Wij herdenken…

grootouders_ted_h_3Mijn opa en oma (moederskant): Arend (geb.1868) en Johanna (geb. 1873) ORT – ZWAGER.  Mijn opa en oma hadden een melkerij “Op Hoop van Zegen” in de dessa Djerakah,  ten westen van Semarang op de weg naar Kendal. Van hun kinderen Arend, Joop, Harry, Suzanne Louise, Alfred en Doortje, waren in 1939 alleen nog Joop en Suzanne Louise in leven. Joop is dokter geworden (NIAS- Nederl.Indische Artsen School), later chirurg en had een eigen kliniek in Surabaya aan de Embong Tandjung weg, krijgsgevangene in Japan en na de oorlog via Nederland naar Amerika gemigreerd met gezin, overleden in 1969 in Peoria, Illinois, USA.ort_zwager_2

Van mijn grootouders heb ik de mooiste herinneringen, van de dagen dat zij bij ons logeerden, we waren 6, 7 en 9 jaar jong. Ik ruik nog de gezellige lucht van een sigaar. M’n opa was ook nog kwiek, rende met krijgertje spelen vlot achter ons aan. En de dagen dat wij bij hun op de melkerij waren, heerlijk op hun groot stuk land ons in de vruchtbomen vermaakten. Sawo’s, djeroek bali, srikaja, grapefruits en heel veel djambu(klutuk) bomen. In sommige moest je uitkijken voor grote njangkrangs(rode mieren) die gemeen konden bijten. Tegen de berg achter de melkerij hadden we ons eigen buitenhuis.

Het was dan ook een grote schok voor ons, om na de oorlog via het Rode Kruis te vernemen dat beiden n 1945 in het concentratiekamp de hongerdood zijn gestorven, hij 76 jr. en zij 71 jr. oud.Ze hadden vrij gebleven kunnen zijn,maar mijn opa was als rasechte koppige Fries mogelijk in aanvaring gekomen met de jap. Dus in 1944, denk ik, zat hij in bankong 11 in Semarang, en zij in Halmahera III .

Het is mede als een eerbetoon en ter nagedachtenis aan mijn grootouders en aan al die overigen die het niet hebben overleefd maar wl ontzettend hebben geleden, dat ik zo lang mogelijk zal blijven demonstreren om Eer- en Rechtsherstel. Ik zal het Japan nooit vergeven en nu dat land zich na al die jaren nog altijd brutaal van de domme houdt, terwijl Duitsland schoon schip met het verleden heeft gemaakt (Wiedergutmachung etc.), vraagt de Indische gemeenschap de Nederlandse regering om een Finale Genoegdoening !!

Ted Hartman.

Dit bericht werd geplaatst in Wij herdenken ..... Bookmark de permalink .

Een reactie op Wij herdenken…

  1. Ted Hartman zegt:

    Lieve Nel, Geweldig jullie achievements. Zelfs die groepsfoto, mogelijk uit het familie-stamboek. Ik ben er hartstikke blij mee. Heel misschien komt er reactie, want Djerakah is bekend en ook de praktijk van m’n oom dr.Ort, omdat hij in z’n kliniek in S’baia armen gratis abortus verleende! Toen nog verboden, z’n bijnaam “dr.abortus”!
    Weer of geen weer, hope to see you Tuesday! Ted “Op Hoop van Zegen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.