Brief kabinet aan de Tweede Kamer

Datum 14 december 2022
Betreft tweede kabinetsreactie historisch onderzoek Indonesië
Pagina 1 van 9

Kabinet Minister-President
Binnenhof 19
2513 AA Den Haag
Postbus 20001
2500 EA Den Haag
www.rijksoverheid.nl
Onze referentie
4305223

Hierbij treft u, mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en  Sport, aan de tweede kabinetsreactie op de uitkomsten van het onderzoeksprogramma ‘Onafhankelijkheid, Dekolonisatie, Geweld en Oorlog in Indonesië, 1945-1950’.

DE MINISTER-PRESIDENT,
Minister van Algemene Zaken,
Mark Rutte

Download de brief
Download , bestel of meer over  de dekolonisatieboeken

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Brief kabinet aan de Tweede Kamer

 1. Boeroeng zegt:

  defensie.nl:
  Het kabinet geeft in deze reactie nogmaals aan de hoofdconclusies te onderschrijven. Eén van de conclusies is dat de Nederlandse regering en militaire leiding doelbewust extreem geweld tolereerden van Nederlandse militairen in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Het kabinet neemt nadrukkelijk de verantwoordelijkheid op zich voor dit optreden.

 2. Boeroeng zegt:

  Mark Rutte schrijft:
  Indische en Molukse gemeenschap in Nederland
  In de eerste kabinetsreactie heeft het kabinet ook excuses gemaakt aan een ieder die door het Nederlandse optreden is geraakt. Deze excuses zijn nadrukkelijk ook bestemd voor de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland. De excuses zijn bestemd voor al diegenen die als gevolg van het Nederlandse optreden in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog kampen met zware lichamelijke en mentale gevolgen, iets waarvoor lang te weinig aandacht en te weinig erkenning is geweest. De excuses gelden ook voor de kille ontvangst die de gemeenschap ten deel viel toen zij zich na afloop van de oorlog in Nederland vestigden. De excuses acht het kabinet ook van belang voor de tweede en volgende generaties die niet zelf het geweld hebben meegemaakt, maar die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun ouders en grootouders.

  • Boeroeng zegt:

   wbt de backpay…
   die excuses lijkt mooi, maar herstel de salarisrechten , inclusief erfrechten.
   Nu zijn die excuses doekjes voor het bloeden, wassen neus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.