De Weduwe van Indië: van Polanen Petel_de Bordes

De grafplaat was moeilijk te fotograferen door vage letters en de lichtinval.

Nicolaas Jules César van Polanen Petel
, geboren in Malang, woonde in Oirschot toen hij in 1871 soldaat werd, in 1874 als sergeant naar Indië, in 1896 gepensioneerd als kapitein en kwam in dienst van de gouvernements telefoondienst tot eind 1909 toen hij definitief vertrok naar Nederland. Te Den Haag in 1914 failliet verklaard en aldaar overleden in 1922. Geen partners en kinderen bekend.
11 maanden na zijn overlijden werd in dit graf bijgelegd zijn oudere zus…..

Mathilde Helene Louise van Polanen Petel, ook 1922 te Den Haag overleden. Gehuwd in 1869 te Batavia met Arnoud Jacob de Bordes (1843 Amsterdam -1908 Haarlem), makelaar in Batavia , directeur Crediet en Handelsvereeniging Banda. Hij was zoon van de Amsterdamse griffier Wilhelm Joan de Bordes (1806-1847) en Sara Elisabeth van der Vlies, ook geboren en getogen in Amsterdam (1804-1868).
Nicolaas en Mathilde waren kinderen (nog twee zussen) van residentsdochter Elizabeth Christina Adriana Aletta Keuchenius (1819 Batavia-1900 ) en Oscar van Polanen Petel (1812 Batavia -1875 Batavia) assistent-resident te Bandjarnegara en resident van Bantam. Oscar was zoon van de stamouders van Polanen Petel, nl de fransman Louis August Jean Petel en Sara van Polanen . Hun zonen werden in 1836 vergund de naam van Polanen Petel te gebruiken.
Mathilde en Arnoud kregen een zoon Oscar de Bordes ( zijn overlijdensadvertentie in een NSB-krant)
In dit graf werden later begraven twee van Oscar’s kinderen en hun moeder….

Elisabeth Oscardine de Bordes-Dinger, geboren 1876 in Soerabaja en ook wel als overleden te genoteerd in Berlijn dd april 1945. Haar ouders waren suikerplanter Jan Dinger (1853 Amsterdam -1917 Kediri) en Elisabeth Malvine Ernestine van Polanen Petel (1857 Malang -1939 Batavia), een zuster van Nicolaas vPP en Mathilde vPP.
Als laatste werd bijgezet in 1998 haar zoon…

Jacob Arnoud Jan de Bordes. Overleden 1998 te Erkrath Duitsland, geboren 1916 in Den Haag,
Een paar jaar eerder werd hier begraven zijn zuster……

Elizabeth Mathilde Ernestine de Bordes, geboren 1904 Meester Cornelis, overleden te Den Haag in 1992 Er bestaat nog een film van haar huwelijk in 1927 bij het Eye Amsterdam Film Museum.
Ze huwde in december 1927 met Willem Abraham Frederik Stokhuyzen (1901 Meppel – 1979 Antibes) ) en drie weken later vertrok het paar naar Indië waar Willem (doctor in de economie) uiteindelijk in 1936 werd aangesteld als voorzitter Ned. Indische Ver. van Importeurs en Groothandelaren, Hij pensioneerde te Frankrijk als consul.
Elizabeth werd geïnterneerd met haar dochter en zoon Kick Stokhuyzen (1930-2009), de latere tv-presentator die in 2009 sprak op de 15 augustus Nationale Herdenking.

Mensen keerden terug uit Indië. Europa was deels een geboorteland. Voor velen uit Indië was Europa niet het land waar ze geboren en getogen waren. Een opmerkelijk aantal koos de ambtelijke stad Den Haag voor definitieve vestiging. Ze  overleden daar en werden in de aarde gelegd, ondermeer te begraafplaats Oud Eikenduinen.
Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Weduwe van Indië: van Polanen Petel_de Bordes

  1. Een meisye van Polanen Petel heeft als ground stewardess gewerkt bij de Garuda Indonesian Airways op Kemayoran in 1950. Indishe meisjes waren Betty Rommens en by by de KLM Elsje Citoen( Vader Ir Citroen van Bandung ) en Conny Coenen..

  2. Hans Boers zegt:

    De link naar Jan Dinger zoals in dit fragment hieronder genoemd door webmaster Boeroeng kan men beter vergeten, omdat de bedoelde pagina “verminkt” is.

    “Haar ouders waren suikerplanter Jan Dinger (1853 Amsterdam -1917 Kediri) en Elisabeth Malvine Ernestine van Polanen Petel (1857 Malang -1939 Batavia), een zuster van Nicolaas vPP en Mathilde vPP. ”

    De juiste link 1 = http://www.imexbo.nl/jan-dinger-batoe-1-1.html
    en de vervolgpagina is deze link 2 : http://www.imexbo.nl/jan-dinger-batoe-2-1.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.