Film Perjalanan in de maak

perjalalanMet dit project willen we graag een verhaal vertellen dat gaat over de groep uit Nederland waar nog maar zelden aandacht voor is: De Indonesiërs. Dit geldt voornamelijk voor de generatie van nu. De eerste reis naar Indonesië is voor velen een belangrijk fase in hun leven. http://www.perjalanan.nl/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Film Perjalanan in de maak

 1. Elmi zegt:

  Indonesiërs-Indo’s……de termen worden weer doorelkaar gebruikt.

 2. si John zegt:

  Verder worden in verhaal de term Indo en Indisch gebruikt.
  Doe het dan ook in het begin om geen verwarring te scheppen.
  Ze moeten begrijpen dat dit voor de Indo een gevoelige snaar is.

 3. P.Lemon zegt:

  Zo zie je maar weer…voor de 3e generatie en volgend met deels aziatische roots is de omdoping van het nederlands (koloniaal) grondgebied dwz Nederlands Indië in de staat Indonesië geen halszaak. Wel voor de zgn 1e en 2e generatie die met ressentiment aan de periode terugdenken toen ze hun geboortegrond gedwongen verlieten. Het is wel sakit hati om dan van de tjutu’s en onwetende jongere witte landgenoten te horen dat ze indonesiërs zijn of indonesiër voelen. Een dubbel paspoort hebben de indo’s en andere indische nederlanders immers niet.

 4. nelly zegt:

  Heb uitleg gevraagd op hun FB.

  • bokeller zegt:

   Staat er heel duidelijk op ,Wie zijn wij?

   Perjalanan is een project over Indonesiers, voor Indonesiers door Indonesiers. De meeste mensen die meewerken hebben allemaal affiniteit met Indonesië.
   siBo

   • P.Lemon zegt:

    Waarom dan namanja nationaliteit verkeerd?

    Met dit project willen we graag een verhaal vertellen dat gaat over de groep uit Nederland waar nog maar zelden aandacht voor is: De Indonesiërs. Dit geldt voornamelijk voor de generatie van nu.,,,,..tjobah tôh want de spelers zijn nederlanders:

    Cast:
    =Dewi heeft een Indische achtergrond. Haar moeder is geboren in Bandung, Indonesië en haar vader is Nederlands

    =De vader van Klemens heeft Indisch bloed en zijn moeder is Nederlands.

    =Josscy Vallazza Aartsen (1978) is de bedenker van het verhaal en Indo. Zijn moeder is in Bandung opgegroeid en hij heeft een Nederlandse vader.

 5. nelly zegt:

  Via hun Facebook: Nelly: Gefeliciteerd, mooi project, we gaan het zeker volgen. Wij hebben echter een vraag. Waarom spreken jullie van Indonesiers inplv indische nederlanders?
  6 uur geleden ·

  Perjalanan: Dankjewel, leuk dat jullie ons gaan volgen. Ja, goede vraag. In dit artikel is Indonesisch breed getrokken. Want het is niet alleen de Indonesiërs in Nederland, of Nederlandse Indonesiërs of alleen Indische mensen. Het gaat ons om elke combinatie van Indische, Indonesische, Molukse of Javaanse afkomst. Het project is dan ook een samenwerking van verschillende mensen, die een bepaalde affiniteit hebben met Indonesië.

 6. nelly zegt:

  Ondertussen is de tekst op hun site veranderd: “mensen met indonesische achtergrond”…nah da’s prima toch.

  • Boeroeng zegt:

   a job welldone

   Ik gebruik de term “indië-achtergrond” om zowel indo’s als totoks onder één noemer te zetten.
   Als je schrijft Indische achtergrond dan suggereer je ook gemengde voorouders.

   • Surya Atmadja zegt:

    Uiteraard moeten de Totoks blijvers die tot 1945 daar wonen(soms al 2 generaties) niet vergeten worden.
    Vroeger werden de Totoks ook als Indo gezien .
    Zie het De Indo van Dr J.Th .Kok ( van 1934)

 7. eppeson marawasin zegt:

  In de tussentijd, naast dromen over de kalme Bandazee -voor de statistici onder ons; het duurt precies 75 jaar ongeveer, eer al het water van de Bandazee is ververst- ben ik, met dank aan meneer Somers, in mijn perahu goyang di tanah, zeg maar aan ‘Aarde der mensen’ van Pramoedya Ananta Toer begonnen, De eerste van een zogeheten tetralogie. Welnu, dat was toch min of meer een eye-opener voor deze sociaal-democraat. Ik ben inmiddels in het volgende deel ‘Kind van alle volken’ aan het lezen. Het mooie is dat het begint met een ‘Wat voorafging’:

  [CITAAT]: ‘In ‘Aarde der mensen’ maakten wij kennis met Minke: een jongen van adellijke komaf, en een van de zeer weinige Javanen die omstreeks 1900 een HBS bezoekt in Nederlands-Indië. Minke maakt een ontluisterende gang door: de mateloze bewondering die hij aanvankelijk heeft voor alles wat Europees is, verandert langzamerhand in een gereserveerde, pijnlijk gekwetste houding tegenover het Nederlandse koloniale systeem. Zijn vrienden, de schilder Jean Marais en de journalist Kommer, staan hem met raad en daad bij in dit bewustwordingsproces.
  …..Via een schoolvriend is Minke in contact gekomen met Annelies en haar Javaanse moeder Njai Ontosoroh, die de grote Boerderij Buitenzorg in de buurt van Soerabaja beheert.
  …..Geheel volgens de regels der islamitische wet trouwt Minke met Annelies. Zij vertelt hem het levensverhaal van Njai Ontosoroh, die als 14-jarige meisje Sanikem door haar vader als concubine werd verkocht aan Herman Mellema, de administrateur van een suikerfabriek. In weerwil van het emotionele isolement groeit Sanikem uit tot de ontwikkelde, zelfstandige Njai Ontosoroh (letterlijk: de Bijzit van Buitenzorg). De kinderen uit haar verbintenis met de administrateur, Robert en Annelies, worden door Mellema officieel erkend en krijgen de Nederlandse nationaliteit; Njai is gedoemd bijzit te blijven zonder dat zij rechten kan laten gelden op haar eigen kinderen.
  …..Er volgt een confrontatie met het Nederlandse verleden van Mellema wanneer diens zoon uit het huwelijk met Amelia Hammers, de jonge ingenieur Maurits Mellema, ten tonele verschijnt. De ontmoeting met zijn zoon betekent uiteindelijk de dood voor Mellema sr.: hij sterft, aan de drank verslaafd en onder geheimzinnige omstandigheden, in het bordeel van Ah Tjong. Hierdoor krijgt Maurits, die zich gesteund weet door de koloniale wetgeving, de touwtjes in handen. Boerderij Buitenzorg lijkt binnen handbereik.
  …..Inmiddels heeft Amelia Hammers, namens haar zoon Maurits, besloten de nog minderjarige Annelies naar Nederland te laten brengen. De rechterlijke macht is doof voor de protesten van Minke, die zich beroept op de officiële basis van zijn huwelijk met Annelies.’ [EINDE citaat]

  Titel: Aarde der mensen
  Auteur: Pramoedya Ananta Toer
  Uitgeverij: De Geus BV, Breda 2008
  ISBN 9 789044 512311
  Bol.com € 5,00

  Oeps … alweer tijd voor de 3 B’s. Morgen verder in ‘Kind van alle volken’

  e.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.