Maandelijkse demonstratie St. Japanse Ereschulden

Door dhr. Ted Hartman — 10 April 2012, 2e Dinsdag van de maand.
Demonstratie van de Stichting Japanse Ereschulden
Bij de minuut stilte is eveneens dhr. Hans Kampschuur herdacht. Lid van de stichting Japanse Ereschulden en een trouwe demonstrant; op 6 april j.l. overleden. Zijn dochter Monique was aanwezig. De voorzitter wenst haar en de familie veel kracht en sterkte toe met dit groot verlies.

Volgende demonstratie is op 8 mei.

 De 209e Petitie aan de Japanse ambassadeur betreft de hartverscheurende ontvoeringen en interneringen van Nederlandse jongens vanaf 10 jaar tijdens de Japanse bezetting. (Noot van rapporteur:  Onder de leden van de stichting Japanse Ereschulden, zijn nog die het kunnen navertellen hoe zij als kind/tiener hebben overleefd!)  Aanleiding om juist deze oorlogsmisdaden weer op te rakelen is een recent wetsvoorstel in Amerika, gericht tegen Japan, dat kinderen uit gemengde huwelijken verbiedt vóór hun 18e jaar buitenlands te reizen. Het is een vorm van kidnapping om op deze wijze kinderen te verbieden naar het buitenland te reizen met of zonder hun ouders. Een schending van de mensenrechten. Zie de vertaling van de petitie.

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

10 reacties op Maandelijkse demonstratie St. Japanse Ereschulden

 1. nelly zegt:

  Dank Ted voor het verslag!

 2. bokeller zegt:

  Geachte Nelly.ik heb een voorstel om het hele verslag en de drie vorige,op te sturen naar het I.H.C.en de beleidsmakers vh. Museum BB.want daar is het nog steeds bij hun NIET doorgedrongen ,dat wij de Japanners in een heel andere situatie hadden gekend dan nu voorgeschoteld aan het Nederlands publiek in BRONBEEK.
  Bijv.de Nd.regering had direct na de laffe aanval op Pearl Harbor ,Japan de oorlog verklaard.Japan deed dat een maand later om
  de NED. tot andere gedachten te brengen,zoals met Fr. Indo-China aan de hand was.Dat Japan moordend en zoals in de petities weergeven op één uitzondering na [Tarakan] niet toegeeft op alle fronten beestachtig te keer zijn gegaan .En voor alle duidelijkheid ik heb het nu alleen over de Nederlanders in toen Nederlands-Indië en het verschrikkelijk leed en de ontkenning van het gebeurde,dat de Nip had aangebracht.

 3. W. Peter van den Broek zegt:

  Hallo Ted,

  Ik las zonet onderstaand bericht dat de Duitse overheid ook Joodse slachtoffer uit de Japanse kampen een vergoeding gaat geven:

  € 300,00 ook voor Joden uit Nederlands-Indië

  In het januari nummer van deze
  Nieuwsbrief van het NICC hebben wij reeds gemeld
  dat alle Joodse vervolgingsslachtoffers
  van de Duitse regering een uitkering
  ontvangen van € 300,00 per maand.
  Nu blijkt dat ook de slachtoffers van
  de Jappenkampen en die van Joodse
  afkomst zijn recht hebben op diezelfde
  uitkering. Dit komt vanwege een pact
  dat Duitsland en Japan in de Tweede
  Wereldoorlog gesloten hadden.
  Mogelijk brengt dit de gehele Indische
  gemeenschap een stap dichter bij de
  oplossing van “De Indische Kwestie”
  (backpay en oorlogsschade), omdat er
  nu voor Indische oorlogsgetroffenen
  een rechtsongelijkheid is ontstaan. Nu
  kunnen we de situatie betitelen:
  Nederlandse regering, u bent aan zet!

  Hopelijk willen de Duitsers ook iets schenken aan de Grieken, wordt een ander probleem ook opgelost.

  Ik ga ervan uit dat de Japanse Regering een eigen invulling wilt geven aan het woord “Wiedergutmachung”. Bestaat dat woord eigenlijk in het Japans???

  Tot ziens Ted bij de TTF

  • Jan A. Somers zegt:

   Stop niet de uitkering voor (Japanse) oorlogsgetroffenen en de ‘Indische kwestie’ in hetzelfde hoofdstuk. Dat zijn twee verschillende zaken, een kwestie met Japan en een kwestie met Indonesië. Dit laatste blijft (juridisch) moeilijk. De rechtsongelijkheid bestaat uit het verschil tussen Duits recht en Nederlands recht. Bovenstaand verhaal is Duits recht. Het Nederlands recht moet je zoeken in de akte van soevereiniteitsoverdracht. Daar is de kwestie van de backpay en oorlogsschade ‘opgelost’. Juridisch zit de zaak muurvast, de oplossing is hooguit te vinden in een soort van genoegdoening. Maar dan kom je in dezelfde emotionele ellende als bij Het Gebaar. Ik denk dat Nederland allang blij is met de juridische ‘oplossing’.

 4. Ted Hartman zegt:

  Nelly, ook dank voor prachtig video-verslag! Gelukkig dat behandeling goed is verlopen. Maar let op, bij minste geringste pijn, direct melden. Pelahan-pelahan. Nu hebben we pijn door ene Wilders! Nederland let op uw zaak!!!

 5. W. Peter van den Broek zegt:

  @Somers: Duits recht heeft hier niets mee te maken maar meer het Internationaal Recht (zie uitspraken van het Internationaal Gerechtshof). Alhoewel Duitsland niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de oorlogsschade gedaan door haar voorganger (Het 3de Rijk) is zij niet alleen overgegaan tot Wiedergutmachung aan slachtofers in Europa maar ook aan degenen in Azie en wel omdat zij met Japan in de Asmogendheden verbonden was.Dit doet zij uit een soort morele verantwoordelijkheid… Japan zou dat ook dienen te doen als zij zich moreel verantwoordelijk voelt en wel om dezelfde Duitse reden : WIEDERGUTMACHUNG: het weer goedmaken opdat met een schone lei naar de toekomst wordt gekeken. Duitsers kijken hier niet naar de juridische maar naar de morele en ethische kanten van de zaak. De Japanners zouden daarvan wat kunnen leren. Om te beginnen zou zouden ze (een Prinsesje of zo) haar excuses kunnen aanbieden bij het Indisch monument. Dat gaat al de goede richting in.

  Voor Nederland geldt hetzelfde: WIEDERGUTMACHUNG maar van die Duitse woorden houden wij niet van, dus is het woord “Het Gebaar” uitgevonden en dat klinkt meer naar “Een Fooi”. Het duitse woord drukt toch meer Veronschuldiging, Erkenning en Genoegdoening uit, terwijl het Nederlandse woord meer op 31 Zilverlingen lijkt, alhoewel pecunia non olet.

  Sommige Judassen onder ons zeggen dat die demonstraties geen zin hebben. Dan vraag ik: bent Uzelf erbij geweest? Ik heb de allergrootste bewondering voor deze mensen en steun ze als donateur. Zodra ik weer in Den Haag ben ga ik mee met de demonstratie. Er liggen nog wat rekeningen open die ook in het Hiernamaals worden geincasseerd

  • bokeller zegt:

   ”Wiedergutmachung”,neen dan liever”’ ONS GEBAAR” naar Japan[se leed] toe en dat nog wel in het NEST vd. Veteranen te Bronbeek.
   Hier wordt Japan de ruimte gegeven om de verovering [opgedrongen] van Nederlands-Indië en op een incident na ”Tarakan” in woord/beeld te tonen. Voor de goede gang van zaken moeten de Ned.gesneuvelden -vernietigde objecten,ja zelfs een levens groot schilderij voorstellend ,het resultaat van ’t bombardement van Kali Djati getoond worden.
   Zie ook hoe keurig netjes ned.militairen met hun handen”hoog”staan [ik kan nog net niet een familielid ontdekken]
   Dan, dat na de onderhandelingen [eisen] de Ned.,Japan toch nog de oorlog verklaarden en niet zoals de Fransen in Indo-China mee werkten..
   En wat dacht U van de Japanse oorlogsverklaring aan Nederland een maand later dan de Nederlandse.en dat Tarakan het 1e aanvalsdoel werd
   op10/01-1942 , daarbij vergetend dat op 27 Dec.1941 de Tambelan-eilanden
   en de Minahassa reeds waren veroverd [Ned.Indisch grond gebied].
   Het is zo indrukwekkend,dat de commandant Landstrijdkrachten de
   Luit.-Generaal M.de Kruif spreekt van de Waardigheid waarmee de
   ”herdenking” in BB.plaats vond en dat hij als commandant des meer dankbaar,dat hij er wel bij heeft mogen zjin. Zie”Landmacht” uitgave no 3 April 2012 blz.6 Bo was er niet bij! was ook geen bobo!
   nb.De buig oefeningen voor de japanse-vlag worden nog dagelijks beoefend,dit dan voor de belangstellenden .

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb het goed begrepen. Maar: Nederland interesseert zich toch niet voor de oorlog met Japan? Dat is toch een soort Verweggistan? De door de Duitsers gestolen fiets van Oma is toch veel belangrijker? Ik was nog jong, daarom sta ik er wat nuchter tegenover. Maar mijn ouders bleven stil. Nederland en Japan hebben alles dichtgetimmerd met een vredesverdrag. Klaar, punt uit. De Stichting JES is nog het enige wat er aan herinnert. En Bronbeek. En als ik ’s ochtends mijn buigoefeningen doe: uit de heupen. Niet voor Hirohito, maar voor de stijfheid.

   • bokeller zegt:

    ivm.de snelle slijtage a.m. ogen een goed adres gezocht van goedkope
    japanse brillen,geen dienstfiets model.

 6. Jan A. Somers zegt:

  citaat: “Alhoewel Duitsland niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de oorlogsschade gedaan door haar voorganger (Het 3de Rijk) is zij niet alleen overgegaan tot Wiedergutmachung aan slachtofers in Europa maar ook aan degenen in Azie en wel omdat zij met Japan in de Asmogendheden verbonden was.”. Hiermee is een morele verplichting onder Duits recht gebracht. In onze verhouding met Japan kunnen we daar niets mee, behalve vriendelijk vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.