Wie kent dit huis?

Het huis had de naam ‘ Tjandi’ . een persoon meen ik te herkennen, en is mijn -aangetrouwde- tante Elisa (Els) Blanch Widmer-Kerkhoven. Zij was getrouwd met mijn oudste -tweeling-oom; Adriaan P.C.C.Kerkhoven. Dus moet het d zeer waarschijnlijk hun eerste huis geweest zijn. Maar niemand in de familie kan het mij nog vertellen. via Vincent Kerkhoven

Dit bericht werd geplaatst in oproepen en mails. Bookmark de permalink .

17 reacties op Wie kent dit huis?

 1. Pierre de la Croix zegt:

  “Tjandi” doet denken aan de (betere) buurt in het heuvelterrein boven Semarang, van dezelfde naam. Alhoewel ik als kind in de benedenstad woonde, kwam ik er vaak. In mijn herinnering stonden er ook zulke huizen. Zegt in dit verband de straatnaam “Sirandaweg” (naam uit de Nederlandse tijd) iets? Dat was de steile verbindingsweg tussen de benedenstad en “boven”.

  Aan de andere kant …. “Tjandi” (nieuwe spelling “candi”) betekent ook “tempel”, dus een heel toepasselijke naam voor een plek waar men zich “senang”, gelukkig, voelt. Met een naam in die betekenis zou het huis overal kunnen zijn gesitueerd. Misschien Bandoeng/Bandung, waar veel huizen staan/stonden met muurtjes opgetrokken uit de zelfde steensoort als bij dit huis.

  Raadpleegt u eens oude vooroorlogse telefoonboeken van Semarang en andere steden in NOI. Die staan geloof ik ook ergens “on line”.

  Pak Pierre

  • Boeroeng zegt:

   Pierre en Vincent,
   Tjandi is rechtsonder op deze kaart van Semarang: Klik hier

  • eppeson marawasin zegt:

   Tjonge .. jonge .. jonge .. wat een herinneringsvermogen meneer De la Croix; óók voor detail, en dat na bijna zes decennia. Vervolgens bijna achteloos ‘Nah …. itoe dia!’ Geweldig!!!
   En heer Boeroeng diept dan meteen uit zijn geheugen/archief een plattegrond op om er verder mee aan de slag te gaan. Toppie!!!

   Dat vind ik nou zo mooi aan I4E en JavaPost, dat na zovele jaren zaken weer boven water komen, of weer in herinnering worden gebracht.

   e.m.

   • Boeroeng zegt:

    Ja… ik vind dat ook wel geinig. Diverse lezers komen met stukjes informaties en tesamen komt men een heel eind.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Dit is voor mij raison d’être nomor satu van I4E: Herinneringen ophalen, ervaringen uitwisselen en elkaar helpen puzzeltjes op te lossen aangaande alles wat zich in en rond “Indië” heeft afgespeeld. Zo lang er nog Mohikanen zijn die blootsvoets de Indische sawahs en straten hebben geslepen en daarbij hun ogen en oren goed de kost hebben gegeven, kan van hen worden geprofiteerd.

    Overigens Pak Eppeson, het is niet “na bijna 6 decennia” maar dit jaar “na 6 decennia en meer”. Eind juni van dit jaar was het 60 jaar geleden dat de “Zuiderkruis” mij en mijn zusje in Rotterdam afleverde, voor de rest van ons leven, “voor ons bestwil” zoals mijn moeder had gezegd toen ze ons mededeelde dat ze de overtocht naar Holland voor ons had geoeroest, maar dat zij en haar 2de man, onze stiefvader, nog niet weg konden.

    Heer Boeroeng heel veel dank voor die oude kaart van Semarang, geweldig! De wijk waar ik ben geboren en opgegroeid (Djomblang – Karang Tèmpèl – Lampèr langs het ooster bandjirkanaal) staat er al op. Het heuvelterrein Tjandi in statu nascendi, dat zou pas vanaf de twintiger jaren écht in ontwikkeling komen. Het was een hele hijs naar boven vanaf de benedenstad, de fiets aan de hand in de brandende middagzon, maar ik kwam er graag omdat je boven de zee kon zien en de schepen op de rede en als je je omdraaide de zwijgende bergen in het zuiden, Oengaran, Merbaboe, Soembing, Sindoro, soms Merapi, onbereikbaar voor mij.

    Tja ….. voorbij en niet voorbij.

    Pak Pierre

 2. Eric Neyndorff zegt:

  Volgens de Indische Courant d.d. 19-02-1940, op de site Historische kranten van de KB, is A.P.C.C. Kerkhoven tussen 10 en 16 februari als nieuwe ingezetene in Soerabja gekomen en woonde hij in de Altingstraat 78. Het zou dit huis kunnen zijn. Aan de bouwstijl van het huis te zien is het in de jaren 30 gebouwd. Ook wordt Ir. A.P.C.C. Kerkhoven enkele keren genoemd in verband met Nieuw Guinea, waar hij later in 1940 (november) als kolonist naar toe is vertrokken. Verder wordt hij genoemd op de passagierslijst van “De Prins der Nederlanden” in het Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië van 15 augustus 1925. Het schip met als gezagvoerder P.A. Prange.was op 18 juli van Amsterdam vertrokken naar Batavia, waar het op 21 augustus in Tandjong Priok werd verwacht.

 3. Eric Neyndorff zegt:

  Ik heb ook in de adresboeken gekeken en in in het Adresboek van 1941 staat: Ir A.P.C.C. Kerkhoven nog las ingezetene van Semarang, dus zou het huis zoals de heer de la Croix schrijft in de wijk bij Semarang kunnen staan en dat het huis dus niet Tjandi heette, maar dat de naam van de wijk werd genoemd.

 4. Merci voor jullie zeer interessante bijdrages. hier kan ik verder mee! Hartelijke groet vanuit Sud France.

 5. in Djakarta zit correspondent Jan Lepeltak (een neefje van Thomas Lepeltak) voorheen Stan Huygens van de Telegraaf, misschien kan hij U ook verder helpen met zoeken in archieven aldaar! het is maar een suggestie, hij staat op mijn facebook, U kunt hem misschien aanklikken en contact zoeken, you’ll never know…. goodluck…!

  • Surya Atmadja zegt:

   Zulke huizen met aan de voorkant al dan niet kali(rivier) stenen zijn meestal gebouwd in wijken in diverse “berg”wijkjes in steden waar veel Nederlanders wonen.
   Zoals in Bandung (Dago buurt ), Malang en Semarang(Tjandi-wijk) .

 6. Ed Vos zegt:

  Tjandi ligt in Semarang bij de rumah sakit Elisabeth. Vroeger woonden er veel indo’s dicht bij de heuvel van Gombel

  • Pierre de la Croix zegt:

   Mijn oom Paul, één van de “Indo’s on ice”, inmiddels wereldberoemd op I4E, woonde vlak na de oorlog aan het eind van de Wilisweg (oude straataanduiding), aan de rand van de djoerang, iets voorbij dat St. Elizabeth ziekenhuis. Die djoerang, waar ik met mijn neefjes op avontuur ging, was toen nog volledig wildernis met veel ajam alas.

   Inderdaad woonden op de helling van Tanah Poetih en bij de Gombèl nogal wat Indische gezinnen. Ook die buurt was “hunting ground” voor mij.

   Het te identificeren huis doet mij toch het meeste denken aan huizen langs de Sirandaweg, de directe route van de binnenstad naar “boven” zoals Tjandi toen ook werd aangeduid, via de Oei Tjong Hamweg, waaraan de prachtige oude HBS lag, later ingepikt door de Tentara Peladjar.

   Pak Pierre

   P.S.: Genoemde straat- en wijknamen uit de oude jaman, ik ken de huidige benamingen niet en hoef die ook niet te weten. Won’t be back to the Ou Transvaal.

   Pak P.

 7. Surya Atmadja zegt:

  Voor een bepaalde map van een stad of wijk in indonesia kan men
  http://www.streetdirectory.co.id/indonesia intikken.

  Soms kan je ook een film/opname van bepaalde delen krijgen, mss via google map.
  Ik ben in 2005 (?) in Tjandi- Semarang geweest , op bezoek bij een oud studiegenoot uit Ollanda.
  Van zijn huis kan je ver kijken naar de haven( ? )

  Voorbeeld:
  Als je Kamp Tjideng wil bekijken ga je de huidige naam Jalan Tanah Abang II ( LaanTrivelli) intikken.

  http://www.streetdirectory.com/indonesia/jakarta/travel/travel_id_198700/travel_site_7009/travel_no_/

  • Pierre de la Croix zegt:

   Bedankt voor de tips, Pak Surya. Op die nieuwe kaarten staat veel wat er “toen froeherrr”, > 60 jaar geleden toen ik er als katjong rondliep, niet was. Oude Indonesische namen van toen die zijn gebleven zijn wel herkenbaar en via-via kan ik mij dan wel enigszins oriënteren, maar ach …. zo belangrijk is het allemaal niet.

   Oude anak Semawis zoals ik herkennen mijn beschrijvingen wel en de jonge baasjes moeten maar hun schouders ophalen als ik nostalgisch zwam over een djoerang vol met ajam alas, loewaks en struiken met gemene doeries, die thans zeker is volgebouwd door al dan niet “onwettige occupanten”.

   Vanaf het huis van mijn oom Paul aan het eind van de – toen tegen de djoerang doodlopende – Wilisweg had je ook een prachtig zicht op de Javazee en de schepen op de rede; Semarang had toen nog geen haven waar de grote KPM-ers, KJCPL-ers en Hollandvaarders konden aanleggen.

   Een andere geliefde uitkijkpost van mij was richting de bergen in het zuiden, op de tjot boven de militaire begraafplaats aan wat toen het Tillemaplein heette. Wie googelt op “oorlogsgravenstichting” en “Semarang” komt op o.a. een plaatje – met de Oengaran op de achtergrond – dat schijnt te zijn geschoten op precies hetzelfde plekje waar ik tussen het gras placht te dromen.

   Pak Pierre

 8. Albert Timmer zegt:

  Hallo Vincent,

  Op deze foto zitten mijn oma (Elisa Kerkhoven-Widmer) met mijn moeder (Adelheid Magdalena Timmer-Kerkhoven, roepnaam Maddy). Mijn moeder leeft nog en is inmiddels 92 jaar en woont nu in een verzorgingshuis in Assen! Zelf zijn wij geboren in Djakarta(Batavia)

  Ik ben Albert Timmer en de oudste zoon van Maddy (2 zoons) en woon in Kampen. Mijn jongere broer is Peter Timmer en die woont ook in
  Assen. Hopelijk hoor ik nog wat van u!

  Hartelijke groeten Albert Timmer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.