De Weduwe van Indië: Vreede Bik_Wijnmalen

Onder deze zuil ligt begraven Pieter Vreede Bik, resident van Soerabaja geweest, overleden 1883 te Den Haag, geboren 1806 in Amsterdam. Zoon van Jan Bik (1757 Ameide – 1827 Batavia) en Janna Butin (1769 Groede – 1821 Batavia). Jan Bik was graanhandelaar in 1787 te Haastrecht en vluchtte naar Frankrijk, ontwijkend in Nederland een politieke zuivering van anti-orangisten, de patriotten. In dat geweld werd zijn eerste echtgenote gedood. Vanuit Amsterdam vertrok het gezin naar Batavia in 1816, waar Jan Bik een functie verkreeg bij de Algemeene Rekenkamer.

In deze familie van Jan en Janna werd het populair een tweede achternaam aan te nemen.
Zo ontstonden de namen Butin Bik, Arnold Bik, van Berckel Bik, Mulock van der Vlies Bik, de Nijs Bik, de Perez Bik, Vreede Bik.

Pieter Vreede Bik huwde in 1831 te Batavia met Wilhelmina Petronella Frederika Kulenkamp Lemmers (1813 Culemborg – 1871 Vals, Ardeche), dochter van Jan Kulenkamp Lemmers (1789 Terborg -1828 plantage Wederzorg, Suriname) en Petronella Holmberg de Beckfelt (1789 Culemborg -1836 Pekalongan)

Ook ter ruste gelegd hier is Julia Vreede Bik (1834 Amsterdam -1921 Den Haag), dochter van Pieter en Wilhelmina. Ze had vier kinderen, waaronder Dorine die huwde met Willem de Vogel.
Zij werd begraven 15 jaar na haar echtgenoot Pieter Carel Wijnmalen (1824 Rembang -1906 Rijswijk) resident van Japara, zoon van  Cornelis Storgius Rupertus Wijnmalen,  assistent-resident van Soemenep en Theodora Lionne Charlotte Quint Ondaatje, dochter van Quint Ondaatje.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze  overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.