Maandelijkse demonstratie st. Japanse Ereschulden.

Door Ted Hartman —– Bij de recente 2e dinsdag 9 augustus-demonstratie waren getrouwen ondanks vakantie in grote getale aanwezig. Een geweldige boost, bemoediging, voor het JES-bestuur bij de aanbieding van alweer de 201e petitie. De vorige maand was de ambassadeur voor de uitvaart van zijn 90-jarige moeder in Japan.
Dit stond in een brief waarin eveneens bevestigd werd dat petities in goede orde waren ontvangen. De relatie met de ambassade verloopt beter. De voorzitter krijgt het gevoel dat er iets gaat komen, dus gaan we gewoon door. Ook als later jongeren het bestuur zullen overnemen. De kernramp door de tsunami en de aardbevingen kwam ter sprake, maar ook de jarenlange ellende die het Japanse leger de Indische Nederlanders had berokkend tijdens de bezetting. Zoals nogmaals in de petitie gezegd.

Worden wij wel serieus genomen, na even zovele ingediende petities, was geen leuke vraag. De discussie ging verder over de vraag of het gebruik van de atoombom een oorlogsmisdaad was of niet. Feit is natuurlijk dat daardoor de oorlog tot een einde kwam, zo ook aan het lijden in de concentratiekampen. Geschiedenis schept verplichtingen, history obliges. Japan dient zijn schulden nog te voldoen. Het thema van de 201e petitie.


Na de minuut stilte voor de gevallen dierbaren en het zingen van de Captives’ Hymn, volgde de toelichting waar door velen naar was vooruitgekeken. Immers de herinnering aan de dramatische openbare zitting van de volledige Tweede Kamer op 30 juni 2011, lag nog vers in ieders geheugen.

De motie Pia Dijkstra was overduidelijk, om te komen tot een commissie van wijze personen die zouden oordelen over het kamerbreed bespreken van de beide NIOD-rapporten. De staatssecretaris VWS wilde beweren dat met Het Gebaar ook de Backpay en Oorlogsschade waren afgedaan. Het was de eerste keer dat hoofdelijk hierover werd gestemd, anders werkt men met algemene stemmen. De teleurstelling was groot toen de coalitie, VVD, CDA èn PVV tégen stemden.

Ons werd aangeraden, ja dringend gevraagd, een persoonlijke brief aan deze partijen te schrijven waaruit ons ongenoegen duidelijk blijkt. Met de vraag wat zij dan te verbergen hebben door medewerking te weigeren. We werden gewoon geschoffeerd door deze behandeling. Zowel de toenmalige staatssecretaris mw.Borst als minister Salm zeiden dat individuele claims mogelijk waren. Dan is er nog het argument dat in 1966 bij het Tractaat van Wassenaar, Nederland van Indonesië een lump sum van 600 miljoen euro kreeg, voor gederfde inkomsten en eigendommen, waarvan het bedrijfsleven 300 miljoen ontving. Maar men kon het resterende bedrag niet verantwoorden. Het is ongehoord gedrag van de regering. Het Indisch Platform gaat in ieder geval dóór om met de oppositiepartijen druk uit te oefenen op het kabinet. Dit is nog geen perkara habis.
De tentoonstelling “Na 65 jaar nog altijd kind van de rekening” in het Kulturhus EGW in Epe, is beslist een succes. Het wordt door velen bezocht, mede dankzij verschillende nevenactiviteiten zoals spreekbeurten van zowel binnen- als buitenkampers, film en muziek.

Met de huishoudelijke mededeling dat de stichting vanaf oktober geen gebruik meer kan maken van het gebouw Anna en de rondvraag besluit de voorzitter zijn toelichting.

==============

Download Petitie 201 — Vrije vertaling van de 201e petitie. History obliges. Geschiedenis schept verplichtingen.
Zijne Excellentie Naoto KAN, Eerste Minister van Japan.

Op de 15e Augustus herinneren de Nederlanders van voormalig Nederlands Indiëzich het einde van de oorlog in Azië en vieren de capitulatie van Japan. Velen die geleden hebben onder de militaire bezetting zijn dood. Hun kinderen en de sterke overlevenden weten het nog en lijden aan trauma’s door de verschrikkingen in en buiten de kampen. De dodelijke slavendrijverij bij de spoorwegaanleg in Birma, Siam en Pakan Baroe en de kolenmijnen in Japan. Velen verloren hun leven, degenen die overbleven verloren hun toekomst en geluk. Hartzeer, verdriet, droefheid en smart blijven.
Eerste Minister.
Op de 15e Augustus eindigde de oorlog, maar de hel van Guadalcanal, Iwo Jima en Okinawa, Tokyo, Hiroshima en Nagasaki is niet vergeten. De atoombommen hebben vele levens gered. Het Verdrag van San Francisco van 1951 heeft Japan gered en haar een toekomst teruggegeven. De oorlog is “vergeten”. De individuele slachtoffers van de Japanse militaire verschrikkingen zijn verwaarloosd achtergelaten met smart.
Eerste Minister.
In onze voorgaande petitie hebben we gebedeld met de vraag: “Worden we na 200 petities serieus genomen?” Nooit ontvingen we een antwoord van het tegengestelde. Ondanks de smart en verwaarlozing, haten we het tegenwoordige Japan niet. We verwachten echter dat Japan zijn geschiedenis, verleden, erkent en zich houdt aan de verplichting om het eens te worden met de Stichting Japanse Ereschulden namens de Nederlanders van Nederlands Oost Indië.

De economie en de gevolgen van de tsunami en de kernramp nemen al uw tijd nu in beslag, maar neem alstublieft ook tijd om aan uw verplichting te voldoen en deze petitie te beantwoorden.
Namens de Stichting Japanse Ereschulden,
J.F. van Wagtendonk, voorzitter

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

4 reacties op Maandelijkse demonstratie st. Japanse Ereschulden.

 1. nelly zegt:

  Dank Ted voor je uitgebreide verslag!

 2. Ted Hartman zegt:

  Nelly, de film/video is prima, weer wat anders èn geslaagd met “Bengawan Solo” even als achtergrond muziekje. Alle bekende getrouwen vereeuwigd. Jammer als je er volgende demonstratie niet bij kunt zijn. Men zal je zeker missen. Gelukkig dat we informatie door mogen blijven mailen, zodat jij ons weer in Indisch4ever in woorden beeld kunt brengen. Hartelijk dank voor je behulpzame bijdragen. Ted x

 3. Jan van Wagtendonk zegt:

  Beste lezers,
  Het is van groot belang dat u allen bij uw politieke partij aangeeft, het liefst bij de politici direct, in de vorm van brief of e-mail wat u vindt van de afwijzing van de motie Dijkstra. Wanneer met name de VVD, PVV en het CDA overweldigd worden door uw protest bedenken de partijleiders zich wellicht.
  JES, duidelijk vertegenwoordigd in het IP, gaat door. Immers onrecht verjaart niet.
  Jan van Wagtendonk
  voorzitter St. Japanse Ereschulden

 4. Jeroen van Uhm zegt:

  Beste meneer van Wagtendonk,
  Helaas moet ik constateren dat veel jongeren niet bekend zijn met het IP en de Indische Kwestie.
  Ziet u mogelijkheid om meer ruchtbaarheid te geven aan de kwestie bij deze groep?
  Of is het moeilijk om met deze groep in contact te komen?
  Met vriendelijke groet,
  Jeroen van Uhm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.