De Weduwe van Indië: Oosthout_Roy van Zuydewijn

Mensen uit Indië kwamen voor het eerst naar Nederland of keerden terug. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze  overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.

Jeannette Caroline Orania Gerardina de Roy van Zuydewijn overleed in 1959 te Den Haag . Haar geboorteplaats in 1888 was de Indische Oceaan toen haar ouders naar Indië teruggingen per stoomschip Prins van Oranje. Geboren uit fabrikantendochter Channette Adriana Maria van der Elst (1866 Djokjakarta – 1941 Den Haag). Emile de Roy van Zuydewijn was haar vader (1855 Breda -1895 Djokjakarta) die in 1878 als sergeant naar Indië ging en daar luitenant van de infanterie werd.
Advocaat Adam de Roy, praktijkhoudend te Breda, was gehuwd met Catharina Montens, eigenaresse van het kasteel Zuijdewijn. Hij voegde ca 1800 Zuijdewijn toe aan zijn naam en die van de kinderen .

Jeannette huwde in 1914 te Batavia met Gustaaf Karel Johan Alphonse Oosthout (zie portret en meer foto’s). Geboren 1887 in Toempang en overleden in 1961 te Den Haag. Zoon van bestuursambtenaar en later resident Gustaaf Adolf Frederik Jan Oosthout (1847 Breda-1924 Weltevreden) en Jeanne Theodore Marie Kleyn (1850 Den Bosch – 1922 Weltevreden).
Gustaaf Karel werd ook resident, oa te Soerakarta.
In 1934 gingen ze definitief in Den Haag wonen.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Weduwe van Indië: Oosthout_Roy van Zuydewijn

 1. Bernadette S. zegt:

  Een fijn klimaat daar in Tumpang bij Malang. Bekend voor de rijst maar ook een populaire uitvalsbasis voor hen die de Bromo 🌋 bezoeken.

  • Hans Boers zegt:

   En natuurlijk niet te vergeten de speciale tempe Malang volgens ingewijden speciaal gefermenteerd. Wat er speciaals aan is, weet ik niet, want de tempe gaat snel naar binnen bij me en proef daarom het speciale ervan niet.

   • Bernadette S. zegt:

    Kauwen mijnheer Hans, kauwen!

    Ja, dat is de Mendol zeker? Dus de tempeh wordt gemalen en daarna ‘droog’ gemarineerd in kruiden. Dat gistingsproces duurt redelijk lang, soms laten ze het wel tot 6 uur staan maar dan wordt het wel heel extreem. Het lijkt na het frituren wel wat op artisanale kroketten qua vorm.

 2. Hans Boers zegt:

  Een broer van Gustaaf Adolf Frederik Jan Oosthout was geheten Petrus Henricus Johannes Oosthout – kapitein Infanterie KNIL (*18-3-1843 Breda en +24 dec 1907 Surabaya) en hij was gehuwd met Carolina Dorothea Andreas (*25 sept 1853 Semarang en +18 juni 1928 Surabaya), dochter van Carapiet Andreas(ian) en Charlotte Joseph…. Petrus en echtgenote Charlotte liggen samen in een graf te Peneleh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.