Wat het vorstenhuis deed voor generaal Eénoog

En wie staat er centraal op dit schilderij? Generaal Eénoog. Karel van der Heijden (1826-1900). Links staan koningin-regentes Emma en de jonge Wilhelmina. Het is 1895. Den Haag, waar op het Malieveld de uitreiking is van de Lombokkruizen.

Goed naar oude schilderijen kijken roept vragen op. Want het is vreemd dat juist Van der Heijden centraal staat. De commandant van de Lombok-expeditie – generaal Vetter – zette een stap naar links, om de ruimte te geven aan Van der Heijden. Hij nam een onderscheiding in ontvangst voor een te Lombok gesneuvelde zoon.
Of dat echt gebeurd is, betwijfel ik. Vetter hield van eerbetoon aan zijn persoon. Dus ik vermoed dat hij bij het zien van het schilderij van Mari ten Kate onaangenaam verrast is geweest.
Maar wat doe je eraan?
Het vorstenhuis hield van generaal Eénoog.
Een liefde die uit daden sprak   Indische Schrijfschool

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Wat het vorstenhuis deed voor generaal Eénoog

  1. R.L. Mertens zegt:

    @Boeroeng; mijn reactie op Karetje Eenoog abusievelijk verkeerd geplaatst bij Verhalen. Svp. herstellen.

  2. Ron Mertens zegt:

    @’Kareltje Eenoog etc.’- Was zijn bijnaam, de verwonding, die hij opliep tijdens de Atjeh Samalangan expeditie! Een ijzervreter in de lijn van Van Heutz/Daalen ea om Nederland’s roem in de Oost te vestigen. Om de Inheemse volken te verheffen; (in wezen om de bodem schatten; olie, rubber etc.) ‘Om ze verheffen moesten ze eerst worden onderworpen’, klonk het cynisch.. Zo nodig met karabijn en klewang. Minister Idenburg stelde dat in bepaalde gevallen ; deze oorlog; ‘de hoogste eis van naastenliefde kon zijn…..’. Van der Heyden, in Batavia geboren, uiterlijk niet te onderscheiden van een Inlander, was voorstander van een ‘voorbeeldlooze tuchtiging’! Ca 500 kampongs werden plat gebrand, vernieling van fruitbomen, gewassen op de velden, en waarbij ca.30.000 Atjeeërs het leven lieten! Daarmee ontnam hij de bevolking van haar middelen bestaan. – Hij met zovele Atjeh officieren werden als helden van het vaderland beschouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.