Wij herdenken….

jacoFrancis Duncan Jacobsz, geboren 20 Augustus 1905 te Pasuruan , Java. Hij bezweek aan de Birma-spoorweg te Kuie, Thailand op 2 Januari 1945.
Zijn schoonzoon schrijft:
“…Hij was employée (Chemicus ) van de Colibri – Fabrieken te Surabaya Bij het begin van de Tweede Wereld Oorlog in Azie werd hij opgeroepen voor dienstplicht en hij werd bij de Landstorm ingedeeld voor de verdediging van Surabaya. Na de capitulatie van het KNIL werd hij krijgsgevangene en via de Jaarmarkt en Madura naar Siam ( Thailand) getransporteerd. Hier moest hij werken aan de beruchte Birma Spoorweg. Hij is hier ook overleden en ligt begraven op het Ereveld van Kanchanaburi in het huidige Thailand. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter….”

Kanchanaburi is ongeveer 129 kilometer van Bangkok De jaarmarkt was de jaarmarkt te Surabaya aan het Cannaplein. Het werd ingericht als een doorgangskamp. April 1943 had men duizenden krijgsgevangenen verzameld die werden doorgestuurd naar de Molukken en Flores voor het aanleggen van militaire vliegvelden.

1spal1
Christiaan Paul Eugen Spalding, sergeant infanterie Knil, zoon van Christina Pereira was geboren 5 November 1911 in Batavia. Hij overleed 24 Mei 1945 te Chungkai aan de Birma-spoorweg. Hij liet 3 kinderen na bij zijn vrouw Johanna: Johanna Gottschalk, geboren 26 augustus 1908 te Batavia overleed in 1988 te Zaandam na een auto-ongeluk. Haar kleindochter schrijft: “….Aangezien het mijn oma’s wens was om later naast haar man te rusten is haar urn door haar kinderen naar Thailand overgevlogen en aldaar bijgezet op de Chunkai begraafplaats, waar ik het graf een paar jaar later voor het eerst heb bezocht met de OGS. ….” OGS is de Oorlogsgravenstichting die het ereveld Chungkai verzorgt.

Dit bericht werd geplaatst in Wij herdenken ..... Bookmark de permalink .

8 reacties op Wij herdenken….

 1. Nelly zegt:

  Wat een prachtige portretten weer BV!
  Jammer dat je er niet bij bent maandag!
  iig maak ik wel wat pictures ja.

 2. P.Pinchetti zegt:

  De kleindochter van Joh.Gottschalk, t.w. Brenda, is mijn lieve nicht. Heel lief Brenda om je oma en opa op deze wijze uit de vergetelheid te halen. Je oompie. 😛

 3. Chantal zegt:

  Hallo,
  sinds kort ben ik me verder aan het verdiepen in mijn stamboom aan de Indische kant.
  Wat bijzonder om op deze wijze iets meer te weten te komen over mijn overgrootvader Francis Duncan Jacobsz.
  Naast de genoemde vrouw en vijf kinderen, had hij bij zijn eerste vrouw Alexandrine Frederique Westhoff 4 kinderen, waaronder mijn oma Angeline Amaly Jacobsz.

 4. M.J.Jacobsz zegt:

  Duncan Francis Jacobsz , vader van negen kinderen
  In vorige levensbeschrijving van Duncan Francis Jacobsz is abusievelijk vermeld dat hij vijf kinderen had.

  Dit moet herroepen worden. Hij was twee keer gehuwd en had uit zijn eerste huwelijk vier kinderen, namelijk Angelique, James, Roswita en Roelof. Uit zijn tweede huwelijk had hij vijf kinderen, namelijk Francis Duncan, Sylvia Magdalena , Irene Beatrice, Egmond Wladimir en Macella. Uit de bescreven levensbeschrijving werd Sylvia magdalena genoemd als zijn oudste dochter en dit is niet waar.

  Zijn Oudste dochter was Angelique. De opsteller van de levensbeschrijving van Duncan Francis Jacobsz betreurd deze fout.

  Ook moet vermeld worden dat niet alleen de kinderen uit zijn tweede huwelijk hem herdenken , maar ook de kinderen uit zijn eerste huwelijk, voor zover zij nog in leven zijn, gedenken hem nog op respectvolle wijze.

  Hij was hun vader.

 5. Wal Suparmo zegt:

  Serg. Majoor W.GOTTSCHALK was Instructeur onder Hoofinstructeur Kpt.A.H.G.Schmidhamer van de Korps BARISAN Tjakrakaranagera van Madura.Onder commandant van Majoor Raden Ario Tjokodipoero. De Barisan was opgericht in12 Februari 1831 om de Hollanders te helpen in de Java Oorlog tegen Diponegoro.En in 1945 weer geactiveert tot 1949.Een ander Gottschalk van Semarang is kolonel vlieger van MLD en de AURI( Ind.luchmacht) als KADAU( area commandant Oost Indonesie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.