Java Post | Verhalen over Nederlands-Indië

Java Post: Het is cruciaal dat de Universiteit Leiden reflecteert op haar eigen koloniale verleden.
Dat stelde Cleveringahoogleraar Gert Oostindie in zijn oratie op 24 november. ‘Als universitaire gemeenschap moeten wij onszelf een spiegel durven voorhouden en, waar nodig en mogelijk, ook concrete stappen zetten’.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Java Post | Verhalen over Nederlands-Indië

 1. R.L. Mertens zegt:

  @’Kareltje Eenoog etc.’- Was zijn bijnaam, de verwonding, die hij opliep tijdens de Atjeh Samalangan expeditie! Een ijzervreter in de lijn van Van Heutz/Daalen ea om Nederland’s roem in de Oost te vestigen. Om de Inheemse volken te verheffen; (in wezen om de bodem schatten; olie, rubber etc.) ‘Om ze verheffen moesten ze eerst worden onderworpen’, klonk het cynisch.. Zo nodig met karabijn en klewang. Minister Idenburg stelde dat in bepaalde gevallen ; deze oorlog; ‘de hoogste eis van naastenliefde kon zijn…..’. Van der Heyden, in Batavia geboren, uiterlijk niet te onderscheiden van een Inlander, was voorstander van een ‘voorbeeldlooze tuchtiging’! Ca 500 kampongs werden plat gebrand, vernieling van fruitbomen, gewassen op de velden, en waarbij ca.30.000 Atjeeërs het leven lieten! Daarmee ontnam hij de bevolking van haar middelen bestaan. – Hij met zovele Atjeh officieren werden als helden van het vaderland beschouwd.

 2. R.L. Mertens zegt:

  @ De universiteit Leiden; ‘reflecteert op haar verleden etc.’- Al in 1849(!) schreef ds. baron Wolter Robert van Hoëvell aan onze overheid; ‘volk van Nederland brandt u geen bloedschuld op uw geweten? Hebt gij gedaan wat gij kondt om de Javanen de zegeningen der Christelijke beschaving te schenken? Dat was uw plicht uw bestemming, uw roeping. Twee eeuwen(!) lang heeft daar uw vlag gewapperd, twee eeuwen hebt gij de scepter der overheersing(!) gezwaaid; miljoenen en miljoenen zijn van den handenarbeid der Inboorlingen in uw schatkist gevloeid; aan hen hebt gij te danken dat gij niet bezwijkt onder de schuldenlast die u drukt- en niets(!) hebt teruggegeven. Niets hebt gij gedaan om hun de genoegens en het geluk van een beschaafde maatschappij te schenken, Gij hebt een natie van 10 miljoenen zielen, zachtzinnig en gedwee als zij is, onder uw juk doen bukken; haar tot werken gedwongen; haar voor u laten planten en oogsten. Niet in haar ontwikkeling, niet in het voorzien der behoeften die de beschaving bij haar zou doen geboren worden, hebt gij uw voordeel, uw winst, uw rijkdom gezocht- maar in het tot u nemen der vruchten van haar arbeid tegen een karig loon’
  * Waarom ontbreekt zijn naam in het hele ‘dekolonisatie proces’?

  • Pierre de la Croix zegt:

   R.L. Mertens zegt 14 december 2022 om 23:27: “Waarom ontbreekt zijn naam in het hele ‘dekolonisatie proces’?”

   Tja …. waarom ontbreekt de naam van de heer ing. R.L. Mertens in het hele dekolonisatieproces, ondanks zijn niet aflatende inspanningen om de koloniale Belanda Boesoek aan de schandpaal te nagelen?????

   Ondank is ’s werelds loon. Nu maar gauw tidoeren.

   Pak Pierre

   • R.L. Mertens zegt:

    @PierredelaCroix; ‘aan de schandpaal etc.’- Een strohalm voor schoften/ geboefte/criminelen is het… nationalisme! Vooral toen in Nederlands Indië! Ook zelfs nu…. bij hun nazaten!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Dat is – zoals te doen gebruikelijk bij de heer ing. R.L. Mertens – weer wartaal en in ieder geval geen direct en duidelijk antwoord op mijn vraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.