12 mei 22.20uur NPO 2 Vergeten helden

MAX: Aflevering 2 Nederlands-Indië – vrijdag 12 mei om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië. Hij vertelt over dappere verzetsdaden van mensen als de Indische Anda Kerkhoven, die ondanks gruwelijke martelingen haar beulen moreel de baas bleef, de Indonesische vakbondsman Slamet Faiman, die zijn eigen gezondheid opofferde en de bevlogen student Djajeng Pratomo, die zelfs in kamp Dachau zijn medegevangenen wist te beschermen. Jörgen spreekt nabestaanden en reist naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van deze vergeten verzetshelden. Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.

Meer over Anda Kerkhoven ( tevens bron van dit plaatje)
De uitzending is online te zien.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

8 reacties op 12 mei 22.20uur NPO 2 Vergeten helden

 1. R.L. Mertens zegt:

  @Vergeten Helden; Wat een indrukwekkende uitzending! Zij; Inlanders(!) en een Indisch meisje, die tot het uiterste gingen! Anda 25 jr.oud gemarteld door onderdompeling in water tot zij zowat stikte en tenslotte… de dood vond, gefusilleerd(van achter neer geschoten) in een bos. Slamet Faiman, communist- zo werden Nationalisten in Indië aangeduid(!)- kwam via de PID, tot zelfs in Ned. op de lijst- en zodoende bij gestapo bekend/terecht. – Pratomo, zoon van een arts, die meemaakte dat er Indië borden in zwembaden bestonden met opschrift ; Verboden en Inlanders! En er kwam een filmfragment(!) met deze tekst. Met daaronder de Maleise vertaling!!!
  Dus …… In Beynon’s boek; Verboden voor honden en Inlanders met getuigenissen van Indonesiërs; ‘in Nederlandse kringen bestaat twijfel over het werkelijke bestaan van dit verbod. Er zijn voor zover bekend geen foto’s van gemaakt, die als aanwijzing kunnen dienen’ * Hier is nu zelfs een filmfragment getoond!

 2. Dewi Smith zegt:

  Vergeten HELDEN, gelukkig niet door iedereen vergeten. Ik kende ze niet. Mensen die ze gekend hebben en hun in ere houden en de verhalen blijven vertellen. Verdrietig om te lezen wat ze hebben doorgemaakt maar ook tegelijkertijd reuze trots op ze. Trots op hun moed om op te staan en er voor et sterven. Verdrietig om stil te staan bij wat de laatste gedachten zijn geweest, staande in natuur het laatste wat ze gezien hebben en daarna wellicht de genade van de dood.
  NEE, vergeten NEE

  Dewi

  • R.L. Mertens zegt:

   @DewiSmith:’vergeten NEE etc.’- Inderdaad! Dankzij speurwerk van Keppy en de tv. presentatie van Tjon; een waardig hommage aan deze helden! Hopen op een vervolg. Want er waren er meer; wo. Soejono, zoon van de minister Soejono in het Londen Kabinet, tijdens de oorlog. Deze pleitte vurig voor het toekennen van het zelfbeschikkingsrecht aan zijn volk. Zijn roep was tevergeefs, want in de 7 dec.1942 HM rede werd met geen woord gerept over dit recht! Toen deze rede door HM Wilhelmina over de radio werd uitgesproken verbleekte Soejono, aldus info. Vandaar; de Proklamasi op 17 aug.1945! Want van Nederland was toch niets meer te verwachten…. Een maand later stierf minister Soejono…. van ergernis? Zijn zoon Irawan zat in het Nederlands verzet. Tijdens een razzia in Leiden, vluchtend werd hij neergeschoten. Amsterdam eerde hem met een straatnaam; de Irawan Soejono straat in Slotermeer!

 3. Dewi Smith zegt:

  VERGETEN NEE? wanneer worden helden niet vergeten? Wanneer is een held , een held.? Als ze benoemd worden, geroemd worden door anderen om hun daden?
  Zoveel mensen hebben hun leven gewaagd, waar een ander heeft weggekeken. Bang, uit zelfbescherming, bescherming van hun familie. Hoe moeilijk is het om niet bang te zijn. Des te meer bewondering heb ik voor een ieder die opgestaan is en verdrietig ben ik voor diegene die zwaar hebben geleden en soms ook gestorven zijn.
  Wrang is het voor diegene die voor de vrijheid van Nederland hebben gevochten en niet erkend werden als vechters voor de vrijheid van Indonesia. Ja, zelfs tegengewerkt door de Nederlands regering ! Geen erkenning, geen slachtoffer
  uitkering, schaamtevol !!
  Ondanks dat het item hier eigenlijk niet thuishoort wil ik toch vertellen over mijn vader. Mijn stoere, stille, kwetsbare vader, jong overleden: diagnose concentratiekampsyndroom. ’s Nachts schreeuwend tijdens de nachtmerries en overdag rustig en liefdevol en weinig loslatend over de oorlog. Pas na zijn dood hoorden we van zijn vrienden wat hij allemaal gedaan heeft in het verzet in Friesland. Onderduikers helpen, Piloten helpen terug te komen, bonnen stelen van de Duitsers, etc. Nooit heeft hij daar met trots over vertelt. Omdat het voor hem de enige juiste keuze was. Na de oorlog weigerde hij naar Nederlands-Indie te gaan.: “Nu strijden zij voor hun vrijheid”
  Trots ben ik op mijn vader, trots op wie hij was, was hij een held? Zo zag hij zichzelf niet en zo waren er zovelen .
  VERGETEN? Nee, zolang wij hun verhaal (door)vertellen, worden ze niet vergeten.

  Dewi

 4. R.L. Mertens zegt:

  @DewiSmith; ‘…weigerde hij naar Indië te gaan etc.’- En wat was toen zijn lot?

  • Dewi Smith zegt:

   @ R.L. Mertens: Mijn vader werd gevraagd in Indie te dienen als kapitein van de landmacht. Dit heeft hij geweigerd. Als hij met ons daarover sprak zei hij altijd: ” ik heb in de oorlog tegen de bezetter gevochten en ik zal niet strijden tegen een volk dat voor zijn vrijheid vecht”. Deze weigering had voor hem gelukkig geen consequenties om dat hij niet dienstplichtig was.
   Gelukkig is het hem bespaard gebleven om kamp Amersfoort terug te zien als dienstweigeraar. Hoe wrang is het lot dat daar verzetsmensen werden opgesloten samen met oorlogsmisdadigers !!
   Ik ben altijd als kind al trots geweest op mijn vader dat hij vast heeft gehouden aan zijn principes.

   groetjes Dewi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.