Rawa Gede

quote de Volkskrant
Nooit excuses voor moord in Rawa Gede
RAWA GEDE – In Rawa Gede doodden Nederlandse soldaten 60 jaar terug 431 mannen. Het Indonesische dorp hoopt op compensatie.  Het Javaanse dorp Rawa Gede is zo klein dat de mensen er aan n naam meer dan genoeg hebben. Grafstenen dragen de namen van Kandi, Selim, Rasud, Naman, Mail, Sebel, Belan, Ale, Suminta, en ongetwijfeld weet iedereen in Rawa Gede nog altijd wie daarmee worden bedoeld. Zij stierven meer dan zestig jaar geleden, in de vroege ochtend van 9 december 1947, neergemaaid door de machinegeweren van Nederlandse militairen. Nederland heeft nooit zijn excuses gemaakt, nooit heeft het dorp om excuses gevraagd.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Rawa Gede

 1. C.E.Vermeulen zegt:

  Geachte heer/mevrouw,
  De afgelopen tijd heb ik de naam “Rawagede” en het dramatische verhaal daarachter vaak gehoord en gelezen.
  Natuurlijk keur ik het doden van mensen niet goed. Maar een verhaal heeft altijd twee kanten.
  Ik ben geboren in 1942, in Bandoeng (Java). Ik was acht toen wij vertrokken naar Nederland. Ik heb de tijd voor en na de Bersiapperiode beleefd. Ik ken de gevolgen van de strijd, ik heb mijn vader verloren door de Jappen, ik ben in Indonesie geterneerd geweest 1946-1947 in een afgesloten Indonesich kamp , ik heb in dat kamp honger,ziekte en/of de dood van zeer nabij beleefd en/of aanschouwd. Ik ben opgegroeid met een ouder, die zeer getraumatiseerd was door de Bersiap-periode, tot aan haar dood. De oorlog en de Bersiap heeft vele, vele slachtoffers gemaakt, aan de kant van de Indonesirs en aan de kant van de mensen met de Nederlandse nationaliteit.
  Maar ik vind dat we een streep moeten trekken onder die verschrikkelijke tijd. In die tijd zijn er duizenden onschuldige vrouwen, kinderen (zelfs baby’s) afgeslacht, moeders met baby’s vastgebonden aan het lichaam in de kali gegooid. Ik was 4 toen ik in een indonesisch kamp gevangen werd gehouden. Daarvoor had men ons maandenlang in huis gegijzeld, zonder eten en drinken. Een vriend van mijn oom, toen een jongen van 17, kon niet op tijd vluchten. Zijn lichaam werd later teruggevonden, in stukken gehakt.
  Hoezo,zielige Indonesirs, ik ken ze anders. Vanaf 1946 boezemde elke Indonesir mij angst in. Ik ben als kind van 6 vaak achterna gezeten door Indonesische kinderen, gewapend met knuppels. Ik heb toen leren rennen voor mijn leven.
  Elk verhaal heeft twee kanten. Wanneer we de duizenden slachtoffers aan de kant van de Nederlanders vergeten is dat een grove fout en een klap in het gezicht van de nabestaanden.
  Dat men het dorp Rawagede steunt met ontwikkelingshulp juich ik toe, maar excuses, nee. Nederland heeft al enkele malen excuses aangeboden voor alle misdaden. Als wij destijds niet waren beschermd door het Nederlandse leger waren er destijds nog duizenden doden aan Nederlandse kant bijgekomen. Dat mogen wij niet vergeten. Wanneer Nederland wederom zijn excuses aanbied wordt het
  misschien tijd dat ik de Indonesische staat aanklaag voor de vrijheidsberoving, het uithongeren, het discrimineren en de doodsangst. Misschien moet de Indonesische staat ook eens terecht staan voor de misdaden tegen de mensen destijd tijdens de Bersiap.
  Geef de mensen in Rawagede ontwikkelingshulp, dat is goed. Meer ook niet.
  Sla de Indi veteraan ook niet elke keer weer neer, met een uit het verband getrokken verhaal. Ook van hun zijn er velen op afschuwelijke wijze afgeslacht.
  Hartelijke groet van een Bersiap-slachtoffer, C.E.Vermeulen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.