Indo’s ga weg[3]

indosgaweg27mei2006 gohomeDit is deel 3 in deze serie.   
In de Volkskrant van 20 mei , katern Kennis, stond een artikel van Peter Giessen met als titel “Arbeiders, lastpakken, Nederlanders ”

Wie abonnee is van de Volkskrant heeft toegang tot het artikel online, maar eerst registreren enzo. Giessen had een interview met de kersverse hoogleraren Wim Willems en Leo Lucassen nav hun oratierede die ze hielden aan de Universiteit van Leiden.
De oratierede van Willems, die zijn sporen verdiend heeft in onderzoek naar de geschiedenis van de Indische Nederlanders, is te vinden via dit topic.
Momenteel werkt de heer Willems aan een biografie Tjalie Robinson.
De Hagenaar Willems, niet van Indische komaf, heeft ook veel onderzoek gedaan naar het Indische leven in Den Haag en is een van de interviewers op de huidige pasar malam besar. Volgens Giessen zou Wim Willems dit gezegd hebben in het interview.

” De regering vreest dat deze ‘Aziaten’ niet in een Europese samenleving zullen passen. Ze blijken het echter prima te doen. Toch waren veel Nederlanders in de jaren vijftig ongerust over de Indo’s, die ze ook wel ‘blauwen’ noemden. ‘Maar over het verleden ligt een romantisch waas. Niemand weet nog dat in Den Haag Indische jeugdbenden elkaar met fietskettingen te lijf gingen’, zegt Willems.”

Is dat wel of niet wat Willems letterlijk zei? Heeft hij wel of niet gelijk ? In ieder geval was er in de Volkskrant van 27 mei een ingezonden brief van L.C. Wolf, die het zo niet ervaren heeft :
“In de jaren zestig gingen we met onze eigen groep ‘de plu’ andere haagse bendes (niet elkaar) te lijf met fietskettingen. Wij waren een heuse minderheidsgroep, maar eigenlijk toch geintegreerd, want zo ging het er aan toe onder de Haagse jeugd van toen ”
Was er ook bonkar tussen Indische jeugdbendes in het Den Haag van 1955-1970 en wel met fietskettingen?

Op het forum Indisch Informatiepunt waren er deze reacties:
was in 1958 in Den Haag en heb geen relletjes meegemaakt, als 15 jarige met oudere neven ( de naam Krijgsman in het Haagse van toen ), maar wel knokpartijen tussen Indo’s Delft en Den Haag in de Haagse/ Scheveningse bosjes, en tegen Hagenezen was het “wat zit je me aan te kijken” en het vervolg hierop…

In een groot huis met veel lieve meisjes kwamen ze altijd bij elkaar, in de parklaan.., terugkomend van “Oase” Op een avond had mijn neef en ik ( logeerden bij onze Oma in de van Speijkstraat ) de laatste tram gemist en we werden door mijn andere neef ( Roel ) en z’n hele gang helemaal tot thuis begeleid, omdat men het niet verantwoordelijk achtte dat we alleen over straat gingen, jalan kaki ….

en dit:
Ik was toen nog wat jong, maar ik weet er wel wat van te vertellen. In die tijd had je in de buurt van de Boekhorst straat vaak relletjes. Het ging tussen de Pluis en de Kikkers. Groepen Indo’s en Belanda’s die doorlopend met elkaar over hoop lagen. Zag een Belanda zo’n mooi getint meisje, dan wilde die wel wat. En het meisje vond die blonde jongeling best wel interessant. Anders om gebeurde dat ook. Ik vond toen der tijd een blond meisje met lang haar heel interessant. Dit alles gaf reden voor vecht partijen. “Rot op! Blijf van mijn zusje af!!!”. Belangstelling voor een ander etnisch ras, iets wat vandaag de dag ook nog gebeurd. Onlangs hebben de Pluis en Kikkers een renie gehouden in vriendschap en vrede. Het zijn nu zestigers die ook met weemoed terug kijken naar een tijdperk die ondank de ruzies best wel leuk is.

Dit bericht werd geplaatst in Boeroeng Pikirans. Bookmark de permalink .

10 reacties op Indo’s ga weg[3]

 1. Heej, ik vind het steeds weer interessant om op je weblog te kijken, dat Indie boeit me ook wel een beetje.Misschien omdat m,n Vader daar is geweest, en je de verhalen gehoord hebt.
  Veel liefs Jacqueline.
  PS:ik kom wel weer eens terug, om te kijken.

 2. dave zegt:

  leuke site check ook ff
  http://www.wkgermany2006.web-log.nl das mijn site maar veel suc6 en ga zo door leuke site
  groetjes mij (dave) 😀 😀

 3. Alex Meijer zegt:

  Mijn vader, A.F. Meijer, is 18 januari 1955 met zijn familie in Nederland aangekomen.
  Aan boord van de Sibajak heeft hij een heftige storm meegemaakt ter hoogte van de Golf van Biskaje. Er schijnt toen een artikel in de Volkskrant te hebben gestaan. Kent iemand dit artikel?

 4. Arthur Olive zegt:

  “Indo’s ga weg!”
  Een vraag.
  Dit is in de jaren 60 geschreven. Als ik het juist heb dan zou het Indos moeten zijn geweest inplaats van Indo’s want in die tijd gebruikten wij niet een apostrof voor het meervoud.
  Is die apostrof later op de foto geplaatst?

  • Boeroeng zegt:

   De foto is in 1958 gemaakt.
   https://indisch4ever.nu/2006/02/10/indos_ga_weg2/
   Gemaakt door Frans Donse die het aan het beeldarchief migranten gaf
   http://www.iisg.nl/hbm/bladeren-op-collectie.php?collectie=50&source=indned

   • anoniem zegt:

    Die apostrophe is een nuisance. Ik gebruikt hem/haar nooit in het Nederlands dat ik nog kan schrijven.In vele schakeringen in de Ned samenleving was er a pervasive discrimination against Indos in die tijd.(1948-1958 en vele jaren daarna..

    • Anoniem zegt:

     “”In vele schakeringen in de Ned samenleving was er a pervasive discrimination against Indos in die tijd ( 1948-1958 ) en vele jaren daarna ..”” Ja heeft u goed opgemerkt ! en hoe komt dat ? Nou ik als buurman van Indo,s zal het u onthullen ! houdt u vast ! Ten eerste die mensen hebben de rare gewoonte een fles water op het toilet leeg te drinken ,ja waarom staan er dan flessen water in dat toilet ? 2) In plaats van gewoon aardappeltjes met spruitjes eten die gasten smerige gezouten vis en dan met de hand ! zeker geen bestek voorhandig en dan stinken ! vreselijk alles stinkt bij die mensen ,laatst boden ze mij een stukje fruit aan ,ja ik ben dol op fruit ,dus ik dacht ananas ,banaan o.k nou nee het was zo,n raar uitziende vrucht met stekeltjes ,ik ging helemaal over mijn nek ,die vrucht was totaal bedorven ,vreselijk ! En dan die muziek ,de koude rillingen lopen nog over mijn rug ,dat gaat zo “” Geef mij maar Nasi goreng ,geef mij maar Nasi goreng !”” Ontstellend die mensen kunnen alleen over eten praten en zingen .En dan drinken ,drinken doen die gasten niet ,tenminste geen bier of jenever zoals nette Hollanders dat doen ,nee hoor ze drinken een soort drab dat ze koffie teebroek of zo noemen ,getverdemme mijn hele mond zat vol met die troep .Ook geven ze regelmatig dus vaak feestjes ,nou het zelde straniem eten ,eten eten en dan weer die kut muziek “”Geef mij maar Nasi Goreng en Soerabaja ,oh Soerabaja “”

 5. anoniem zegt:

  Dankzij die Indos is die buurman ook Nasi Goreng gaan vreten en eet Doerians of zend ze naar Duitsland voor een geurenoctrooi.

 6. Jeroen zegt:

  Van een Molukse oud-collega (rond de 65, Barneveld) vochten Molukse jongeren in zijn jeugd ook tegen Indische jongeren. Weet iemand hier meer van?

  • Jan A. Somers zegt:

   Ik heb hiervan wel eens verhalen gehoord over de kermis in Vlissingen. Ging, geloof ik, over de Vlissingse meisjes. Maar niet uit eigen ervaring. Niet waar, toch leuk. Die Vlissingse meiskes, mooi zeg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.