Petitie Indisch Platform

Persbericht St. Indisch Platform

Petitie Indisch Platform moet schot in de zaak brengen

Op dinsdag 30 november 2010 gaat het Indisch Platform namens de aangesloten Indische organisaties een petitie aanbieden aan de Vaste Tweede Kamer commissie van VWS. De petitie belicht de nu al 65 jaar durende Indische Kwestie, de worsteling van het Platform met de Nederlandse Overheid om erkenning van de unfaire wijze, waarop diezelfde Overheid de afgelopen vijf en zestig jaar is omgegaan met de Indische gemeenschap.

Het gaat daarbij voornamelijk over de weinig verheffende afwikkeling van de uitbetaling van achterstallige salarissen aan door de Japanse bezetter genterneerde Indische ambtenaren en militairen, de zg. backpay. In tegenstelling tot alle andere westerse landen met overzeese gebiedsdelen in Azi hebben achtereenvolgende Nederlandse regeringen voortdurend geweigerd, om deze achterstallige salarissen uit te betalen. In de NIOD-studie van dr. Hans Meijer getiteld Indische Rekening werpt de auteur een onthutsend licht op alle drogredenen en juridische schijnargumenten, die door opeenvolgende gezagsdragers zijn gehanteerd om maar niet te hoeven te betalen. Het gevoel onfatsoenlijk te zijn behandeld, leeft ook in de tweede en derde generatie Indische Nederlanders. Onrecht verjaart immers niet.

In de tweede plaats is er de oorlogsschade. In Nederland werd met de Wet op de Materile Oorlogsschade van 1950 elke Nederlander woonachtig in Nederland tijdens de Duitse Bezetting in de gelegenheid gesteld om oorlogsschade vergoed te krijgen. Tussen 1951 en 1957 werd voor bijna 7 miljard gulden aan claimanten uitbetaald. De Nederlanders uit het voormalige Nederlands-Indi werden hier expliciet van uitgezonderd. Er is hier sprake van regelrechte discriminatie. Ook hier is een wetenschappelijke studie van het NIOD aan besteed: het boek Sporen van Vernieling van dr. Peter Keppy. En ook hier concludeert een wetenschapper, dat er sprake is van onrecht, en een kwalijke uitzonderingspositie van Nederland ten opzichte van zijn Westerse bondgenoten.

Bij de discussie over Het Gebaar tussen Tweede Kamer en regering is in 2001 afgesproken, dat de conclusies van de hierboven genoemde twee wetenschappelijke studies in de Tweede Kamer besproken zullen worden. Op aandrang van het Indisch Platform is door de Tweede Kamercommissie VWS gevraagd naar de reactie van de Regering op deze conclusies. De Kabinetscrisis heeft de beantwoording vertraagd. Het Indisch Platform wil middels deze Petitie Tweede Kamer zowel als Regering verzoeken, op korte termijn deze discussie te voeren.

De nieuwe staatssecretaris mevr. Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner heeft de wens te kennen gegeven volledig genformeerd te willen worden over deze slepende kwestie en de Kamerfracties hebben de wens te kennen gegeven door de Vaste Tweede Kamercommissie VWS te worden genformeerd.

Ondanks toezeggingen van vorige regeringen zijn de door de overheid gevraagde en door het NIOD uitgevoerde onderzoeken resulterende in rapporten over de de Indische kwestie, zoals de Indische rekening. Indi, Nederland en de backpay-kwestie 1945-2005 van dr. Hans Meijer en Sporen van Vernieling van dr. Peter Keppy (kosten voor de belastingbetaler 1,3 miljoen euro) nog steeds niet besproken. De besprekingen tussen het Indisch Platform met de Regering en de Tweede Kamer zijn opnieuw opgestart na de totstandkoming van de nieuwe regering. Het Indisch Platform biedt de Tweede Kamer een petitie aan om hen te bewegen deze rapporten nu eindelijk te bespreken.

Het Indisch Platform streeft ernaar De Indische kwestie nu definitief op te lossen, waarbij in goed overleg met de Regering en de Tweede Kamer als streefdatum augustus 2011 wordt gehanteerd.

Dit bericht werd geplaatst in Stichting Japanse Ereschulden-Indisch Platform. Bookmark de permalink .

3 reacties op Petitie Indisch Platform

 1. indisch4ever zegt:

  Plaats dit bericht aub op uw websites en/of stuur het door naar belangstellenden!

 2. Ted Hartman zegt:

  Akkoord, heb het doorgezonden naar belangstsllenden. Want de interesse mag NIET verflauwen, het gaat immers om ons aller Nederlands Indisch BELANG. Met alle bewondering voor de VOORTREKKERS die stug volhouden en ALLES in het werk stellen om straks, net als met het GEBAAR, een ieder, individueel, RECHT te doen. Wij zijn geen tweede rangs burgers, die bescheiden blijven terwijl het aangedane ONRECHT nog altijd niet is goedgemaakt. Mag dit straks de geschiedenis in gaan als de Nederlandse realisering van de WIEDERGUTMACHUNG!

 3. Cap van Balgooy zegt:

  WIEDERGUTMACHUNG – Laat mij niet lachen. Wij Indos of te wel ex-Indiegangers bestaan niet. De koopmannen van Den Haag zullen nooit toegeven dat er buiten Nederland ook Nederlanders waren.
  Cap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.