Recensie: ‘Sporen van Indië’ is te makkelijk, te zoet en te Goedkoop 

San Fu Maltha:
In de bijna altijd aanwezige voice-over van Goedkoop wordt met name zijn visie op de Nederlands-Indische geschiedenis verteld: ofwel het uitmoorden van de bewoners van Banda, het meer dan 300 jaar lang uitbuiten van de lokale bevolking, de onafhankelijkheidsoorlog en de oorlogsmisdaden. Daarentegen gaat het nauwelijks tot helemaal niet over de vreselijke honger van buitenkampers tijdens de Japanse bezetting, het nog steeds niet uitbetalen van achterstallige salarissen aan KNIL-weduwen (backpay), het Bersiap-geweld, het bedriegen van de Molukse KNIL-soldaten en hun families, het niet welkom zijn in het naoorlogse Nederland van de ‘niet-witte’ mensen uit de voormalige kolonie en de dure (niet zoals bij Goedkoops familie gratis) overtocht naar Nederland.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Recensie: ‘Sporen van Indië’ is te makkelijk, te zoet en te Goedkoop 

 1. Paulus van Geldere zegt:

  Hr.Goedkoop had bij ons eens moeten zijn voor WOII.
  Wij hebben een babu gehad .
  Deze vroeg aan mijn moeder ” Als de oorlog klaar is mag ik dan weer bij u komen werken” .
  Heeft hij de Bersiap periode zelf mee gemaakt zo ja, dan was hij blind.
  Ik heb zijn tv uitzending altijd met argus ogen bekeken.
  Heft hij misschien Rupia’s gekregen van de Indonesiërs ,( Javanen)?

  • Boeroeng zegt:

   Hans Goedkoop was geboren in 1963 te Nederland.
   Maar ondanks dat kan hij best wel iets weten van de Nederlandse geschiedenis.
   Lezen, films zien, mensen spreken, zo komt men aan geschiedeniskennis
   Ik heb de film niet gezien dus ik kan er niet over oordelen.
   Als hij regelmatig wijst op de Nederlandse fouten in het verleden, dan is dat omdat hij vind dat te moeten vermelden. Niet omdat hij door Indonesië betaald wordt, lijkt mij.

   Een geschiedenis vertellen is altijd veel niet vertellen of anders vertellen dan iemand anders het zou doen, die dan ook weer veel niet vertelt.
   Het is maar net wat de uitgangspunten zijn voor een verhaal , welke feiten en welke niet noemen, hoe te belichten vanuit welke waarden.
   HET ene ware definitieve verhaal bestaat niet.

 2. Boeroeng zegt:

  De documentaire Sporen van Indië heeft 10.000 bezoekers getrokken en hiermee de Kristallen Film-status behaald. De documentaire van regisseur Reda van der Putten en presentator Hans Goedkoop vertelt over de eeuwenlange Indische invloeden in de Nederlandse maatschappij. Dit is de vierde Kristallen Film die dit jaar is uitgereikt.
  ____
  https://www.entertainmentbusiness.nl/film/sporen-van-indie-behaalt-kristallen-film/

 3. Boeroeng zegt:

  Recensie van Kester Freriks
  https://archive.is/KaFWb

  Losjes en soms met tussenwerpingen als „ach en wee” vertelt Goedkoop het geschiedenisverhaal aan de hand van bekend en minder bekend beeldmateriaal. Maar het is te zoet, te gemoedelijk. Vooral het vertelperspectief schept verwarring: de passage over „daar werd wat groots verricht” lijkt rechtstreeks uit de Nederlandse propaganda van toen te komen en ook de bloedige ‘politionele acties’ vertelt hij uitsluitend vanuit de Nederlandse visie. De Indonesische kant ontbreekt.

  • Bung Tolol zegt:

   Deze film is tot stand gekomen dankzij steun / subsidies van : De provincie Utrecht ,Prins Bernard Cultuurfonds ,K F Heinfonds ,De stad Amersfoort en bibliotheek Eemland .Die provincie Utrecht en die stad Amersfoort zullen wel de nodige gratis kaartjes gekregen hebben .Nederland telt circa 18 miljoen mensen ,waarvan 2 miljoen met enige Indische roots en die andere 16 miljoen hebben weleens een sateetje gegeten op de Pasar Malam .Dan zijn 10.000 bezoekers echt niet veel kurang zelf ! Die laatste zin hierboven is mooi “” De Indonesische kant ontbreekt “” Ja wil je die horen moet je wel enige Indonesiers uitnodigen .Waarom hebben ze Bung Jefferey Pondaag niet uitgenodigd ❓❓❓🥳🎉😂

   • Boeroeng zegt:

    Pondaag woont niet in Amersfoort en hij is niet een publiekstrekker voor zo’n film, aldus mij.
    Nog minder is hij een goede ambassadeur voor de Indonesische zaak met zijn extreemnationalistische neigingen

    • Bung Tolol zegt:

     Ja si soepkip woont al 53 jaar in Heemskerk ,een plaats die hij haat maar hij blijft er toch 53 jaar wonen ! Hij haat ook inheemse witte Nederlanders maar is er wel met eentje getrouwd ,een blonde dame uit Oost Stellingwerf .Hij haat ook Indo,s maar is er zelf eentje van ! Overigens zou ik noch in Heemskerk noch in Amersfoort willen wonen .Het enige heftige wat in beide plaatsen gebeurt is : Het stoplicht verspringt weleens van Oranje naar Rood ! Hoe zien Indonesiers si Jeffry ? Zij vinden hem vooral grappig zo gestoken in Bung Karno outfit maar President Soekarno sprak beter Nederlands dan si Jeffry en waarschijnlijk ook beter Bahasa Indonesia en Bahasa Jawa .Waarom Jeffry zo tekeer gaat tegen Indo,s snappen zij ook niet ,hij is toch ook een Indo ❓

 4. R.L. Mertens zegt:

  @Sporen etc.; – Heb het gezien; inderdaad te zoet etc. Wedderom de welbekende riedels; ‘in een gezagsvacuum begonnen de Indonesische jongeren….Hoezo gezagsvavuum?; er was Japans/Seac gezag ….omdat Ned. gezag ontbrak?

  – Nederland verloochende het ondertekende 24/9-1941 Atlantisch Handvest(voorloper van de VN); ‘elk volk heeft zelfbeschikkingsrecht'(!) in het het 1e(van Mook verboden) gesprek, Batavia dd.4/10-1945met de Republiek; vdPlas(ass.vvMook)- moh.Hatta; geen zelfbeschikkingsrecht= geen merdeka! Soekarno vaardigde daarop dd.6/10-’45 een voedselboycot af. Dus amok=berrsiap! En dat, terwijl de Britten (die anders in dit conflict betrokken werden) Ned. verzocht hebben met de Republiek in gesprek te gaan/komen. *Echter den Haag bleef met provocaties; ‘geen gesprek met de Republiek, Soekarno de collaborateur, een Japans maaksel etc.’- Bersiap is door Ned. uitgelokt.(!)……ten koste(!) van hen/Indo families ea., die buiten de kawat/beschermde kampen verbleven!

 5. Bung Tolol zegt:

  Er is nog een ander groot verschil tussen de “” Echte “” Bung Karno en die nep Bung Karno .President Soekarno had geen hekel aan Nederlanders en ook niet aan Indo,s ,dat is een fabeltje ,hij had wel een hekel aan dat Nederlandse beleid .De echte Bung had ook een groot charisma en veel humor .Bung Karno dook eens het bed in met een prostitue /hoertje in Moskou .Dat tafereel werd op de foto gezet door die KGB ( Veiligheidsdienst ) en aan Soekarno laten zien ,bedoeling was duidelijk CHANTAGE ! Hoe reageerde Bung Karno ? “” Oh wat een leuke foto,s ,laat nog meer afdrukken maken deel ik ze uit ! “” Chantage mislukt dus .😆😉😋

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.