Rubber van Madelon Szekely-Lulofs

Bonussen staan nu volop in de aandacht als de grote boosdoeners in de huidige kredietcrisis, maar het is absoluut geen nieuw verschijnsel. Ook in de roaring twenties van de twintigste eeuw werden er flinke bedragen als winstaandeel uitgekeerd aan werknemers van een lucratieve bedrijfstak. En wat moest je dan ineens met al dat geld? Met die vraag worstelden ook de rubberplanters in de roman Rubber van Madelon Szekely-Lulofs uit 1931.
De Hollandse rubberplanters in Rubber werken op een grote rubberonderneming op Oost Sumatra in de periode 1920-1929. Ze willen er in luttele jaren zveel geld verdienen dat ze er daarna in Holland goed van kunnen leven. Het prachtige oerwoud op Deli wordt platgebrand en er komen enorme rubberplantages voor in de plaats. Rubber is een essentiele grondstof voor de Amerikaanse automobielindustrie, die op volle toeren draait. De Nederlandse planters in de roman zijn dan ook in dienst van de Sumatra Hevea Company, een grote Amerikaanse rubbermaatschappij. De schrijfster schetst een indringend beeld van een harde, materialistische en door en door koloniale samenleving
verder…

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Rubber van Madelon Szekely-Lulofs

 1. Telor Pedis zegt:

  Grappig dat haar boek Rubber weer in de belangstelling staat. Ze beschreef de Hollandse enclave, die met haar eigen regels, het grote geld en de eenzaamheid van de plantersvrouwen een dramatische samenleving bleek te zijn.
  Ook een meesterverteller van die koloniale samenleving was Sommerset Maugham, een Britse schrijver. Ik verslond zijn verhalen tegen de achtergrond van het broeierige tropenleven, de intriges en romances van de kleine Europese gemeenschap maar dan op Malakka (Maleisie). Hij heeft trouwens vele boeken geschreven, maar als tropenkind en enigszins bekend met de tabaks- en rubbercultuur op Midden-Sumatra was dit voor mij “gefundenes Fressen”…
  Madelon Szekely lichtte in de dertiger jaren al een tipje van de sluier van die grauwe subcultuur.

 2. Peter van den Broek zegt:

  Weet je zeker dat over de Sumatra Hevea Company wordt gesproken. Ik ken het Hevea dorp, genoemd naar de fabriek Hevea.
  Ik ken wel de Sumatra Rubber Company als dochteronderneming van de US Rubber Company. Daarnaast bestaat er ook de Holland Amerikaanse Plantage Mattschappij (HAPM). En natuurlijk Hevea, de rubberboomtype.!!!

 3. Peter van den Broek zegt:

  Weet je zeker dat over de Sumatra Hevea Company wordt gesproken. Ik ken het Hevea dorp, genoemd naar de fabriek Hevea.
  Ik ken wel de Sumatra Rubber Company als dochteronderneming van de US Rubber Company. Daarnaast bestaat er ook de Holland Amerikaanse Plantage Mattschappij (HAPM). En natuurlijk Hevea, de rubberboomtype.!!!

 4. Jeroen Singelenberg zegt:

  De roman Rubber heeft mij zo gegrepen dat hieruit een muziektheater voorstelling van het Ned Xangtheater is ontstaan. Op muziek van Sinta Wullur en met de film Rubber erbij.
  concertuitvoering 25 mei avond op de Tong Tong Fair
  theatervoorstelling op 3 oktober in theater Merlijn in Den haag en 8-10 oktober in theater de Bochel in Amsterdam.
  http://www.nederlandszangtheater.nl

 5. Jeroen Singelenberg zegt:

  De roman Rubber heeft mij zo gegrepen dat hieruit een muziektheater voorstelling van het Ned Xangtheater is ontstaan. Op muziek van Sinta Wullur en met de film Rubber erbij.
  concertuitvoering 25 mei avond op de Tong Tong Fair
  theatervoorstelling op 3 oktober in theater Merlijn in Den haag en 8-10 oktober in theater de Bochel in Amsterdam.
  http://www.nederlandszangtheater.nl

 6. B. van der Steen zegt:

  Het boek Rubber speelt zich af op de onderneming van de HAPM Hollands Amerikaanse Plantage mij. in Klaar en. Het clubgebouw uit 1917 bestaat nog steeds. Op Dell is inderdaad grond ontgonnen om plaats te maken voor cultures (tabak, rubber, palmolie en sisal), maar he t was een moerasachtig gebied en geen jungle.

  • RLMertens zegt:

   @BvanderSteen; ‘geen jungle etc.’- In een moerassig(!) gebied ontginnen voor cultures; tabak etc.? Zie de oude foto’s hoe de bomen werden gerooid etc,! – Dan had men ook bv. in concentratie kamp Boven Digoel; cultures laten ontstaan, Hier ging men vanzelf dood aan malaria, apathie etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.