarna – nog op het schip – diep wordt ingevroren.

     Dat is een wettelijke verplichting, om de haringworm te doden die schadelijk kan zijn voor het menselijk darmkanaal.

     Selamat makan!

     Pak Pierre

   • Ronny zegt:

    Sorry Ronny, ingevroren haring klinkt me nou niet bepaald smakelijk in de oren… af en toe een verse van de kraam gaat nog wel. Ga zo snel mn diep gevroren lempers ontdooien,die was ik ook vergeten 😉

    Daar gaat niets boven de nieuwe en verse.
    Echter de export kwaliteit worden zeer snel diep ingevroren en smaken vrij goed.

 3. eppeson marawasin zegt:

  @ bo keller, op 4 juni 2013 om 00:28 zei: In gevangenschap heel lang geleden,alles naar binnen gestouwd wat maar enigzins bewoog en soms niet eens. Maar dat was toen bittere noodzaak,/…/@

  Dag meneer Keller, die bittere noodzaak wordt natuurlijk gegenereerd door een oerinstinct: ‘overleven’. Ik heb die bittere noodzaak dankzij o.a. de moedige aanwezigheid van soldaat De la Croix cum suis gelukkig nimmer gekend. Sprinkhaan is niet aan mij besteed; ook niet voor de probeer. Ja, alleen als-tie kan kukelen. Eppeson de Dooper klinkt ook niet echt sexy. Of neem de larven van de sagopalmkever. Ze worden niet voor niets engerlingen genoemd. Ondanks dat ze naar het schijnt een eiwitrijke voedselbron vormen voor den mensch. http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/MHM01:D1076

  Zelf ben ik met vis uit de Vlissingse haven opgegroeid. Ik at alles wat mij daarvan werd voorgeschoteld; óók de vissenogen. Wanneer, hoe en waarom weet ik niet meer, echter van vissoep en sonton moet ik absoluut niets meer hebben. De ikan goreng van moeder blijft onovertroffen. In mijn herinnering waren het in stukken gesneden gebakken gestoomde makrelen. Het geheim van ‘adoe enak sêh’ zal wel in de toevoegingen hebben gezeten. Zo had vader een specialiteit van vis (makreel?) in zuur. Of de vis eerst werd gekookt en dan in een azijnbad ging of meteen al in azijn werd gelegd, echt ik heb geen idee. Maar lekker!!! En net als ikan kuning niet te versmaden bij makan papeda. 😉

  Vader at ook alles; van longen, tongen, staarten tot aan het kraakbeen. Op patrouille had vader altijd graag een Orang Menado mee. Schijnen alles te eten wat meer dan twee poten heeft en al wat vleugels heeft, behalve een vliegtuig en een tafel. Maar één lekkernij heeft hij altijd geweigerd, namelijk ‘broodje aap’. Onlangs vernomen dat men in Dordrecht ‘aap’ gewoon in de koelkast bewaart. Schijnt een Afrikaanse delicatesse te zijn. Het waren verdwaalde westwaarts gevaren Indonesiërs, een orkaan ramde ze uit koers, die rond het jaar 500 het gebruik van makan monyet voor het eerst op het Afrikaanse continent hebben geïntroduceerd (prasasti congololo***).

  Hoe ik nu weer zo off topic ben geraakt van Hollandse Nieuwe! Angin Mammiri?
  http://www.youtube.com/watch?v=SoJfMizYvRk&NR=1&feature=endscreen

  ***don’t shoot the messenger

  e.m.

  • bo keller zegt:

   Ja, alleen als-tie kan kukelen. Zei U!

   Tja,dan heeft jan haan/hen nog een delicatesse ,volgens
   de kenners nl, , de neus van de pastoor .
   Verschrikkelijk wat we allemaal naar binnen slobberen
   en vergeet niet wat we hier voor de hond (?)
   vroegen aan de Hollandse slager.
   Mvg siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Ja, in Vlissingen de ondermaatse tong. Die mocht niet worden verkocht, dus lekker goedkoop. En natuurlijk de garnalen. Gek, maar in Zeeland was in die tijd de haring niet zo populair. Die heb ik pas in Holland goed leren eten.

   • eppeson marawasin zegt:

    Tja … meneer Somers, en dan te bedenken dat men in het Zeeuwse toch wel weer prat gaat op Willem Beukelszoon uit Biervliet als man die, in tegenstelling tot wat de plaatsnaam doet vermoeden, niet het bier uitvond maar juist het haringkaken.

    Ik wil de Zeeuwen niet voor het hoofd stoten, maar zelf denk ik dat het Vlamingen waren die het eerst met het kaken van haringen op de proppen kwamen. Ik zeg het maar niet al te hardop.

    Overigens zag ik in de docu de naam ‘Dogger bank’ langs komen. Even los van herinneringen (visrijk) aan aardrijkskunde op de lagere school; in menig dorp of stadje heette de plaatselijke visboer De Doggersbank. Zo ook in de mijne. Heel veel later is er een vestiging van de ING-Bank ingetrokken. Da’s meer van ‘boter bij de vis’, zeg maar!

    e.m.

   • Mas Rob zegt:

    En in het zeeuwse krijg je wel uitjes bij de haring, maar géén zure augurk. Rare jongens, die Zeeuwen…

    • Ronny zegt:

     En in het zeeuwse krijg je wel uitjes bij de haring, maar géén zure augurk. Rare jongens, die Zeeuwen…

     Toen ik nog in Den Haag woonde, nam ik altijd mijn haring van een tent achter de HEMA en die hadden een grote schaal met fijn gesneden uien om de haring er door te halen maar ik heb daar ook nooit zure augurk bij gekregen.

     Ronny

    • Mas Rob zegt:

     Ha, Ronny…
     Het was een opmerking uit flauwe meligheid omdat haring niet écht mijn lievelingseten is. Geef mij maar ikan lele.

     Haring met zuur is trouwens een Mokumse gewoonte..

 4. van den Broek zegt:

  Het schitterend camera- en montagewerk van Helmrich doet me soms duizelen . Meeuwen duiken in het water en even later zie je dezelfde meeuwen onder water zwemmen op zoek naar haring. Opeens zie ik gedesorienteerd wat pootjes die zwembewegingen maken. Dan bemerk ik dat het dezelfde meeuwen zijn die op het water zwemmen maar dan van onderaf gefilmd. Daarna zie ik die meeuwen van bovenaf gefilmd met daar beneden die kotter.

  in bovengenoemde commentaren wordt bijna niks gezegd over de film, dus ik vraag me af wie van deze Heren ueberhaupt die film heeft gezien. Controlevraag: wie is tante Anna en waar staat de muur met namen???

  De haring wordt op het Nederlandse schip, SCH22 direct gekaakt, terwijl op het Noorse schip de haring ongeschonden aan land komt en daar aan Nederlandse handelaren wordt verkocht. Waarom dit verschil??

  • P.Lemon zegt:

   Noorse haring: aan land verwerkt….

   “Elk jaar in de voorzomer strijken de directeuren en inkopers van de grote Nederlandse haringhandelaren hier neer in huurhuisjes, bij elkaar hooguit tien man. ‘We kennen elkaar allemaal’, zegt Parlevliet. Ze kopen de haring van Noorse vissers en zien erop toe dat de vissen volgens hun eigen pekelrecept wordt verwerkt in de drie fabrieksruimtes die de Nederlanders huren van hun Noorse compagnons.

   De haringhandel is in handen van een handjevol familiebedrijven uit Katwijk en IJmuiden. ‘Er heerst een machocultuur’, erkent Parlevliet. ‘Het is een oud-ambachtelijk beroep. Je moet geaccepteerd worden of niet.’ Zelfs anno 2010 werken hier op directieniveau nauwelijks vrouwen. De 24-jarige Ilena van der Plas, dochter van de directeur van Parlevliet & van der Plas, de grootste haringhandelaar van Nederland, is van plan om na haar studie inkoper te worden. Graaiend in een bloederige bak haring zegt ze: ‘Elke keer als ik dit zie, weet ik dat ik hierin verder wil’.

   Voor Nederlandse handelaren is het een vervelende bijkomstigheid dat Noren traditioneel geen maatjes eten. ‘Het is moeilijk om mensen iets te laten klaarmaken dat ze niet lusten,’ zegt Teun Hoek van haringhandel Hoek, al ruim veertig jaar in het vak. ‘Je merkt een soort desinteresse voor het product. Het gaat hen uiteindelijk toch om de economische voordelen. Soms zien ze haring bijna als visvoer. Drie kilo haring is namelijk genoeg om een kilo zalm te laten groeien. Dan denken ze: dat kan uit.’
   http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/988023/2010/06/04/In-een-Noors-vissersdorp-speuren-naar-de-beste-Hollandse-Nieuwe.dhtml

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ach ja meneer Van den Broek, te uwen gerieve geef ik toe dat ik een van die commentatoren ben die de film niet heeft gezien.
   Te mijner verdediging moge ik aanvoeren dat ik mij niet heb verstout om mijn commentaar op de film te richten.

   Eerlijk gezegd heb ik mij afgevraagd waarom zo’n bij uitstek Nederlands onderwerp ruime aandacht moest krijgen op een site als I4E. De enige binding met Indië heeft de maakster van de film, maar dat op zich leek mij toch onvoldoende grond om het product van haar arbeid te kwalificeren als “Indisch” of “iets wat de Indische gemeenschap aangaat”.

   Ik lijk door andere commentatoren in mijn verwarring te worden bevestigd, want ook zij, onder wie een gerenommeerde keukenprins, konden van die haring nog geen pèpèsan maken. Ze lustten hem allen rauw zoals de totoks, met of zonder uitjes en zuur, geen sambalbij.

   Hoe graag ik u ook verder terwille zou zijn, ik heb geen idee wie tante Anna van de film is (misschien een vissersvrouw die op de uitkijk staat, u weet wel, van “tante Anna, ziet gij iets komen?”) en over de plaat met namen kan ik slechts het vermoeden uitspreken dat menig vissersdorp een gedenkplaat heeft met namen van vissers die op zee zijn gebleven. Ik weet zeker dat ik er eentje op Urk heb gezien en als ik mij goed herinner staat er ook een in Katwijk onder de vuurtoren en wellicht in het Zeeuwse Arnemuien waar, als de klokken luien, de vreugde soms wordt vermengd met droefenis, als een schip op zee gebleven is …….

   Pak Pierre

   • Pierre de la Croix zegt:

    Oeps …. vergissing. Het is niet “Ze lustten hem allen rauw zoals de totoks ….” maar “Ze lustten hem allen rauw zoals de totoks, behalve één …….”.

    Pak P.

    • bo keller zegt:

     Hier toch maar een gejat recept

     Receptjes waren gebaseerd op het “ontzuren” in witte wijn en voor een dag of twee marineren in een geschikt smaakmakend mengsel, op basis van ervaring en traditionele receptuur.

     Mix 1 deel Deense aquavit (Aalborg) of Korenwijn of Jenever, 1 deel wittewijnazijn, 2 delen olijfolie, een half deel witte suiker, gesnipperde ui naar smaak, wat zout, wat gekneusde (vierseizoenen) peperkorrels en een bosje gehakte dille. Marineer hierin een paar eind van het seizoen haringen (voor de vroege, groene is dit moord!) in de koelkast voor een uurtje of wat, alvorens op roggebrood of toast te eten. Zorg dat de haringen ruim in de marinade liggen en zo nu en dan gekeerd worden.
     Nmi.nog griezeliger,maar tja voor de liefhebber.
     Gezondheid siBo

    • Pierre de la Croix zegt:

     Hmmmm …. dat recept van Bo lijkt me de moeite van het proberen waard. Als het niet smaakt, gewoon wat aquavit of korenwijn bijgieten, net zo lang tot de tong aangeeft dat het gerecht “op dronk” is.

     Op de Noorse tanker (thuishaven Sandefjord) waar ik mijn laatste reis als beroepszeeman maakte leerde ik voor het eerst vis, waaronder haring, met en in allerlei zoetigheid eten, ook in combinatie met gekookte aardappelen.

     De firma Appel uit Bremen levert blikconserven met haring in room- en mosterdsaus. Iedere keer als mijn vrouw en ik in Duitsland zijn nemen wij een voorraadje mee. Lekker op brood of om zo maar in een roekeloze bui uit het blik te lepelen. Voor zover ik weet heeft Appie zoiets nog niet in het dagelijkse assortiment.

     Tja …. waarom wel haring met zuur en niet met zoet?

     Pak Pierre

   • Ronny zegt:

    >>>>>>>>>>en wellicht in het Zeeuwse Arnemuien waar, als de klokken luien, de vreugde soms wordt vermengd met droefenis, als een schip op zee gebleven is …….

    Pak Pierre

    Ik denk dat u lyrisch begint te worden.

    Ronny

   • Arthur Olive zegt:

    Pak Pierre, uw observatie dat de enige binding van de film met Indie de maakster is omdat ze Indisch is, is juist.
    De Indische Hetty Retel Helmrich is de “Red Herring” hier.
    Het is een Engelse gezegde om de aandacht af te leiden van de originele kwestie, in dit geval de film over de vangst van haring.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja Pak Arthur …. daar heb je het al. Daar ben ik dan in gestonken, om het maar bij visserijtermen te houden.

     Pak Pierre

   • Boeroeng zegt:

    Pierre,

    Leonard, Hetty en Hetty’s zoon Jasper (doet de montage…niet onderschatten hoe belangrijk dat is ) zijn van Indische komaf en zij hebben enige internationale faam met eerdere producties.
    Daarom is ook deze nieuwe documentaire van hen Indisch Nieuws.
    Het topic zelf is maar 6 zinnetjes. Zoveel aandacht is dat niet.
    Dat de lezers zoveel reageren is hun verdienste.
    Boleh toh ?

 5. eppeson marawasin zegt:

  @van den Broek, op 4 juni 2013 om 13:16 zei:@

  Ach … heer Van den Broek, dit is natuurlijk niet de (aller)eerste documentaire over de haringvangst. Maar dat u dan weer kennelijk out of the blue de ik-vraag-me-af-vraag in de groep durft te gooien zonder verder verdiepend integer empirisch onderzoek, luidende @in bovengenoemde commentaren wordt bijna niks gezegd over de film, dus ik vraag me af wie van deze Heren ueberhaupt die film heeft gezien.@, zou iedere willekeurige academisch afgestudeerd marineman in totale wanhoop hoofdschuddend en aldoende ernstig nekwervelletsel oplopend weer herwaarts hebben doen keren. Laat staan ‘den gewone zeeman’.

  En om dan ook nog eens met controlevragen aan de gang te gaan, terwijl juist in éen van [CITAAT] ‘bovengenoemde commentaren’[EINDE citaat] juist wordt verwezen naar @ K(l)ootwijk aan Zee vist op haring.@

  Alzo, waar die muur met namen staat: ‘ik zou het echt niet weten!’
  Overigens die typische Berlusconi-vraag kan zowel slaan op de Italiaanse Anna Magnani als op de Zweedse Anna Nilsson. Maar als u Tante Anja bedoelt, dan is dat de zuster van de moeder van Bert, de zoon van ………

  Wel moet ik, al applaudiserend toegeven dat u het begin van de documentaire op kundige wijze zeer beeldend hebt beschreven. Compliment daarvoor! U hebt oog voor kunstbeschouwing. Jammer is dan weer dat u achterwege laat welke zeevogels op gracieuze wijze, als het ware het einde van de documentaire in duiken. Evenwel, indachtig de lijfspreuk van J.P. Coen en de doodgravertjes uit Erik (of het klein insectenboek) ‘waar leven is, is hoop’.

  Of er ook een boodschap, een moraal in de documentaire zat? http://www.youtube.com/watch?v=Vj6lGolErPw

  e.m.

  • Jan A. Somers zegt:

   Ook ik heb die film niet gezien. Misschien wel verstandig niet te veel in de keuken te kijken. Veel weten is veel verdriet!

   • Peter van den Broek zegt:

    Maar Heer Somers, weinig weten is nog meer verdriet, kijk maar of de gemiddelde Nederlander/journalist weet het verschil weet tussen een Indo en een Indonesiër, Dat is toch hetzelfde als wat is de hoofdstad van Australië.?kwee nie. !!!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Het is toch “Wat niet weet, wat niet deert”?

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     Vraag een indo wat een indo is! Moord en doodslag! Maar u heeft wel gelijk.

    • Ronny zegt:

     Maar Heer Somers, weinig weten is nog meer verdriet, kijk maar of de gemiddelde Nederlander/journalist weet het verschil weet tussen een Indo en een Indonesiër, Dat is toch hetzelfde als wat is de hoofdstad van Australië.?kwee nie. !!!

     In Amerika weten velen niet het verschil tussen Nederland en Denemarken en denken dat dit hetzelfde is.

     Ronny

 6. bo keller zegt:

  Nah ,U schudt me een beetje op met vraag een indo wat een indo is.
  Moord en doodsslag1
  Jang benar nou en wat ik wel weer weet is, dat een Indo meer
  in zich heeft dan een Indonesiër en of een Hollander.
  Het is geen verwaandheid. of iets dergelijks, ’t is gewoon zo.
  siBo

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat vind ik nou het probleem: Hij heeft veel meer in zich dan een Indonesiër en een Hollander. Hij heeft heel veel in zich van twee heel verschillende soorten mensen. En dat in variabele hoeveelheden. Dus veel verschillende soorten Indo. Allemaal wel aardig hoor. Ik maak me er niet druk over. Ik had niets te zeggen toen ik ontstond, ik had niets te zeggen toen ik ter wereld kwam, ik was (en ben) er. Zoals ik ben. Goh, ben ik op mijn oude dag nog (amateur) filosofisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.