Mail

Mail 1
Geachte redactie,
Mijn kinderen stammen af van Christina Amarentia Sahetapij (Sahitapij, Sijtapie), overleden te Batavia 21-7-1851 en in 1822 te Batavia gehuwd met Trenatus Jeremias Hanibals.
Ik ben er niet ingeslaagd haar herkomst te bepalen, die ongetwijfeld Moluks is.
Kan iemand mij helpen aan gegevens van de familie Sahetapij (en varianten daarop) voor 1800?
Alvast bedankt! Met vriendelijke groet,

Mail 2
Ik zou graag de volgende oproep namens mijn oudoom willen plaatsen:
Mijn oudoom, Franklin Monfils (geboren 22 november 1941), heeft zijn vader nooit gekend. Zijn vader, Johannes George Monfils (geboren 21 aug 1889 Batavia), overleed aan boord van het transportschip ‘Junyo Maru’ op 18 sep 1944 nabij de kust van Sumatra. Zijn ouders waren Jacob Johannes Monfils en Maria de Graaff.
Zijn moeder Caroline Lucy van den Worm (geboren 31 jan 1911 te Semarang) werd hierdoor wederom weduwe. Zij was eerder gehuwd geweest met mijn overgrootvader Alexander Arthur Vladimir Winsser (31 jan 1907 te Soerabaja en overleden op 28 okt 1935). Uit dit huwelijk zijn zeker 3 kinderen geboren, waar mijn oma Grace Yvonne Winsser de oudste van was (geboren 17 jan 1932 te Semarang).

Uit een persoonlijke brief van mijn oma die na haar overlijden is gevonden, weet ik dat naast de drie kinderen uit het eerste huwelijk en haar zoon Franklin uit haar tweede huwelijk er nog een kind geboren is. Mijn oma vertelde namelijk in deze brief dat hun moeder met 5 kinderen op de vlucht was en dat hun stiefvader (Johannes George Monfils) opgepakt was. Deze vijf kinderen zijn o.a. de 3 uit het eerste huwelijk (Grace, Martha en Francois) en mijn oudoom Franklin Monfils. Tijdens de gebeurtenissen die ze omschrijft vertelt ze ook dat er een zusje (niet Martha, zij heeft het overleefd) in haar armen overleden was. Van dit zusje hoorde wij voor het eerst doordat deze brief gevonden was. Of dit meisje ook een halfzus was van mijn oudoom of wellicht een volbloed zus, is voor mij nog onbekend. Mijn oudoom had dus 3 oudere zussen en 1 oudere broer. Hun jongere broertje (van een andere vader) is na de oorlog geboren.

Mijn verzoek in deze oproep is of iemand in bezit is van een foto van Johannes George Monfils of meer informatie/verhalen heeft. Mijn oudoom heeft namelijk de wens om te kunnen zien hoe zijn vader eruit zag, sinds hij nooit een foto van hem heeft gezien en hij te jong was om zijn vader te kunnen herinneren. Ik weet dat Johannes George Monfils een broer heeft gehad: Louis Anton Cornelis Monfils (geboren 11 mei 1891 te Buitenzorg en overleden op 19 sep 1960 te Beverwijk Nederland). Hij is twee keer gehuwd geweest: eerst met Maria Magdalena Davies. Na zijn echtscheiding met Johanna Petronella Thépass. Mochten er kinderen zijn geboren uit deze huwelijk(en), of uit evt. andere broers/zussen en bezitten zij over foto’s (of ander info) van/over Johannes George Monfils of zijn ouders, dan zou ik hier graag een kopie van willen ontvangen.
Alvast bedankt! Groetjes, Daniëlle Hoorn (damhoorn@gmail.com)

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Mail

 1. Boeroeng zegt:

  Wie was meisje die overleed in oorlogstijd ca 1942 in de armen van de oma van Daniëlle
  Waarom sprak ze er nooit over als ze een halfzus was ? Was ze wel een halfzus?

  Te begraafplaats Peneleh in Soerabaja werd begraven Jane Eresia Monfils.
  Kennelijk werd ze bijgelegd in het graf van haar grootouders Peters-Matzen

  Vermoedelijk was Jane Eresia’s moeder Eveline Peters (geb 1 april 1909 Soerabaja-overl 6 aug 1990 Nijmegen) Er werd van haar een dochter geboren in 1935, zie dit krantenstukje.
  ca 30 juli 1935 geboren en ca 7 juli 1942 overleden ( zie OGS-dossier)
  Eveline zou gehuwd zijn met Jacobus Cornelis Monfils (volgens interneringskaart wonend Regentesselaan)

  Deze Jacobus Cornelis Monfils is niet te verbinden aan Johan George Monfils. Misschien een verre achterneef, een vertakking daterend van voor 1800?

  • Anoniem zegt:

   Bedankt voor je reactie en het plaatsen van mijn bericht!

   In de brief van mijn oma wordt het meisje echt haar zusje genoemd. Er wordt hier niet gesproken over een nichtje. Ook wordt er geschreven dat hun moeder met haar 5 kinderen op de vlucht moest slaan, bang om in de kampen opgesloten te worden. Omdat het voor ons bekende 5e kind van mijn overgrootmoeder pas in 1948 is geboren, was het voor ons ook een verrassing toen wij deze zin lazen.

   Daarnaast weet ik dat mijn oudtante, tante Martha, het zusje van mijn oma dat we kende, ooit een keer over dit meisje heeft gesproken en haar toen Josje noemde (voorheen dacht ik Lieske, maar mijn oudoom vertelde mij pas dat hij dacht dat het Josje was, zo kon hij zich dat vaag herinneren uit gesprekken die hij vroeger had opgevangen). Het stellen van verdere vragen was destijds echter uit ten boze. Ook één van de kleinkinderen van mijn oma bleek veel op dit overleden zusje te lijken. Dat is ook ooit vaag te sprake gekomen. Het bleven echter alleen maar vage vermoedens en half uitgesproken verhalen uit het verleden. Met de vondst van deze brief was het voor ons een bevestiging wat al jaren als gefluister rond ging in de familie. In de brief staat het volgende geschreven:

   “(…) Kort na de Jap. bezetting werd onze stiefvader (militair) opgepakt en stond onze moeder met 5 kinderen er alleen voor (…). Tot moeder hoorde dat vrouwen en kinderen ook in kampen werden opgesloten, vluchtte moeder met ons naar Java met doodsangsten (…) Mijn zus en ik bedachten om samen voedsel te stelen op de markt en afval groente op te rapen (…). In de oorlog is mijn jongere zusje in mijn armen overleden aan ondervoeding en buiktyphus. Geen geld, geen eten, geen medische verzorging. Toen vluchtte moeder met ons naar haar geboorteplaats Semarang, alwaar de meisjes (mijn zus en ik) voor de “veiligheid” bij de nonnen werden gedeponeerd. Nou dat klooster, Tjandi geheten, hebben ze gepoogd in brand te steken. Er waren tientallen kinderen! (…).

   Mijn oma, en zo ook haar broer en zus, waren altijd erg zwijgzaam over het verleden. Waarschijnlijk door het verdriet en de trauma’s die ze in hun jeugd hebben meegemaakt en nooit hebben kunnen verwerken. Ik vermoed ook dat dit de reden was waarom haar zusje nooit binnen de familie genoemd werd. Daarnaast hebben mijn vader en zijn broers en zussen geen leuke thuissituatie gehad, praten over pijnlijke onderwerpen uit het verleden werd al helemaal niet gedaan. Dankzij mijn eigen onderzoek heb ik veel vragen kunnen beantwoorden, enkele vragen zullen altijd vragen blijven. Maar een oproep als deze hebben mij in het verleden vaker geholpen, zodoende hoop ik dus weer dat ik via deze weg meer informatie kan verkrijgen.

   Groetjes,
   Daniëlle

   • Jacqueline zegt:

    Hoi Daniëlle,
    Klopt het dat jij een stamboom hebt op My Heritage? Klik dan even op het groene match-symbooltje bij Alexander Arthur Vladimir en bekijk je matches. Een van die matches is met de stamboom Winsser, Otto en Hoorn (van Rein Rietveld). Daar staat bij Alexander en Caroline nog een vierde kind (zonder geboorte- en overlijdensdatum) vermeld: Lieske.
    Verder kan ik je helaas niet helpen.
    Succes!
    Jacqueline

    • Anoniem zegt:

     Hallo Jacqueline,

     Bedankt voor je berichtje en het helpen zoeken, heel erg lief!

     Rein Rietveld ken ik persoonlijk, hij had mij in het begin (terug in 2013) geholpen met het opzetten van een stamboomonderzoek. Deze informatie had hij een lange tijd geleden van mij gekregen, maar is niet meer up-to-date omdat ik ondertussen meer inzichten heb verkregen. Ik heb inderdaad een stamboom op My Hertigage. Maar alle info dat te vinden is omtrent die generaties Winssers is vanuit mijn eigen onderzoek en verhalen van verloren familieleden. Andere familieleden van mij die ook My Heritage hebben, hebben deze info gekopieerd. Vanuit dat programma kan ik dus tot op heden geen nieuwe informatie vinden. Ik heb delpher, roosjeroos, cbg en de nationale archieven ook al geraadpleegd. Ik heb al geaccepteerd dat ik hoogstwaarschijnlijk geen verdere informatie of bevestiging zal krijgen over dit meisje, mocht dit toch zo zijn dan is dat een hele fijne verrassing.

     Ik hoop echter dat ik met deze oproep in contact kan komen met kennisen/familieleden die de vader van mijn oudoom hebben gekend. Of met nazaten van de oom van mijn oudoom in de hoop dat zij meer informatie (en foto’s) hebben van de broers Monfils.

     Groetjes,
     Daniëlle

 2. Just for your information: De nonenklooster in Semarang heet GEDANGAN en de broeder/pater is in RANDOESARI. TJANDI is de naam van de BOVENSTAD van Semarang. Je hebt Tjandi Lama(Oud) en Tjandi baroe( Nieuw Tjandi).

 3. Niemand heeft ooit de nonnenklooster in Semarang in brand willen steken en waar oor.Wel heef de Nederlande troepen op 9 November 1945 om ongeveer 11.00 uur de KAMPUNG PANDEAN LAMPER LOR , inbrand gestoken.Bestaande uit 3 gangen en ongeveer 100 huizen. En de igezetende bevolking weg gedreven met geweer en mitralieur schoten.De reden is dat de troepen die de stad Semarang bevaakten aan de OOSTER BANJIR KANAAL, uit de kampong door de pemoeda’s werden beschoten die uit het Oosten komen om in de stad komen..Er is nooit raport hier over gemaakt .ook niet in de BRANDENDE KAMPONGS van generaal Spoor..Mij ouders woonden daar in.

 4. vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

  Johannes George Monfils geboren op 21-08-1889 te Batavia – RegeringsAlmanak RA 1890 blz. 283
  J.G Monfils trouwde op 13-11-1912 te Modjokerto met Bergittha Carolina Kops – Regeringalmanak RA 1914 blz. 23

  Jacob Johannes Monfils geboren op 25-05-1856 te Bantam – Regeringsalmanak 1857 blz.494
  Jacob Johannes Monfils trouwde op 13-09-1888 te Batavia met Maria de Graaff (geboren op 02-02-1871) RegeringsAlmanak RA 1889 blz. 248
  Maria de Graaff overleed op 05-07-1903 te Batavia – RegeringsAlmanak RA 1904 blz. 103

  Ik heb de informatie niet dubbel kunnen checken.

  • Anoniem zegt:

   Louis Anthon Cornelius Monfils werd geboren op 11-05-1891 in Buitenzorg RegeringsAlmanak RA 1892 blz. 312
   Hij trouwde op 16-11-1915 in Malang met Maria Magdalena Davies – RegeringsAlmanak RA 1917 blz. 145
   Maria Magdalena Davies werd geboren op 12-03-1893 in Padang – RegeringsAlmanak RA 1896 blz. 378

   Jacobus Cornelis Monfils trouwde op 02-05-1930 in Soerabaja met Eveline Peters huwelijksakte n° 93
   Eveline Peters werd geboren op 01-01-1909 in Soerabaja, RegeringsAlmanak1910 blz. 73

  • Anoniem zegt:

   Bedankt voor deze info!! Hier kan ik veel mee. Ik had al het vermoeden dat Johannes George Monfils eerder gehuwd zou zijn. Hij is met mijn overgrootmoeder gehuwd op 17 mei 1939, ze scheelde veel in leeftijd. Zij was 28 en hij was 49. Mijn overgrootmoeder was ook weduwe bij dit huwelijk. Wie weet zijn er kinderen geboren uit zijn eerste huwelijk, waardoor mijn oudoom wellicht andere halfbroers/zussen heeft waar hij niets van afweet. Ik ga hier naar zoeken. Nogmaals bedankt!
   Groetjes, Daniëlle

   • vandenbroek@libero.it 1953 zegt:

    roosjeroos.nl vermeldt dat na het huwelijk van J.G. Monfils met B.C. Kops in november 1912 enkele kinderen met de achternaam Monfils geboren werden , helaas worden hun ouders niet vermeld. Wellicht weet Karel Soeterik, een zeer innemende en hulpvaardige man van het IGV meer. Hij verblijft nu waarschijnlijk in Indonesië en doet onderzoek naar geboorte-en andere registers bij kerkgenootschappen.

    Ik meen dat tomaten te weinig suiker bevatten om alcohol ervan maken. Ik kan me voorstellen, dat bij het destilleren van tomaten om brandewijn te maken stoffen vrijkomen, die hallucinaties of inbeeldingen kunnen veroorzaken. Ik weet er te weinig van, ik ben borderline-diabetes en de dokter heeft mij sterke drank ontraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.