Het verdriet van de indo {IX}

boeroengpikiranslogoby Blauwvogeltje
Eerder verscheen in deze serie ‘Het verdriet van de indo’:deel I, {II}, {III}, {IV} , {V}, {VI}. {VII} , {VIII}

Leuk zo’n geschiedenisquiz ‘de slag bij nieuwpoort’ op Nederland 2, zaterdag 3 oktober. (Herhaling is vrijdag  15:10 uur, Ned. 2…. deze aflevering is online te zien,  start op 29 min, 13 seconden)
Een vraag was .. noem de 5 grootste allochtone bevolkingsgroepen.
Als eerste in een rijtje, waar men uit moet kiezen, staat… Indonesiërs..

Die quizvraag is natuurlijk door historici gecheckt en goedgekeurd.
Enfin… de Indonesiërs zijn een van de vijf grootste allochtone groepen volgens de redactie.
Geachte redacteuren en deskundigen……………… ga je schoolgeld terug halen.

Maar is het wel een kwestie van onwetendheid over de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse bevolkingsgroepen? Bijvoorbeeld in dit geval…lijkt dit ietwat op … ‘niet willen weten’ ?

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans, Het verdriet van de indo. Bookmark de permalink .

31 reacties op Het verdriet van de indo {IX}

 1. noor zegt:

  heb net een zr pedisse mail naar de Avro gestuurd…. Laat je het antwoord nog weten.. (ls ze anwoorden)

 2. welk emailadres heb je gebruikt ?

 3. sip zegt:

  ..jahillah!!!.. wilders is een een door de avro erkende indonesier..duh ik krijg last van indentiteitsvervreemding..bestaat dat woord wel?..

 4. Blauwvogeltje zegt:

  Ohhhh.. zou dat identiteitsvervreemding zijn ?
  “Derden” vervreemden iemands identiteit en dringen het slachtoffer een vreemde identiteit op ?
  @Noor.. ik bedoelde..naar welk avro-adres heb je de mail gezonden.

 5. Blauwvogeltje zegt:

  Ohhhh.. zou dat identiteitsvervreemding zijn ?
  “Derden” vervreemden iemands identiteit en dringen het slachtoffer een vreemde identiteit op ?
  @Noor.. ik bedoelde..naar welk avro-adres heb je de mail gezonden.

 6. sil zegt:

  Ik had het gezien en ik zat me daar toch kwaad te wezen op de bank! grr…
  ‘Allochtonen, volgens CBS’. Was dat niet die club die weigerde ons tegemoet te komen, toen met die actie? En programmamakers volgen als een stelletje blinde kippen, want zij weten niet beter…

 7. Peter van den Broek zegt:

  INDO-NESIERS. Het antwoord Indonesiers zou beter passen in een ander AVRO-programma Missers, daar worden ander fouten gemaakt.
  Het is opvallend dat in het programma Nederlanders een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen Ethiopiers, Surinamers, Antilianen, Turken en Marokanen en natuurlijk INDO-nesiers.
  Ik kan nauwelijks het onderscheid maken tussen een schilderij van Willem de Kooning en Piet Mondriaan, laat staan tussen de verschillende migranten, maar ja, ik ben niet zon multi-culturele wereldburger
  Wel is het opmerkelijk dat de zgn Indonesiers voor de ingewijden de Indo-Europeanen uit Ned. Indie als allochtonen dwz migranten niet in het rijtje van 5 meest voorkomende allochtonen, worden geplaatst. Dat betekent dat ze steeds onzichbaarder worden en dat willen we toch allemaal.
  In het begin werd wel veel over Indie/Indonesie gevraagd, dat doet mijn koloniale hart weer goed. Toch herkenning.
  Nu nog een gezellige Email schrijven aan de AVRO, de TV gaat wel steeds harder achteruit, de programmamakers moeten toch eens de geschiedenis gaan bestuderen “de slag bij Nieuwpoort” is wel een heel gemakkelijk vraag.
  Een gezellige vraag lijkt mij; Is Geertje Wilders een Indonesier van voor of na WOII??

 8. sip zegt:

  antwoord avro:
  Geachte heer of mevrouw,
  Hartelijk dank voor uw reactie op de eerste uitzending van de Slag bij Nieuwpoort.
  Het spijt ons heel erg dat wij u gekwetst hebben met de benaming ‘Indonesirs’ in de vraag over de vijf grootste groepen allochtonen in Nederland.
  Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt precies bij welke bevolkingsgroepen in Nederland wonen en waar zij vandaan komen. Als een groep in sociaaleconomisch of cultureel opzicht sterk op de Nederlandse bevolking lijkt, wordt deze groep tot de westerse allochtonen gerekend. De groep mensen met Indonesi als herkomstland vormen een bijzondere groep. Ze worden door het CBS gerekend tot de westerse allochtonen. Veel van de personen uit Indonesi of voormalig Nederlands-Indi zijn van Nederlandse afkomst. Het CBS gebruikt de term Indonesir voor mensen die afkomstig zijn uit Indonesi, Nederlands-Indi en Nederlands Nieuwguinea. Ze heeft haar cijfers helaas niet uitgesplitst naar Indonesirs, Indische Nederlanders en Indo-Europeanen. Zij vat de vele verschillende bevolkingsgroepen uit Nederlands-Indi en Indonesi onder n noemer: Indonesir. Zij gaat dus voorbij aan de vele nuances die je kunt maken als je mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indi benoemt.
  Het is niet zo dat wij ons er gemakkelijk vanaf willen maken, maar u zult begrijpen dat wij om onze vraag te onderbouwen gebruik hebben gemaakt van de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hun definitie van een allochtoon is een persoon van wie ten minste n ouder in het buitenland is geboren. Zoals hierboven uitgelegd, scharen zij alle verschillende bevolkingsgroepen die op wat voor manier dan ook afkomstig zijn uit het land dat tegenwoordig Indonesi heet, onder n noemer. Dat is in dit geval natuurlijk erg kort door de bocht. Frits Sissing heeft daar in de uitzending wel nadere uitleg over gegeven, maar die uitleg is in de eindmontage gesneuveld, omdat het hele programma veel te lang was voor de tijd die ervoor stond.
  Wij willen u nogmaals zeggen dat wij de gevoeligheid op dit punt begrijpen en het oprecht betreuren dat e.e.a. zonder nuances in de uitzending terecht is gekomen.
  Wij hopen dat u desondanks a.s. zaterdag weer, en hopelijk dit keer wel met genoegen, naar ons programma kijkt.
  Met vriendelijke groet,
  Marian van Eupen
  Uitvoerend producent ‘Slag bij Nieuwpoort’
  —–Oorspronkelijk bericht—–
  Verzonden: zondag 4 oktober 2009 17:43
  Aan: AVRO Communicatie

 9. sip zegt:

  antwoord avro:
  Geachte heer of mevrouw,
  Hartelijk dank voor uw reactie op de eerste uitzending van de Slag bij Nieuwpoort.
  Het spijt ons heel erg dat wij u gekwetst hebben met de benaming ‘Indonesirs’ in de vraag over de vijf grootste groepen allochtonen in Nederland.
  Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt precies bij welke bevolkingsgroepen in Nederland wonen en waar zij vandaan komen. Als een groep in sociaaleconomisch of cultureel opzicht sterk op de Nederlandse bevolking lijkt, wordt deze groep tot de westerse allochtonen gerekend. De groep mensen met Indonesi als herkomstland vormen een bijzondere groep. Ze worden door het CBS gerekend tot de westerse allochtonen. Veel van de personen uit Indonesi of voormalig Nederlands-Indi zijn van Nederlandse afkomst. Het CBS gebruikt de term Indonesir voor mensen die afkomstig zijn uit Indonesi, Nederlands-Indi en Nederlands Nieuwguinea. Ze heeft haar cijfers helaas niet uitgesplitst naar Indonesirs, Indische Nederlanders en Indo-Europeanen. Zij vat de vele verschillende bevolkingsgroepen uit Nederlands-Indi en Indonesi onder n noemer: Indonesir. Zij gaat dus voorbij aan de vele nuances die je kunt maken als je mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indi benoemt.
  Het is niet zo dat wij ons er gemakkelijk vanaf willen maken, maar u zult begrijpen dat wij om onze vraag te onderbouwen gebruik hebben gemaakt van de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hun definitie van een allochtoon is een persoon van wie ten minste n ouder in het buitenland is geboren. Zoals hierboven uitgelegd, scharen zij alle verschillende bevolkingsgroepen die op wat voor manier dan ook afkomstig zijn uit het land dat tegenwoordig Indonesi heet, onder n noemer. Dat is in dit geval natuurlijk erg kort door de bocht. Frits Sissing heeft daar in de uitzending wel nadere uitleg over gegeven, maar die uitleg is in de eindmontage gesneuveld, omdat het hele programma veel te lang was voor de tijd die ervoor stond.
  Wij willen u nogmaals zeggen dat wij de gevoeligheid op dit punt begrijpen en het oprecht betreuren dat e.e.a. zonder nuances in de uitzending terecht is gekomen.
  Wij hopen dat u desondanks a.s. zaterdag weer, en hopelijk dit keer wel met genoegen, naar ons programma kijkt.
  Met vriendelijke groet,
  Marian van Eupen
  Uitvoerend producent ‘Slag bij Nieuwpoort’
  —–Oorspronkelijk bericht—–
  Verzonden: zondag 4 oktober 2009 17:43
  Aan: AVRO Communicatie

 10. Harry zegt:

  [Het CBS gebruikt de term Indonesir voor mensen die afkomstig zijn uit Indonesi, Nederlands-Indi en Nederlands Nieuwguinea. Ze heeft haar cijfers helaas niet uitgesplitst naar Indonesirs, Indische Nederlanders en Indo-Europeanen. Zij vat de vele verschillende bevolkingsgroepen uit Nederlands-Indi en Indonesi onder n noemer: Indonesir. Zij gaat dus voorbij aan de vele nuances die je kunt maken als je mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indi benoemt.]
  Hmmm nu was ik toevallig uit Bevolkingstrends,1e kwartaal 2003 van het CBS, het artikel Demografie van de Indische Nederlanders, 1930 2001 aan het lezen. Daarin wordt eerst een zeer uitvoerige beschrijving gegeven van wat men onder de term Indische Nederlander kan verstaan met daarbij de aantekening dat een scherpe lijn niet te trekken valt. Verderop in het artikel schrijft men:
  []Deze 2,9 miljoen allochtonen kunnen worden onderverdeeld naar herkomstland. Met 404 duizend personen vormt de groep met herkomstland Indonesi (inclusief voormalig Nederlands-Indi) de grootste categorie, []
  Zeker gezien de voorafgaande genuanceerde uitleg van de term ‘Indische Nederlander’ kan men dan niet zo maar mensen die als herkomstland Indonesi heeft, Indonesir noemen.
  Overigens geeft het artikel wel een onderscheid aan tussen Nederlanders (inclusief mensen van gemengde afkomst) en genaturaliseerde Nederlanders (dat zijn o.a. Indonesirs die de Nederlandse nationaliteit hebben aangenomen). Zo als het ook de groep Molukkers apart benoemt, hoewel men die groep wel onder het hoofdje Indische Nederlander laat vallen.
  Nogal een zwakke verklaring dus.

 11. Harry zegt:

  [Het CBS gebruikt de term Indonesir voor mensen die afkomstig zijn uit Indonesi, Nederlands-Indi en Nederlands Nieuwguinea. Ze heeft haar cijfers helaas niet uitgesplitst naar Indonesirs, Indische Nederlanders en Indo-Europeanen. Zij vat de vele verschillende bevolkingsgroepen uit Nederlands-Indi en Indonesi onder n noemer: Indonesir. Zij gaat dus voorbij aan de vele nuances die je kunt maken als je mensen uit de voormalige kolonie Nederlands-Indi benoemt.]
  Hmmm nu was ik toevallig uit Bevolkingstrends,1e kwartaal 2003 van het CBS, het artikel Demografie van de Indische Nederlanders, 1930 2001 aan het lezen. Daarin wordt eerst een zeer uitvoerige beschrijving gegeven van wat men onder de term Indische Nederlander kan verstaan met daarbij de aantekening dat een scherpe lijn niet te trekken valt. Verderop in het artikel schrijft men:
  []Deze 2,9 miljoen allochtonen kunnen worden onderverdeeld naar herkomstland. Met 404 duizend personen vormt de groep met herkomstland Indonesi (inclusief voormalig Nederlands-Indi) de grootste categorie, []
  Zeker gezien de voorafgaande genuanceerde uitleg van de term ‘Indische Nederlander’ kan men dan niet zo maar mensen die als herkomstland Indonesi heeft, Indonesir noemen.
  Overigens geeft het artikel wel een onderscheid aan tussen Nederlanders (inclusief mensen van gemengde afkomst) en genaturaliseerde Nederlanders (dat zijn o.a. Indonesirs die de Nederlandse nationaliteit hebben aangenomen). Zo als het ook de groep Molukkers apart benoemt, hoewel men die groep wel onder het hoofdje Indische Nederlander laat vallen.
  Nogal een zwakke verklaring dus.

 12. Officieel heeft het CBS niet de categorie Indonesi-afkomstigen de naam Indonesirs gegeven. Hoewel sommige CBS-medewerkers dat wel doen in de publicaties. Het CBS is hierover gemaild een tijd terug door I4E-lezers en het antwoord was…… bullshit.
  De vertegenwoordiger van het CBS vind het gewoon een niet zo belangrijk punt om zich daar druk over te maken.
  De AVRO bekent wel meer schuld… maar is dit de spijtverklaring van een enkele pr-persoon.. zonder konsekwensies.. zonder onder de loep te nemen wie van medewerkers de fout is in gegaan ?
  Ik vrees van wel, want ook deze pr-persoon neigt er toe de eigenlijke verantwoordelijkheid af te schuiven op het CBS
  Het gaat niet alleen om het laks behandelen van een grote groep Nederlanders van 1 miljoen…
  Maar het gaat hier ook om een fout in de geschiedbeschrijving die de Avro geeft of zo men wilt kan men dat geschiedvervalsing noemen..

 13. Officieel heeft het CBS niet de categorie Indonesi-afkomstigen de naam Indonesirs gegeven. Hoewel sommige CBS-medewerkers dat wel doen in de publicaties. Het CBS is hierover gemaild een tijd terug door I4E-lezers en het antwoord was…… bullshit.
  De vertegenwoordiger van het CBS vind het gewoon een niet zo belangrijk punt om zich daar druk over te maken.
  De AVRO bekent wel meer schuld… maar is dit de spijtverklaring van een enkele pr-persoon.. zonder konsekwensies.. zonder onder de loep te nemen wie van medewerkers de fout is in gegaan ?
  Ik vrees van wel, want ook deze pr-persoon neigt er toe de eigenlijke verantwoordelijkheid af te schuiven op het CBS
  Het gaat niet alleen om het laks behandelen van een grote groep Nederlanders van 1 miljoen…
  Maar het gaat hier ook om een fout in de geschiedbeschrijving die de Avro geeft of zo men wilt kan men dat geschiedvervalsing noemen..

 14. sil zegt:

  precies zoals de mijne, vanmiddag om 15:22 uur ontvangen…
  Het is toch wat h, die eindmontage?1?
  Ik vraag me af hoe uitgebreid de uitleg van Frits dan wel niet is geweest, dat juist dt belangrijke stukje informatie de uitzending niet heeft gehaald..

 15. sil zegt:

  precies zoals de mijne, vanmiddag om 15:22 uur ontvangen…
  Het is toch wat h, die eindmontage?1?
  Ik vraag me af hoe uitgebreid de uitleg van Frits dan wel niet is geweest, dat juist dt belangrijke stukje informatie de uitzending niet heeft gehaald..

 16. Die uitleg kan in 20 seconden..
  En het antwoord op de vraag moet zijn :
  van Indonesi-afkomstigen.
  Hier valt op de beperktheid en domheid van het hokjesdenken van buitenlanders-versus Nederlanders… allochtonen contra autochtonen….
  Men is zo vastgeroest in het hokjesdenken van turken, uit Turkije, marokkanen uit Marokko … surinamers uit Suriname…. en
  uit Indonesi dus….???
  Ook de CBS definities zelf zijn scheef…
  Het zijn niet bijna 400.000 mensen uit de groep Indonesi-afkomstigen…. maar zowat 1 miljoen.
  Maar wie zijn die historici die de avro-quiz checken ? Ontsla die mensen gauw..

 17. Cees zegt:

  Dat het CBS alles op 1 hoop gooit … Ach, ik denk dan maar zo “there are lies, there are damned lies and there are statistics’. Als Indo ben ik er trots op om allochtoon te zijn. En als ingeburgerde allochtoon schrijf ik niet “De groep mensen met Indonesi als herkomstland vormen een bijzondere groep” maar gebruik ik het enkelvoud. En als ik het over het CBS heb, refereer ik daar niet aan met de vrouwelijke vorm

 18. Peter van den Broek zegt:

  Allochtoon: CBS definitie van een allochtoon is een persoon van wie ten minste n ouder in het buitenland is geboren. Dus de kinderen van Willem-Alexander zijn allochtonen en Willem natuurlijk ook.
  Volgens het CBS is mijn zoon (Italiaans-Nederlandse nationaliteit) die in Zwitserland geboren is, niet alleen allochtoon maar ook Zwitser….???? Itoe apa besoek…!!!!
  H CBS ..jullie maken er wel een gigantisch zooitje van, een soort Centraal Bureau voor de Afwijkingen, Standaarddeviatie.
  Als jullie jezelf eens serieus nemen en niet zulk slordig werk afleveren waar wij Indischen iets aan hebben. Wordt het belastinggeld tenminste nuttig besteed. Geertje Wilders zou daar in moeten duiken om precies te weten hoe groot dat Allochtonenvraagstuk precies is. Ik schrijf maar een aardige brief aan het CBS.

 19. naamloos1 zegt:

  CBS definitie van een allochtoon is een persoon van wie ten minste n ouder in het buitenland is geboren.
  ……………………………….
  Ik ben zelf een buitenlander , kind van een Nederlandse Onderdaan , volgens de Nederlandse versie ben ik een ex Nederlandse Onderdaan , volgens mij en de Indonesiers een vrije Indonesier omdat ik na 1945 geboren ben .
  Daarnaast ben ik ook een Westerse Allochtoon(vlg CBS) .
  En ik moet nog gaan inburgeren.
  Ruwet dese .

 20. derde generatie zegt:

  Wij moeten ons niet zo druk om maken,laat die zogenaamde onderzoekers hun onzin maar vermelden.

 21. sip zegt:

  Beste 3e generatie, het gaat meer om het gebrek aan kennis over de ware geschiedenis van het Indo-schap. Vooral de onverschilligheid, het wegstoppen van een koloniaal verleden, het willens en weten negeren van de Indische Nederlanders, die als 2e rangsburgers hier ontvangen en behandeld zijn, back pay kwesties en onverwerkt leed en het meest kwalijke is dat er bewust nauwlijks aandacht in het onderwijs besteed wordt aan onze geschiedenis. Nee, ik denk niet dat het verstandig is om “indolent”gedrag te vertonen. Typisch woord toch: Indolent! Lui en vadsig! Laten we er ons maar wel druk om maken , ik ben trots op mijn afkomst en ik laat me niet voor iets anders uitmaken door een “indolent” instituut , zoals ondermeer door het CBS of de AVRO, die weer een bepaald plaatje van ons bevestigd heeft!

 22. si L. zegt:

  En toen was daar aflevering 6 van de Slag bij Nieuwpoort. Met een pracht van een vraag… over Indirs en het Cultuurstelsel.

  zie
  http://player.omroep.nl/?aflID=10287266 –> 40.28 minuten
  Ik heb mevrouw van Eupen, de uitvoerend producent van het programma, gemaild en verteld dat de oorspronkelijke bevolking van Amerika Indianen werden genoemd, die van India Indirs en van Indonesi Indonesirs. Jengkel, als je merkt dat er wel erg onzorgvuldig wordt omgegaan met de eigen geschiedenis… en dit na de vorige misser (zie openingsbericht van dit topic).
  Haar antwoord:
  ***
  Geachte mevrouw L.,
  Hartelijk dank voor uw reactie op de zesde uitzending van Slag bij Nieuwpoort. Wij zijn blij dat u ons programma zo nauwlettend volgt.
  U valt over het feit dat wij in een vraag hebben gesproken over Indirs. Dat spijt ons. We hadden inderdaad beter een andere term kunnen gebruiken, hoewel volgens Van Dale een Indir iemand uit India is, maar ook: (verouderd) bewoner van Indi. En Indi is volgens Van Dale dan weer een afkorting van Nederlands-Indi.
  Met vriendelijke groet,
  Marian van Eupen
  Uitvoerend producent Slag bij Nieuwpoort
  ***
  Tsja….. treurig..

 23. si L. zegt:

  En toen was daar aflevering 6 van de Slag bij Nieuwpoort. Met een pracht van een vraag… over Indirs en het Cultuurstelsel.

  zie
  http://player.omroep.nl/?aflID=10287266 –> 40.28 minuten
  Ik heb mevrouw van Eupen, de uitvoerend producent van het programma, gemaild en verteld dat de oorspronkelijke bevolking van Amerika Indianen werden genoemd, die van India Indirs en van Indonesi Indonesirs. Jengkel, als je merkt dat er wel erg onzorgvuldig wordt omgegaan met de eigen geschiedenis… en dit na de vorige misser (zie openingsbericht van dit topic).
  Haar antwoord:
  ***
  Geachte mevrouw L.,
  Hartelijk dank voor uw reactie op de zesde uitzending van Slag bij Nieuwpoort. Wij zijn blij dat u ons programma zo nauwlettend volgt.
  U valt over het feit dat wij in een vraag hebben gesproken over Indirs. Dat spijt ons. We hadden inderdaad beter een andere term kunnen gebruiken, hoewel volgens Van Dale een Indir iemand uit India is, maar ook: (verouderd) bewoner van Indi. En Indi is volgens Van Dale dan weer een afkorting van Nederlands-Indi.
  Met vriendelijke groet,
  Marian van Eupen
  Uitvoerend producent Slag bij Nieuwpoort
  ***
  Tsja….. treurig..

 24. Blauwvogeltje zegt:

  oeps….
  samenvattend…
  ze noemen Indische Nederlanders … Indonesirs..
  en…
  Indonesirs noemen ze Indirs
  zoiets dus

 25. Peter van den Broek zegt:

  X-generation:
  Maar hoe is die verdeling der generaties, in Indische gelederen een veel gehanteerde term maar ik kan er geen brood van bakken.
  1ste generatie: zij die Indie letterlijk hebben meegemaakt (mijn Oma is van dezelfde generatie als mijn moeder in deze definitie)
  2de generatie: zij die Indie figuurlijk hebben meegemaakt
  3de generatie: de kinderen van de 2de generatie
  4de generatie: de kinderen van de 3de generatie.
  En ga zo maar door. Als een Indische wordt aangehaald, dan wordt gelijk de generatieteller toegepast, waarom…daarom!!!
  met die verdeling kan ik helemaal niks mee, maar er worden wel hele stammenoorlogen mee gevoerd. Ik vind het grenzenloos
  ik ben van DE generatie.

 26. Blauwvogeltje zegt:

  Er zijn meerdere opvattingen over die generatieindelingen.
  Maar het is geen Indische uitvinding. Ook niet exclusief Nederlands. Ergens in de zeventiger jaren kwam deze generatie-indeling in geheel west-europa in zwang.
  Voor mijzelf houd ik het regeltje aan voor Indischen:
  1e generatie is zij die als volwassene in Nederland kwamen… Hun kinderen zijn dus 2e generatie…etc.
  Mijn regeltje gaat soms niet op en daar beginnen de mitsen en maren en uitzonderingen in de indeling.
  Een andere omschrijving is van Rick vd Broeke van het Indisch Informatiepunt.
  Lees hier

 27. sigeblek zegt:

  Quote :met die verdeling kan ik helemaal niks mee, maar er worden wel hele stammenoorlogen mee gevoerd. Ik vind het grenzenloos.
  —————
  Soms is het ook verbazingwekkend te noemen.
  Aan de andere kant kan men duidelijk merken dat er toch een ietsiepietsie verschil is tussen de 2de Generatie die letterlijk hebben meegemaakt en de 2de generatie die hier geboren zijn .
  Bij de “ingewijden” hoeft je een zin niet eens af te maken , of iets uitgebreid te vertellen .
  Een (paar) woord(en) is al genoeg .
  En dan zegt men : Itu Dia . Dat is em.
  Bener of betoel dese .
  Ehwaar.

 28. sigeblek zegt:

  Quote :met die verdeling kan ik helemaal niks mee, maar er worden wel hele stammenoorlogen mee gevoerd. Ik vind het grenzenloos.
  —————
  Soms is het ook verbazingwekkend te noemen.
  Aan de andere kant kan men duidelijk merken dat er toch een ietsiepietsie verschil is tussen de 2de Generatie die letterlijk hebben meegemaakt en de 2de generatie die hier geboren zijn .
  Bij de “ingewijden” hoeft je een zin niet eens af te maken , of iets uitgebreid te vertellen .
  Een (paar) woord(en) is al genoeg .
  En dan zegt men : Itu Dia . Dat is em.
  Bener of betoel dese .
  Ehwaar.

 29. Ron Geenen zegt:

  Ik begin er langzamerhand echt in te geloven dat vele 3de , 4de , enz Nederlanders stom worden geboren en suf worden gezoogd.

  • Pierre de la Croix zegt:

   Soms denk ik dat ik de dingen om mij heen en de zaken die ik lees eindelijk begin te begrijpen en dan word ik toch weer wreed uit de droom geholpen, dan zou het pseudoniem “Si Geblek” op mij van toepassing zijn.

   Wie en/of wat zijn in hemelsnaam “3de, 4de, enz. Nederlanders” die stom worden geboren en suf gezoogd? Zijn “1ste en 2de” Nederlanders slimmer ter wereld gekomen en met de fles groot gebracht?

   Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.