update Indisch 3.0

– door Ed Caffin- Ik moet vaak uitleggen wat het verschil is tussen Indisch en Indonesisch. Meestal vragen mensen waar ik vandaan kom of wat mijn achtergrond is. Ik zie er volgens de meeste mensen mediterraans of Arabisch uit, maar zeg ik Indisch, dan denken sommigen dat ik uit India kom. Als ik zeg dat ik Indo ben, dat heeft meestal mijn voorkeur, zegt bijna iedereen oh, Indonesisch. Nou, nee niet precies is dan mijn antwoord, om vervolgens geduldig de nuances uit te leggen tussen deze verschillende begrippen. verder……

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

2 reacties op update Indisch 3.0

 1. Barbara zegt:

  Ja Ed, ik ben het helemaal met je eens. Ik kan me niet herinneren ooit op school iets geleerd te hebben over Indische Nederlandersen en hun geschiedenis. Het lijkt wel alsof het onderwijs w.b. dit onderwerp nog steeds te kort schiet want op mijn cursussen moet ik zelfs soms aan Indische jonge mensen uitleggen dat ze Indisch of Indo zijn (als ze vertellen dat ze Indonesisch zijn ”of zoiets” ) Dan geef ik je site maar weer door !
  Onderstaand boek, van Indisch4ever geplukt, lijkt me aansluiten op je artikel. Maar ja, echt weer iets voor mensen die toch al geinteresseerd zijn.
  Succes met je site en groeten, Barbara
  http://www.uitgeverijprometheus.nl/bb/result_titel.asp?id=2215

 2. John Horn zegt:

  Hallo Ed Caffin
  Ik moet concluderen, dat we op dezelfde golflengte staan. Boleh jou verklaringen. Weet je ik zit al meer dan 40 jaar in Zwitserland en voor de mensen hier is het ook logisch, dat ze niets over mijn roots weten. Ik kan je met het volgende troosten: In het dorp waar ik woon heb ik een jaar of tien geleden in het gemeenteparlament gezeten, je ziet, ik ben nu geen nederlander meer. Maar toen ik me aan de leden van dat parlament had moeten voor stellen merkte ik, dat iedereen gek opkeek, toen ze de naam John Horn hoorden en mij, met mijn indische uiterlijk zagen. Dan moet ik ook verklaren en zei: Ik heet Horn, mijn naam stamt uit het Zuiden van Duitsland, ik ben ondanks deze afkomst in IndonesiŽ als nederlander op de wereld gekomen, dus:
  Multicultureel in ťťn persoon. Bij velen van ons indo’s is het nog moeilijker te verklaren.
  Ik had op het werk in een hotel vaak kontakt met andere buitenlanders, o.a. indonesiŽrs, die kennen onze geschiedenis ook niet en behandelden me als een gelijkwaardige persoon, dus als indonesiŽr, mijn geluk; ik spreek nog bahasa indonesia. En als ik zeg, dat ik nederlander ben geweest, zeggen ze: “Ik weet, in Holland ister veel indonesiŽrs!”
  Bij jullie in Nederland is het probleem nog dieper gelegen en wel in het onderwijs en de algemene communicatie. Dus Ed,jij bent geen uitzondering,verklaar die lui maar verder over jouw afkomst,ik weet saaie boel,maar wat wil je anders?
  Groetjes en houd je taai
  Johnny Horn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.